11 май 2019 129

Азербайджанська кухня: фото-рецепти і секрети приготування страв

Азербайджанська кухня має цікаву і своєрідну смакову гаму. Не виключено, що деякі рецепти були запозичені у інших народів, але вони з часом набували свій неповторний шарм традиційної кухні Азербайджану.

Особливості азербайджанської кухні

  1. М'ясо. При приготуванні м'ясних страв часто використовують м'ясо ягнят, телятини, курей і куріпок. Воно повинно бути завжди свіжим, т. к. зів'яле м'ясо може зіпсувати смакові якості страви. Часто використовують поєднання м'яса з кислими фруктами (гранат або кизил);
  2. Риба. Для приготування риби переважно використовують відкритий вогонь. Її коптять разом з фруктами і горіхами або готують на паровій бані;
  3. Овочі і фрукти часто є основою для приготування азербайджанських страв. З овочів часто роблять салати і подають разом з основним блюдом. На столі в більшій кількості присутній свіжа зелень;
  4. У харчуванні азербайджанці не використовують коренеплоди, вони воліють овочі, вирощені на поверхні. Картопля, звичайно, використовують для приготування, але раніше цей овоч не вирощували, замість нього використовували каштани. Їх подавали з кислими спеціями барбарис або кизил, що надавало страві незвичайний смак;
  5. Спеції. Щоб додати аромат страви використовують часник і зелений лук, їх подають у вигляді закуски до м'ясних страв.
Основною національною рисою азербайджанської кухні є поєднання прісних смаків з кислими нотками спецій та фруктів.

Рецепти перших страв азербайджанської кухні

При приготуванні перших страв за основу беруть кісткові і м'ясні бульйони. Супи готуються в спеціальній порційній глиняному посуді або в каструлі з невеликим об'ємом. Характерна особливість перших страв азербайджанської кухні в тому, що вони дуже густі.

В одній порції міститься всього 150 мл бульйону. Також при приготуванні у страву додають дрібно нарізану курдючний жир.

Довга
Інгредієнти Кількість
кефір - 1,5 л
борошно - 1 ст. л.
яйце - 1 шт.
рис - 3 ст. л.
зелень - за смаком
сіль і перець - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 67 Ккал

Одним з найпопулярніших супів є Довга – холодний суп на основі кефіру і зелені. Його можна їсти як традиційно з тарілок, так і пити зі спеціальних склянок.

Збити 1 ст. л. кефіру з яйцем і 1 ст. л. борошна. Влити отриману суміш у каструлю з кефіром і поставити на вогонь. Промити рис і висипати його в каструлю. Щоб рідина не згорнулася, необхідно весь час помішувати.

Після того як рис приготується, додати січену зелень (кінза, щавель, кріп, петрушка), перець і сіль. Перемішати і дати потомитися 10 хвилин. Знявши з вогню, довгу необхідно заважати до охолодження.

Довгу можна подавати як у холодному вигляді, так і в гарячому.

«Кюфта – бозбаш»

Одним із смачних азербайджанських перших страв є «Кюфта – бозбаш» – гороховий суп з фрикадельками. Характерною рисою цього національного супу в тому, що в кожну кладуть фрикадельки кислий плід, наприклад, шматочок сливи або аличі.

Інгредієнти:

  • 200 г грудинки;
  • 130 г курдючного жиру;
  • 500 г м'яса молодого баранчика;
  • 3 картоплини;
  • середня цибулина;
  • 200 г гороху або нуту;
  • 50 г рису;
  • 3-5 злив;
  • Цибулю-шалот;
  • Спеції: шафран, куркума, сіль, м'ята, барбарис, перець чорний;
  • Винний оцет.

Спосіб приготування:

  1. На вогонь поставити 1,5 літрову каструлю з водою, покласти в неї цибулину і грудинку. Після того як вода закипить, зняти пінку і додати горох, попередньо замочений на ніч. Варити під кришкою приблизно годину. Після закінчення часу цибулю вийняти, бульйон процідити і посолити;
  2. Зробити фарш з баранини, курдюка і цибулі. Додати щіпку куркуми, сіль, чорний перець і попередньо замочений рис. Все добре перемішати і прибрати на годину в холодильник;
  3. Змочивши руки в теплій воді, зліпити кульки з фаршу вагою 150-200 р. Сливу нарізати на шматочки. У кожній фрикадельке зробити отвір пальцем і туди помістити шматочок сливи;
  4. У чашці розвести бульйон з куркумою і вилити в каструлю. Потім акуратно опустити м'ясні кульки в бульйон, так щоб вони не пошкодилися. Перші хвилини для помішування каструлю потрібно рухати вперед-назад, ложкою заважати не можна ні в якому разі. Після закипання прибрати піну і накрити кришкою на 15 хвилин;
  5. Закинути нарізану картоплю;
  6. Додати заварений шафран. Колір бульйону повинен бути світло-жовтим. Прибрати каструлю з вогню;
  7. Замаринувати цибулю у винному оцті. Кислинка сливи і гіркість лука перекриє жирність супу, як хімічної, так і з смакової точки зору;
  8. Викласти в глибоку посуд фрикадельки, грудинку, горох і картопля. До половини залити бульйоном.

Зверху прикрасити барбарисом і м'ятою. Подавати з коржиком і замаринованим цибулею.

Рецепти других страв з сонячного Азербайджану

Азербайджанська кухня сповнена достатком других страв. Готуються з м'яса, овочів і круп з додаванням ароматних спецій і приправ. Страви дуже ситні, недарма вона вважається «чоловічою кухнею».

Тоух плов

Одним з найулюбленіших традиційних страв азербайджанців є плов. Блюдо дуже ароматне, приправлений шафраном і барбарисом. Існують десятки варіацій плову, але азербайджанський відрізняється тим, що м'ясо і рис готуються окремо, і змішуються перед тим як подати на стіл.

Інгредієнти:

  • 300 г довгозернистого рису;
  • 1 тушка курки;
  • 2 граната;
  • По 150 г ізюму, інжиру і кураги;
  • 250 г вершкового масла;
  • 500 г каштанів;
  • Лаваш;
  • Спеції і сіль.

Спосіб приготування:

  1. Промити рис і заварити гарячою водою, посипати сіллю і залишити на 30 хвилин. Після закінчення часу злити воду;
  2. У 1,5 л киплячої води опустити рис на 5-7 хвилин, потім злити воду через друшляк;
  3. Змастити дно і стінки казана маслом, зверху викласти лаваш і теж змастити олією;
  4. Казан поставити на повільний вогонь. Викласти половину рису з маслом, також зробити другий шар. Закрити кришкою і дати потомитися;
  5. Через півгодини розділити рис на дві частини;
  6. У першу частину рису влити суміш 1 ст. л. гарячої води, 1 ст. л. масла і шафран. Перемішати;
  7. Очищені каштани відварити протягом 7 хвилин;
  8. Вичавити сік з гранатів. Цибулю крупно нарізати;
  9. Обсмажити нарізану шматочками курку. У цій же сковороді, прибравши м'ясо обсмажити цибулю і змішати з м'ясом. Гранатовий сік вилити в м'ясо згасити півгодини;
  10. Через деякий час додати курагу, інжир, каштани і родзинки. Посолити і тушкувати ще 10 хвилин.

Тоух плов готовий. Залишилося викласти його для піднесення на стіл. На плоске велике блюдо викласти смужками:

  • Рис звичайний;
  • Курка з каштанами;
  • Рис з шафраном.

Полити все олією і подавати з коржиком.

Люля-кебаб

Одне з найбільш смачних м'ясних страв. Його можна зробити з фаршу, але азербайджанці воліють тільки з рубленого м'яса.

Інгредієнти:

  • 100 г курдюка;
  • 1 кг баранини;
  • 3-4 великих цибулин;
  • Спеції: сіль, сухий базилік, кінза і чорний перець.

Спосіб приготування:

    1. Дрібно нарубати спеціальним сокирою або ножем м'ясо і курдючне сало. Нашаткувати цибулю;

    1. Змішати баранину, сало і цибулю в чашці. Такий рубаний фарш потрібно добре вимісити руками, щоб м'ясо дало сік;

    1. Додати у фарш спеції: 4 ч. л. солі, кінзу, сухого базиліка і трохи чорного перцю;

    1. Викласти на деко з високим бортом і щільно розрівняти по дну. Накрити фольгою і зробити в ній невеликі отвори. Поставити піднос в холодильник для застигання маси;

    1. Після того як фарш візьметься за рахунок жиру, необхідно зробити м'ясні кульки вагою 100г, вони повинні бути щільними, без отворів;
    2. Потім взяти м'ясної колобок, одягнути його на шампур і добре розподілити. Потрібно стежити за тим, щоб краї люля-кебаб були щільно притиснуті до шампуру. Так поступити з усім фаршем;

  1. Тепер можна обсмажувати на мангалі. Повинна утворити хрустка скоринка, надрізавши яку проявляється сік.

Таке блюдо подається гарячим з гарніром зі свіжої зелені: зеленого цибулі, базиліка, часнику, порею, лавашем і томатним соком.

Візьміть на замітку рецепт збитих вершків в домашніх умовах.

Як зробити сухарики з листкового тіста з солодкою або солоною начинкою. Читайте цікаві поєднання.

Цікавий рецепт пирога в мультиварці з начинкою з гарбуза і сиру.

На десерт — «Шок-манже»

Якщо говорити про вибір азербайджанської випічки, то він дуже великий. Від ароматних солодощів до рибних або м'ясних пирогів. Але зараз ми представимо вам не випічку, а повітряний десертний крем, який є однією з солодощів азербайджанської кухні.

Інгредієнти:

  • 100 г гіркого шоколаду і масла;
  • Горіхи;
  • 20 г лікеру або коньяку;
  • 3 яйця;
  • 30 г цукру.

Рецепт приготування простий:

  1. Розплавити на водяній бані шоколад. Розділити жовтки і білки, і окремо збити міксером;
  2. У білки поступово додасть цукор, а потім вже і жовткову суміш, акуратно розмішуючи ложкою;
  3. Потім влити шоколадну масу і коньяк, також перемішати ложкою.

Десерт готовий! Залишається його розкласти в креманки і посипати горіхами.

Дякую за увагу та приємного апетиту!

Що ще почитати: