12 июнь 2019 334

Як приготувати суп харчо з свинини

Коли розмова заходить про грузинської кухні, перше, що приходить на розум – суп харчо. Саме цей наваристий і поживний суп став улюбленцем широкої публіки далеко за межами країни, в якій народився.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свиняча вирізка (охолоджена) - 0,6 кг
вода - 2 літра
цибулини - 2 шт.
морквина - 1 шт.
картоплини - 2-3 шт.
томати свіжі - 3-4 штуки
вершкове масло - 1 ст. л.
рис - 100 г
горіхи (волоські або будь-які інші) - 100 г
часник - головка
гвоздика - 4 штуки
хмелі-сунелі - чайна ложка
масло для засмажки - 2 ст. л.
оцет - 20 мл
сіль, перець - по дрібці
кріп або петрушка - для подачі
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 75 Ккал
Що може доставити більше задоволення, ніж після роботи з'їсти тарілочку гострого і смачного грузинського супу? Хіба що, дві тарілочки.

Приготування супу харчо з свинини покроково:

  1. Свинину добре помити, а потім підсушити і порізати порційними шматочками приблизно 3х3 див. Поставити варитися, заливши двома літрами води. Як тільки м'ясо закипить, зняти піну і зменшити вогонь. Після цього м'ясо має варитися ще близько 40 хвилин;
  2. Почистити картоплю і нарізати кубиками;
  3. Залити рис холодною водою і дати постояти 20 хвилин. Злити воду і ще раз промити;
  4. Після того як м'ясо в бульйоні зварилося, додати до нього рис разом з картоплею. Варити на середньому вогні півгодини;
  5. Цибулини і моркву очистити. Лук порубати квадратними шматочками, а моркву натерти на тертці;
  6. З помідорів видалити шкірку, попередньо обдавши їх окропом;
  7. Порізати дрібно або подрібнити за допомогою терки. У блендері подрібнити волоські горіхи і додати до них всі спеції, часник і масло. Змішати разом з помідорами;
  8. Розігріти масло на сковороді і викласти порізані овочі. Додати до них помідори з заправкою і тушкувати хвилин 15;
  9. Додати всю масу в суп і залишити на плиті ще на пару хвилин. Зняти з плити і посипати посіченою зеленню, давши настоятися близько півгодини. Приємного апетиту!

Суп харчо з свинини в горщику

Суп в горщиках, приготований в духовці, володіє особливим ароматом і смаком. Подається суп прямо в горщиках, що відмінно підійде для святкових днів.

Продукти:

  • свинина – 300 гр.;
  • дві цибулини;
  • рис – 150 гр.;
  • головка часнику;
  • одна морквина;
  • горіхи – 100 гр.;
  • томати – пару штук;
  • 30 гр. вершкового масла;
  • хмелі-сунелі – 1 ч. л.;
  • сіль, перець (червоний і чорний), гвоздика – за смаком;
  • кріп, петрушка – по половинці пучка.

Час: 2 години.

Калорійність: 90 калорій на 100 грам.

Покроковий рецепт приготування супу харчо з свинини в горщику:

  • Духовку розігріти до 220-225 градусів;
  • Свинину промити і підсушити вафельним рушником. Нарізати на однакові невеликі шматочки 3х3 див. Викласти м'ясо порівну в два горщика;
  • Почистити моркву і порізати її. Найкраще півкільцями, але можна і по-іншому. Додати до м'яса;
  • Залити горщики гарячою водою, додати сіль, закрити кришкою і відправити в духовку на годину;
  • У блендері подрібнити часник, волоські горіхи і всі спеції. Помідори покласти на пару хвилин в окріп, почистити від шкірки і змішати з горіховою сумішшю;
  • Цибулю почистити і порізати тонкою соломкою. На сковороді розтопити масло і додати цибулю. Смажити, помішуючи, поки цибуля не стане золотистим;
  • Рис потримати кілька хвилин під струменем води, щоб змити всю пил;
  • Дістати горщики з духовки і додати в них рис, смажена цибуля, помідорно-горіхову заправку. Додати води так, щоб вона покривала всі інгредієнти;
  • Поставити горщики в духовку ще на годину. Подавати гарячими, посипавши зеленню. Приємного апетиту!

Харчо з м'ясом і рисом в мультиварці

Мультиварка – це відмінний помічник на кухні, який зробить всю основну роботу. Тому якщо немає часу сидіти на кухні довго, а наваристого супу хочеться – цей рецепт ідеальний варіант.

Продукти:

  • свинина – 500 гр.;
  • дві цибулини;
  • одна морквина;
  • два солодких перцю;
  • два томата;
  • рис – 1 мультистакан;
  • пару картоплин;
  • 2 літри води;
  • одна невелика головка часнику;
  • масло рослинне для обсмажування;
  • сіль, перець – 0,5 ч. л.;
  • пару листочків лавра;
  • хмелі-сунелі –за смаком;
  • зелень – для прикраси.

Час: 1 година 50 хвилин.

Калорійність: 80 калорій на одну порцію

Рецепт харчо з свинини з рисом в мультиварці покроково:

  • М'ясо промити водою і обсушити. Нарізати шматочками 3х3 див. Всі овочі почистити, видалити насіння у перцю і промити. Цибулю і перець нарізати середніми шматочками, моркву натерти на тертці, помідори звільнити від шкірки і покришити;
  • Мультиварку включити на режими «Смаження» або «Випічка» (в залежності від моделі мультиварки). Додати масло і обсмажити м'ясо протягом півгодини. Потім до м'яса додати всі овочі і обсмажити ще 20 хвилин. Овочі з м'ясом необхідно час від часу помішувати;
  • Рис добре промити водою, очищену картоплю нарізати невеликими шматочками. Після того як овочі з м'ясом будуть готові вимкнути режим «Смаження» і додати до них картопля з рисом, залити 1,5 літрами води, додати спеції. Поставити каструлю на режим «Гасіння» на годину-півтора (час залежить від потужності мультиварки);
  • Почистити і подрібнити часник. Часник, лавровий лист і залишилися спеції разом із зеленню покласти в суп за 15 хвилин до кінця;
  • Залишити суп настоятися на підігріві, а потім розливати по тарілках. Подавати з лавашем. Приємного апетиту!

Візьміть на замітку рецепт м'яса по-купецькому — за нашим рецептом вийде шикарне, соковите блюдо з кисло-пряним смаком.

Візьміть на замітку рецепт смачної вареної ковбаси, приготовленої в домашніх умовах. Спробуйте!

Рецепт вівсяної каші для схуднення — ці рецепти допоможуть вам тримати себе у формі.

Харчо з свинячих копчених реберець

Цей рецепт підійде для тих гурманів, які люблять дуже наваристі супи. За рахунок реберець суп виходить дуже ситним і поживним.

Продукти:

  • свинячі реберця – 500 гр.;
  • дві репчатых цибулини;
  • дві моркви;
  • картопля – 500 гр.;
  • 4-5 зубчики часнику;
  • рис – 100 гр.;
  • томатна паста – 100 гр.;
  • масло для обжарювання – 50 мл;
  • щіпка солі;
  • щіпку перцю;
  • лаврушка – 2-4 штуки;
  • вода – 2, 5 літра.

Час: 1 година 40 хвилин.

Калорійність: 120 ккал. на порцію.

Як готувати страву:

  • Ребра помити, нарізати на шматочки, які зручно було б їсти. На середній вогонь поставити каструлю з водою, закласти туди ребра і залишити варитися на одну годину;
  • Почистити одну цибулину і моркву, промити і відправити в бульйон. Додати туди ж спеції і лаврушку;
  • Почистити овочі, що залишилися. Натерти цибулю і моркву на тертці, а часник подрібнити в пресі;
  • На сковороду, додати олію, розігріти і відправити туди томатну пасту. Потім, в гарячу пасту, додати часник, почекати поки він віддасть пасті свій аромат і додати туди ж цибулю. Просмажити масу близько 5 хвилин, а потім кинути туди моркву. Тушкувати 15 хвилин на невеликому вогні, не забуваючи помішувати. Потім додати бульйон і згасити ще хвилин 5;
  • У киплячий бульйон додати почищений і порізаний на шматочки картоплю. Промити рис і додати до картоплі. Як тільки бульйон закипить ще раз спробувати на солоність і варити 20 хвилин;
  • Перекласти зажарку в суп і варити суп ще близько 5 хвилин.

Секрети приготування

Існує безліч різновидів цього супу, його рецепт можна змінювати і підлаштовувати під свій смак. Як і будь-яке блюдо, харчо має свої секрети приготування:

  1. Замість помідорів можна додати трохи томатної пасти або домашній густий томат хорошої якості;
  2. В якості спецій також можна додавати соус сацебелі, він додасть в суп невелику кислинку;
  3. Щоб суп зі свинини був менш жирним, замість рослинного масла можна використовувати оливкову;
  4. Спеції можна варіювати в пропорціях і видах орієнтуючись на свій смак. Особливо смачно виходить, якщо додати хмелі-сунелі, гвоздика, кориця, гострий перець, майоран, базилік, кардамон;
  5. Суп харчо можна готувати в казані, тоді краще всього використовувати баранячий жир в якості м'ясної складової.

Суп харчо давно вже вийшов з грузинської кухні і стала інтернаціональною стравою. Простий у приготуванні і неймовірно смачний — відмінний вибір для будь-якого застілля або простого обіду.

Що ще почитати: