14 май 2019 7 934

Смачні дієтичні страви з кабачків для схуднення

Страви з кабачків – це не тільки смачна, але ще і неймовірно корисна, легка їжа. Існує безліч цікавих страв з цього овоча, які ідеально підійдуть тим, хто стежить за своєю фігурою і хоче скинути кілька зайвих кг

Корисні властивості кабачків

Кабачок – це джерело корисних для організму людини речовин, про які варто поговорити окремо:

  1. Даний продукт є дуже ситним, а все завдяки тому, що він складається з волокон, здатних перетворюватися в гель і заповнювати шлунок;
  2. Також волокна кабачків подібно скрабу добре чистять кишечник, а це зводить ризик виникнення онкології ШКТ до нуля;
  3. Виникає проблема запорів і збоїв роботи кишечника;
  4. Завдяки клітковині в кабачках, організм відчищається від шлаків і токсинів;
  5. Клітковина регулює цукор в крові;
  6. У кабачках містяться вітамін C, марганець, калій, фолієва кислота та інші корисні речовини;
  7. Кабачок – ідеальний овоч для людей, які страждають від алергії.

Дієтичні рецепти

Щоб кабачки дійсно надавали позитивний ефект під час дієти, купувати їх необхідно тільки свіжими і стиглими, а приправляти тільки натуральними інгредієнтами.
Суп
Інгредієнти Кількість
Кабачки молоді - 2 шт.
Яблучний оцет - 1 ч. л.
Борошно - 2 ст. л.
Імбир - за смаком
Прянощі - за смаком
Овочевий бульйон - 1 л
Білок яєчний - 1 шт.
Цибулина - 1 шт.
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 35 Ккал

Як готувати:

  1. Насамперед необхідно відварити овочі, щоб отримати овочевий бульйон (наприклад, з моркви і селери або грибів);
  2. Поки готується бульйон, порізати кабачки і тушкувати їх в яблучному оцті (близько 10 хв), після чого додати в сковороду нарізану кубиками цибулю;
  3. На окремій сковороді розігріти борошно, після чого всипати її в бульйон, туди ж відправити тушковані овочі, все варити на повільному вогні до готовності (близько 15 хв);
  4. Поки суп готується, яйце відварити, відокремити жовток, дрібно порізати його, також дрібно порізати свіжий імбир і зелень, все змішати і всипати в суп.

Суп необхідно наполягати ще близько 5 хв, після чого його можна подавати до столу. Яблучний оцет, імбир, підсилять ефект втрати ваги.

Вівсянка

Продукти Необхідна кількість
Кабачок свіжий 2 шт
Куряча грудка (або індичка) 500 гр
Вода 1 л
Цибулина 1 шт
Вівсяні пластівці 250 гр

Дане блюдо готується близько 40 хв. Калорійність на одну порцію не перевищить 50 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Відокремити від м'яса шкірку, поставити варити з нього бульйон;
  2. Як тільки вода закипить, додати в неї порізану цибулю (можна різати будь-яким способом);
  3. Через 10 хв вийняти з бульйону м'ясо і всипати в нього нарізану кабачок вівсяні пластівці, варити ще 10 хв;
  4. В кінці можна додати будь-яку натуральну спеції за смаком, наприклад, мелений перець.

Заливний пиріг з рибними консервами — неймовірно смачна випічка з ситної начинкою.

А ви знаєте з чого роблять зефір? Склад солодощі, користь і шкода десерту.

Юшка з голів і хвостів форелі — пряне перше блюдо.

Салат «Олів'є»

Інгредієнти Кількість
Кабачки невеликі 2-3 шт
Морква свіжа 1 шт
Маринований огірок 2-3 шт
Куряча грудка 200 гр
Зелений горошок 100 гр
Свіжий селера 2 стебла
Нежирна сметана, гірчиця Для заправки
Сіль, перець За бажанням
Лимонний сік 2 ч. л.

Приготування займе 30 хв, калорійність такого виду «Олів'є» — не більше 120 ккал на 100 гр.

Покроковий рецепт:

  1. Кабачки вимити, відчистити від шкірки і поставити запікатися на 20 хв;
  2. Поки запікається кабачок, слід відварити курячу грудку, додавши у воду лимонний сік;
  3. Готові кабачки, а також м'ясо, огірки, свіжу моркву і селеру порізати і змішати, додати горошок;
  4. Приготувати заправку: гірчицю змішати з нежирної сметаною (за бажанням посолити і поперчити), змішати виделкою або міксером, додати до овочів.

Оладки з кабачків, приготовані на сковороді

Необхідні продукти Кількість
Молодий кабачок 2-3 шт
Яйце куряче 1 шт
Борошно 2 ст. л.
Сіль, перець За смаком
Олія рослинна Для смаження
Кріп, петрушка 1 ч. л. для оладок
Кінза 1 ч. л. для соусу
Часник 1 зубчик
Сметана 1% 20 гр

Час приготування – 30 хв. Калорійність на 100 гр – близько 100 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Кабачки натерти на середній тертці, залишити в посудині для того, щоб виділився зайвий сік;
  2. Злити сік з кабачків, всипати борошно, вбити яйце, посолити, поперчити, додати трохи зелені і збити отриману масу;
  3. Розігріти сковороду, додати масло;
  4. Сформувати кілька невеликих оладок, викласти на сковороду, смажити з кожного боку до золотистої скоринки;
  5. Поки готуються оладки, можна приготувати сметанний соус: у сметану додати подрібнений часник пропустити через прес), злегка підсолити, додати подрібнену кінзу, все добре перемішати;
  6. Готові оладки подавати на стіл як в гарячому, так і в холодному вигляді, приправляючи їх сметанним соусом.

Страви, приготовлені в духовці

Справжнім святковим делікатесом можуть виявитися прості кабачки, якщо їх приготувати в духовці.

Рулетики

Що знадобиться В якій кількості
Кабачки свіжі 250 гр
Часник 1 зубчик
Сир 1% 100 гр
Зелень 50 гр
Сіль 1 щіпка

Час приготування – 25 хв, калорійність рулетиків з сиром – 100 ккал на 100 гр.

Як приготувати:

  1. Кабачки необхідно вимити, чистити їх не потрібно, потрібно просто нарізати вздовж на тонкі пластинки;
  2. Отримані пластинки викласти на деко, вистелений пергаментним папером, поставити в розігріту духовку (180°) на 10 хв;
  3. Тим часом необхідно приготувати начинку: зелень порубати, часник подрібнити, все це змішати з сиром і посолити;
  4. Запечені кабачки необхідно трохи остудити, потім наповнити їх сирною масою (приблизно 1 ч. л. на одну пластинку), після чого скрутити їх в рулетики.

Кабачки в духовці з соусом із сметани

Необхідні продукти Скільки знадобиться
Кабачки 2 шт
Олія рослинна 4 ст. л.
Кріп, петрушка По 50 гр кожен
Часник 3 зубчики
Сметана нежирна 250 гр
Сир твердих сортів 150 гр
Перець і сіль За смаком

Кабачки в сметанному соусі будуть готові через 40 хв, а калорійність страви складе близько 150 ккал на 100 гр.

Покрокове приготування:

  1. Включити духовку на розігрів до 220°;
  2. Поки духовка розігрівається, кабачки необхідно порізати кружечками завтовшки 1 см;
  3. Порубати зелень, заправити її рослинною олією, посолити і поперчити, після чого добре перемішати в даній суміші і самі кабачки;
  4. Викласти кабачки на деко і поставити в духовку запікатися (приблизно хвилин на 20);
  5. Тим часом приготувати сметанний соус: сир дрібно натерти, змішати зі сметаною, додати подрібнену зелень;
  6. Залити напівготові кабачки соусом, залишити в духовці до тих пір, поки соус не підрум'яниться;
  7. Дістати готову страву з духовки і приправити зверху подрібненим часником і гілочками кропу.

Готуємо в мультиварці

Відомо, що будь-яку страву з мультиварки виходить менш калорійним, ніж зазвичай, навіть якщо воно зовсім не дієтичне. А якщо, дотримуючись дієти, періодично готувати в ній страви з кабачків, в такому випадку дійсно можна знизити свою вагу і оздоровити організм.

Овочеве рагу

Які інгредієнти В якій кількості
Кабачок великий 1 шт
Морква невелика 2 шт
Цибуля (також великий) 1 головка
Перець болгарський солодкий 2 середніх або 1 великий
Томати 3 шт
Часник 2 зубчики
Кріп рубаний 1 ст. л.
Перець чилі 1 шт (або за смаком)
Сіль, перець За смаком
Олія рослинна 2 ст. л.

Час приготування даного страви в мультиварці – 45 хв, калорійність кабачків з овочами складе близько 98 ккал на 100 гр.

Як приготувати:

  1. Починати варто з моркви та цибулі, які потрібно почистити і нашаткувати, після чого скласти в чашу мультиварки, додати рослинне масло і смажити їх в режимі «Смаження» протягом 10 хв;
  2. Тим часом необхідно підготувати безпосередньо сам кабачок (порізати в довільному порядку), а також болгарський перець і перець чилі: і той, і інший слід ретельно прочистити від кісточок, порізати дрібною соломкою і через 10 хв додати в мультиварку, після чого перевести апарат в режим «Гасіння» і готувати ще 10 хв;
  3. Поки готуються овочі, необхідно почистити і порізати невеликими кубиками томати (шкірку можна зняти або залишити за бажанням), після (за сигналом мультиварки) засипати їх у чашу, посолити овочі, поперчити, ретельно перемішати і залишити гаситися ще на 10 хв;
  4. Придушити або дрібно нарізати часникові часточки, коли апарат подасть сигнал, додати його до готових овочів і накрити кришкою. Залишити овочі «підходити» протягом 5-10 хв у вимкненій мультиварці.

Запіканка

Вона буде містити трохи більше калорій, ніж попередні страви, однак, запіканка досить просто і швидко готується, при цьому і самі інгредієнти виявляться цілком дієтичними.

Інгредієнти для страви Кількість
Кабачок 1 кг
Сир твердих сортів 300 гр
Сметана нежирна 2 ст. л.
Часник 2 зубчики
Зелень (кріп, петрушка) 1 ч. л.
Яйце куряче 3 шт
Манна крупа 2 ст. л.
Рослинна олія За смаком
Сіль За смаком

Запіканка готується приблизно 1 год 30 хв в цілому. Калорійність в 100 гр страви – близько 15 ккал.

Як готувати кабачкову запіканку (покроково):

  1. Кабачок перетерти на дрібній тертці і перекласти в окремий посуд, залишити його для того, щоб витік зайвий сік;
  2. Поки готуються кабачки, необхідно перетерти на крупній тертці сир, а часник пропустити через прес;
  3. Злити сік, що виділився з кабачків, перекласти до них сир, часник, дрібно нарізану зелень, вибити три яйця, всипати манну крупу, все це заправити нежирної сметаною;
  4. Залишити отриману масу настоюватися, так як манна крупа повинна набрякнути (приблизно 15 хв);
  5. Отриману масу можна підсолити, але тільки трохи, так як сир сам по собі солоний, тому іноді можна обійтися і без солі;
  6. Поки набухає манна крупа, необхідно включити мультиварку в режимі «Запікання» і змастити чашу рослинним маслом;
  7. Коли майбутня запіканка буде готова (у ній не повинно бути зайвої рідини, манка повинна добре набрякнути), її можна буде викладати в чашу мультиварки, акуратно її розрівнявши;
  8. Кабачкова запіканка готується в мультиварці рівне 1 год в режимі «Запікання»;
  9. Готова запіканка подається без будь-яких соусів і заправок, щоб не підвищувати калорійність страви. Вживати її можна з кефіром.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: