23 март 2019 26

Фото-рецепти кавказької кухні — пізнай кращі традиції

Кавказька кухня – це національні страви Грузії, Вірменії і Азербайджану, які тісно переплітаються між собою і мають багато схожих за смаком рис. У рецептах загальноприйнятих у цих країнах страв у великій кількості використовується м'ясо.

Як правило, це телятина, баранина, яловичина. Овочі, багато спецій і приправ, свіжої зелені і червоне вино – також їх невід'ємні частини. Практично на всій планеті відомі такі страви, як лобіо, сациві, люля-кебаб, хачапурі.

Візитною карткою кавказької кухні можна назвати шашлик, смачний наваристий суп харчо і долму, які готуються за будь-якого урочистої приводу в кавказьких сім'ях.

Покрокові рецепти страв кавказької кухні

Рецепт супу шурпа
Інгредієнти Кількість
Ошийок барана - 600 г
Картопля - 6 шт.
Морквина - 1 шт.
Цибулю - 1 шт.
Помідори - 3 шт.
Часник - 2 зубки
Кінза - пучок
Рослинна олія - 100 мл
Вода очищена - 3 л
Сіль - за смаком
Гострий перець - 1 стручок
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 45 Ккал

Ситний наваристий східний суп шурпа простий в приготуванні і дуже гарно виглядає.

Ставимо великий казан на конфорку, наливаємо олію. Очищаємо цибулю та моркву, шаткуємо великими брусками. Занурюємо зажариваться в масло.

М'ясо миємо, обсушуємо паперовими кухонними рушниками і нарізаємо на великі шматки. Кладемо в казан до овочів. Коли баранина пустить сік, наливаємо половину води, залишаємо протушкувати.

Чистимо і ріжемо картоплю і помідори. Якщо бульби невеликі, їх можна залишити цілими.

Відправляємо все варитися в бульйон. Виливаємо воду, що залишилася. Додаємо приправи, солимо.

Коли картопля звариться, посипаємо дрібно нашаткованою цибулею, кінзою і знімаємо з вогню. Перше блюдо готове.

Рецепт супу харчо

Суп харчо є гордістю кавказької кухні. Приготувавши його будинку, ви зможете навіяти атмосферу і аромат грузинського ресторанчика.

Компоненти:

  • Яловичі реберця – 700 г;
  • Картопля – 4 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Хмелі-сунелі – 1 упаковка;
  • Часник – 3 зубки;
  • Перець чилі – 1 стручок;
  • Рис – 100 г;
  • Петрушка свіжа – 3 гілочки;
  • Соус ткемалі – 3 ст. л.;
  • Чорнослив – 4 шт.;
  • Вода – 5 л;
  • Кінза – пучок;
  • Рослинне масло – 100 мл;
  • Томатний соус – 3 ст. л.

Прийнято вважати, що всі кавказькі перші страви готують виключно з баранини, але суп харчо краще зварити з жирного шматка яловичини на кістці або реберець. У нашому випадку будемо використовувати другий варіант. Миємо, очищаємо від плівки м'ясо, нарізаємо вздовж волокон на невеликі шматки. Кладемо в чавунець, заливаємо половину води і ставимо на конфорку.

Подрібнюємо часник, цибулю, кінзу і відправляємо зажариваться на рослинному маслі. Додаємо томатний соус, розпарений і нашатковану соломкою чорнослив. Протушиваем всю масу близько 3 хвилин. Отриману заправку змішуємо з соусом ткемалі і викладаємо в бульйон.

Рис промиваємо кілька разів. Підійде і круглий, і довгозернистий, але не пропарений і не посічений. Додаємо в чавунець разом з рештою водою і гострим перцем. Солимо, все добре перемішуємо і проварюємо ще близько 10 хвилин. Притрушиваем свіжою зеленню і відставляємо.

Рецепт голубців у виноградних листках

Традиційно голубці загортають у листя капусти, але це якщо мова йде про слов'янської кухні. У кавказькій ж прийнято використовувати молоді світлі листя білого винограду.

Компоненти:

  • М'якоть баранини – 700 г;
  • Листя винограду – 40 шт.;
  • Сметана – 150 мл;
  • Рис пропарений – 0.5 ст.;
  • Цибуля -2 шт.;
  • Рослинна олія – 3 ст. л;
  • М'ята, базилік – пучок;
  • Сіль –за смаком;
  • Часник – 3 зубки;
  • Вода – 2 л

Ставимо на конфорку глибоку сковороду з високими бортами. Ретельно промиваємо листя винограду (середніх розмірів, щоб було зручніше загортати).

Пасеруємо їх в киплячій воді близько 5 хвилин. Знімаємо з вогню і не виймаємо ще 7 хвилин. Шаткуємо півкільцями цибулю і засмажуємо на олії. М'якоть промиваємо та нарізаємо на невеликі шматки, щоб зручно було пропускати через електром'ясорубку.

Якщо у вас є обмежений час, скористайтесь готовим магазинним фаршем. В пластмасовій мисці змішуємо цибулю, відварений рис і фарш. Підсолюємо, додаємо зелень і все добре вимішуємо.

Беремо лист винограду, плоскою стороною кладемо на бік з прожилками викладаємо одну – дві ложки начинки, замотуємо за принципом рулету. За цією схемою виробляємо всі продукти.

Глибокий казанок устеляємо листям, зверху ярусами накладаємо голубці, заливаємо водою (можна замінити яловичим або овочевим бульйоном). Накриваємо тарілкою і придавлюємо вантажем (це робиться для того, щоб листя не розгорталися), ставимо на конфорку, готуємо близько двох годин.

У невеликій піалі з'єднуємо сметану, часник і трохи свіжої зелені. Отриманий соус подаємо з гарячими голубцями.

Рецепт баклажанів по-кавказьки

У літній сезон дуже затребувані різні овочеві рагу, ікра. Рецепт баклажанів по-кавказьки – не виняток.

Компоненти:

  • Баклажани – 1.5 кг;
  • Цибуля – 4 шт.;
  • Морква – 3 шт.;
  • Рослинна олія – 150 мл;
  • Перець солодкий – 4 шт.;
  • Чилі – 1 стручок;
  • Спеції, сіль – за смаком;
  • Часник – 3 зубки;
  • Помідори – 4 шт.;
  • Кінза – пучок.

Баклажани промиваємо, зрізаємо плодоніжку і шаткуємо на четвертинки. Складаємо в скляну миску і солимо. Очищаємо овочі. Цибулю, моркву, солодкий перець нарізаємо півкільцями. Помідори обдаємо окропом, знімаємо шкірку і вичищаємо зерна. Дрібно кришимо і подрібнюємо в блендері з часником і кінзою.

Баклажани перекладаємо в сито, промиваємо холодною водою і кладемо в сотейник обсмажуватися в сильно прогріте рослинне масло, близько 5 хвилин. Викладаємо в окрему тарілку.

Пасеруємо цибулю і моркву, додаємо солодкий перець, порізаний кубиками, гострий перець і остиглі баклажани. Протушиваем дане друге блюдо близько 10 хвилин і заправляємо томатно-часниковим соусом. Солимо, посипаємо спеціями і залишаємо на вогні близько 5 хвилин.

Що приготувати на вечерю з м'яса свинини? Чудові страви, які можна приготувати дуже просто.

Читайте як смачно приготувати заморожені овочі, цікаві рецепти.

Рецепти страв з червоної квасолі дуже часто зустрічаються в кавказькій кухні, спробуйте.

Рецепт кавказької Гати

Меню кавказької кухні славиться гострими, пряними стравами з м'яса, але солодка випічка з чорносливом так само широко відома по всьому світу.

Компоненти:

  • Борошно – 550 р.;
  • Цукор – 150 г;
  • Сметана – 200 мл;
  • Чорнослив – 100 г;
  • Вершкове масло – 200 г;
  • Розпушувач – упаковка;
  • Ванілін – пакетик;
  • Яйця – 2 шт.

Протрушиваем 300 грамів борошна і розпушувач на чисту поверхню. Зверху нарізаємо 100 г м'якого вершкового масла, вбиваємо яйця і замішуємо пластичне тісто, не прилипающее до рук. Чорнослив без кісточок заливаємо теплою водою і даємо розм'якнути.

Змішуємо цукор, ванілін, олію і борошно. Все добре промешиваем. Розкачуємо основний пласт тіста товщиною близько трьох сантиметрів зверху посипаємо борошняний крихтою і подрібненим чорносливом.

Обережно від краю починаємо згортати тісто у вигляді рулета. Гострим ножем нарізаємо брусочками навскоси шириною 5 сантиметрів. За бажанням поверхню можна змастити жовтком. Включаємо духовку в режим випічки на 190 °С.

Перекладаємо печиво на деко, покрите пергаментним папером. Відправляємо випікатися хвилин на 25. Замість чорносливу можна використовувати мак, курагу або мікс із сухофруктів.

Рецепт салату «По-грузинськи»

Більшість салатів з кавказької кухні виступають як самостійні страви, так як до складу практично всіх їх входить м'ясо.

Компоненти:

  • Молода Телятина – 600 г;
  • Часник – 4 зубки;
  • Горошок зелений – 1 банка;
  • Печериці – 300 г;
  • Рослинна олія – 50 мл;
  • Волоські горіхи – 100 г;
  • Морква – 2 шт.;
  • Зелена цибуля – 5 пір'я;
  • Перець червоний, чорний – за смаком;
  • Сіль – за смаком;
  • Майонез домашній – 150 мл;
  • Кетчуп – 50 мл

Відварюємо телятину. Нарізаємо середніми кубиками. Моєму і шаткуємо гриби. Обсмажуємо на рослинному маслі. Відкриваємо горошок і зливаємо на друшляк, викладаємо в глибоку скляну миску до м'яса. Відварюємо моркву і даємо охолонути.

Подрібнюємо зелень, часник і горіхи. Шаткуємо соломкою моркву. Кладемо продукти в миску, підсолюємо, додаємо спеції і все добре перемішуємо.

У глибокій піалі робимо заправку. З'єднуємо майонез і кетчуп, колір повинен вийти помаранчевий світло. Головне, не переборщити з кетчупом, інакше соус вийти кислим.

Краще всього скористатися домашнім соусом, але якщо ви купуєте його в магазині, то беріть з самої низькою жирністю, так як за рахунок м'яса блюдо саме по собі буде жирним. Заправляємо салат майонезно-томатною сумішшю, перемішуємо і даємо просочитися близько 30 хвилин.

Спасибі за вашу увагу і приємного апетиту!

Що ще почитати: