08 май 2019 20

Як приготувати класичний ростбіф з яловичини

Ростбіф з яловичини – це блюдо англійської кухні. Воно готується з цілого шматка м'яса. Після приготування м'ясо виходить соковитим, ароматним і дуже м'яким. У класичному варіанті вона випікається, тому на ньому часто утворюється хрустка скоринка з чудовим ароматом. Це частування буде відмінним варіантом для святкового меню, попередньо до нього можна подати гарнір і соус.

Як вибрати яловичину для ростбіфа?

Приготувати ростбіф — це досить непросте завдання, адже для нього підійде не кожен шматок м'яса. У цій справі важливо правильно вибрати яловичину. Важливо вибрати м'ясо з певної частини туші. Для ростбіфа можна використовувати м'ясо з області лопаток або окіст, а також м'ясисті частини туші.

Головне — треба пам'ятати, чим далі від голови, тим щільніше буде структура волокон. Ідеальним вважається середній шматок м'яса яловичини з прожилками жиру, з розміром товщини не більше 15 див.

Під час покупки обов'язково поцікавтеся, коли було забито тварина. Парна яловичина для приготування ростбіфу не підходить. В ідеалі, м'ясо повинно бути витримано в холодильнику не менше трьох днів. Саме це м'ясо виходить соковитим і дуже смачним після випікання.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої яловичини (вирізка) - кілограм
рослинної олії - 3 великі ложки
солі - на свій смак
чорного перцю в молотом вигляді - пара пучок
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Приступаємо до приготування:

  1. М'ясо слід промити в прохолодній воді, якщо на ньому є кров, то її рекомендується зчистити;
  2. Далі викладаємо вирізку на обробну дошку і протираємо від зайвої вологи;
  3. Зчищають з м'яса плівку, вирізаємо хрящі інші різні осколки від кісток;
  4. Після цього шматок слід добре натерти сіллю і меленим перцем;
  5. Найкраще сіль і перець не шкодувати, важливо, щоб ці компоненти повністю просочили м'ясо;
  6. Далі загортаємо вирізку зі спеціями в харчову плівку і прибираємо в холодильник на півтори години для просочення;
  7. Після цього ставимо на плиту сковорідку, наливаємо масло і прогріваємо;
  8. Виймаємо з холодильника яловичий шматок і викладаємо на прогріте масло;
  9. Засмажуємо м'ясо з усіх боків до появи темної кірочки, періодично перевертаємо його з одного боку на інший;
  10. Під час смаження м'ясо не потрібно доводити до повної готовності, воно має покритися темною скоринкою;
  11. Духова шафа прогріваємо до 200 градусів;
  12. На решітку для запікання необхідно постелити фольгу;
  13. Викладаємо вирізку на решітку з фольгою;
  14. Під решітку встановлюємо деко;
  15. Залишаємо яловичину запікати протягом 40 хвилин;
  16. Кожні 15 мнуть потрібно відкривати духовку і поливати соком, який буде зливатися в деко;
  17. Після цього викладаємо м'ясо на велику плоску тарілку, розрізаємо на тонкі скибочки;
  18. Подавати можна з будь-яким гарніром – картопляне пюре, відварну або запечену картоплю, варені або смажені гриби, тушковані овочі і так далі.

Ростбіф з яловичини з пряними спеціями

Інгредієнти для готування:

  • три кілограми яловичини;
  • 2 великі ложки ворчестерського соусу;
  • 50 грам зернистої не гострої гірчиці;
  • 5-8 гілочок розмарину;
  • 80 грам оливкової олії;
  • 4 зубчики часнику;
  • 60 грам меду рідкого;
  • перець чорний молоти на свій смак;
  • сіль.

Час готування складе приблизно 4 години, калорійність – 210 ккал.

Як треба буде робити ростбіф з яловичини з пряними спеціями:

  1. Яловичину потрібно промити прохолодною водою і протерти паперовими серветками від зайвої води;
  2. Далі зрізаємо з м'яса плівку, хрящі;
  3. В окремій чашці необхідно зробити пряну суміш для маринаду;
  4. У миску викладаємо ворчестерський соус, зернисту гірчицю;
  5. З двох гілок розмарину обриваємо листя і шаткуємо дрібними шматочками;
  6. Викладаємо розмарин в чашку з пряними компонентами;
  7. З зубчиків часнику знімаємо шкірку і пропускаємо через прес;
  8. Викладаємо часник, додаємо мед, сіль і чорний перець. Всі компоненти ретельно перемішуємо;
  9. Викладаємо четверту частину соусу в іншу чашку і змащуємо цією кількістю м'ясо з усіх боків;
  10. Залишаємо м'ясо постояти протягом 1,5 години, щоб воно повністю просякло;
  11. Деко для запікання змащуємо рослинним маслом і кладемо на нього яловичину;
  12. Поміщаємо в холодну духовку і розпалюємо вогонь;
  13. Приблизно через 30 хвилин знижуємо температуру до 160 градусів;
  14. Поливаємо шматок ростбіфа маринадом;
  15. Залишаємо запікати протягом 2-2,5 годин, періодично поливаємо соусом і соком, який буде виділятися з яловичини;
  16. Після цього періоду, можна перевірити готовність. Для перевірки можна використовувати зубочистку. Протикаємо м'ясо зубочисткою, якщо з нього буде виділятися прозорий сік, то ростбіф готовий і його можна виймаємо з духовки;
  17. Викладаємо м'ясо на тарілку, розрізаємо тонким шматочками і подаємо на стіл з будь-яким гарніром.

Салат «Обжорка» класичний рецепт з фото і покроковими підказками.

Візьміть на замітку рецепти з фото апельсинового кексу — це ласощі дуже полюбилося італійським дітям, тому його там готують дуже часто.

Рецепт приготування узбецького самси в домашніх умовах.

Яловичий ростбіф з грибним соусом

 

Які складові будуть потрібні:

  • яловича вирізка на 4 кілограми;
  • гірчиця – 5 великих ложок;
  • чорний мелений перець – 20 грам;
  • сіль на свій смак;
  • рослинна олія – 4 великі ложки;
  • вершки — 1 склянку;
  • гриби білі – 400 грам.

Час приготування складе 4-4,5 години, калорійність – 240 ккал.

Процес приготування яловичого ростбіфа з грибним соусом:

  1. Шматок м'яса промиваємо, очищаємо від крові;
  2. Протираємо його з усіх сторін паперовими серветками;
  3. Далі обсипаємо з усіх сторін сіллю і залишаємо постояти близько 1,5 години;
  4. Ставимо на вогонь сковорідку-гриль, підливаємо трохи олії і прогріваємо;
  5. На розігріте масло викладаємо вирізку і засмажуємо її з усіх боків до появи золотистої скоринки, але не до готовності;
  6. Після цього викладаємо його на тарілку;
  7. Ґрати для запікання застеляємо фольгою і викладаємо на неї м'ясо;
  8. Духовку слід розігріти до 200 градусів;
  9. Поміщаємо грати з м'ясом в духовку і залишаємо запікатися. Знизу обов'язково поставте деко, щоб стікав сік від м'яса;
  10. У миску викладаємо гірчицю, перець мелений, сіль і підливаємо рослинна олія;
  11. Всі інгредієнти перемішуємо;
  12. Через 40-50 хвилин виймаємо м'ясо, змащуємо його з усіх сторін гірчичним соусом і ставимо знову запікатися;
  13. Через 1-1,5 години ростбіф буде готовий і його можна виймати;
  14. Потім приступаємо до приготування соусу. Гриби промиваємо і шаткуємо дрібними шматочками;
  15. Ставимо на вогонь сковорідку, наливаємо масло і викладаємо гриби;
  16. Обсмажуємо гриби близько 15 хвилин;
  17. Далі заливаємо гриби вершками і соком, що виділився від м'яса;
  18. Готуємо соус ще хвилин 15;
  19. Після цього розрізаємо ростбіф на невеликі скибочки, викладаємо на тарілку і поливаємо грибним соусом.

Секрети приготування страви

  • обов'язково, перед тим, як запікати, обсмажте вирізку протягом 15-20 хвилин з усіх боків. Вона повинна покритися темною скоринкою. Так вона швидше і краще пропечеться;
  • розрізати ростбіф слід тонкими скибочками, так їх набагато простіше їсти;
  • подавати м'ясо можна з будь-яким гарніром або соусом.

Ростбіф з яловичини – це королівське блюдо, яке особливо сподобається чоловікам. Адже запечене м'ясо воістину вважається чоловічим стравою, тому воно дуже ситна та поживна. Це частування стане прекрасним варіантом для основного частування на свята, особливо на Новий рік.

Що ще почитати: