12 май 2019 1 295

Як приготувати м'ясо по-тайськи в домашніх умовах

Тайська кухня стає все популярнішою і відомішою. Головним секретом ароматного страви з м'яса, приготованого за рецептом цієї кухні, прийнято вважати ідеальне поєднання п'яти смаків – гострого, солодкого, гіркого, солоного і кислого.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
м'якоть яловичини - 450 г
молоко - 180 мл
солодкий перець (червоний, жовтий) - 250 г
цибулю - 300 г
листя капусти - 60 г
морквина - 100 г
помідор (м'ясиста сливка) - 200 г
масло пісне - 40 г
соєвий соус - 40 г
сіль, спеції - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 148 Ккал
У Таїланді прийнято вважати основним компонентом національної кухні морепродукти, але вплив інших азіатських країн сприятливо вплинуло на розширення поглядів місцевих кулінарів.

З використанням рису, як основного компонента будь-якої страви, з'явилася необхідність у доповненні до гарніру м'ясних продуктів і овочів, які привносять набагато більше корисних речовин в організм і покращують весь харчової процес.

Процес готування м'яса можна розділити на кілька етапів. Щоб приготувати смачне і ароматне тайське блюдо необхідно:

  1. Яловичину промити, звільнити від надлишків води і нарізати тонкими брусочками довжиною по шість сантиметрів. Склавши його в глибоку посуд, влити соєвий соус, ½ столової ложки масла, присипати сіллю, перемішати і залишити маринуватися на 10 хвилин;
  2. Всі овочі, крім капустяного листя промити і нарізати соломкою по сантиметру в товщині;
  3. На сковороду влити масло, на сильному вогні обсмажити м'ясо до появи скоринки і влити молоко. Зменшити вогонь і тушкувати яловичину до остаточного випаровування всього молока;
  4. Слідом всипати цибулю, моркву, смажити дві хвилини. Слідом всипати помідори, спеції і сіль за необхідності;
  5. Накрити кришкою, тушкувати не дуже часто помішуючи, щоб м'ясо не пригоріло, а овочі не ламалися, протягом десяти хвилин на повільному вогні.

На стіл блюдо тайської кухні прийнято подавати на капустяних листках в ідеальному поєднанні з рисом, консервованими овочами й гострими соусами.

М'ясо по-тайськи з рисом

У Таїланді найбільше поширення отримало м'ясо птиці, тому при приготуванні страви по-тайськи слід вибрати саме цей вид м'ясного виробу. Курятина чудово гармонує з різними сортами рису, який є невід'ємною складовою кулінарних шедеврів даної країни. Навіть слово «їсти» буквально перекладається з тайської мови як «їсти рис».

Для створення ароматного страви потрібно:

  • куряча грудинка – 450 г;
  • рис – 150 г;
  • соєвий соус – 60 г;
  • оливкова олія – 30 г;
  • перець солодкий (різного кольору) – 300 г;
  • кріп – 30 г;
  • часник – 10 г;
  • сіль, спеції за смаком;
  • шафран – 2 р.

На приготування їжі буде потрібно годину, а харчова цінність м'ясної страви складе 140 ккал.

Часник подрібнити з допомогою чесночницы і змішати з соєвим соусом для створення маринаду для м'яса. Курячу грудку порізати довгою товстою соломкою приблизно на п'ять сантиметрів. Влити до м'яса маринад, залишити просочуватися курятину на двадцять хвилин.

Перець краще вибрати всіх кольорів – червоного, зеленого, жовтого, нарізати великою соломкою і всипати до м'яса. Всю масу з овочів і курки слід обсмажити до готовності на оливковій олії, присипавши сіллю і вибраними спеціями на великому вогні в глибокій сковорідці.

В цей же час паралельно приготування м'яса потрібно відварити рис – 1/3 рису окремо разом з шафраном, 2/3 просто в підсоленій воді. Половину білого рису змішати з дуже дрібно подрібненим кропом.

Подаючи страву до столу можна змішати три виду отриманого рису або викласти його шарами з ароматним гарніром з м'яса – це і буде кулінарний шедевр тайської кухні.

Як приготувати яловичину по-тайськи з ананасами

Принцип приготування будь-якого страви тайської володіє однією цікавою особливістю – кулінарні шедеври, навіть професійні кухарі, готують «на око». Поєднання всіх інгредієнтів залежить тільки від смакового переваги – можна додати більше солодких овочів, фруктів або гострий перець у поєднанні з кислим продуктом при готуванні м'яса. Для створення чудовою, ароматною яловичини по-тайськи з соковитим і смачним ананасом знадобляться:

  • яловичина (м'якоть) – 0,5 кг;
  • ананас консервований – 300 г;
  • цибуля – 100 г;
  • солодкий перець – 200 г;
  • гострий перець чилі – 1 шт.;
  • морква – 100 г;
  • обсмажені горіхи (кешью) – 120 г;
  • соєвий соус – 60 мл;
  • масло пісне – 20 г;
  • ворчестерський соус – 2-3 г;
  • спеції, сіль — 7 г;
  • рисовий оцет – 15 р.

Готуватися м'ясо буде сорок п'ять хвилин, а от калорійність ста грам страви трохи висока – 220 ккал.

Всі овочі нарізати великою соломкою, а гострий перчик тонкими кільцями. Добре підігрів високої сковорідці масло, всипати по черзі до нього цибулю, обсмаживши до прозорості, потім моркву, солодкий і гострий перець. Підсмаживши овочі дві хвилини на сильному вогні, влити два види соусів, рисовий оцет і протушкувати ще пару хвилин.

Після всіх овочів влити половину соку з консервованих ананасів, всипати сіль, спеції за смаком, а також самі ананаси, попередньо нарізані кубиками по півтора сантиметра.

Поки відбувається процес гасіння, потрібно нарізати м'ясо товстою соломкою, довгими шматками, а потім викласти на сковороду до овочів. Гасити двадцять хвилин, додати кешью і, якщо википіла вся рідина, додати ще соку ананаса або соєвого соусу за смаком. Через десять хвилин блюдо буде готово.

Подавати краще з гарніром з рису, заправленого за смаком зеленню, шафраном або каррі.

Касадилья з куркою — яскравий смак цього традиційного мексиканського блюда.

Як приготувати смачну юшку з судака читайте в нашій статті.

Рецепт слойки з сиром — смачна, ароматна випічка з різними начинками.

М'ясо курки по-тайськи з овочами

Додаючи різноманітні овочі при приготуванні м'яса птиці, змінюється смак страви, підкреслюється аромат, збільшується соковитість і поживність. При нарізці продуктів слід врахувати, що в Таїланді з давніх часів прийнято їсти руками, тому м'ясо, овочі ріжуться соломкою. Тільки в 19 столітті в країні стали користуватися столовими приладами, при цьому вилку використовують виключно для накладання їжі у ложку або тарілку. Для створення ароматною курятини з овочами по-тайськи будуть необхідні:

  • яловичина (філе) – 0,4 кг;
  • томатна паста – 20 г;
  • вода – 100 мл;
  • помідор – 350 г;
  • соєвий соус – 40 р;
  • цибуля – 100 г;
  • гострий соус – 5 р;
  • болгарський перець (усіх кольорів) – 300 г;
  • естрагон на смак;
  • часник – 10 г;
  • мелений імбир – 5 м;
  • олія оливкова – 20 г;
  • сіль – 5 г;
  • кріп – 20 р.

Готуватися блюдо даної кухні буде сорок хвилин, а енергетична цінність ста грам м'яса з овочами складе 85 ккал.

Процес приготування починається з нарізування філе товстою соломкою і овочів більш тонкою. Потім м'ясо обсмажується до появи скоринки, викладається в окрему ємність.

У глибокий посуд викладаються помідори, перець, цибулю, посипаються імбиром, подрібненим часником, перемішуються. Потім всі відправляють на сковорідку, де слід їх швидко обсмажувати на сильному вогні в олії п'ять хвилин.

Виклавши овочі в окрему ємність, на цю ж сковороду вливається томатна паста, розведена у воді. Процес гасіння потрібно продовжувати поки рідина не зменшиться в два рази.

Потім влити гострий і соєвий соус, додати сіль і викласти назад в сковороду обсмажені раніше овочі, м'ясо і дрібно порізаний кріп. Всі повільно гасити протягом п'яти хвилин і можна подавати до столу.

Блюдо тайської кухні прекрасно поєднується з рисом і консервованими продуктами.

Поради кулінарів

При створенні цього блюда тайської кухні головним секретом є те, що порції повинні бути невеликими, але містити масу корисних вітамінів і мінералів. Цього можна досягти, використовуючи абсолютно різний набір овочів і фруктів, що входять до складу. Для приготування м'яса слід правильно вибрати смак, який сподобається всім членам сім'ї або гостям:

  1. Гострим м'ясо зробить додавання перцю чилі, каррі, гіркого перцю;
  2. Солодке блюдо можна приготувати з допомогою ананасів, цукрової тростини;
  3. Лайм, лимон додасть м'ясу смак кислинки.

Також досвідчені кулінари часто використовують прості хитрощі при готуванні тайського страви:

  1. Не відходять від плити, так як правильний спосіб приготування обумовлений процесом смаження на сильному вогні в глибокій посуді;
  2. Вибір м'яса слід зупинити на молодому і свіжому продукті, а не замороженому;
  3. Акуратно солити і не забувати, що соєвий соус, присутній у більшості рецептів, надає м'яса та овочів солонуватий смак.

Експериментуючи з овочами і соусами, додаючи різні улюблені спеції, можна знайти і розробити оптимально вподобаний варіант приготування м'яса по-тайськи, який буде до вподоби всім рідним і близьким.

Що ще почитати: