29 май 2019 2 056

Як смачно приготувати вінегрет з квасолею

Безліч рецептів смачних салатів, які знайомі всім ще з дитинства, відійшли на другий план, поступаючись місцем новим страв з морепродуктів, заморських фруктів і овочів. Але все ж кожна господиня знає, як приготувати такий насичений, овочевий салат, як вінегрет.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
картопля - 0,6 кг
біла квасоля - 300 г
морква - 200 г
огірки мариновані - 300 г
буряк - 0,5 кг
цибуля (солодкий сорт) - 100 г
пір'я зеленої цибулі - 40 г
чорний перець і сіль - по 5 г
яблучний оцет - 2 ст. л.
пісне масло - 60 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 г: 76 Ккал

В будь-якій сім'ї прийнято використовувати різну кількість продуктів при створенні різноманітних страв – хтось віддає перевагу покласти більше картоплі, а може бути м'яса або капусти. Тому зовсім не багато згадають, яким саме повинен бути справжній вінегрет.

На початку приготування слід поставити отвариваться картопля морква, буряк і квасоля.

При цьому всі овочі будуть готові через різні проміжки часу, тому салат нарізається в процесі їх повної готовності і охолодження.

Поки проходить варіння можна огірки нарізати невеликими квадратиками, а обидва види цибулі дрібно нашаткувати.

Відварені овочі краще нарізати приблизно однакового розміру кубиками, але не занадто дрібно, щоб не вийшла каша.

Слідом нарізається очищена і охолола морква – вона вариться менше всього близько двадцяти хвилин. За нею нарізається картопля (час варіння становить двадцять п'ять хвилин). Потім вже ріжеться буряк, яка вариться в залежності від розміру 40-60 хвилин.

Приготовані складові для салату і всипати квасолю в одну велику ємність. Сіль, оцет, перець, олія змішуються окремо і вливаються до овочів, а потім все акуратно перемішується.

Настоюватися салату слід в холодному місці. Подати можна з гарніром або як самостійну страву.

Вінегрет з квасолею і квашеною капустою

Щоб зробити такий чудовий овочевий салат, як вінегрет, більш легким і корисним, в нього слід додати квашену капусту. Це буде його головною перевагою на відміну від класичного рецепту.

При цьому не потрібно використовувати мариновані або солоні огірки і оцет. Для створення вінегрету будуть потрібні:

  • морква – 250 г;
  • буряк – 400 г;
  • картопля – 0,5 кг;
  • квасоля (біла дрібна) – 300 г;
  • квашена капуста – 0,4 кг;
  • соняшникова олія – 40 мл;
  • сіль – 3 г (щіпка).

Якщо не враховувати варіння овочів час приготування займе всього лише півгодини, а харчова цінність складе 75 ккал.

Щоб заощадити час на приготуванні потрібно заздалегідь на ніч замочити квасолю у воді – час варіння складе тридцять хвилин. Відварити потрібно і всі інші овочі – картоплю, моркву та буряк.

Буряк готується швидше, якщо варити її на середньому вогні з відкритою кришкою після закипання. Першим зазвичай звариться картопля в мундирі – десь за двадцять п'ять хвилин. Готовність моркви можна визначити, проткнувши виделкою коренеплід – якщо зубці столового приладу м'яко увійшли – вона готова.

Всі овочі потрібно остудити і очистити. Нарізати потрібно не занадто дрібними кубиками в одну ємність, яку краще вибрати трохи більше для зручного перемішування.

Зверху до відварним продуктів всипається капуста, сіль і вливається масло. Після акуратно розмішати салат.

Готовий вінегрет, але буде не зайвим відставити його на пару годин для просочування у прохолодне місце.

Вінегрет з консервованою квасолею і грибами

З приходом осені на стіл подається найбільша кількість корисних і смачних овочів. Різноманітні продукти можна чудово поєднати у смачний і знайомий усім з дитинства вінегрет. При цьому можна урізноманітнити салат додаванням улюблених багатьма маринованими грибами. Для створення ситного страви будуть необхідні:

  • консервована квасоля – 200 г;
  • буряк – 400 г;
  • мариновані гриби (опеньки) – 300 г;
  • картопля – 0,5 кг;
  • цибуля зелена і ріпчаста – 70 г;
  • рослинне масло – 50 г;
  • оцет (яблучний або винний) – 15 г;
  • сіль, перець по дрібці.

Час, витрачений на підготовку продуктів, а також сам процес приготування займе півтори години, а харчова цінність ста грам вінегрету складе 84 ккал.

На плиту поставити воду і після закипання вкласти не очищені картоплю і буряк. Поки варяться овочі вибрати необхідну посуд для салату.

Гриби, висипати в друшляк і промити під проточною водою. З банки з квасолею вилити рідину. Все викласти в миску для вінегрету. Потім додати попередньо порізану ріпчасту і зелену цибулю.

Відварені овочі очистити і нарізати квадратиками. Висипати до решти продуктів. Зробити заправку для вінегрету з оцту, солі, олії, перцю. Влити цю суміш до продуктів і добре перемішати весь салат.

Страву можна подати з хлібом, прикрасивши зеленню. Також можна, не поєднуючи всіх продуктів, викласти їх на блюдо окремо з оцтової заправкою.

Курка фарширована грибами — спробуйте приготувати це цікаве і незвичайне блюдо.

Як приготувати пишні оладки без дріжджів читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку наші поради як вибрати торт на дитяче свято. І фото-підбірка цікавих тортів.

Незвичайний листковий вінегрет із зеленою квасолею

Щоб приготувати незвичайний і оригінальний салат обов'язково лізти в кулінарну книгу або інтернет – достатньо просто привнести якусь родзинку старим і добре знайомому салату, трохи змінивши його рецептуру і спосіб подачі.

З простого і відомого практично кожному овочевого вінегрету можна зробити листковий салат, а тією самою родзинкою може стати зелена квасоля. Для створення ново-старого рецепта знадобиться:

  • морква – 200 г;
  • картопля – 400 г;
  • лимонний сік – 20 г;
  • сіль – 5 г;
  • буряк – 300 г;
  • квасоля (зелена стручкова) – 150 г;
  • м'яка гірчиця – 30 г;
  • зелень кропу – 20 г;
  • оливкова олія – 50 р.

Використання скороварки зменшить час приготування салату до однієї години, а от калорійність страви практично не зміниться – сто грам будуть дорівнювати 90 ккал.

Овочі, не очищаючи від шкірки добре промити, поставити варитися буряк в окремий посуд, а картоплю і моркву можна разом. Зелену квасолю, якщо вона заморожена, всипати в киплячу, трохи підсолену воду на вісім хвилин, а потім обдати холодною водою для збереження її яскравого кольору.

Всі відварені овочі нарізати кубиками однакового розміру, не змішувати. В окремій мисці змішати масло, гірчицю, лимонний сік, сіль – це буде ароматна заправка для вінегрету. Дану суміш розділити порівну між овочами, влити до них і перемішати.

Щоб шари не змішувалися, краще розкласти в окремі вазочки або склянки шари вінегрету в довільному порядку. Зверху присипати дрібно нарубану зелень і можна подавати до столу.

Кулінарні підказки

Більшість досвідчених кулінарів використовують свої, відомі тільки їм невеликі підказки, які сприяють правильній підготовці і збереження корисних речовин, що містяться в продуктах. Ось деякі з них:

  1. При виборі овочів краще зупинитися на коренеплодах, які будуть невеликого і однакового розміру;
  2. Воду довести до кипіння і, лише потім, опускати в неї овочі;
  3. Цибулю слід вибрати не гіркий або подрібнити, опустити в гарячу воду на п'ять хвилин і віджати;
  4. Щоб всі овочі не стали яскравого червоного кольору, потрібно додати трохи олії в нарізану буряк і додавати її в салат безпосередньо перед змішуванням усіх продуктів;
  5. Салат втрачає свій аромат і смак, стоячи в холодильнику довго, тому краще готувати невеликими порціями, а ось овочі відварні можуть постояти неочищеними протягом доби.

Пробуючи експериментувати над складовими вінегрету з квасолею, не треба далеко йти від класичного рецепта, а також краще покладатися на смак сім'ї і близьких, для яких готується блюдо.

Що ще почитати: