28 июнь 2019 31

Що можна приготувати смачного і поживного з кабачків

Люди ставляться до кабачків по-різному: одні обожнюють, інші ж цей «товариш» здається занадто прісним, позбавленим смаку і марним. Однак останнім думка глибоко помилкова. Цей овоч дуже багатий різними вітамінами і мікроелементами, такими як калій, кальцій, залізо, магній.

Створюючи почуття швидкого насичення, він легко засвоюється травною системою, адсорбуючи надлишки холестерину і виводячи їх з організму. До того ж, він абсолютно не є алергеном, і тому дуже корисний маленьким дітям, а також тим, хто хоче позбутися зайвої ваги, і літнім людям, які мають проблеми зі шлунком, печінкою та серцево-судинною системою.

Що стосується прісність і відсутності смаку, то слід сказати, що молоді овочі відрізняються надзвичайно ніжним смаком, і, будучи виготовлені вмілими руками, страви з них здатні вразити уяву самого вибагливого гурмана. Що можна приготувати з кабачків?

Ці овочі можна смажити, фарширувати, запікати, маринувати, готувати з них супи, оладки, ікру і багато іншого. Запасаючи цей овоч на зиму, його не тільки солять і консервують, але і заморожують, щоб круглий рік мати на столі смачні страви, приготовані з цього найближчого родича огірка.

Пропонуємо вашій увазі декілька різноманітних і досить простих рецептів, скуштувавши які, кабачки полюблять навіть ті, хто раніше ставився до них зневажливо.

Повний обід

Почнемо обід, як годиться, з супу, – адже російська людина звикла вважати обід справжнім лише тоді, коли на стіл подається гаряче перше, абсолютно справедливо вважаючи, що суп (борщ, щі), як і хліб, всьому обіду голова.

Поєднання овоча з молочними продуктами надає йому вельми оригінальний смак, який сподобається вашим близьким, так і гостям, а завдяки швидкому способу приготування, навіть абсолютно несподівані гості не застануть вас зненацька.

Молочний суп з кабачками
Інгредієнти Кількість
молодий кабачок середніх розмірів - 1 шт.
нежирний сир - 100 грамів
молоко - ¾ Літра
часник - два середніх зубчики
соняшникова олія - 2 стіл. ложки
базилік (свіжий або сушений) - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Порядок приготування:

  1. Головний інгредієнт (кабачок) почистити, порізати на шматочки довільної форми і злегка обсмажити на соняшниковій олії;
  2. За допомогою блендера змішати його з сиром і часником до консистенції пюре;
  3. Додати молоко в сирно-кабачкову суміш;
  4. Поставити каструлю з супом на плиту і варити, злегка помішуючи;
  5. Виключити відразу, як тільки закипить;
  6. Розлити суп по тарілках, додавши в кожну листочок (або щіпку) базиліка.

Ах, мої млинці, млинці...

Після супу млинці – те, що доктор прописав. Вони можуть бути як простими, так і з начинкою, кому як подобається. Це блюдо можна приготувати на швидку руку. Інгредієнти:

  • 3 невеликих кабачка;
  • 150 гр. молока;
  • півсклянки сметани;
  • півсклянки борошна;
  • 4 курей. яйця;
  • 3 ст. ложки будь-якого раст. масла;
  • цукру, солі, перцю – кому як подобається.

Приготування – 30 хв.

Калорійність – 80/100 гр.

Як швидко приготувати млинці з кабачків:

  1. Овочі як слід промити, очистити і потерти на тертці, додати сіль і перчик;
  2. Розбити яйця і з'єднати з тертими овочами;
  3. В окремій мисці змішати сметану та молоко;
  4. Додати в яєчно-кабачкову суміш і знову перемішати (якщо є блендер, краще скористатися ним);
  5. Всипати борошно, прикидаючи на око: якщо тісто виявиться рідкуватим, можна збільшити норму, наведену в рецепті, якщо надто густий – зменшити;
  6. Випікати млинці, обсмажуючи з кожної сторони.
  7. Приємного апетиту!

«Колечка»

На десерт завжди хочеться чогось солодкого, але, здавалося б, яку таку смакоту можна приготувати з «огіркового братика»? А ось і можна, та ще й яку! Правда, часу на приготування десерт зажадає більше, ніж перше і друге блюда, але воно того варто.

Беремо:

  • дрібні кабачки (розміром з великий огірок) – 1 кг;
  • злегка недоспелые сливи (втім, можна і інші кисло-солодкі фрукти: яблука, айву, аличу) – стільки ж;
  • цукор – від 200 г до півкілограма, залежить від смаку фруктів і вашого власного: хтось любить кисліші, хтось- солодше;
  • картопляний або кукурудзяний крохмаль – 3 стіл. ложки.

Готування – близько 1 години.

Поживність – 95 ккал на 100 гр.

Приступимо:

  1. Овоч чистимо, ріжемо на кружечки товщиною близько 2-3 см, видаляючи з них серединку з насінням;
  2. Для кожного кільця вирізаємо гурток з харчової фольги з таким розрахунком, щоб його діаметр перевищував розмір кільця на 5-6 см;
  3. Робимо з фольгових гуртків формочки, загинаючи їх краю навколо кабачкового кілець;
  4. Укладаємо формочки на деко;
  5. Начинка: видалити зі слив кісточки, м'якоть порізати на шматочки;
  6. Змішати сливи з цукром і крохмалем і швидко наповнити колечка, щоб начинка не встигла дати сік;
  7. Поставити деко в нагріту до 180 градусів духовку на 45-50 хвилин.

Колечка з кабачків готові!

Можна подавати обід на стіл.

Молоді кабачки – далеко не простачки

Звичайно, обід з трьох страв – далеко не все, що можна спорудити з «огіркових братів». Будучи молодими, з тонкою шкіркою та ніжним м'якушем, кабачки в буквальному сенсі «готові на все». Хочете перевірити? Та будь ласка! Отже, що можна приготувати з молодих кабачків швидко?

«Приготували – з'їли»

Інгредієнти для приготування страви:

  • півкіло кабачків – чим молодше, тим краще;
  • половина ч. л. солі.

Маринад:

  • олія оливкова – 100 мл;
  • оцет 5%-ний – 3 ст. ложки;
  • мед рідкий – 2 ч. л.;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • перець чилі грубого подрібнення – половина ч. л.;
  • перець чорний мелений;
  • зелень кінзи, базиліка, петрушки, свіжий або сушений.

Процес приготування займає півгодини, не рахуючи часу для маринування.

Калорійність – 45 ккал./100 гр.

Готуємо:

  1. Основний інгредієнт (кабачки) гострим ножем нарізаємо як можна більш тонкими пластинками – не більш 2-3 мм;
  2. Викладаємо в невеликий тазик, солимо, перемішуємо і залишаємо на півгодини;
  3. Часник дрібно ріжемо або пропускаємо через чеснокодавку;
  4. Окремо готуємо маринад: змішуємо масло з медом і оцтом;
  5. Додаємо часник, два види перцю, зелень;
  6. Беремо тазик, зливаємо сік і перемішуємо вміст з маринадом;
  7. Ставимо посуд в холодильник на 6 годин, за цей час її необхідно кілька разів струснути або акуратно перешкодити вміст ложкою.

Якщо приготувати страву зранку, то до обіду вже можна їсти. Приємного апетиту!

Закуска по-швидкому

У складі страви:

  • 1 кг кабачків;
  • сіль.

Маринад:

  • олія оливок або олію – 150 мл;
  • великі зубці часнику – 5-6 шт.;
  • мед – 2 чайн.л.;
  • сік, вичавлений з 1 великого лимона;
  • соус/паста томатна – 3 стіл.л.;
  • петрушка, кріп – по 1 пучку;
  • перець чорний – хто скільки любить.

Виготовлення – 30 хвилин.

Калорійність на 100 гр. – 40 ккал.

«Головна діюча особа», тобто кабачок, підготувати так само, як у попередньому рецепті.

Заготівля маринаду:

  1. Змішати лимонний сік з медом і томатною пастою;
  2. Поступово підмісити рослинна олія;
  3. Часник дрібно порізати, кріп і петрушку подрібнити, покласти в маринад;
  4. Злити сік з кабачків в окрему миску, залити маринадом так, щоб він повністю покривав. Якщо маринаду не вистачає, можна трохи розбавити його кабачковым соком.

Ставимо в холодильник на ніч, тому краще готувати увечері.

Вранці подаємо закуску до картоплі, каші або макаронів – кому що подобається.

Молочні коржики — смак як у дитинстві, спробуйте!

Як приготувати томатну пасту в томатному соусі читайте в нашій статті.

А ви знаєте, що можна приготувати з м'яса свинини? Візьміть на замітку нашу добірку рецептів.

Ікра кабачкова – не заморська

Смак її добре знайомий кожному – полиці магазинів у всі часи були багаті на цей делікатес.

Про користь цієї закуски годі й говорити: оскільки, крім кабачків, в неї входить цілий набір інших овочів – моркви, помідорів, цибулі, – в зимову пору вона прекрасно захищає нас від авітамінозу, одночасно нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Вона хороша і як гарнір до якого-небудь блюда, і як складова частина бутерброда, є і більш складні по складу страви з її «участю». Що ж можна приготувати смачного з кабачкової ікри? Ось парочка рецептів на вибір.

Ікорне суфле

  • ікра – 6 ст. ложок;
  • яйця курячі – 3 шт.
  • перець червоний мелений – щіпка.

Готування – 15 хв.

Калорії – 45/100 гр.

  1. Яйця розбити, відокремити білки від жовтків;
  2. Ікру змішати з жовтками, поперчити;
  3. Додати збиті в міцну піну білки;
  4. Запекти в духовці при 120-150 градусах.

Бутерброди

Час на приготування – 5 хв.

Калорійність – від 40 до 70 ккал (2-й варіант).

  1. Бородінський хліб посмажити на сковорідці з невеликою кількістю олії, натерти часником, змастити ікрою. Можна їсти;
  2. Білий хліб намазати вершковим маслом, зверху покласти шар ікри і посипати готовий бутерброд зеленою цибулею. Готове.

Що можна приготувати з заморожених кабачків

Якщо кабачків вродило стільки, що не знаєш, куди подіти, їх можна не тільки є «смаженими, пареными і так скибками», але і заморожувати в морозильній камері – благо, об'єм і потужність сучасних морозильників цілком це дозволяє.

Страви із заморожених кабачків виходять нітрохи не гірше, ніж зі свіжих – спробуйте!

Кабачки в клярі

В їх складі:

  • кабачки – 500 гр.;
  • пшеничне борошно вищого сорту – 100 гр.;
  • вода – 100 гр.;
  • яйця курей. – 2 штуки;
  • сіль, цукор, перець мелений чорний або червоний – пучку;
  • олію раст. для обжарювання – 2-3 стіл. ложки.

Витрачений час – 20 хв.

Калорії – 79/100 гр.

Процедура підготовки кабачків:

  1. Кабачки розморозити, злити утворилася рідина;
  2. Подрібнити шматочки до розміру 1 див.

Кляр:

  1. Змішати збиті яйця з водою, сіллю, цукром і перцем;
  2. Поступово додавати борошно, доводячи кляр до консистенції рідкої сметани і ретельно розмішуючи, щоб не допустити утворення грудочок.

Далі готуємо кабачки в клярі по кроках:

  1. Розігріти порожню сковорідку на невеликому вогні, вилити на неї масло і почекати, поки нагріється;
  2. Шматочки кабачка вмочати в кляр і обсмажувати з обох боків до золотистої скоринки;
  3. Викласти обсмажені скибочки на паперову серветку, щоб дати стекти зайвому маслу;
  4. Викласти їх на тарілку і полити майонезом або сметаною.

Запіканка

Беремо:

  • кабачок заморожений – 1 шт;
  • сир – півпачки;
  • яйце – 1 шт;
  • борошно – 2-3 ст. ложки;
  • цибулину – 1;
  • часник – 3-4 зуб.;
  • зелень петрушки – 20 гр.;
  • сир – 50 гр.;
  • трохи раст. масла для смаження;
  • сіль, перець – за смаком.

Готуємо за 15 хв.

Поживність – 60 ккал на 100 грамів.

  1. Головний інгредієнт (кабачок) потерти на тертці;
  2. Змішати з сиром, яйцем і борошном, посолити, поперчити;
  3. Цибулю і часник дрібно порізати, обсмажити на сковороді з маслом;
  4. Залити все приготовленої сирно-кабачкової сумішшю;
  5. Зверху посипати тертим сиром і зеленню петрушки;
  6. Поставити сковороду в розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин.

Ось, які різноманітні страви можна приготувати з «ніякого» (як деякі думають) кабачка. Тепер, якщо навіть на вашій дачі їх уродиться «вагон і маленький візок», ви будете знати, що з ними робити.

Що ще почитати: