26 май 2019 1 719

Як смачно приготувати рис з креветками

Рис з креветками відноситься до тайської кухні. Саме там подібні страви їдять на сніданок, обід і вечерю. Найчастіше для приготування використовують спеціальний клейкий рис кхау. У ньому неймовірне вміст крохмалю.

Варять його на пару, а не у воді звичним нам методом. Додають абсолютно у всі страви як основний компонент, а їдять руками без вилок і паличок. У традиційній варіації до каші підмішують креветки, морську рибу або просто нарізають окремо велику кількість овочів.

У європейському варіанті цієї страви використовують сир, курку, гриби, яйця, кукурудзу та інші продукти.

Ні в якому разі не потрібно плутати це тайське блюдо з італійським різотто, адже основні компоненти однакові. Схема приготування і консистенція відрізняються радикально. У першому випадку це більше нагадує рисову кашу з різними добавками, в другому – пастоподібний суп.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
рис - 250 г
креветки - 300 г
масло - 3 ст. л.
цибулина - 1 шт.
часник - 1 шт.
сіль, перець - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 97 Ккал

Приготувати це незвичне для нашої кухні страва досить просто. Необхідно дотримуватися технології і мати під рукою набір продуктів.

  1. Рис потрібно варити по певній технології: добре промиваємо, складаємо в каструлю, заливаємо під поясок крутим окропом і поставити на максимальний вогонь з відритої кришкою, додаємо сіль і одну ложку масла.
  2. Коли маса почне вирувати, герметично накриваємо, зменшуємо полум'я і варимо двадцять хвилин, ні в якому разі не перемішуючи. Відставляємо, даємо постояти сім хвилин і викладаємо на велике блюдо остигати.
  3. Чистимо цибулину від лушпиння, нарізаємо соломкою і підсмажити на олії до прозорості.
  4. Вкладаємо в окрему тару. Креветок розморожуємо, очистити від панцира і підсмажуємо на залишках олії в сковороді не більше п'яти хвилин.
  5. Додаємо остиглий рис, потім цибулю, старанно перемішуємо і підсмажуємо всі разом весь час помішуючи. Якщо вам здасться блюдо сухуватим, підлийте оливкової олії.
  6. В кінці додаємо подрібнений часник, знову перемішуємо і подаємо.

Рис з креветками і овочами

Для цього рецепта можна застосовувати будь-які відповідні на ваш погляд овочі. Рис і морепродуктів завжди відмінно поєднувалися з болгарським перцем, помідорами, морквою і баклажанами.

Склад:

  • рис – 300 г;
  • креветки – 250 г;
  • мікс заморожених овочів – 400 г;
  • цибулю зелений – 30 р;
  • олія – 4 ст. л.;
  • сіль, спеції – 0.5 ч. л.

Приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 102 Ккал/100 р.

Багаторазово промиваємо рис. Закидаємо його в закипающую воду, солимо, накриваємо щільно кришкою і зменшуємо полум'я. Коли вода повністю випарується – хвилин через п'ятнадцять – відкидаємо на сито і промиваємо водою, щоб прибрати клейкість.

У сотейник наливаємо олію і нагріваємо. Відкриваємо упаковку з нарізаними овочами і всю відразу викладаємо в масло. Обсмажуємо, весь час помішуючи, до повного приготування, мікс повинен стати м'яким.

Подрібнюємо помиті пір'я зеленого лука, всипаємо в сотейник, слідом розсипчастий рис, сіль і спеції. Перемішуємо, пробуємо на смак.

Розморожені креветки всипаємо в самому кінці приготування, вимішуємо, накриваємо кришкою і доготавливаем шість хвилин.

Це блюдо не вимагає додаткового гарніру, досить разом з ним поставити на стіл в піалі соєвий соус.

Рис з молюсками, грибами і сиром

Страва, приготована за цим рецептом, виходить незвичайним і калорійним. Гриби можна використовувати дикорослі або піти простим і шляхом купити тепличні в супермаркеті.

Склад:

  • гриби – 300 г;
  • креветки – 200 г;
  • рис – 400 г;
  • олія – 30 мл;
  • соєвий соус – 3 ст. л.;
  • сир – 150 г;
  • приправи, сіль.

Приготування: 1.5 години.

Калорії: 123 Ккал/100 р.

Лісові опеньки заливаємо гарячою водою, ретельно вимиваємо від бруду, піску та листя. Вимиваємо і поміщаємо в каструлю з закипаючою водою. Проварюємо годину і відкидаємо на сито. Якщо є необхідність, розрізаємо на кілька частин.

Рис проварюємо в підсоленій воді до повної готовності, зливаємо рідину і даємо охолонути. У сковороду наливаємо масло і підсмажуємо трохи гриби. Слідом закидаємо рис, перемішуємо і додаємо приправи.

Креветки обдаємо окропом, щоб швидше розморозилися, зціджуємо воду і підкладаємо в сковороду до підготовлюваного блюда. Через п'ять хвилин вливаємо соєвий соус, вимішуємо і додаємо тертий сир. Чекаємо, поки маса стане гомогенної, відключаємо плиту і даємо настоятися п'ять – сім хвилин, розкладаємо гарячим по тарілках і виставляємо на стіл.

Рецепт приготування страви по-тайськи

Процеси втілення цієї страви відрізняються легкістю і простотою. Необхідні інгредієнти доступні. Тайська кухню досить корисна, тому рекомендується час від часу включати її в своє меню.

Склад:

  • рис – 2 склянки;
  • креветки – 300 г;
  • перець — 2шт.;
  • масло – 3 ст. л.;
  • стручкова квасоля – 150 г;
  • цвітна капуста – 300 г;
  • пекучий перець – 1 шт.;
  • цибулина – 1 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • соус соєвий – 3 ст. л;
  • креветки – 200 р.

Приготування: 1 годину.

Калорії: 137 Ккал/100 р.

У киплячій воді проварюємо попередньо помиту рис. Зціджуємо воду і залишаємо охолонути. Стручкову квасолю розморожуємо, накладаємо невелику порцію на шумівку і бланшируем дві хвилини. Викладаємо на рушник. В цій же воді варимо суцвіття капусти не більше двох хвилин.

Креветки теж слід проварити, зняти панцирі і перерізати навпіл. У сотейник вливаємо олію. Цибулину очистити і шаткуємо кубиками. Перець солодкий моєму, вирізаємо серединку і нарізаємо соломкою. Підсмажуємо в порядку черговості підготовлені овочі: цибулю до рум'яного кольору, додаємо перець, весь час промешівая, готуємо одну хвилину, потім додаємо квасолю і цвітну капусту.

У розм'яклі овочі вбиваємо яйце і швидко перемішуємо всю масу, щоб не вийшло великих шматків. Виливаємо соєвий соус і все ретельно перемішуємо. Протушиваем овочі три хвилини і додаємо остиглий розсипчастий рис, слідом – дрібно порубаний пекучий перець, додаємо креветки і відключаємо конфорку. Страва подається в гарячому вигляді. В холодильнику воно може зберігатися два дні, не втрачаючи своїх смакових якостей.

Антрекот з яловичини приготувати досить просто, головне правильно вибрати м'ясо.

Візьміть на замітку класичний рецепт тріски під маринадом.

Тут рецепт дуже незвичайною, але смачної закуски яєць по-шотландськи на шпажках.

Смажений рис з морепродуктами, куркою та яйцем

Це блюдо має ще другу назву – рис по-китайськи. Але як би ви його не назвали, воно дуже калорійне, смачне і ароматне завдяки спеціям, що входять до складу.

Склад:

  • рис – 200 г;
  • курка – 300 г;
  • креветки – 150 г;
  • яйце – 3 шт.;
  • соус устричний – 4 ст. л.;
  • масло – 3 ст. л.;
  • цибулю зелений – 30 р;
  • куркума, чебрець – щіпка.

Приготування: 1.5 години.

Калорії: 115 Ккал/100 р.

Відварюємо рис в підсоленій воді, але не до повної готовності, щоб вийшов злегка твердуватий всередині. Разом з іншими продуктами він дійде в казанку. Якщо ви його переваріть, вийде каша, а це зіпсує блюдо.

Куряче філе вимиваємо, потім рушником і розбираємо на кубики. У казанок вливаємо олію і закладаємо підсмажитися м'ясо, посипаємо спеціями і ретельно промешиваем.

Відкриваємо вакуумну упаковку і зливаємо розсіл з креветок. Переваги саме таких морепродуктів – вони вже готові, їх не треба варити, смажити або чистити.

В окремій піалі збиваємо яйця, виливаємо омлет на суху сковороду і злегка підсмажуємо, слідом закладаємо рис і все перемішуємо, щоб вийшла однорідна структура.

В казан до курки висипаємо рис з яйцем і креветки, перемішуємо і заливаємо устричним соусом. Готуємо страву десять хвилин, періодично помішуючи. В кінці засипаємо подрібненою зеленою цибулею і відставляємо.

Поради кулінарів

  1. Для попереднього відварювання рису можна використовувати не тільки звичайну воду, але і будь-який наявний в холодильнику бульйон. А щоб крупинки залишилися красивого білого кольору, видавіть в нього кілька крапель свіжого соку лимона;
  2. При купівлі креветок зверніть увагу на їхні голови. Якщо вони сірого або чорного кольору – продукт не свіжий, краще утриматися від його придбання;
  3. Гарний насичений колір і смак рису з креветками виходить, якщо додати пюрированные свіжі томати;
  4. Додають Куркуму в це блюдо для того, щоб надати гарний помаранчевий відтінок;
  5. Для цієї страви годяться тільки круглі сорти рису, пропарений довгастий не підійде;
  6. Куряче м'ясо можна замінити індичатиною, але ні в якому разі не свининою або яловичиною, вони занадто важкі і жирні для цієї страви;
  7. Смажені гриби можна, не сумніваючись, замінити маринованими печерицями, тільки додавати їх в самому кінці і попередньо видаливши вологу;
  8. Н обов'язково використовувати свежеотваренный рис, залишки вчорашнього теж відмінно підійдуть. Необхідно тільки його добре прожарити на сковороді з іншими продуктами, що входять до складу цього нехитрого страви.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: