19 июнь 2019 2 580

Як швидко і смачно загасити капусту з рисом

Капуста — продукт практично універсальний – з неї можна робити борщ і щі, її можна тушкувати і смажити, її можна солити і квасити, з нею можна робити пиріжки і навіть пироги. І все це за умови досить бюджетної вартості капусти і її незаперечною ситності.

Але не всі знають, що капуста ще й чудово поєднується зі злаками, причому з будь-якими, наприклад, з рисом. Якщо її згасити з ним, це стане або чудовим гарніром або відмінним самостійним блюдом для вегетаріанців або тих, хто постить, або просто так.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
білокачанної капусти - 1 невеликий качан
рису - 6 ст. ложок
цибулин - 2 середні
моркви - 1 середня
томатної пасти - 2 ст. ложки
часнику - 2 зубчики
рослинної олії - 5 ст. ложок
лаврових аркуша - 2 шт.
сіль, перець, зелень - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 80 Ккал
Це ситне, але при цьому ще й низькокалорійна страва не зажадає від господинь витрат в плані матеріальних засобів, ні в плані витрачених зусиль і часу. А буде смачно.

Спочатку потрібно почистити і подрібнити цибулю і моркву (її можна порізати соломкою або натерти на тертці, тут залежить від особистих переваг), а потім злегка обсмажити їх на рослинній олії у посуді з товстим дном, а краще в казані.

Капуста шинкуется і додається до піджарки разом з невеликою кількістю води, спеціями і лавровими листками, після чого залишається тушкуватися до напівготовності під кришкою, при частому помішуванні.

Потім в посуд можна додати рис, який бажано до цього залити окропом на кілька хвилин, перемішати все разом і залишити гаситися до готовності. При цьому у страві має зберігатися невелика кількість рідини, і якщо цього немає, то можна підливати її в процесі готування.

Коли рис буде готовий, до страви можна буде додати томатну пасту, перемішати його ще раз і залишити потушиться ще на 5 хвилин. У готову тушковану капусту залишиться покласти подрібнені часник і зелень. Подавати страву найкраще в теплому вигляді, давши йому трохи настоятися і охолонути під кришкою.

Тушкована капуста з рисом і куркою

Отримати повноцінне блюдо, в якому буде і м'ясо і гарнір до нього, можна, загасивши капусту з рисом і куркою, причому готуватися це все буде ще в одній і тій же посуді.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 гр. білокачанної капусти;
  • 1 філе курячої грудинки;
  • 0,3 стакана рису;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 2 склянки курячого бульйону (можна з кубиків);
  • 2 зубчики часнику;
  • 0,5 пучка петрушки;
  • 0,5 ч. ложки порошку каррі;
  • 0,5 ч. ложки паприки;
  • рослинна олія для смаження;
  • сіль і перець за смаком.

Час приготування страви: близько 50 хвилин.

Калорійність: приблизно 110 Ккал/100 гр.

Капусту потрібно нашаткувати, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на тертці, петрушку порубати, часник теж, куряче м'ясо нарізати шматочками, а кілька разів промити рис.

Далі в сотейник потрібно налити олію, розігріти його і обсмажити спочатку в ньому моркву і цибулю, потім викласти шматочки філе, теж трохи обсмажити, всипати рис і обсмажити протягом декількох хвилин, поки він не стане прозорим.

Потім треба влити склянку курячого бульйону, все перемішати, розрівняти і дати рісу ввібрати рідина без додавання поки капусти. Коли бульйону в посуді майже не залишиться, можна додати капусту і всі спеції, перемішати блюдо, влити ще склянку бульйону і залишити гаситися до готовності всього страви або до випаровування рідини.

Після виключення засипати часник і зелень, все перемішати і залишити на якийсь час настоюватися під кришкою.

Смачний салат з копченим окорочком — ми зібрали кілька цікавих рецептів.

Як приготувати соковитий біфштекс з яйцем — спробуйте цікаве блюдо, за кілька хвилин.

Спечіть заливний пиріг з рибою — чудовий, домашній рецепт який вам доведеться по душі.

Рецепт тушкованою капустки з рисом і м'ясом в мультиварці

Якщо в будинку є мультиварка, то всі страви готуються практично за помахом руки і виявляються незмінно смачними. А в ній, між іншим, можна і капусту згасити.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 склянку рису;
  • 1 невеликий качан білокачанної капусти;
  • 1,5 склянки води;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль та інші спеції за смаком.

Час приготування страви: у залежності від режимів мультиварки, але не менше години.

Калорійність: близько 100 Ккал/100 гр.

За бажанням в це блюдо можна додати і м'ясо, взявши приблизно 300 грам будь-якого. Якщо готується з ним, то спочатку його потрібно обсмажити в мультиварці на режимі «випічка» протягом приблизно півгодини.

А потім (або відразу ж, якщо готування без м'яса) викласти в чашу натерту моркву і нарізану цибулю і обсмажити їх протягом 10 хвилин. Потім у каструлю потрібно покласти нашатковану капусту і все в тому ж режимі «випічки» загасити її ще 10 хвилин.

Потім всипати рис, влити воду, посолити і додати спеції за смаком і виставити вже режим «плов», після чого готувати страву до сигналу мультиварки.

Капуста тушкована з фаршем і рисом

Якщо в морозилці завалялося трохи фаршу, а в шафах – трохи рису, і при цьому є в холодильнику капуста, то смачний і ситний обід для всієї, можна сказати, забезпечене.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 невеликий качан капусти;
  • 400 гр. змішаного фаршу (можна використовувати і курячий);
  • 0,5 склянки рису (тут більше підійде круглозерний);
  • 2 середні цибулини;
  • 2 середні моркви;
  • 2 ст. ложки томатної пасти;
  • 1 склянка овочевого бульйону (або води) і 1 склянку томатного соку;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 лаврових листа;
  • сіль, перець за смаком.

Час приготування страви: близько години.

Калорійність: приблизно 130 Ккал/100 гр.

Цибулю потрібно дрібно порізати, моркву потерти і перемішати їх з фаршем, який потрібно ще посолити і поперчити. Рис промити водою і теж всипати його в фарш, перемішати. Капусту потрібно нарізати середніми кубиками і викласти в казан або ж в товстостінну посуд шарами половину капусти, весь фарш з рисом і другу половину капусти.

Все можна трохи придавити зверху руками, а потім залити капусту зверху сумішшю бульйону і томатної пасти разом з томатним соком. Якщо томатного соку немає, його можна замінити зайвої ложкою томатної пасти.

Далі посуд потрібно закрити кришкою і поставити її на середній вогонь, додавши до страви після закипання лавровий лист і подрібнений часник. Потім зменшити вогонь до слабкого, і залишити капусту тушкуватися на 30-40 хвилин або до готовності.

Таким чином, вийде лінивий варіант голубців, які бажано подавати, давши їм трохи охолонути і настоятися під закритою кришкою.

Все готово – приємного апетиту!

Що ще почитати: