15 апрель 2019 4 667

Наскільки калорійна яловичина, приготування цього продукту

Яловичина – один з найпопулярніших видів м'яса.

Кулінари цінують його за ніжний смак, поживність і яскравий аромат.

Основна її користь у повноцінному білку міститься і залозі, завдяки яким клітини організму отримують настільки важливий і потрібний кисень.

А вміст калію, натрію, фосфору, магнію і селену забезпечує зміцнення імунітету, м'язів і кісток.

а нервову систему яловиче м'ясо благотворно впливає завдяки вітамінам А, С, РР та комплексу вітамінних речовин групи В.

При регулярному вживанні білки, колаген і еластин допомагають зміцнити міжсуглобової зв'язки.

Які частини і сорти яловичини існують

Для того, щоб приготувати смачну страву, важливо вибрати свіже м'ясо і знати, який саме його сорт потрібен для досягнення досконалого результату.

Яловичина вищого сорту.

Це м'ясо грудної або спинний частини тварини, філе, оковалок, огузок або кострець.

Філе краще використовувати для біфштексів, ростбифов, азу, медальйонів, гуляшу, відбивних котлет, рулетів, калорійність яловичого гуляшу на 100 грам продукту становитиме 150 ккал.

З поперекову частину або грудинки можна нарізати шматки для тушкування, смаження або швидкого обсмажування.

М'якоть спинної частини підійде для відбивних, приготування котлет, запікання великими шматками, а якщо потрібно посмажити м'ясо великим шматком в духовці або на відкритому вогні — краще вибрати кострець або огузок.

М'ясо першого гатунку. Це пашина, яка ідеальна для приготування рулетів, страв з січеного м'яса.

Плечова і лопаткова частини гарні для варіння бульйонів і супів, приготування рубаних котлет, печені, гуляшу, якщо брати в приклад смажені котлети з яловичини, то їх калорійність складе 260 ккал на 100 грам.

Другий сорт яловичини – це передня і задня ляшки, заріз (шия).

Ляшки можна відварювати разом з кістками або гасити, також вони відмінно підходять для холодцю.

А яловичу шию краще стушкувати, відварити або використовувати для бульйонів, вона не така калорійна, відповідно і борщ, також як і щі будуть не калорійними, їх харчова цінність складе приблизно 54 ккал на 100 грам

Найбільш цінною є яловичина м'ясних порід худоби.

Також користується попитом ніжна телятина – м'ясо молодняка великої рогатої худоби, яка не досягла статевої зрілості.

Щоб не помилитися при виборі м'яса, спочатку слід звернути увагу на його колір і якість жирового прошарку.

Свіжа яловичина – яскраво червона, соковитого відтінку, з прожилками кремово-білого жиру і приємним запахом.

Поверхня такого м'яса блискуча, суха і пружна (після дотику до неї не залишається ямок).

Якщо м'ясо було заморожено, якісний його шматок легко можна "впізнати" за рівномірного темно-червоного кольору і щільної консистенції.

У місці дотику таке м'ясо, стає яскраво-червоною.

Калорійність м'яса

Харчова цінність яловичини обумовлена віком тварини і умовами його утримання, а також способом вирощування великої рогатої худоби.

Також вона залежить від сорту м'яса та ступеня її жирності.

Середня калорійність м'яса яловичини – 185-275 Ккал, як приклад, калорійність вирізки яловичини буде становити 214 ккал на 100 грам.

Якщо тварини откармливались способом вільного випасу, м'ясо буде більш дієтичним – близько 200 Ккал.

Якщо ж корови утримувались на фермі – такий шматок яловичини "потягне" приблизно на 250 Ккал.

По калорійності це м'ясо – оптимальний продукт.

Воно ніжніше і соковитіше, ніж курячі грудки, але менш жирне, ніж свинина.

Порівнюючи яловичину і свиняче м'ясо, можна помітити, що калорійність свинини вище практично в півтора рази: близько 315 Ккал (нежирне молоде м'ясо).

Деякі сорти свинини досягають 490 Ккал на сто грамів продукту, в той час, як шматок жирної яловичини – приблизно 260 Ккал.

М'ясо молочних тварин менш калорійне.

Поросятина – близько 120 Ккал, телятина – приблизно 90 Ккал.

Практично таке ж співвідношення спостерігається і при порівнянні калорійності субпродуктів (Ккал на 100 грамів продукту):

  • нирки яловичі – 66, свинячі – 80;
  • печінка яловича – 99, свиняча – 108;
  • серце яловиче – 87, свиняче – 89;
  • язик яловичий – 163, свинячий – 208.

Не варто забувати, що поживність залежить і від способу приготування страви, а також від додаткових інгредієнтів.

Калорійність страв з яловичини

З цього виду м'яса можна створити величезну кількість страв, залежно від його сорту і технології приготування.

Основне, що потрібно знати і враховувати: саме спосіб термічної обробки страви значним чином впливає на його калорійність.

Щоб надати м'ясу неповторні смакові відтінки, м'якість і більш ніжну структуру, його можна попередньо замаринувати.

Можна також приготувати фарш з яловичини і свинини, його калорійність буде становити 241 ккал на 100 грам, приготований з нього люля кебаб так само буде достатньо калорійним і становитиме 208 ккал на 100 грам продукту.

Використовуйте рослинні олії, спеції, кислі овочі та фрукти, якщо Ви хочете приготувати плов з яловичиною, пам'ятаєте його калорійність буде досить високою і складе приблизно 195 ккал на 100 грам.

Якщо взагалі брати тушковану яловичину з овочами, то її калорійність, буде становити 180 ккал на 100 грам.

Для створення дієтичних варіантів страв яловичину варто приготувати на пару або відварювати, калорійність такого м'яса становитиме 208 ккал на 100 грам.

Більш низька калорійність приготованого так м'яса пояснюється тим, що в процесі обробки воно втрачає воду і що містяться в ньому жири.

Калорійність страви в цьому випадку складе приблизно 150-177 Ккал, а калорійність бульйону, в якому варилася яловичина – всього лише 57 Ккал.

Якщо ви плануєте приготувати холодець з цього м'яса, потрібно пам'ятати, що в цьому випадку м'ясо піддається тривалій термічній обробці.

Саме тому його поживність буде вище – 257 Ккал на 100 грамів продукту. При цьому шашлик з яловичини буде так само дуже калорійним і складе 210 ккал на 100 грам продукту.

Не всі знають, що ягода чорниці володіє корисними властивостями, читайте наші статті і знайте ще більше про корисну їжу.

Дуже цікавий рецепт філе минтая в сметані, читайте в цій статті, їжте смачно, ситно і корисно!

Тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/zhiry/nasuschennue-zhiry.htmlВи можете дізнатися, в яких продуктах містяться насичені жири.

Запечені продукти корисні і смачні, адже вони готуються у власному соку, не втрачаючи при цьому корисних речовин.

Яловичина, приготована таким чином, – ароматна, ніжна і корисна.

В стограмовому запеченому шматку яловичини в духовці, буде міститися близько 220 Ккал.

Для приготування тушкованої яловичини найкраще взяти м'ясо другого сорту – голяшку, рульку або шию.

Його треба томити близько 40-50 хвилин на невеликому вогні, закривши кришку і дочекавшись википання практично всієї рідини.

Калорійність тушкованою таким чином яловичини – 232 Ккал.

Якщо Ви хочете приготувати бефстроганов з яловичини, його калорійність становитиме 314 ккал на 100 грам продукту.

Додавши в блюдо овочі (кабачок, морква, цибуля), можна знизити його поживність практично вдвічі – до 100-110 Ккал.

Смажать стейк з яловичини, нарізавши невеликими шматочками і злегка відбивши, не більше семи хвилин з двох сторін, але пам'ятайте, що її калорійність складе, 282 ккал на 100 грам, що дуже багато.

Дуже смачна копчена яловичина, її невелика калорійність просто дивує і становить всього 109 ккал на 100 грам.

Таке блюдо найбільш поживно – 100 грам продукту містить цілих 384 Ккал.

Яловичина відмінно поєднується з овочами, різноманітними гарнірами.

З нею чудово "уживаються" рис, горошок, кукурудза, кисло-солодкі соуси і пряна зелень.

Проте поєднання в одному блюді з цього сорту м'яса і капусти або екзотичних фруктів краще все-таки уникати.

Неперевершено відтіняє ніжний смак готових страв червоне вино.

Цей вид м'яса має низьку калорійність і корисний для дітей і дорослих, калорійність відвареної пісної яловичини, становитиме 118 ккал на 100 грам.

Нежирні його сорту варто включити в свій раціон людям, які страждають анемією, охочим схуднути і всім, хто стежить за своїм здоров'ям.

Що ще почитати: