18 апрель 2019 27 927

Як маринувати гострий перець на зиму

Приготування маринованої гострого перцю на зиму – досить нехитрий процес, результат якого забезпечить смачною закускою на довгий час.

Зазвичай перчики маринують цілком, не порушуючи цілісності стручка.

Простий рецепт

Найпростіший рецепт даної заготовки не займе багато часу і не вимагає яких-небудь складних маніпуляцій.

А готується маринований гострий перець з:

  • Стручкового гострого перцю;
  • Оцту;
  • Води;
  • Спецій.

Отже, на самому початку потрібно підготувати стручки перцю – промити їх обрізати сухі кінчики, якщо вони є. Важливо, знову ж таки, не пошкодити їх цілісність.

Після цього банки викладають перці, ошпарені окропом, і добавки (перець-горошок, лист хрону або смородини, листя вишні, кориця, гвоздика, мед та ін).

Маринад готують із розрахунку: 1 літр води — 2 ст. л. цукру, 4 ч. л. солі, а так само по одній чайній ложці оцту (9%). Воду доводять до кипіння, додають цукор і сіль, після чого заливають банки з овочами і добавками по плічка, накривають чистим кришками.

Далі необхідно дати банкам охолонути до температури, коли не обпікає руку, злити розсіл і прокип'ятити другий раз.

Затока їм овочі по другому колу, залишити банки на 5 хвилин, після чого повторити операцію ще раз.

При останньому заливанні гострих перців розсолом вливають оцет, після чого закупорюють кришками, ставлять остигати догори дном.

Рецепти маринування гострого перцю на зиму

Існує маса рецептів даної заготовки. Кожен рік можна готувати нові варіанти, але так і не приділити уваги все. Гострі страви домашньої консервації урізноманітнюють домашню кухню, дозволяючи на домашніх святах блиснути кулінарним вишукуванням серед звичайних і звичних страв.

А так само банки з різнокольоровими перцями дуже декоративно виглядають на полицях з припасами. Ми представимо вам кілька особливо цікавих рецептів.

Методи заготівлі гострого маринованого перцю на зиму мають дві основні спрямованості: маринування гарячим розсолом і холодним. Обидва методи хороші для збереження продукту, але за смаком на виході виходять абсолютно різні страви.

Вони, безсумнівно, схожі, але по достоїнству оцінити всі нюанси можна, спробувавши приготувати гострий перець маринований на зиму і покуштувати самим.

Також можна розділити види рецептів маринування на ті, в яких використовується оцет, і ті, де його немає. Так, цей консервант замінюють лимонною кислотою або продуктами, які мають сильну природну кислотність.

До таких можна віднести томати, сік лимона, червону смородину, листя винограду. Крім них, можна додати листя хрону або вишні – вони дозволяють зберегти колір овочів.

Гострий перець в солодкому маринаді

Для приготування знадобиться:

  • Перець стручковий — 3 кг;
  • Зацукрований мед;
  • Оцет 9%.

Овочі промивають у воді, після чого укладають у банки цілком. Далі готують маринад з розрахунку: на 1 ст. оцту 2 ст доводиться. л. меду. Кількість оцтово-медової заливки залежить від смакових уподобань і ступеня наповненості банок. Така гостро-солодка закуска добре підійде до багатьох основних страв.

Такого роду заготівля може зберігатися без герметичної кришки, оскільки оцет і мед у поєднанні відмінно справляються з захистом від мікробів і плісняви.

Зберігати перець гострий маринований на зиму краще всього в холодильнику або льосі. Аромат і смак готової консервації виправдає всі очікування.

Важливо врахувати той факт, що всю консервацію без кип'ятіння необхідно готувати в стерильних гумових рукавичках на всіх етапах приготування.

Варіант приготування з медом і цукром

Продовжуючи тему солодко-гострого заготовки, ось ще один рецепт.

Інгредієнти наступні:

  • Мед;
  • Гострий перець різного кольору;
  • Цукор;
  • Оцет 9%.

Овочі добре промити, викласти в простерилізовані банки. Заливка готується за пропорцією: на 1 склянку оцту – одна столова ложка цукру і одна столова ложка меду. Кількість маринаду розраховується рівно на кількість банок.

Як і попередній варіант – цей не потребує кип'ятіння маринаду і може зберігатися без закупорювання. Банки краще тримати в льосі.

Читайте також, як правильно заморозити свіжі кабачки на зиму. Скористайтеся цими методами і можна буде готувати кабачкові страви тоді, коли захочеться, а не тільки в сезон.

Наші кулінари вже підготували нові рецепти консервованих помідорів з часником на зиму. Поспішайте зробити собі заготовки!

А тут ми зібрали найпопулярніші рецепти закруток з огірків, помідорів, кабачків і баклажанів. Вдалої вам консервації, милі господині!

Маринований кольоровий перчик на зиму

Даний рецепт вже ґрунтується на кип'ятінні. Класичний і знайомий багатьом варіант виглядає саме так, проте, в даному конкретному випадку так само присутній мед, що додасть гострої страви нові фарби смаку.

Тут список багатший:

  • Гострий перець — 5 кг;
  • 250 г меду;
  • 20 г солі;
  • Спеції (мелена кориця, гвоздика, лавровий лист і запашний горошок) – за смаком;
  • Рослинне масло – 360 мл;
  • 1 л оцту 9%;
  • Спеції (мелена кориця, гвоздика, лавровий лист і запашний горошок) – за смаком;
  • 2 головки часнику.

Перед початком приготування простерилізувати банки. Стручки промити, порізати на 2-4 частини, обшпарити. Маринад варять, довівши до кипіння воду і додаючи оцет, олію, мед і спеції. Під час кип'ятіння нарізаний перець опускають у маринад на 5 хвилин і дістають його.

На дно кожної банки потрібно покласти 2-3 зубчики часнику, не розрізаючи їх. Овочі якомога щільніше засовують у банки, заливають киплячим розсолом і закочують. Остання маніпуляція може не виконуватися, оскільки рецептура припускає можливість зберігання продукту не в герметичній упаковці.

Мед, за відгуками багатьох господинь, відмінно доповнює гострий перець маринований консервації, надаючи йому солодкість, за рахунок чого він стає смачнішим і насиченішим на смак.

«Вогняна закуска»

Для всіх любителів гострої їжі гіркий перець завжди буде актуальним, а рецепти його заготівлі на зиму з'являються щороку. Ось одна з цікавих варіацій на тему «маринований гострий перець на зиму».

Для приготування потрібно:

  • 1 кг перцю;
  • Сіль – 1.5 ст. л.;
  • Цукор – 1.5 ст. л.;
  • Оцет 9% — 3 ст. л.

Перці, як зазвичай, помити. Обрізати хвостики і для вивільнення гострих ефірних масел потрібно обов'язково надрізати тупу сторону на невелику глибину. Маринад так само кип'ятять з сіллю, цукром і оцтом.

У стерильні банки складають підготовлені перчики, після чого заливають окропом. Через 10 хвилин окріп зливають і заливають вже розсіл. Банки закочують герметичними кришками.

В результаті вийде досить гостре блюдо, яке не залишить байдужим любителів їжі «з вогником».

Спосіб маринування без оцту

Як було згадано, маринування без оцту засноване на заміну цього продукту кислими овочами, листям і т. д. Давайте приготуємо гіркий перець в масляному розчині.

Як приклад такого способу заготівлі стручкового гострого перцю може послужить такий ось рецепт.

В якості інгредієнтів виступають:

  • Перець;
  • Томатний сік;
  • Сіль;
  • Рослинна олія;
  • Цукор.

Отже, як маринувати гострий стручковий перець без оцту на зиму? Почнемо процес по порядку. Овочі промити, зрізати плодоніжки. Стручки необхідно підсмажити. Сік можна віджати з томатів, а можна взяти готовий, але він повинен бути натуральним і з великою кількістю м'якоті.

Його уварити в кілька разів, процідити і насипати цукру з сіллю за смаком. Перець, вже підсмажену, укладати по банкам і весь час доливати сік. Закупорити і стерилізувати банки 20 хвилин.

Цей незвичайний спосіб дозволяє обійтися без оцту, що може сподобатися багатьом. Тим не менш, схоронність такого продукту нітрохи не поступається класично приготованим маринадів.

Корисні рекомендації

Крім прямування рецептурами можна також вдаватися до деяких додатковим хитрощів, щоб змінити що-небудь у кінцевому продукті або виправити деякі прорахунки.

Для маринування підійдуть перці будь-якого кольору, а якщо їх змішувати, то вийде різноманітно і красиво.

Іноді може не вистачити гострого перцю на одну-дві банки. Здавалося б, проблема. Але є простий спосіб: додайте нарізаний болгарський перець в банку, де у маринаді він просочиться гостротою і нічим не зіпсує блюдо.

Крім нього можна додати помідори-черрі, які так само стануть пекучими і доповнять як зовнішній вигляд, так і гастрономічну цінність.

Якщо ж сильно гострого не можна, то можна в сирих стручків вирізати насіння і внутрішні перегородки стручків, оскільки в них знаходяться основні концентрації ефірних масел.

Є багато способів готування маринованого гострого перцю, серед яких можна виділити основні групи: маринування з кип'ятінням і без, а так само з додаванням оцту і без нього.

Рецепти розрізняються наявністю різних інгредієнтів – від найпростіших, з солі і оцту, до більш складних з обсмажуванням і додаванням меду і безлічі спецій.

Що ще почитати: