30 июнь 2019 1 110

Як приготувати суп харчо з яловичини

Суп харчо з яловичини — це блюдо, яке відноситься до традиційної грузинської кухні. Саме там вперше винайшли рецепт цього пряного й дуже гострого супу.

Класичний варіант приготування передбачає використання для бульйону виключно яловичого м'яса. Також до нього входять сушені сливи ткемалі, або тклапі, і волоські горіхи.

Існує кілька регіональних варіацій рецепта, характерних для певних місцевостей – по-мегрейски, по-грузинськи і так далі.

Харчо відрізняється від звичного нам супу не тільки великою кількістю гострих приправ, але і своєю консистенцією. Він повинен бути значно густіше, гостріше і насиченим смаком і ароматом.

Якщо ви проживаєте не в Грузії, то багато національні продукти автоматично стають недоступними, тому для них підбирають аналоги. Так, наприклад, тклапі замінюють великим шматком лаваша, який відщипується і розмочується у супі. Або замість нього кладуть гранатовий сік, свіжу аличу, томатну пасту.

Додатковими складовими цього супу є рис, хмелі-сунелі, часник і цибулю.

Навчитися готувати цю страву на домашній кухні, можна радувати своїх близьких, не відвідуючи дорогих ресторанів.

Запорукою якісно приготованої страви є правильно підібрані основні інгредієнти. Краще взяти великий жирний шматок яловичого м'яса на кістці. Рис підійде як круглий, так і довгозернистий, але не подрібнений або пропарений.

Вибір м'яса для страви

Оскільки для перших страв грузинської кухні характерний густий ситний навар, краще вибрати шматок м'яса пожирніше. Однозначно воно повинно бути молодим і свіжим, в ідеалі — це ребра молодого теляти. Відокремивши від кістки і зачистивши спеціальним ножем пліву, нарізаємо м'якоть поперек волокон на середні шматочки.

Якщо раптом не виявилося яловичини, можна, звичайно, замінити його домашнім бройлером, але це вже буде не зовсім грузинське харчо.

Часто наші господині так і роблять. Але потрібно знати, що птах має добре проваритися, щоб м'ясо саме відшаровувалося від кісток.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Молода яловичина - 1 кг
Цибулю - 2 шт.
Рис - 150 г
Борошно - 1 ст. л.
Оливкова олія - 4 ст. л.
Часник - 4 зубки
Горіхи - 100 г
Горошок перець - 7 зерен
Куркума - 1 ч. л.
Червоний перець - упаковка
Лист лавра - 3 шт.
Кориця - 1 ч. л.
Солодкий перець - щіпка
Чорнослив - 6 шт.
Кінза - пучок
Сіль - за смаком
Вода очищена - 3 л
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 61 Ккал

Непередаваний аромат подрібнених горіхів і пікантна кислинка сушених слив – це специфіка грузинської кухні. Саме в цьому блюді поєднуються і переплітаються продукти, які згодом перетворюються в суп харчо.

Розглянемо приготування супу харчо з яловичини поетапно. М'ясо ретельно промиваємо, обсушуємо і спеціальним ножем розрізаємо на шматки.

Кладемо у великий казан у закипающую воду.

Трохи підсолюємо, додаємо лавровий лист, зерна перцю і чекаємо, поки з'явиться зверху піна. Дірявим ложкою акуратно знімаємо з бульйону піну і залишаємо варитися на дві години. Якщо забудете зняти плівку, бульйон вийде каламутним.

Лук очищаємо і нарізаємо кубиками, прогріваємо масло і пасеруємо цибулю змішати з борошном до появи прозорості.

Горіхи лускаємо і злегка подрібнюємо в блендері.

В'ялений чорнослив без кісточки замочуємо в підігрітій воді. Потім рушником і нарізаємо соломкою. Очищений часник тиснемо пресом.

М'ясо виймаємо з навару і розрізаємо на шматочки, кладемо до цибулі і трохи обсмажуємо. Промитий рис закладаємо в бульйон.

Відварюємо сім хвилин і подбавляем всі приготовані продукти зі спеціями. Добре вимішуємо і тримаємо на вогні ще десять хвилин.

В кінці притрушиваем свіжої кінзою і гарячий суп розливаємо по тарілках.

Гострий суп харчо з яловичини

Любителі пекучої їжі можуть скористатися рецептом приготування гострого грузинського супу харчо. Всі його компоненти доступні в продажу, в тому числі соус з ткемалі.

Компоненти:

  • Ребра яловичі – 600 г;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Рис – 100 г;
  • Часник – 3 зубки;
  • Соус з ткемалі 250 г;
  • Томатна паста – 5 ст. л.;
  • Перець чилі – 2 стручки;
  • Сіль – за смаком;
  • Хмелі-сунелі – 1 упаковка;
  • Петрушка пучок;
  • Вода очищена – 2.5 л.;
  • Лист лавра – 2 шт.

Приготування: 3 години.

Калорійність: 67 Ккал/ 100 р.

Ребра вимиваємо і розрізаємо вздовж волокон на однакові невеликі шматки. Занурюємо в закипающую воду, додаємо лист лавра, сіль і чекаємо, поки бульйон завирує. Знімаємо плівку, прикручуємо полум'я і залишаємо варитися два – два з половиною години.

Рис промиваємо в декількох водах. Часник чистимо і з перцем чилі шаткуємо слайсами. У великій сковороді тушкуємо томатну пасту, розведену водою, спеціями і ткемалі. Обов'язково накривати її герметично кришкою.

Лук очищаємо і шаткуємо кубиками, закладаємо разом з рисом в бульйон. Проварюємо десять хвилин, виливаємо томатну заправку, перемішуємо і готуємо ще п'ять – сім хвилин. Притрушиваем петрушкою і залишаємо настоятися тридцять хвилин.

Харчо з яловичини з аджикою в мультиварці

Харчо з аджикою – найшвидший варіант приготування цього знаменитого страви. На допомогу завжди прийде домашній електроприлад – мультиварка. Він ще більше скоротить час перебування біля плити.

Компоненти:

  • М'якоть яловичини – 450 г;
  • Рис – 60 г;
  • Соус ткемалі – 40 мл;
  • Аджика домашня – 5 ст. л.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Лист лавра – 1 шт.;
  • Зелень – пучок;
  • Томатна паста – 1 ст. л.;
  • Рослинна олія – 2 ст. л.;
  • Сіль – за смаком;
  • Хмелі-сунелі – 2 ч. л.

Приготування: 150 хвилин.

Калорійність: 63 Ккал/ 100 р.

Відразу варто сказати, що в цей суп можна додати кілька порізаних картоплин, харчо вийде більш ситним і густим. Але це на ваш розсуд.

Отже, м'якоть відокремлюємо від плівки і жил, розбираємо на шматки, кладемо в чашу агрегату, заливаємо повністю водою, запускаємо функцію варіння і готуємо півтори години.

Рис вимиваємо від крохмалю і залишаємо залитим водою. У сотейнику смажимо нашатковану півкільцями цибулю, томатну пасту і соус ткемалі.

Відкриваємо кришку пристрою, закладаємо рис, зажарку, хмелі-сунелі, домашню аджику і лист лавра. Всі промешиваем, присаливаем, герметично накриваємо і готуємо ще близько сорока хвилин. Потім страву посипаємо зеленню.

Дізнайтеся про те, як приготувати курячий суп з рисом смачно, щоб ситно нагодувати всю сім'ю.

У черговій статті нашого сайту досвідчені кулінари розкажуть усі секрети приготування м'яса з картоплею в духовці.

А тут вас чекають легкі рецепти салатів з солоними огірками. Хоча б один з них неодмінно варто спробувати!

Готуємо страву з помідорами

Більш насичений і ароматний суп харчо з яловичини вийде, якщо в його склад разом з звичними компонентами додати кілька перестиглих помідорів.

Компоненти:

  • Яловичі ребра – 550 г;
  • Рис – 180 г;
  • Часник – 4 зубки;
  • Цибуля – 1 шт. 4
  • Ткемалі – 50 г;
  • Помідори – 3 шт.;
  • Волоські горіхи – 30 г;
  • Шафран – щіпка;
  • Кінза – кілька гілочок;
  • Сіль – за смаком;
  • Чорний перець – за смаком;
  • Соняшникова олія – 2 ст. л;
  • Перець чилі – 0.5 шт.

Приготування: 180 хвилин.

Калорійність: 68 Ккал/ 100 р.

Ставимо варитися бульйон з попередньо підготовлених ребер, поклавши туди лист лавра і сіль, готуємо не менше двох з половиною годин. В підігрітій воді розводимо шафран, і залишаємо його настоюватися.

Рис промиваємо неодноразово і теж залишаємо розбухнути у воді. Цибулю чистимо і нарізаємо дрібними кубиками, підсмажити на соняшниковій олії, туди ж кладемо трохи перцю чилі.

Помідори занурюємо на кілька секунд в окріп, відшаровуємо шкірку і шаткуємо кубиками, подбавляем до цибулі з перцем і смажимо шість хвилин. В заправку вливаємо два – три ополоника м'ясного бульйону і протушиваем з овочами ще десять хвилин.

Горіхи очистити від шкаралупи і підсмажуємо на сухій сковороді без масла і перемелюємо в блендері. Кінзу рвемо руками і змішуємо з часником.

Готову яловичину виймаємо з бульйону, поділяємо на шматки і знову кладемо в рідину. Додаємо всі підготовлені продукти, перемішуємо і проварюємо п'ятнадцять хвилин. Зеленню і часником посипаємо вже в розлиті тарілки.

Підказки кухарів

  1. М'ясо можна не тільки варити, але і потім злегка смажити з цибулею, у супу з'явиться насичений аромат. Замість ткемалі покладіть шматочки свіжої аличі, це додасть пікантності страві;
  2. Харчо відрізняється великою кількістю свіжої зелені, але буває, не всім вона припадає до смаку. Наприклад, кінза базилік або мають специфічний запах. Тому не поспішайте всипати їх в каструлю, краще це зробити індивідуально в тарілку;
  3. Хоч харчо і вважається гострою стравою, але треба з обережністю класти в нього гострий перець, якщо перестаратися, їсти його зможуть далеко не всі;
  4. Слідкуйте за тим, щоб рис не переварився, і чітко дотримуйтесь його дозування, інакше суп може перетворитися на кашу;
  5. Замість ребер чудово підійде грудина на кістки, але вона повинна бути не блідого, а рожево-червоного кольору і обов'язково свіжою;
  6. Якщо застосовуєте не домашнє м'ясо, то відразу після закипання бульйон злийте, а страва готуйте вже на другий воді. Так ви позбудетеся від всіх шкідливих хімікатів, найімовірніше містяться в м'ясі;
  7. Злегка знежирити суп можна додаванням кількох ложок свіжого гранатового соку;
  8. Для приготування харчо не рекомендується використовувати алюмінієвий посуд;
  9. М'ясо рекомендується брати на кістки. Вона дає більше навару.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: