03 май 2019 9 874

Як швидко зварити горох: пюре, для супу, без замочування

Бобові дуже корисні для здоров'я людини. Якщо горох так хороший, чому його рідко готують? Ця культура належить до сімейства бобових. Вона містить дуже велику кількість білка (більше ніж інші овочеві культури). Горох — одна з найдавніших культур, яка прийшла з Північно-Західної Індії та Східного Афганістану.

Сьогодні люди все рідше готують ці боби будинку. Деякі від незнання, інші вважають, що їх потрібно дуже довго варити і просто не хочуть цим займатися. У ресторанах більш актуальне зелений горошок. Найпопулярніший гарнір зараз – пюре із зеленого горошку.

Пропонуємо нижче дізнатися, як можна швидко зварити горох, щоб включати його в раціон харчування своєї сім'ї частіше.

Цілі різні способи швидкі

Як зробити горохове пюре, не витрачаючи купу часу

  1. Замочити його на кілька годин у холодній воді.
  2. Після того, як час пройде, потрібно знову залити горох холодною водою. На 300 грам – два з половиною літри води.
  3. Поставити каструлю на слабкий вогонь. При необхідності доливати воду (не холодну, а окріп). Максимальний час варіння – годину-півтора (залежно від сорту). Зазвичай це відбувається швидше.
  4. В готову страву додати масло, сіль і прянощі.
  5. Перебити в блендері. Пюре готове.
Горох з овочевим соусом
Інгредієнти Кількість
гороху - 400 грам
води - 1200-1400 мл
оливкової олії - 75 мл
спецій і солі - за смаком
цибулин - 2 шт.
томатів - 2 шт.
болгарський перець - 1 шт.
червоного вина - 50-75 мл
Час приготування: 135 хвилин Калорійність на 100 грам: 400 Ккал

Як готувати:

  1. Боби промити і залити водою, відправити на плиту.
  2. Варити не більше 2 годин.
  3. Через дві години додати улюблені спеції, олію та перебити в пюре.
  4. Подрібнити цибулини, перець і томати.
  5. На сковороді припустити цибулю. Додати томати і протушкувати 5 хвилин.
  6. Додати перець і залишити ще на 5 хвилин.
  7. Залити соус вином і томити до 5 хвилин. Додати спеції. Можна перебити в блендері.
  8. Подати горохове пюре гарячим, поливаючи зверху овочевим соусом.

Як швидко зварити горох в суп

В принципі, горох для супу готується за тією ж технікою, просто в кінці його не потрібно перебивати в пюре.

  1. Боби замочити у воді.
  2. Злити воду і поставити зі свіжою водою на слабкий вогонь.
  3. Варити не більше, ніж півтори години.
  4. Додати масло і прянощі. При необхідності посолити.

Гороховий суп з копченим беконом

  • хліб – 150 грам;
  • цибулина – 1 штука;
  • бекон (копчений) – 50 грам;
  • морква – 1 штука;
  • вода – 2 літри;
  • копчена курка – 1 тушка;
  • сухий горох – 1 ½ склянки;
  • олія слив. – 50 грам;
  • сало (копчене) – 200 грам.

Час приготування – два з половиною години.

Калорійність – 1018 калорій.

Готуємо суп:

  1. Промити бобові. Замочити у воді на дві години (не холодною). Через дві години злити.
  2. Курку порізати на великі шматки разом з салом. Опустити в каструлю з водою і закип'ятити.
  3. Зменшити подачу газу і варити півгодини.
  4. Через півгодини витягнути м'ясо і сало. Перепустити бульйон через сито.
  5. Додати боби в суп і закип'ятити, зменшити вогонь і знову варити півгодини.
  6. Моркву і цибулю подрібнити і тушкувати на сковороді близько 20 хвилин.
  7. Подрібнити курку. Додати шматочки в суп разом з овочами.
  8. Варити 50-60 хвилин, приправте спеціями.
  9. Обсмажити бекон з хлібом (нарізати кубиком).
  10. Подати суп разом з беконом і крутонами у кожній тарілці.

Як швидко впоратися з горохом в мультиварці, щоб став розвареним?

  1. Промити його, заздалегідь перебравши його.
  2. Замочити на 2-3 години.
  3. Промити його знову.
  4. Помістити в каструлю, залити водою і натиснути «Гасіння» + «Старт».
  5. Через півтори години буде готовий розварений горох.

Горохове пюре в мультиварці з грибами

  • 1 цибулина;
  • 400 грам грибів;
  • 400 грамів гороху;
  • 800 мл склянки води.

Час приготування – два з половиною години.

Калорійність – 390 калорій.

Як зварити пюре з грибами швидко в мультиварці, щоб горох розварився:

  1. Цибулину подрібнити.
  2. Відправити на режим «Випічка» до прозорості.
  3. Нарізати гриби слайсами і додати до цибулі на 10 хвилин.
  4. Промити горох і додати в каструлю.
  5. Залити водою.
  6. Встановити на дві години режим «Гасіння».

Приємного апетиту!

Гречка в горщику в духовці — спробуйте приготувати звичайне блюдо таким способом.

Спагетті з шинкою і сиром — просте блюдо, яке подобається всім. Готуйте разом з нами!

Рецепт супу з ковбасою — це страва зможе приготувати навіть починаюча господиня, але разом з тим це дуже смачно.

Як, не замачівая злак, приготувати його швидко?

  1. Промити боби до прозорої води.
  2. Прибрати їх варитися на плиту.
  3. Як тільки закипить – зачекати 10 хвилин і додати півсклянки холодної води.
  4. Ще через п'ять хвилин додати трохи соди (1 чайну ложку на 4 літри води).
  5. Горох звариться приблизно за півгодини. Ось тепер ви знаєте секрет, як швидко зварити кашу з гороху без замочування.

Овочева горохова каша

  • горох – 0,5 кг;
  • вода – 1 л;
  • цибуля – 1 штука;
  • морква – 1 штука;
  • томатна паста – 50 грам.

Час приготування – три години і двадцять п'ять хвилин.

Калорійність – 300 калорій.

Метод готування:

  1. Промити боби і залити окропом на 20 хвилин.
  2. Злити воду. Залити окропом і прибрати на плиту. Довести до кипіння.
  3. Варити півгодини, не знімаючи кришку.
  4. Моркву і цибулю подрібнити.
  5. Обсмажити на сковороді, додавши томатну пасту.
  6. Додати до гороху спеції за смаком і залишити варитися ще на годину.
  7. Не забувати помішувати!
  8. Через годину додати до каші овочі і варити ще 10 хвилин.

Поради кулінарам

  1. Щоб горох зварився швидше, візьміть не цілий, а половинки або колотий.
  2. Чим дрібніше боби, тим швидше вони зваряться.
  3. Для того щоб горох не твердів під час варіння, не соліть його заздалегідь.
  4. Якщо під час варіння горошини піднімаються і опускаються, Ви на правильному шляху.
  5. Бобові люблять воду. Заливати водою потрібно так, щоб зверху було 2-3 см зайвої води.
  6. Не потрібно накривати горох кришкою (тільки у випадку, якщо вогонь маленький).
  7. Потрібно перебрати боби, перш ніж промивати. У них можуть бути дрібні камінчики.
  8. Не забувайте знімати піну. Це важливо.
  9. Не потрібно замочувати боби на дуже довгий час. Може початися процес бродіння.
  10. Найпростіше варити горох в скороварці: замочити на 2 години, потім злити воду і зі свіжою відправити на плиту до кипіння і після — варити 15-20 хвилин. Можна знімати. Тримати ще 10 хвилин під кришкою (ні в якому разі не знімати її) і гарнір готовий.

Не бійтеся тривалої готування гороху, адже якщо його не замочувати і знати деякі тонкощі, то багато часу не піде. Він смачний і корисний, якщо знати міру.

Що ще почитати: