12 июнь 2019 232

Як приготувати смачний суп з тюфтельками

Багато господинь не зовсім розуміють різницю між тюфтельками і фрикальками. Все дуже просто: тефтелі – це м'ясні кульки, в фарш яких обов'язково входить рис, і їх перед зануренням в суп обсмажують. Фрикадельки ж готують з фаршу з додаванням хліба і зелені, і додають в сирому вигляді в бульйон або суп.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
морква - 1 шт.
картопля - 2 - 3 штуки
цибулини - 2 - 3 штуки
помідор - 1 шт.
рослинне або вершкове масло - для обсмажування
сіль, перець - за смаком
фарш асорті - 400 грамів
рис - 100 грамів
яйце - 1 шт.
борошно - 30 грамів
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал
Дуже смачний, поживний суп, який буде як не можна до речі під час зимових холодів. В якості крупи необов'язково використовувати рис, можна замінити його гречкою, перловкою чи будь-якою іншою крупою. Любителям спецій і ароматних трав радять додати або селера корінь петрушки – вони зроблять смак страви ще насиченішим і ароматніший.

Як потрібно готувати суп з тюфтельками:

  1. Поки готуватиметься фарш, слід поставити на вогонь каструлю з 2 літрами води – нехай закипає.
  2. У глибоку ємність кладемо фарш, рис (не потрібно його заздалегідь варити), яйце і дрібно нарізаний лук.
  3. Добре розмішуємо всі інгредієнти, приправляємо сіллю і перцем. Збиваємо фарш як можна довше, щоб всі інгредієнти рівномірно змішалися.
  4. Формуем з фаршу тефтелі довільного розміру і обвалюємо кожен в борошні.
  5. Сковороду з рослинним маслом добре розігріваємо і швидко обсмажуємо тефтелі до рум'яного кольору з усіх сторін не середньому вогні.
  6. Моркву очищаємо і нарізаємо тонкою соломкою. Цибулю також дрібно рубаємо. Помідор звільняємо від шкірки (за бажанням) і нарізаємо дрібними кубиками.

Рада! Щоб швидко видалити шкірку з помідорів, потрібно надрізати його навхрест, опустити в окріп і відразу ж опустити в дуже холодну воду. Від перепаду температур шкірка легко зніметься.

  1. Обсмажуємо овочі в тому ж маслі, в якому смажилися тефтелі. Якщо є бажання, то можна пасерувати овочі та на свіжому маслі в іншій сковороді.
  2. Картоплю очищаємо і нарізаємо великими кубиками.
  3. У киплячу воду опускаємо тефтелі і даємо супу закипіти, потім додаємо нарізану картоплю.
  4. Як тільки суп повариться 5-7 хвилин, можна додати засмажку з овочів (якщо немає свіжих помідорів, то їх легко замінюють томатною пастою).
  5. Варимо перше блюдо ще протягом 15 хвилин. Приправляємо спеціями і сіллю за смаком.
  6. Вимикаємо вогонь, посипаємо суп зеленню (хто любить) і подаємо до столу.

Суп з тюфтельками і вермішеллю

У складі цього супу є куряче м'ясо, але фарш для тефтелькою можна готувати і з будь-якого іншого виду м'яса. При цьому варто враховувати час на приготування, так як для яловичих або свинячих тюфтельок потрібно більше часу. Суп виходить досить ситним, але і дієтичним – їм сміливо можна пригощати дорослих і дітей.

Необхідні інгредієнти:

  • 600 грамів курячого фаршу або філе;
  • 100 грамів рису;
  • зелень петрушки за смаком;
  • яйце;
  • 1 морква;
  • 3 картоплини;
  • 2 цибулини;
  • 80-100 грамів вермішелі;
  • 50 мл рослинного масла;
  • сіль і спеції, лавровий лист за смаком.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 128 Ккал/100 грам

  1. Щоб приготувати смачний суп з тюфтельками і вермішеллю, можна використовувати вже готовий фарш або приготувати його самостійно з курячого філе. Для цього м'якоть потрібно пропустити через м'ясорубку, додати подрібнену цибулю, сіль і спеції.
  2. Для приготування тефтелькою у фарш потрібно додати рис, яйце і січену зелень. Підсолюємо масу, приправляємо спеціями.

Рада! Рис перед приготуванням тюфтельок не потрібно відварювати, так як він буде ще піддаватися тепловій обробці.

  1. Очищаємо овочі: картопля, цибуля та морква. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву – соломкою, а картоплю – великими кубиками.
  2. У киплячу воду кладемо картоплю і варимо його 5 — 7 хвилин.
  3. Тим часом сформуем з фаршу маленькі кульки і обваляем їх у борошні.
  4. Обсмажуємо тефтелі в невеликій кількості рослинної олії до рум'яного кольору.
  5. Акуратно опускаємо тефтелі в киплячий суп і даємо воді закипіти.
  6. Настав час вермішелі – кладемо її в суп.
  7. У рослинному або вершковому маслі обсмажуємо овочі до м'якості.
  8. У суп з картоплею і тюфтельками кладемо пасеровані овочі, приправляємо сіллю і перцем за смаком, додаємо лавровий лист і варимо 10-15 хвилин до готовності картоплі.
  9. Суп готовий, залишилося подати його до столу зі сметаною та зеленню.

Томатний суп з тюфтельок з квасолею

Дуже незвичайний, смачний і ситний суп. Один тільки вид цієї страви викликає апетит і бажання скоріше його спробувати. У приготуванні можна використовувати вже готову консервовану квасолю або відварити заздалегідь. Квасолю замочують на кілька годин, а потім варять з додаванням солі і спецій протягом 2 годин до готовності.

Необхідні інгредієнти:

  • 400 г фаршу (будь-якого);
  • 50 грамів рису;
  • 1 банку консервованої квасолі (або 200-300 грамів готової);
  • 1 цибулина;
  • 400 грамів консервованих томатів;
  • 100 грам чечевиці;
  • 3 зубчики часнику;
  • орегано, кінза, петрушка – за смаком;
  • сіль.

Час приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 65 Ккал/100 г.

Рецепт приготування томатного супу з тефтелькою і квасолі по кроках:

  1. Насамперед, відварюємо сочевицю. Для цього заливаємо її водою з розрахунку 1:2 і варимо на середньому вогні протягом 20 хвилин. Солити не потрібно.
  2. У невеликій каструлі відварюємо рис в киплячій, солоній воді до напівготовності.
  3. Консервовані томати подрібнює блендером до стану пюре.
  4. Одну цибулину очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками.
  5. У невеликій ємності змішуємо цибулю і фарш добре перемішуємо і заправляємо спеціями (орегано)
  6. Рис трохи охолоджуємо і додаємо у фарш. Ще раз ретельно все перемішуємо.
  7. Формуем невеликі кульки-тюфтельки. Обсмажуємо їх на добре розігрітій сковороді до рум'яного кольору.
  8. Пасеруємо дрібно нарубаний часник і цибулю. Додаємо спеції (зіру і кінзу) і томатне пюре. Тушкуємо все протягом 5-7 хвилин на мінімальному вогні.
  9. З'єднуємо відварену сочевицю і томатний соус, перемішуємо і подрібнюємо за допомогою блендера.
  10. Переливаємо цю масу в глибоку каструлю, додаємо літр киплячої води і солимо.
  11. Доводимо суп до кипіння, опускаємо в нього заздалегідь обсмажені тюфтельки і квасоля.
  12. Варимо суп на середньому вогні до тих пір, поки тефтелі не спливуть – це ознака готовності.
  13. Подаємо готову страву до столу з зеленню і сметаною.

Рецепт для мультиварки

Якщо потрібно швидко і смачно нагодувати сім'ю, то цей рецепт доведеться як не можна до речі. Тефтелі можна приготувати заздалегідь або заморозити, а потім лише відварити в киплячому бульйоні з овочами. Крім того, таке ситне блюдо цілком можна розцінювати як перше і друге, два в одному.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 грамів фаршу;
  • 1 цибулина;
  • 1 яйце;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 морква;
  • 3-4 середні картоплини;
  • 80 грамів рису;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль, спеції, сухарики – за смаком.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 78 Ккал/100 г.

Як приготувати суп з тюфтельками в мультиварці:

  1. Спочатку потрібно приготувати тефтелі. Для цього в ємності змішуємо фарш сирий рис, яйце, дрібно нарізану цибулю, нарізаний часник. Підсолюємо масу і приправяем спеціями за смаком. Добре перемішуємо.
  2. Цибулю і моркву очищаємо і нарізаємо соломкою.
  3. Включаємо мультиварку на режим «Випічка», наливаємо трохи олії і обсмажуємо овочі протягом 7-8 хвилин.
  4. Кладемо в чашу очищений і нарізаний кубиками картоплю, тефтелі, солимо і перчимо за смаком.
  5. Заливаємо все гарячою водою (2-3 літра) і перемішуємо.
  6. Включаємо таймер на 40 хвилин, режим «Гасіння» і варимо суп до повної готовності.
  7. подаємо до столу з зеленню та житніми сухариками.

Корисні поради

Щоб приготувати смачний, наваристий суп з тюфтельками, потрібно знати декілька правил:

  • тефтелі перед приготуванням потрібно попередньо обсмажити;
  • у фарш для тефтелькою обов'язково входять: крупа (як правило, рис), яйце і зелень або спеції;
  • досвідчені господині радять готувати тефтелі заздалегідь і заморожувати їх. Так у вас під рукою завжди буде заготівля для смачного страви.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: