30 июнь 2019 29

Як швидко і смачно приготувати горохову кашу

Багатьом знайомий і улюблений з дитинства смак горохової каші. Це блюдо дуже поживне і корисне. Горох вважається одним з недорогих продуктів. Страви з нього можна приготувати просто і в той же час вишукано.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
горох сухий - 1 склянка
вода - 2,5 літра
спеції та сіль - за смаком
масло вершкове - 100 грам
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 95 Ккал
Для того щоб горох швидше зварився, потрібно замочити його на 5 годин. Фахівці радять замочувати бобові на ніч. Перед замочуванням обов'язково вимити бобові так, щоб вода стала кришталевої. Перед тим як варити їх, краще ще раз промити і залити чисту воду.

Як приготувати просту горохову кашу? Варто відразу зазначити, що страва готується на самому маленькому вогні. Його потрібно безперервно помішувати, щоб не пригоріло. Після того, як каша добре розвариться – але залишиться ще рідина – можна деякий час потримати кашу на вогні, щоб випарувати її. Солити страву потрібно вже в кінці, покласти масло і пюрировать кашу за допомогою товкачика.

Як швидко і смачно приготувати кашу з гороху з тушонкою

Простий і багатьма улюблений рецепт каші з тушонкою. Смачне, поживне і недороге блюдо.

Що знадобиться:

  • 1 склянку сухого гороху;
  • вода – 3 склянки;
  • тушонка яловича — 0,5 літрову банку;
  • для смаження 5-7 столових ложок рослинного масла;
  • цибулина — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • 150 грам масла вершкового;
  • сіль — на кінчику ножа.

Страва готується від 40 до 60 хвилин – залежить від того, скільки часу був замочен горох.

Калорійність такої каші на 100 грам – 120-125 Ккал.

Як швидко і смачно приготувати горохову кашу з тушонкою? Робити це потрібно, як і в попередньому рецепті. Для засмажки цибулю нашаткувати соломкою і обсмажити до золотистого стану. Моркву нарізати дрібними скибочками і додати до цибулі нагрівати на помірному вогні, щоб вона пустила сік. У сковорідку покласти тушонку і випарувати з неї зайву рідину. Перед подаванням кашу заправити олією і додати засмажку.

Простий рецепт каші з копченностями

Дуже добре горох поєднується з копченостями. Це можуть бути мисливські ковбаски або курячі крильця.

Ось декілька найбільш популярних рецептів.

Перший варіант

Необхідні інгредієнти:

  • горох – 1 мірна одиниця (стакан, гуртка);
  • вода – 2,5 мірних одиниці;
  • 4 столових ложки вершкового масла;
  • копчені мисливські ковбаски — 400 грам;
  • один середній цибулю;
  • морква середня — 1 шт.;
  • для смаження – 50 мл олії оливково або соняшникової;
  • спеції, сіль – за смаком.

Час приготування — від 30 до 60 хвилин, залежно від сорту гороху і того, наскільки його попередньо замочити.

Калорійність готового страви на 100 грам – 150-160 Ккал.

Як приготувати смачну горохову кашу з копченостями? Все просто — готуємо, як описано в першому класичному рецепті. Для приготування засмажки потрібно цибулю порізати на кубики і обсмажити до золотистого кольору.

Додати моркву, натерту на тертці і все протушкувати під кришкою. Поле того як зажарка готова – додати нарізані колечками ковбаски і обсмажити трохи. Подавати кашу можна окремо додавши засмажку з сосисками як гарнір.

Що таке пектин і для чого його використовувати, читайте в нашій статті.

Як приготувати щі з кропиви правильно — рецепт, який обов'язково потрібно випробувати цієї весни.

Рецепт з фото і покроковими рекомендаціями неймовірно смачних десертів для дітей, як приготувати капкейки з начинкою читайте в нашій статті.

Другий варіант

Знадобляться такі продукти:

  • горох – 1 склянка (відміряти у сухому вигляді);
  • вода – 2,5 мірних одиниці;
  • масло вершкове — 2 столові ложки;
  • копчені крильця — 400 грам (брати тільки верхню частину крилець);
  • цибулина — 2 шт.;
  • для смаження — 5-6 столових ложок олії оливково або соняшникової;
  • солити, додати спеції за смаком.

Час приготування — від 30 до 60 хвилин, залежно від сорту гороху і того, наскільки його попередньо замочити.

Калорійність готового страви на 100 грам – 150-160 Ккал.

Щоб приготувати смачну кашу з копченими крильцями, потрібно відварити бобові, як описано в класичному рецепті. Цибулю нашаткувати соломкою і обсмажити до золотистої скоринки. Додати засмажку копчені крильця і розігріти їх, протушив під кришкою 3-5 хвилин. Кашу насипати в тарілку і полити її засмажкою з крильцями.

Як приготувати горохове пюре з м'ясом в мультиварці без замочування

Незамінною і всіма улюбленої на кухні стала мультиварка. Вона дозволяє не тільки домогтися дивного смаку при приготуванні, але і заощадити велику частину часу. Ось самий улюблений рецепт.

Інгредієнти:

  • горох дроблений – 1 мірна одиниця (стакан, гуртка);
  • вода – 4 мірних одиниці;
  • м'ясо — 0,5 кг курячої грудки;
  • 4 столових ложки вершкового масла;
  • олія соняшникова — 4 столові ложки;
  • цибулина середня — 1 шт.;
  • перець болгарський великий — 2 шт.;
  • гірчиця (не суха) — 1 столова ложка;
  • солити, додати спеції за смаком.

Час приготування — 90-180 хвилин.

Калорійність каші на 100 грам – 130-140 Ккал.

Для того, щоб готувати кашу без замочування, потрібно бобові попередньо добре промити. У каструлю додати горох і воду, поставити режим смаження – 5-10 хвилин. Так вміст швидко закипить.

Вимкнути мультиварку, злити воду і знову промити горох. Залити бобові чистою водою і поставити на режим варіння суп або на 1,5 години. Закрити каструлю щільно кришкою. Можна не заважати горох майже годину, так як він вариться у великій кількості води.

У сковорідці розігріти масло вершкове та олію, додати дрібно пасеровану цибулю і болгарський перець, нарізаний соломкою. Все обсмажити 3-5 хвилин до пом'якшення. Курячу грудку порізати тонкою довгою соломкою за 1 см. в ширину.

Додати м'ясо на сковорідку, посолити, додати 1 столову ложку гірчиці, обсмажити і згасити під кришкою 10-15 хвилин, помішуючи. Засмажку приправити спеціями і посолити.

Після того як горох повністю звариться з нього можна злити зайву воду і пюрировать. Додати засмажку з м'ясом і перемішати. Поставити каструлю на режим гасіння ще на 15 хвилин. Готову кашу можна прикрасити зеленню.

Кулінарні поради

Ось топ десять кулінарних порад для приготування горохової каші:

  1. Для того щоб страва швидше зварилася, горох потрібно замочити на 5-12 годин. Ще краще вибрати подрібнений горох – це теж значно зменшить час приготування. Якщо час замочування до п'яти годин, то краще підсолити воду і додати в неї соду з розрахунку 0,5 чайна ложка на два літри води.
  2. Всім відомо, що горох часто викликає метеоризм, знизити або повністю нейтралізувати таке його властивість можна двома способами. Перший спосіб – вчасно варіння додати соди на кінчику ножа. Другий спосіб – добре вимочувати і промивати горох. Після закипання воду злити і залити чистою водою.
  3. Для того щоб страва не підгоряло, потрібно варити його в товстостінній каструлі.
  4. Пюрировать горох краще дерев'яним товкачем, вважається, що в ньому залишається більше корисних вітамінів.
  5. Блюдо досить ситна, тому краще зменшити порцію і недоїсти.
  6. Залишки каші можна використовувати на пиріжки.
  7. Солити страву краще в самому кінці.
  8. Заправляти кашу можна не тільки вершковим маслом, але і оливковою.
  9. Горох треба варити тільки на помірному вогні. Сильний вогонь може призвести до пригорання.
  10. При варінні каші обов'язково постійно помішувати, це допоможе не тільки рівномірно проваритися гороху, в такому випадку страва не підгорить і зайва рідина швидше випарується.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: