03 март 2019 1708

Кукурудзяна каша на молоці: звичні і незвичайні рецепти

У нашій країні кукурудзяна каша з'явилася не так давно. Незважаючи на це, вона вже завоювала любов до себе і користується великим попитом серед багатьох людей.

Але не тільки за відмінні смакові якості її вихваляють. Утримання в своєму складі високого рівня вітамінів і корисних властивостей — ось ще одна вагома причина для похвали.

Ще зварена кукурудзяна крупа на молоці має гарний смак. Але перед тим як її приготувати, варто ознайомитися з корисними та цікавими властивостями цього продукту.

Корисні властивості кукурудзяної крупи та особливості каші з неї

У складі цієї крупи міститься група вітамінів В, РР, Е, А. Крім цього, вона багата мікроелементами – в ній міститься великий рівень фосфору, міді, калію, заліза, кальцію, натрію, кремнію та багато інших.

Варто відзначити, що зварена крупа зберігає всі свої корисні і поживні властивості. Саме з цієї причини вона є справжньою їжею як для дітей, так і для літніх людей.

Особливості кукурудзяної каші:

  • Вона вважається гіпоалергенним продуктом, який має гарне засвоєння організмом. Тому її вводять харчування грудних дітей найпершою. Каша запобігає бродіння і здуття кишечнику малюків;
  • Завдяки високому рівню клітковини, вона необхідна в раціоні харчування літніх людей. Каша очищає організм від токсинів, шлаків і шкідливих речовин. А що входить в склад селен уповільнює старіння організму;
  • Високий рівень вуглеводів забезпечує організм зарядом енергії на весь день;
  • Ще одна хороша властивість – низька калорійність. Тому вона ідеально підходить для тих людей, які дотримуються дієтичне харчування;
  • Щоденне вживання цього продукту зміцнює імунну систему. Крім цього, вона знижує рівень холестерину в організмі.

Рецепти приготування кукурудзяної каші на молоці

Каша з кукурудзяної крупи на молоці виходить дуже смачною.

Вона відмінно підходить для вживання на сніданок з невеликою кількістю вершкового масла.

Вона припаде до смаку не тільки дорослим, але й стане улюбленою, без перебільшення, стравою дітей.

У каструлі
Інгредієнти Кількість
Крупа кукурудзяна - 300 грам
Вода - 0,5 л
Молоко - 400 мл
Вершкове масло - за бажанням
Цукровий пісок - 2 ст. ложки
Сіль - щіпка
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 195 Ккал

Приготування каші за рецептом з наочними фото:

  1. Молоко заливається в середню ємність і ставиться на газ. Його слід розігріти і залишити на деякий час для охолодження;
  2. Після цього крупа кукурудзи промивається прохолодною водою;
  3. Беремо велику каструлю і заливаємо в неї воду. Воду, ставимо на вогонь, додаємо в неї сіль;
  4. У киплячу воду засипають крупу кукурудзи, її слід проварити, добре перемішуючи;
  5. Через 10 хвилин вся вода википить, тоді вливаємо тепле молоко;
  6. Крупа з молоком вариться до повної готовності. Під час варіння вона добре перемішується, щоб не пригоріла;
  7. Готова кукурудзяна каша на молоці присмачується невеликою кількістю вершкового масла;
  8. Цукровий пісок можна засипати наприкінці варіння або його можна буде класти в кожну окрему порцію.

Тепер пропонуємо подивитися відео про те, як легко і просто варити кукурудзяну кашу на молоці:

В мультиварці

Компоненти каші за рецептом:

  • 400 грам кукурудзяної крупи;
  • Вершкове масло — за бажанням;
  • Молоко – півлітра;
  • Півсклянки цукрового піску;
  • Кухонна сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Кукурудзяна крупа очищається прохолодною водою. Далі її слід викласти в друшляк для стікання зайвої рідини;
  2. Чашка мультиварки добре змащується шматочком вершкового масла;
  3. Далі крупу перекладаємо в цю чашку, заливаємо молоком, додаємо трохи солі і цукрового піску. Все треба добре перемішати, щоб сіль і цукор частково розчинилися;
  4. Після цього необхідно на мультиварці виставити потрібний режим приготування. Для цього підійдуть – «Молочна каша», «Рис-Крупи», «Мультиповар»;
  5. Коли приготування завершиться, мультиварку слід відкрити і перемішати кашу. Далі закриваємо її і залишаємо на 15 хвилин, щоб вона настоялася. Бажано використовувати режим підтримання тепла.

З гарбузом в духовці

Продукти для кукурудзяної каші на молоці з гарбузом:

  • 300 грамів крупи кукурудзяної;
  • 400 грам гарбуза;
  • Молоко або вершки — півсклянки;
  • 700 мл води;
  • 2 ст. л. меду;
  • Вершкове масло — за бажанням;
  • Трохи кухонної солі.

Приготування:

  1. Кукурудзяну крупу промиваємо й обсушуємо в друшляку;
  2. У каструлю наливаємо півлітра води і ставимо на вогонь. Потім туди засипається кукурудзяна крупа. Її потрібно трохи посолити. Кашу слід варити до середньої готовності;
  3. З гарбуза зрізати вся шкірка, потім вона ріжеться на шматочки;
  4. Після цього беремо сковороду, заливаємо її водою, кладемо туди вершкове масло, молоко, мед, гарбуз;
  5. Сковорода ставиться на середній вогонь і все тушкується приблизно 20 хвилин;
  6. Далі беремо ємність з вогнетривкого матеріалу і викладаємо в неї спочатку шар з кукурудзяної каші, потім гарбуз, знову шар з каші, знову гарбуз і так далі. Повинна вийти листкова каша;
  7. Потім горщик слід щільно закрити і поставити в розігріту духову шафу. Каша випікається при 180 градусах півгодини;
  8. Після цього кришку потрібно прибрати і кашу ще запікати 20 хвилин. Бажано, щоб з'явилася золотава скоринка.

Представляємо вашій увазі рецепт цього корисного страви у відео нижче:

З сиром в мультиварці

Необхідні компоненти для приготування:

  • Півтора склянки кукурудзяної крупи;
  • Сир адигейський — 200 грам;
  • Вершкове масло — за бажанням;
  • Один пучок петрушки;
  • Півтора літра молока.
Для страви з кукурудзяної крупи з додаванням сиру можна використовувати як молоко, так і воду в якості основи.

Покроковий рецепт приготування кукурудзяної каші на молоці з сиром:

  1. Кукурудзяну крупу необхідно очистити прохолодною водою, покласти в друшляк для просихання;
  2. Потім сир натираємо крупно на тертці, петрушку дрібно нарізаємо;
  3. Далі в чашу мультиварки заливаємо молоко, додаємо сіль, крупу, все перемішуємо і ставимо режим «Варка»;
  4. Варити потрібно приблизно півгодини, постійно помішуючи;
  5. Потім додаємо туди натертий сир, нарізану петрушку і масло. Все ретельно перемішуємо.

З м'ясом по-селянськи на воді

Інгредієнти:

  • М'якоть свинячого м'яса – 300 грам;
  • Одна цибулина ріпчастої цибулі;
  • Морква — 1 штука;
  • 1 шт. болгарського перцю;
  • 100 грам рослинного масла;
  • 200 грам кукурудзяної крупи;
  • Вода – півлітра;
  • Кухонна сіль — за смаком;
  • Щіпка чорного перцю.

Приготування:

  1. Кукурудзяна крупа ретельно очищається і промивається в прохолодній воді, після її просушуємо;
  2. Моркву потрібно добре очистити від шкірки. Нарізаємо її на тонкі соломки. Цибулю потрібно дрібно порубати;
  3. Перець очищаємо від насіння і промиваємо. Далі нарізаємо його у вигляді кілець;
  4. М'ясо промивається в прохолодній воді і нарізають на дрібні шматочки;
  5. Ставимо сковороду на середній вогонь, наливаємо в неї 100 грам рослинного масла. Далі кладемо туди м'ясо і цибулю і обсмажуємо близько 7 хвилин;
  6. Потім додаємо туди овочі, помішуємо і смажимо приблизно 7 хвилин;
  7. Далі засипаємо до м'яса і овочів кукурудзяну крупу, наливаємо воду, кладемо сіль і залишаємо нудитися на 30-35 хвилин. Вода додається по необхідності;
  8. Після повної готовності кашу знімаємо з вогню, викладаємо на тарілку, перчимо.

Напевно, серед круп немає таких, які не були б корисними. Гречка з куркою в духовці — мінімум зусиль і максимум задоволення! Ті, хто стежить за фігурою, знають, наскільки важлива для раціону гречана крупа.

Любите щавлевий суп з яйцем? Тоді дізнайтеся прямо тут і зараз про всі способи його приготування.

За вікном похмура погода і настрій на нулі? Не треба сумувати! Спечіть пиріг з варенням на швидку руку по одному з рецептів цієї статті. Ось побачите, як негативні думки зникнуть і на душі стане затишно і тепло. І не забудьте покликати кого-небудь в гості на чай!

З сухофруктами

Інгредієнти:

  • Кукурудзяна крупа — 400 грам;
  • Молоко — 700 мл;
  • Вода — 700 мл;
  • 150 грам кураги;
  • 150 грам родзинок;
  • Вершкове масло — за бажанням;
  • Півсклянки цукрового піску;
  • Щіпка солі.

Покрокове приготування:

  1. Кукурудзяна крупа очищається в прохолодній воді і обсушивается;
  2. Курагу і родзинки промиваємо і замочуємо в окропі на півгодини. Далі курагу слід порізати на дрібні шматочки;
  3. Заливаємо в середню каструлю молоко і воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння;
  4. Далі додаємо туди цукор, сіль і повільно засипаємо кукурудзяну крупу. Кашу необхідно періодично перемішувати, це запобіжить утворенню грудок. Варимо кашу приблизно 15 хвилин;
  5. Після цього страву перекладаємо в вогнетривку каструлю, посипаємо зверху сухофруктами і кладемо вершкове масло;
  6. Ставимо в розігріту духовку до 90 градусів для запікання. Запікаємо в закритій каструлі близько години.

Корисні поради

  • Під час готування кашу потрібно неодмінно постійно помішувати, так вона не буде прилипати до стінок каструлі і не пригорить;
  • Якщо під рукою немає молока, то замість нього можна додати звичайний йогурт. Каша вийде густий і нічим не гірше, ніж на молоці;
  • Звичайне молоко ще можна замінити топленим. Воно додасть найбільш ніжний смак;
  • Якщо треба зварити кашу швидко, то в неї слід залити гарячу воду і молоко;
  • Не рекомендується подавати кашу відразу після приготування. Вона повинна трохи охолонути.

Кукурудзяну кашу можна готувати різними способами. Вона відмінно поєднується з овочами, фруктами, гарбузом, сухофруктами і навіть з м'ясом. Приготовлена кукурудзяна крупа за цими рецептами стане улюбленою стравою всіх членів сім'ї і навіть сподобається дітям!

Пропонуємо вам дізнатися ще більше про кукурудзяній крупі і каші з неї у програмі Олени Малишевої:

Що ще почитати: