12 май 2019 1 572

Бігус зі свіжої капусти: приготування за польськими традиціями

Батьківщиною бігуса називають Польщу, але в старі часи в Литві його традиційно готували на мисливських привалах, так що, можливо, було запозичене блюдо, та так успішно, що стало національним. Існує легенда, що король Владислав Ягайло приніс цей рецепт в Польщі, так як був великим любителем поласувати бигусом на полюванні.

Існує багато різних рецептів бігуса, але їх об'єднують основні інгредієнти: білокачанна капуста, як свіжа, так і кисла; свиняче м'ясо або птицю і різні копченості.

У традиційних польських рецептах свіжа капуста змішується з квашеної, а до свинини або дичини з копченими ковбасами неодмінно додається свиняче сало, в якому міститься високий відсоток м'яса, так звана підчеревина.

Готове блюдо повинне мати густу консистенцію, солодкуватий смак, при використанні свіжої капусти, або кислуватий, якщо у страві є квашена капуста.

У Польщі бігус подають з гарячим білим або ароматним чорним хлібом і дуже часто пропонують до нього горілку.

Поляки часто готують це блюдо про запас, так як вважається, що постоявши кілька діб в холоді, воно стане тільки смачніше і ароматні. З-за того, що при розігріванні страва не втрачає своїх смакових якостей, бігус часто заморожують (причому навіть той, що зроблений зі свіжої білокачанної капусти).

Так, у самій Польщі вважається, що правильний бігус зі свіжої капусти «дозріє» тільки в результаті заморозки, після чого розкриє весь свій смак та ароматний букет. Підігрівати порційно таке заморожене страву можна не один тиждень.

Рецепт страви зі свининою
Інгредієнти Кількість
свіжої білокачанної капусти - 1,5 кг
досить жирної свинини - 1 кг
корейки або подкопченой шинки - 300 г
будь копченої ковбаси - 200 г
шпику - 200 г
моркви - 1-2 шт.
сухого вина - 150 мл
часнику - 2 зубчики
спецій і солі - за смаком
чорносливу - за бажанням
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал

У польській рецептурою бігуса цибуля не використовують, але якщо хочеться додати, то слід закладати його в блюдо разом з морквою.

У попередньо прогріту товстостінну посуд викласти дрібно нарізані корейку і шпик, щоб з них витопився жир, після чого додати терту моркву.

Після того, як вона спассеруется, викласти у ємність нарізане невеликими скибочками м'ясо.

Злегка посолені і попєрчєнниє продукти тушкувати на зовсім невеликому вогні, періодично помішуючи. Через 40 хвилин всипати коріандр, кмин, запашний перець, попередньо змішані з сухим вином, а ще через 5 — 10 хвилин викласти в посуд нашатковану капусту.

Продовжити процес гасіння на повільному вогні ще півгодини, після чого додати нарізану на кубики копчену ковбасу, лавровий лист, чорнослив, нарізаний тонкими брусочками і подрібнений часник. Тушкувати, помішуючи, до повної готовності м'яса і капусти, при необхідності доливаючи в посуд з бигусом трохи гарячої води, щоб він залишався соковитим і не пригорав.

Пропонуємо подивитися відео, щоб ще раз простежити всі етапи і побачити на власні очі, як приготувати цю страву:

Бігус зі свіжої капусти з картоплею

Бігус зі свіжою капустою, копченостями і свининою може мати різні відтінки смаків, якщо додати до основних інгредієнтів сезонні овочі і картоплю. Відмінно гармонують з капустою томати, солодкий болгарський перець, лісові гриби, кабачки, пряна свіжа зелень і улюблена усіма картопля, яка зробить польське блюдо ще ситніше і апетитніше.

Для нього підготуйте:

  • Півкіло свинини;
  • Приблизно така ж кількість капусти;
  • 4 картоплини;
  • Головка ріпчастої цибулі;
  • 2 середніх морквини;
  • 1 помідор;
  • 1 болгарський перчик;
  • Рослинна олія для обсмажування;
  • Сіль.

Приготування рецепта бігуса зі свіжої капусти з м'ясом почніть з нарізки свинини. Її потрібно подрібнити на невеликі кубики і згасити на повільному вогні протягом години з додаванням невеликої кількості води.

У процесі гасіння потрібно стежити за м'ясом – знімати піну, підливати воду і помішувати.

Коли м'ясо стане м'яким і випарується вся волога, додати в каструлю ложку олії посмажити свинину до золотистого кольору. У цей час можна почистити і подрібнити цибулю, моркву і додати до м'яса.

Щільно закрити овочі з м'ясом кришкою і продовжити гасіння. Займемося картоплею – його потрібно почистити, порізати невеликими скибочками і відправити в каструлю до м'яса і овочів. Далі йде капуста – її теж шаткуємо і викладаємо в каструлю.

Коли капуста і картопля розм'якшаться, додавайте до них м'які і більш ніжні овочі – помідор і перець. Їх теж потрібно дрібно нарізати. Через 10 хвилин бігус можна заправити спеціями, посолити і подавати на стіл.

Готуємо смачно з сосискою

Бігус можна приготувати не тільки з птицею або м'ясом, але і з сосисками, тим більше, що традиційний класичний рецепт як раз і передбачає наявність ковбасних продуктів. Щоб капуста вийшла пахучіше, можна взяти сосиски підкопчені, але підійдуть будь-які інші якісні ковбасні вироби.

Отже, візьміть:

  • Півкілограма свіжої капусти;
  • 4-5 сосисок;
  • 1 цибулину;
  • 1 морквину;
  • Столову ложку томатної пасти;
  • Рослинна олія;
  • Спеції – сіль, перець, лавровий лист, кріп.

Спочатку підготуйте базові овочі – цибулю та моркву. Наріжте дрібно і відправте на сковороду для обжарювання.

Через кілька хвилин додайте сосиски, нарізані кружечками. Накрийте все кришкою, нехай потомитися. В цей час нашаткуйте капусту.

Коли овочі стануть м'якими, викладіть в сковороду капусту і зменшіть вогонь. Перемішайте все як слід, додайте спеції, накрийте бігус з сосискою кришкою і тушкуйте до готовності капусти.

Якщо в процесі гасіння додати в сковороду кілька ложок води, страва стане соковитіше. Перед подачею посипте капусту кропом, причому підійде будь – свіжий, заморожений або сушений – неповторний аромат гарантований.

Чого-то до цієї страви не вистачає, правда? Хліба не вистачає. Але ми подумали, а що якщо спекти сосиски в тісті? Це ж набагато цікавіше буде! Смачне тісто для сосисок: рецепти та поради. Поки бігус буде готуватися, вони испекутся.

Про те, як приготувати підливу з свинини, читайте тут. Способів багато, можна щоразу робити по-різному.

Огляд вегетаріанської дієти для здорового тіла знаходиться тут. Дізнайтеся докладно і будьте здорові!

Рецепт бігуса зі свіжої капусти з куркою

Бігус цілком можливо приготувати і з курятиною, якщо ви любите поєднання птиці з капустою. У будь-якому випадку вийде смачне і ситне блюдо.

Необхідні продукти:

  • 400 грамів курячого філе;
  • 1 качан капусти;
  • Пара морквин;
  • Цибулина;
  • Пара ложок томатної пасти, але можна замінити парою стиглих соковитих помідорів.
  • Масло для засмажки;
  • Свіжа зелень.

А тепер про те, як готувати польський бігус з курочкою.

Для цієї страви краще всього взяти казан, а якщо його немає, то каструлю з досить товстими стінками, в ній тушкована капуста і м'ясо стануть дуже ніжними.

Поставте каструлю на плиту і розігрійте в ній ложку масла.

На ньому засмажуємо подрібнене куряче м'ясо. Лук ріжемо тонкими півкільцями, а моркву шайбочками і додаємо їх в казан, коли м'ясо трохи підрум'яниться.

Коли овочі стануть досить м'якими, додаємо томат і відразу зменшуємо вогонь, залишаємо все гаситися під кришкою. Потім миємо і чистимо картоплю, ріжемо не дуже дрібними шматочками і укладаємо в каструлю поверх м'яса і овочів.

Не змішуємо шари, а просто накриваємо кришкою і залишаємо спокійно гаситися хвилин на 40. Коли капуста стане ароматною і м'якою, посипаємо все зеленню і подаємо на стіл.

Якщо додати до капусти і курці грибочки, то вийде неймовірна смакота. Ось як у відео-ролику:

Приготування страви з рисом

Бігус зі свіжої капусти можна приготувати і з рисом, це дуже просто і швидко, а головне смачно. Таке блюдо чудово підійде для поста або вегетаріанського меню.

Візьміть:

  • 500 грам капусти;
  • Склянку рису;
  • По одній штуці моркви і цибулі;
  • Стебло селери;
  • Один болгарський перець;
  • Один помідор;
  • Пару зубчиків часнику;
  • Олія рослинна;
  • Сіль, цукор, перець, кмин, сушені трави.

У цьому рецепті м'ясо замінює рис, а багатство смаку дають овочі, займемося їх обробкою. Капусту потрібно нашаткувати кубиками або тонкими смужками і віджати руками з сіллю, щоб вона стала м'якше.

Цибулю, перець, томат і селеру нарізати дрібним кубиком, моркву потерти крупно, часник придушити. На сковороді в олії обсмажити цибулю, моркву, селеру, перець і часник протягом приблизно 7 хвилин.

Додати до овочів капусту, томат і приблизно одна склянка води. Приправляємо спеціями, цукру потрібно покласти лише одну чайну ложку, все інше кладіть за смаком.

Тушкуємо овочі близько 15 хвилин на невеликому вогні. Коли всі вони стануть м'якими, промиваємо рис і відправляємо в сковороду, добре перемішуємо.

Якщо води мало, доливаємо – вона повинна покривати всю поверхню рису. Тушкуємо бігус хвилин 20, поки не провариться рис.

Поради господиням

Безумовно, існує класичний рецепт бігуса з різними сортами м'яса, однак і варіацій, як ми бачимо теж безліч. При приготуванні страви для збагачення смаку можна використовувати різні овочі, червоне вино, томати, лісові гриби і чорнослив.

Обов'язково приправляйте блюдо прянощами за смаком, а якщо до їх складу включити кмин, чорний перець, горошок запашного перцю і лавровий лист, то страва стане дуже ароматним і наближеним до класичного рецепту.

Робити бігус можна з свіжої і квашеної капусти, а можна взяти в рівних пропорціях – в будь-якому випадку буде смачно. Свіжу капусту потрібно буде тільки нашаткувати, а ось квашену краще промити в чистій воді, щоб блюдо не вийшло занадто кислим або солоним.

Послідовність закладки продуктів може бути будь-який, іноді спочатку гасять суміш капусти, а м'ясо і м'ясні продукти обсмажують і тільки потім закладають до капусти. Але можна зробити і навпаки – спочатку загасити м'ясо, а потім додати до нього капусту.

Всі інгредієнти потрібно гасити у посуді з товстим дном і високими бортиками (краще глиняному, але можна і в казані) не менше години, так, щоб готова страва залишалося соковитим, але без надлишків рідини, а м'ясні інгредієнти повинні бути м'якими і ароматними.

Можна готувати бігус і в мультиварці – за рахунок особливого режиму гасіння на низькій температурі він вийде саме таким, як має бути. Таке блюдо можна дуже довго зберігати в холодильнику, а розігріте воно стає ще смачніше, тому готуйте відразу побільше.

Наостанок вашій увазі відео-рецепт чудового польського страви «Бігос» (так його теж називають) з кислою капустою і м'ясним асорті. Ви не можете це пропустити!

Що ще почитати: