03 май 2019 1 095

Як зварити класичний гарячий борщ

Мало хто знає, що з доступних всім продуктів можна приготувати некалорійне і дуже корисне перша страва – борщ. Його можна подати гарячим в холодну пору року, а також холодним в печеню. Найбільш насиченим страва, звичайно, вийде взимку, а складові обов'язково знайдуться на прилавках будь-якого овочевого відділу магазину чи супермаркету.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
буряків - 3 шт.
моркви - 2 шт.
цибулин - 3 шт.
зелені - 50 г
лаврушки - 1 шт.
води - 3 л
оцту 9% - 15 мл
часнику - 4 зубця
цукру і солі - по 10 г
олії - 30 мл
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 17 Ккал
Гарячі супи вважаються необхідною складовою в харчуванні людини. Саме вони відновлюють водний баланс в організмі, легко засвоюються і приносять масу корисних речовин.

Гарячий борщ, або буряковий суп, готується досить просто, а також являє собою той же борщ, але без капусти.

Почати приготування слід з очищення буряків. Потім вона ріжеться на тонкі брусочки, висипається в каструлю, заливають водою і відправляється варитися на двадцять хвилин.

Інші овочі також очищаються, подрібнюються на розсуд – моркву крупно на тертці, ріжеться дрібними кубиками цибулю, а часник подрібнюється під пресом. На сковороду вливається масло, яке розігрівається. До нього засипають морква і цибуля. Овочі доводять до рум'яного стану, до них додається сіль, оцет, часник і цукор. Все перемішується, піджарка і лавровий лист додаються до вариться буряках. Через 5 хвилин борщ знімається з плити, настоюється ще 15 хвилин.

Подавати гаряче блюдо потрібно з посипаною зверху подрібненою зеленню, сметаною і відвареною «круто» яйцем.

Гарячий борщ з м'ясом

Найбільш ароматним, наваристим є борщ з м'ясом. Його прийнято подавати гарячим, він здатний чудово зігріти і наситити організм. При цьому м'ясний продукт може бути обраний на розсуд, а овочі в тій кількості, яка віддасть перевагу господиня.

А ось для створення класичного першого страви знадобляться:

  • свинина (м'якоть) – 0,5 кг;
  • буряк – 0,3 кг;
  • лук, морква – 100 г;
  • картопля – 0,4 кг;
  • пісне масло – 30 мл;
  • спеції, сіль – по 10 г;
  • лимонний сік – 20 мл;
  • томатна паста – 100 г;
  • вода – 3 л.

Борщ буде готовий вже через півтора години, а калорійність такого смачного і красивого супу становить 45 ккал у 100 грамах.

М'ясо промивається, нарізати невеликими кубиками, відправляється в киплячу воду.

Поки вона вариться, овочі чистяться, нарізаються в окремі ємності. Картопля однакового розміру з м'ясом, буряк тонкими брусками.

Цибулю півкільцями, моркву невеликою соломкою.

Після того як м'ясо проварилося приблизно сорок хвилин до нього засипається буряк і картопля. У цей час потрібно приготувати піджарку. Для цього слід розігріти масло і пасерувати моркву і цибулю до набуття ними красивою рум'яності.

Томатна паста розводиться в склянці бульйону і заливається овочів на сковороду. Овочі тушатся двадцять хвилин, висипають у каструлю до варящемуся свекольнику. Після цього потрібно суп посолити, додати спеції, дати покипіти гарячого страви ще п'ять хвилин.

Наполягати борщ довго не потрібно, щоб він не охолов, так як подавати його потрібно гарячим, заправленим сметаною і зеленню.

Борщ з куркою

Найбільш ніжним і дивно смачний суп виходить з курячим м'ясом. Не винятком є і гарячий борщ. Додавання курки робить його легким, більш доступним по ціновій категорії, тому як найбільшою популярністю користується саме це м'ясо птиці. Для приготування і борщів зелених будинку знадобляться:

  • курка (гомілка, грудка, крила на розсуд) – 0,5 кг;
  • картопля – 0,4 кг;
  • буряк – 300 г;
  • морква, ріпчаста цибуля – 1 шт. (150-200 р);
  • паста томатна – 30 г;
  • зелена цибуля – 50 р;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • сіль, спеції – по 10 г;
  • вода – 3 л.

Гаряче і ситне блюдо буде готове протягом години, а 100 г його буде містити 43 ккал.

Курка промивається, нарізається частинами на розсуд і ставиться отвариваться у воді. В цей час буряк очищається від шкірки і після закипання бульйону відправляється варитися цілком на тридцять хвилин до м'яса.

Цибуля позбавляється від лушпиння, подрібнюється. З морквини зіскоблюється ножем шкірка, сама ж вона треться крупно на тертці. На розігрітій олії у сковорідці овочі обсмажуються і отставляются в бік. Відварена буряк дістається з бульйону, нарізати брусочками і обсмажується окремо з томатною пастою. Картопля чиститься, нарізається кубиками, засипається в бульйон.

Після того як борщ прокипить десять хвилин до нього додається бурякова, морквяно-цибульна піджарка, сіль, спеції. Суп вариться ще десять хвилин до повної готовності картоплі і тільки потім в нього всипається нарізаний зелений лук.

Подати смачне блюдо слід гарячим, з вершками або сметаною, зеленню і чорним хлібом.

Кулінарні поради

Насправді дане блюдо не має чітких кордонів при приготуванні. Так, за бажанням, можна замінити картоплю на попередньо відварену або консервовану квасолю, додати обсмажені гриби, пряні трави запашні спеції та зелень. Єдиним істотним моментом у створенні страви є додання насиченого яскраво-червоного кольору бульйону, який досягається за рахунок отварки буряків спочатку готування в цілому вигляді. А от досвідчені кулінари радять:

  1. Вибирати головний овоч страви червоного сорту «Бордо», «Циліндр»;
  2. Для збереження всіх корисних речовин овочі не обсмажувати, а запекти в духовій шафі;
  3. Зберегти яскравий колір страви допоможе додавання лимонного соку;
  4. При відмові від використання картоплі, моркви в складі гарячого супу буде необхідно збільшити кількість буряків в два рази;
  5. Саме додавання сметани при подачі страви робить борщ таким насиченим, ніжним, тому жаліти її не варто.

Суп з ковбасою — одне з найбільш простих і швидких перших страв.

Як приготувати ароматну шарлотку з бананами читайте в нашій статті.

Рецепт супу з фрикадельками з курячого фаршу — це страва чудово поєднується з дитячим меню.

Найсмачнішим страва стає лише на другий день, коли всі овочі просочаться соками один одного. Важливо пам'ятати, що при заправці сметаною класичний борщ довго зберігатися не стане навіть в холодному місці.

Що ще почитати: