27 март 2019 35

Як правильно варити кукурудзяну кашу на воді

Токан, полента, мамалига — у різних народів для кукурудзяної каші свої назви і свої секрети її приготування. Правильно звареної вона стане прекрасним гарніром до копченному і смаженого м'яса, риби або грибів.

Пропорції, поради та секрети

Різні народи століттями з покоління в покоління передавали рецепти цієї каші. Сьогодні їх секрети доступні кожному кухарю.

  1. Щоб це блюдо завжди виходила смачною і без грудок, крупу потрібно зберігати в сухому прохолодному місці;
  2. Якщо крупа раптом трохи відсирів і стала звалюватися в грудки, то її обов'язково потрібно просушити, поки в ній не завелися паразити. Крім того, сира каша при приготуванні може зваритися грудками;
  3. Перед варінням кукурудзяну крупу не замочують. Досить переконатися, що вона чиста і не має в собі чужорідних домішок у вигляді лушпиння або сміття. Якщо такі є, крупу потрібно перебрати;
  4. Щоб зварити рідку кукурудзяну кашу, крупу промивають в проточній воді кілька разів, після чого набирають свіжої води в пропорції 5 частин на 1 частину крупи, потім варять спочатку на сильному, а після — на середньому вогні. Для отримання більш густої консистенції, пропорції обмінюють на 3 частини води до 1 частини крупи;
  5. Якщо готову страву вийшло дуже густим, а води або молока, щоб його розбавити, немає, то кашу можна розбавити фруктовим пюре, кефіром або йогуртом — вони чудово поєднуються з нею за смаком;
  6. Щоб готова каша вийшла з особливо ніжною, розмішувати її варто не простий мішалкою, а спеціальним вінчиком для збивання.

Для приготування обов'язково знадобляться:

  • каструля з товстими стінками (алюмінієва або чавунна);
  • спеціальна мішалка, в якості якої може бути використана толкушка для картопляного пюре.

При варінні кукурудзяну кашу постійно помішують, інакше вона легко пригорить і стиснеться в грудку.

Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
кукурудзяна крупа - 1 склянка
вода - 3-5 склянок
сіль - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 86 Ккал

Ця страва може бути самостійним, а може стати універсальним гарніром.

Як готувати кукурудзяну кашу на воді:

  1. У каструлю з товстим дном потрібно вилити потрібну кількість води. Чим менше води, тим густіше буде отримана каша. Але води має бути не менше 3 склянок на 1 склянку крупи;
  2. Як тільки вода закипить, вогонь потрібно максимально зменшити, потім воду посолити і вмішати в неї промиту крупу;
  3. Кашу тримати на слабкому вогні, весь час варіння її перемішуючи.

В готову страву можна додати вершкового масла, сирного соусу, сухофрукти або копчені ковбаски.

Кращий рецепт кукурудзяної каші для дитини

Діти люблять смачні солодкі каші. Кашу з кукурудзяної крупи можна зварити так, що жодна дитина не відмовиться від неї. Для цього в неї треба додати яблука або груші.

Що потрібно взяти:

  • кукурудзяна крупа — 1 склянка;
  • цукор — 4-6 ст. ложок;
  • вода — 3 склянки;
  • яблуко або груша — 3-5 шт;
  • куряче яйце — 1-2 шт;
  • вершкове масло або м'який маргарин — 30 р.

Час приготування — 60-90 хвилин.

Калорійність в 100 г — 117-129 ккал.

Скільки варити кукурудзяну кашу на воді для дитини:

  1. Воду або молоко потрібно розмішати з цукром і закип'ятити;
  2. Крупу промити і обережно, помішуючи, щоб не було грудок, вмішати в воду. Томити на повільному вогні близько півгодини, постійно розмішуючи, до тих пір, поки маса не стане густою;
  3. Фрукти вимити, очистити, звільнити від насіння і серцевини. Потім нарізати дрібними або середніми кубиками;
  4. У готову кашу додати сире яйце і все добре перемішати;
  5. Вмішати в неї вершкове масло;
  6. Додати туди ж нарізані овочі і ще раз перемішати, щоб шматочки яблук і груш рівномірно розподілилися по всій масі;
  7. Отриману суміш потрібно викласти в глиняний горщик або інший посуд, придатну для запікання в духовці;
  8. Потім блюдо слід відправити в заздалегідь нагріту духовку, де воно буде випікатися 30-45 хвилин при температурі 180 градусів.

Готову кашу подають на стіл в теплому вигляді. В якості напою до неї можна подати фруктовий сік, молочно-фруктовий напій або тепле молоко.

При приготуванні цього десерту кількість цукру в чому залежить від солодощі та кількості фруктів. В якості фруктової добавки можна одночасно використовувати і яблука, і груші. Тільки при цьому краще всього взяти їх порівну. Замість води можна використовувати не дуже жирне молоко, тоді десерт буде ніжніше і м'якше. Замість звичайного цукру можна взяти тростинний або цукрову пудру.

Каша з кукурудзяної крупи з сухофруктами і гарбузом в мультиварці

Коли потрібно приготувати дуже ситне, вкрай корисне і красиве блюдо, завжди можна зварити кукурудзяну кашу з гарбузом і сушеними фруктами. А щоб зварити швидко і в будь-який зручний час, краще всього готувати в мультиварці.

Знадобиться:

  • кукурудзяна крупа — 1 склянка;
  • гарбуз — 200 г;
  • сухофрукти — 100 г;
  • вода — 3 склянки;
  • вершкове масло або м'який маргарин — 50 г;
  • цукор і сіль за смаком.

Час приготування — 50-60 хвилин.

Калорійність в 100 г — 112-125 ккал.

Етапи варіння страви:

  1. Гарбуз треба очистити від шкірки і насіння. Потім вимити і нарізати м'якоть на маленькі кубики;
  2. Сухофрукти потрібно промити і залити водою, щоб вони трохи розм'якшилися;
  3. Гарбуз потрібно викласти в чашу мультиварки. Вона буде нижнім шаром. Поверх неї потрібно викласти сухофрукти;
  4. Зверху потрібно викласти чисту промиту крупу;
  5. Потім потрібно влити воду або молоко;
  6. Додати сіль і цукор, обережно розмішати страва;
  7. Варити кашу потрібно на режимі «Молочна каша» або будь-якому підходящому («Каша», «Рис»). Час варіння займає близько 30 хвилин;
  8. Після чого готову кашу настоюють під кришкою ще хвилин 15-20. У деяких моделях в цьому випадку краще використовувати режим «Підігрів», при цьому зменшивши час до 10 хвилин.

Перед подачею на стіл десерт присмачують маслом або м'яким маргарином.

Кукурудзяна каша з м'ясом для ситного домашнього обіду

Кашу з кукурудзяної крупи можна використовувати як гарнір до м'ясного блюда, а можна приготувати вже з м'ясом.

Що потрібно взяти:

  • м'ясо (свинина чи телятина) — 400-500 г;
  • кукурудзяна крупа — 1 склянка;
    вода або бульйон — 3 склянки;
  • цибуля — 1-2 шт;
  • сіль і спеції за смаком;
  • масло рослинне для обсмажування.

Час приготування — 45-60 хвилин.

Калорійність в 100 г — 104-113 ккал.

Як готувати:

  1. Свинину або телятину потрібно промити і нарізати на дрібні шматочки, позбавивши від прожилок і сала (або за бажанням залишивши сало);
  2. Масло в сковороді потрібно розігріти і на ньому обсмажити м'ясо з усіх боків до золотистої скоринки. Для пікантності в м'ясо можна додати мелений мускатний горіх або трохи роздавленого часнику. Після чого м'ясо потрібно викласти в глибоку каструлю з товстими стінками;
  3. Цибулю почистити і дрібно нарубати. Потім його слід обсмажити до золотистого кольору і додати до м'яса;
  4. Крупу промити і висипати зверху на м'ясо з цибулею. Все це потрібно перемішати, посолити і поперчити;
  5. Після чого зверху виливають гарячий бульйон або закипілу воду. Перемішують;
  6. Потім кашу доводять до кипіння, після чого томити на повільному вогні, весь час помішуючи.

Перед подачею на стіл страву можна посипати свіжою зеленню.

Відбивні зі свинини в духовці з сиром, грибами або гарніром.

Як приготувати смачні страви з червоною квасолею в мультиварці.

Читайте як приготувати сир з кислого молока в нашій статті.

Полента по-італійськи

В Італії поленту подають до столу не тільки в якості повсякденної їжі. Вона давно стала обов'язковим атрибутом святкового застілля.

Необхідні інгредієнти:

  • крупа кукурудзяна — 1 стакан;
  • вода — 3 склянки;
  • сіль за смаком.

Час приготування поленти — 30-45 хвилин.

Калорійність в 100 г — 86 ккал.

Як варити поленту:

  1. Воду кип'ятять підходящої каструлі. Як тільки вода закипить, вогонь потрібно зменшити;
  2. Потім у неї тонким струменем, помішуючи, всипають підготовлену чисту і суху кукурудзяну крупу;
  3. Кашу солять за смаком і томити на повільному вогні близько півгодини, постійно заважаючи її, щоб не було грудок;
  4. Варять до тих пір, поки каша не стане густою;
  5. Полента готова, коли поставлена в неї ложка зберігає своє вертикальне положення, а сама каша при цьому легко відходить від стін каструлі.

Після чого її потрібно викласти на деко, остудити і нарізати на кубики. У цьому вигляді полента готова для подальшої обсмажування або запікання. З цієї кількості крупи і води виходить 3-4 порції. Правильно зварений поленту подають разом із зеленню та сиром або запікають з овочами і томатним соком.

Чим корисна кукурудзяна каша?

Каша з кукурудзяної крупи на воді відноситься до дієтичних страв. Це ситна та поживна їжа, яка дієтологами вважається одним з ідеальних варіантів для легкої вечері чи сніданку.

Переваги:

  1. Вона низькокалорійна, тому її можна вживати при дієтах, націлених на зниження ваги;
  2. При цьому в ній дуже багато корисних поживних речовин, а її волока допомагає очищати організм від шлаків;
  3. Регулярне вживання кукурудзяної каші в їжу нормалізує обмін речовин і відновлює мікрофлору кишечника.

При цьому кукурудзяна крупа доступна для покупки при будь-якому бюджеті. Низька ціна, висока корисність і простота в приготуванні — все це робить таку кашу однієї з найпопулярніших в світі.

Що ще почитати: