18 март 2019 71

Як приготувати буженину з свинини в домашніх умовах

Складно уявити сімейний вечерю без м'яса. Один з найпростіших способів його приготування – це буженина. Для неї можна використовувати будь-яке м'ясо. Але традиційно вважається найсмачнішою буженина з свинини.

Готову буженину можна придбати на прилавках магазинів. Але вона ніколи не зможе зрівнятися з ароматною і соковитою бужениною, приготовленої вдома.

Вибір свинини

Як правило, для приготування буженини купують окіст, задня частина або ошийок. Добре підходить свиняча шийка з невеликими прошарками жиру. Варто віддати перевагу свіжому м'ясу, не парного, і не замороженому.

Це один з головних факторів, що впливають на смак буженини. Шматок повинен бути великого розміру, тобто не менш одного кілограма, а в ідеалі півтора-два кілограми. Він добре промаринується і пропечеться.

Особливості підготовки і приготування буженини

Для приготування буженини м'ясо готують різними способами.

  1. Маринування. В якості маринаду можна використовувати квас, пиво, оцет, воду з лимоном;
  2. Вимочування. Вимочують свинину в спеціальному розсолі. Для його приготування беруть п'ятдесят грам солі, змішують з літром води, додають спеції, лавровий лист. Свинину потрібно вимочувати близько п'яти діб при температурі близько восьми градусів;
  3. Шпигование. Для того щоб нашпигувати м'ясо, у ньому роблять надрізи, в які вставляють часточки часнику, шматочки моркви, лавровий лист, туди ж засипають сіль і спеції;
  4. Натирання. Свинину потрібно натерти спеціями так, щоб вони повністю покрили шматок.

Раніше буженину випікали в духовці без фольги, але зараз її використовують все частіше і частіше. Вона зберігає свинину соковитою, бажано використовувати не менше трьох-чотирьох шарів. Крім фольги, можна використовувати рукав для випікання, воно також надає м'ясу соковитість, але в рукаві обов'язково повинно залишатися вільне місце, щоб він не лопнув.

Якщо буженина по-старому запікається просто на деку в духовці, то бажано налити трохи води на дно ємності для запікання.

Час приготування буженини в духовці залежить від розмірів шматка, сорти м'яса і особливостей духовки. Зазвичай час приготування різниться від півтора до чотирьох годин. А температура — від ста вісімдесяти до двохсот градусів.

Щоб перевірити готовність буженини потрібно злегка проткнути м'ясо. Якщо почне виділятися рожевий або сіруватий сік, то буженину можна виймати з духовки. Якщо сік червонуватий, то вона ще не готова.

Буженина по-домашньому з свинини

Рецепт перший
Інгредієнти Кількість
свинина - шматок (близько двох кілограм)
часник - 1 головка
цибулю - дві штуки
лавровий лист - чотири штуки
перець горошком - десять штук
гвоздика - три штуки
червоне сухе вино - півтора літра
сіль - 25 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал
  1. Ріжемо цибулю соломкою або півкільцями;
  2. Кілька зубчиків часнику ріжемо на кілька частин;
  3. Перець і гвоздику злегка раздавливаем, лавровий лист кришимо;
  4. У ємність наливаємо червоне вино, додаємо сіль, спеції, часник і цибулю;
  5. Туди ж кладемо шматок свинини. Залишаємо в холодильнику на добу;
  6. Перед тим як запекти, м'ясо потрібно вийняти з маринаду і висушити. Маринад не виливати;
  7. Розігріваємо духовку до температури двісті десять градусів;
  8. У свинині робимо надрізи і вставляємо туди скибочки часнику. Також можна додати шматочки шпику;
  9. На дно посуду для випікання покласти дерев'яні палички і налити маринад. Зверху викласти шматок;
  10. Двадцять хвилин запікаємо при температурі двісті десять градусів, потім зменшуємо до ста сімдесяти. Випікаємо буженину при такій температурі приблизно дві з половиною години;
  11. У процесі випікання її потрібно поливати маринадом;
  12. Через зазначений час перевірити м'ясо на готовність, проштрикнув ножем в самому товстому місці. Безбарвний сік свідчить про те, що м'ясо готове.

Пиріг з м'ясом «Легше не буває» — цей рецепт просто знахідка, коли потрібно що-небудь приготувати на швидку руку.

Читайте як приготувати смачні сирні сирники з бананом, це дуже оригінальний і незвичайний рецепт.

Якщо ви хочете поповнити свій організм корисними мікроелементами, вам точно згодиться рецепт салату з капусти і моркви, який так і називається «Вітамінний». Фото рецепти і покрокові рекомендації тут.

Рецепт другої

Інгредієнти:

  • свинина – один кілограм;
  • морська сіль, перець;
  • часник – кілька зубчиків;
  • кефір;
  • прованські трави;
  • рослинне масло.

Час приготування – 2 години (12 годин на маринування).

Калорійність на сто грам – від 300 до 800 кілокалорій в залежності від жирності м'яса.

  1. М'ясо натерти перцем, морською сіллю і прованськими травами. Зробити у свинині надрізи і вставити туди часточки часнику. Залити м'ясо кефіром і залишити на ніч;
  2. З ранку дістати свинину з маринаду і обсушити;
  3. Розігріти на сковороді олію, обсмажити шматок м'яса з усіх сторін;
  4. Таку буженину можна готувати як в рукаві, так і у фользі. Духовку розігріти до ста вісімдесяти градусів. М'ясо викладаємо на деко і наливаємо трохи води. Ставимо в духовку на годину.

Свиняча буженина з імбиром у фользі


Інгредієнти:

  • свинина — один кілограм;
  • часник — чотири — п'ять зубчиків;
  • розмарин — одна чайна ложка;
  • імбир свіжий;
  • сіль, перець.

Час приготування – 2 години (12 годин на маринування).

Калорійність на сто грам – від 300 до 800 кілокалорій в залежності від жирності м'яса.

  1. Корінь імбиру потрібно очистити від шкірки і натерти на тертці. Повинно вийти приблизно три чайних ложки;
  2. Часник дрібно порізати або подрібнити за допомогою чеснокодавкі. Змішати часник, розмарин і тертий імбир;
  3. Свинину натерти сіллю і перцем, а зверху змастити отриманою сумішшю;
  4. М'ясо покласти в поліетиленовий пакет і прибрати на ніч у холодильник;
  5. Перед випіканням обернути свинину в декілька шарів фольги;
  6. Духовку прогріти до двохсот градусів, викласти свинину на деко, додати трохи води і відправити в духовку на годину.

Як запекти м'ясо в рукаві

Інгредієнти:

  • свиняча шия – один кілограм;
  • червоний перець – одна чайна ложка;
  • лавровий лист – три штуки;
  • сіль, перець.

Час приготування – 2 години (добу на маринування).

Калорійність на сто грам – від 300 до 800 кілокалорій в залежності від жирності м'яса.

  1. Для приготування маринаду наливаємо в ємність воду. Додаємо сіль, на літр води-одна столова ложка солі. Туди ж кладемо горошинки перцю і лавровий лист. За бажанням можна покласти коріандр, гвоздику. Після закипання маринад проварюємо шість – сім хвилин. Тепер його треба охолодити;
  2. М'ясо покласти в маринад і залишити на холоді на добу;
  3. Через добу дістаємо свинину, натираємо її спеціями;
  4. Свинячу шию кладемо в рукав для запікання, ставимо в сковороду і відправляємо в духовку на годину. Попередньо її потрібно розігріти до температури сто дев'яносто градусів.

Рецепт свинини в мультиварці

Інгредієнти:

  • свинина – один кілограм;
  • часник – одна головка;
  • гірчиця – дві столові ложки;
  • сіль, спеції.

Час приготування – 3 години.

Калорійність на сто грам – від 300 до 800 кілокалорій в залежності від жирності м'яса.

  1. Для початку потрібно приготувати соус з часнику і гірчиці. Зубчики часнику подрібнити ножем або часничницею, можна натерти на тертці. Покласти часник в ємність, туди ж додаємо перець і гірчицю. Можна трохи посолити;
  2. М'ясо промити і добре обсушити;
  3. На великий аркуш фольги викладаємо одну третину суміші часнику і гірчиці. На неї кладемо шматок. Силіконовій пензликом потрібно обмазати свинину з усіх сторін;
  4. Щільно загортаємо м'ясо у фольгу. Краї фольги повинні бути зверху, інакше весь сік витече в кашу мультиварки;
  5. Свинину викласти в чашу. Тепер потрібно вибрати програму «Мультиповар» і встановити температуру сто двадцять градусів. Час приготування вибираємо дві години;
  6. М'ясо в мультиварці вийде соковитим, і добре пропечеться. Не можна діставати готову буженину відразу після приготування. Після завершення програми необхідно відключити режим «Прогрів» і залишити буженину на кілька годин.

Запікаємо свинину в мікрохвильовці

Інгредієнти:

  • свинина – один кілограм;
  • лавровий лист – вісім штук;
  • сіль, спеції;
  • окріп – п'ятдесят мілілітрів;
  • олія соняшникова.

Час приготування – 2 години.

Калорійність на сто грам – від 300 до 800 кілокалорій в залежності від жирності м'яса.

  1. Свинину промити і обсушити. Зробити на м'ясі надрізи ножем і нашпигувати шматочками часнику. Натерти шматок м'яса спеціями, сіллю і залишити на годину;
  2. Розігріти олію на сковороді і обсмажити шматок м'яса;
  3. У скляний посуд для мікрохвильової печі викласти лавровий лист і налити води;
  4. Помістити в ємність шматок, закрити кришкою і поставити готуватися хвилин на двадцять на максимальній потужності;
  5. Потім шматок потрібно перевернути і готувати ще двадцять хвилин. Буженину з свинини необхідно залишити під кришкою до повного охолодження.

Корисні хитрощі

При випіканні м'яса без рукава або фольги, потрібно покласти його так, щоб більш жирне місце було зверху.

Щоб буженина не підгоріла знизу, можна підкласти під не дерев'яні палички.

Якщо м'ясо запікається в фользі, то після його готовності потрібно потримати його у фользі в вимкненій духовці ще хвилин десять

Щоб буженина з свинини не вийшла сухою, перед тим як ставити її в духовку, треба добре її розігріти.

Можна попередньо трохи обсмажити м'ясо на сковороді перед відправкою в духовку, щоб волокна м'яса трохи запеклися, і сік не витік.

Що ще почитати: