21 апрель 2019 4 077

Як приготувати буженину у фользі в духовці

Важко уявити людину, яка не любила б ароматного, містить масу вітамінів і мінералів, запеченого, вареного або смаженого м'яса. Кожен хоч раз у своєму житті пробував буженину, яка не тільки досить просто готується, але і зберігає всю соковитість при запіканні у фользі з використанням такого незамінного на кухні пристрою, як духовка.

Простий покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свинина (шия) - 1,2 кг
часник - 15 г (4 зубчики)
сіль - 15 г (1/2 ст. л.)
спеції для свинини - 15 г
цибулю - 300 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 г: 275 Ккал
Смак м'ясних виробів безпосередньо залежить від вибору свіжого шматка м'яса, його маринування у спеціях і способу приготування. Щоб зробити в домашніх умовах таке ароматне і жахливо смачне блюдо, як буженина, потрібно трохи більше часу, але смак буде більш яскравим, насиченим і ароматним.

Запечена в духовці, вона може подаватися на ситний, щільний сніданок, обід чи стане чудовим доповненням до страв на святковому столі.

Весь процес створення чудового блюда можна розділити на три основних етапи (маринування, запікання, витримка). А ось покроковий рецепт приготування страви полягає у виконанні наступних дій:

  1. М'ясо не слід різати, його необхідно промити під водою і видалити зайву вологу з поверхні паперовим рушником;
  2. Кілька зубчиків часнику очистити від лушпиння;
  3. В цілому шматку свинини зробити надрізи в різних місцях і вставити в них часточки часнику;
  4. Потім обмазати сіллю і спеціями весь м'ясний шматок, трохи втираючи їх в поверхню;
  5. Почищену цибулину нарізати кільцями товщиною по пів сантиметра і викласти на дно контейнера, в якому свинина буде маринуватися;
  6. Після викласти м'ясо, а поверх і навколо нього розташувати щільним шаром інші цибульні кільця;
  7. Посуд з м'ясом накривається плівкою, щоб уникнути обвітрювання, і поміщається в холодильник на добу;
  8. Приступити до запікання можна, застеливши фольгу на деку і помістивши на неї шматок промаринованного раніше м'яса разом з цибулею;
  9. Ще одним відрізу фольги накрити свинину і, щільно загорнувши краю, відправити запікатися в розігріту до 220° духовку на півтори години;
  10. Через час зняти верхній шар покриття для того, щоб поверхня м'яса підрум'янилася, та продовжити процес запікання ще на півгодини;
  11. Остигати буженину слід залишити в духовій шафі, а потім відправити в холодильник на дві години.

М'ясо краще нарізати холодним – воно не буде розсипатися. Давши додатковий час на просочування, буженина вийде більш м'якою і ніжною.

Як приготувати буженину з яловичини з гірчицею

Про користь яловичого м'яса знають вже більше семи тисяч років – з тих пір, як людині вдалося приручити і одомашнити велику рогату худобу. Приносить насиченість, швидко втамовує відчуття голоду буженина запечена з дуже корисного, швидкозасвоюваного в організмі м'ясного виробу – яловичини.

Для приготування страви в духовці потрібні:

  • м'якоть яловичини – 1 кг;
  • часник – 20 г;
  • червоне вино – 100 мл;
  • гірчиця (у зернах) – 3 ч. л.;
  • сіль і спеції (сушений базилік, коріандр, чорний перець і паприка) – по 15 г (1,5 ч. л.);
  • оливкова олія – 17 г (1 ст. л.);
  • пісне масло – 17 р.

Час, витрачений на маринування, становить дванадцять годин (можна просто поставити на ніч у холодильник для просочення) і дві години необхідно безпосередньо на процес приготування. Кілокалорій в ста грамах запеченої буженини міститься лише 185 одиниць.

Якщо вибраний шматок м'якоті занадто товстий, то для кращого просочування усіма спеціями треба розрізати його на дві частини, видалити прожилки, плівку та промити під проточною водою. Видаливши зайву вологу з допомогою паперових рушників, викласти яловичину в глибоку посуд.

Зробивши кілька розрізів у різних місцях в м'ясі, помістити в них очищений і розрізаний навпіл часник. Поверх всипати вибрані спеції, сіль – добре втерти і обмазати всю поверхню. Далі влити вино, оливкову олію і присипати гірчицею – втирающими рухами рук втерти суміш і перекласти настоюватися для маринування яловичину в целофановий пакет, який треба закрити і поставити в холодильник на десять годин.

У формі для запікання вистелити фольгу, змастити її олією. Виклавши замариновану яловичину, щільно загорнути фольгу по всьому краю, щоб не виходило повітря і не випаровувався сік, виділений м'ясом. Форму відправити в розігріту до 160° духовку на годину. Відкривши фольгу можна проткнути буженину і, якщо сік сильно не випливає, страва готова.

Остигати слід залишити в духовій шафі – за цей час ароматний сік ще більш просочить буженину. Розрізаємо на тонкі скибочки, страву можна подати до столу, воно прекрасно гармонує з твердим сиром, зеленню.

Пісний пиріг з ягодами — страва, яку легко приготувати і до того ж воно дуже калорійне.

Рецепт з фото і покроковими підказками — «Ведмедик на Півночі», улюблений десерт з дитинства.

Спробуйте приготувати котлети з кабачків — це яскраве і незвичайне блюдо, яке до того ж дуже смачно.

Буженина з баранини з часником та морквою в духовці у фользі

Соковиту, ніжну і м'яку буженину можна приготувати абсолютно з будь-якого виду м'яса. Вибравши баранину, варто пам'ятати про специфічний запах і смак. Тому для приготування страви в духовці потрібно використовувати моркву, часник, а м'ясо попередньо вимочити і правильно підготувати маринад. Для створення буженини з баранини потрібні:

  • баранина (м'якоть) – 0,8 кг;
  • морква – 100 г;
  • часник – 20 г (1 зубчик = 4 м);
  • біле вино – 250 мл;
  • спеції для м'яса (з корицею) і сіль – по 15 г;
  • сметана – 100 мл;
  • суха гірчиця – 25 р.

Для приготування знадобиться дві години і окремо для маринування додаткові три. Харчова цінність страви буде дорівнює 170 ккал в ста грамах.

М'ясо не потрібно промивати, лише витерти паперовим рушником, видалити плівки з поверхні і сухожилля, які надають специфічний запах баранини. Потім залити вином і відставити на півгодини.

Моркву, часник почистити і нарізати брусочками. На шматку баранини зробити глибокі надрізи ножем і кожен вкласти моркву і часник. М'ясо розтерти з сіллю, спеціями і, поклавши в ємність, накрити плівкою, поставити в холодильник на дві години для просочування (маринування).

На деко викласти щільну фольгу, поверх замариновавшуюся баранину. Змішати сметану з гірчицею, добре і рясно намазати поверхню м'яса. Накрити ще одним відрізу фольги, загорнувши краю нижнього і верхнього шару, щоб сік, що виділився з м'яса, не випаровувався, а всередину не потрапляло повітря. Деко відправити на одну годину в розігріту до 200° духовку.

Остигати ароматний і соковитий буженина повинна поступово в духовій шафі. Подати можна, нарізавши тонкими шматочками, в чудовому поєднанні з часточками лимона.

Приготування буженини з свинини з чорносливом

Безліч чудових рецептів приготування буженини дозволяють подати страву до урочистого столу. Використовуючи м'який і ніжний шматочок свинини (шия, грудинка) з малими прошарками жиру страва стане дуже соковитим, а прекрасне поєднання м'яса з чорносливом додасть неповторний аромат і солодкуватий смак. Для приготування буженини будуть потрібні:

  • свинина (виріз з шиї) – 1,2 кг;
  • чорнослив – 150 г;
  • сіль, спеції за смаком;
  • соєвий соус – 15 р (5 г = 1 ч. л.);
  • гірчиця – 20 р;
  • часник – 15 г (4 зубчики).

Для маринування потрібно дві години і такий же час для процесу запікання. Енергетична цінність буженини з свинини — 247 ккал в ста грамах.

В першу чергу необхідно замочити чорнослив в гарячій воді на десять хвилин, і з допомогою друшляка злити рідину, добре дати стекти залишкам вологи. Для маринаду необхідно з'єднати соєвий соус, гірчицю, подрібнений часник і перемішати до однорідності всієї суміші.

М'ясо промити і, скориставшись паперовим рушником, обтерти. У шматку свинини зробити рівномірні розрізи (тільки з одного боку) і помістити в них чорнослив. Присипати поверхню обраними спеціями, сіллю і трохи втерти руками в поверхню для просочування.

На відріз фольги викласти відріз і рівномірно полити маринадом. Щільно загорнувши фольгу по всьому краю, відправити м'ясо для просочування в холодильник на пару годин.

Після цього запікати буженину слід в заздалегідь розігрітій до 180° духовці півтори години. За п'ятнадцять хвилин до закінчення відвернути фольгу і дати м'ясу підрум'янитися, придбати гарну скоринку. Проткнувши шматок у центрі, буде потрібно перевірити готовність: виділився сік прозорий – буженина готова. Подати її можна гарячою або теплою, не даючи сильно охолонути, з гарніром з картоплі.

Кулінарні поради

Для кожного виду м'яса є найбільш підходящі види приправ: для баранини підходить кумін і кмин, для свинини — кардамон і імбир, для яловичини — кориця і куркума. Важливими кулінарними порадами при створенні смачною і ароматною буженини є:

  1. Духова шафа повинен бути добре прогрітий, зменшити температуру можна після початку «шкварчания» м'яса;
  2. Для рум'яної, дивно апетитною скоринки за десять хвилин до закінчення процесу запікання слід відвернути, зняти верхній шар фольги;
  3. Будь-який вид м'яса втратить менше соку, якщо перед запіканням обсмажити його на сковороді;
  4. Для збільшення ароматності, соковитості дати буженини настоятися, трохи охолонути і просочитися смаком приправ, натуральних соків.

Страву можна подати на святковий стіл, але може бути з нього і простий, ситний сніданок. Буженина домашнього приготування в духовці у фользі набагато корисніше і містить ряд амінокислот, які сприяють хорошою засвоюваності їжі в організмі.

Що ще почитати: