08 март 2019 9 206

Як готувати цукати з гарбуза в домашніх умовах

Цукати – це скоринки або тверда м'якоть солодких плодів або ягід. Головним інгредієнтом для такого десерту є груша, вишня, шкірка кавуна, цитрусові або гарбуз. Приготування ласощів нічим не відрізняється від варіння джему, так і всі компоненти є в будь-якому будинку.

Цукати використовують не тільки як солодкість, але і як прикраса для желе, пирога або торта. Гарбузове зацукровані шматочки містять корисні речовини, а також вітаміни групи А, В, С і Е. Цукати незамінні в боротьбі із стресами, апатією та астенією.
Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
очищена гарбуз - 700 г
лимон - ½ Шт.
цукор - 700 г
гвоздика - 2 шт.
кориця - 1 паличка
цукрова пудра - за смаком
Час приготування: 255 хвилин Калорійність на 100 грам: 210 Ккал

Попередньо очищену гарбуз необхідно нарізати на шматочки середнього розміру.

Тонкі скибочки можуть сильно усушиться і просто згоріти. Лимон потрібно розрізати четвертинками часточок.

У невеликій ємності перемішується цукор, гвоздика, кориця, лимон, гарбуз і все отставляется до ранку.

За ніч овоч пускає сік, дозволяючи цукру швидше розчинитися. Сироп довести до кипіння, проварити кілька хвилин і зняти з плити. Суміш повинна охолонути і просочитися, тому на це піде від 6 до 10 годин. Це один захід, повторити який знадобиться ще 4 рази.

Сироп акуратно зливається, краще залишити шматочки гарбуза в друшляку на дві години. Якщо рідина залишиться на дні, то цукати будуть дуже довго сохнути. Майбутнє солодке блюдо викласти на деко і випікають в духовці при температурі 50 градусів на протязі 4-5 годин.

Теплі цукати ретельно обвалюються в цукровій пудрі.

Медові цукати з гарбуза в духовці

Інгредієнти:

  • цукор – 200 г;
  • гарбуз – 1 кг;
  • мед – 60 мл;
  • цитрус – 1 шт.;
  • цукрова присипка.

Час приготування: 4 години.

Калорійність: 305 ккал.

Гарбуз нарізати на невеликі шматочки, засипають цукром і отставляется на ніч. Вранці сік потрібно злити в іншу ємність. Лимон потрібно нарізати маленькими скибочками, видалити всі кісточки і подрібнити за допомогою блендера або дрібної терки.

Потім оброблений лимон змішується з соком з гарбуза і медом. Потім отримана суміш доводиться до кипіння і уварюється протягом 3 хвилин.

Сироп акуратно проціджують і виливають у ємність з гарбузовим шматочками. Всі інгредієнти проварюються протягом півтори години, поки сироп не почав загус.

Практично готові цукати проціджуються і викладаються на пергамент для підсушування. Сушити можна як у електричної сушарці, так і в духовці з конвекцією при температурі 50 градусів. Охолоджена підсушена гарбуз обвалюється в цукровій пудрі.

Рецепт приготування цукатів з гарбуза з прянощами

Інгредієнти:

  • овоч (гарбуз) – 1 кг;
  • вода – 700 мл;
  • цукор – 1 кг;
  • ваніль, кориця – по 1 паличці;
  • гвоздика – 2 шт.

Час приготування: 4 години.

Калорійність: 125 ккал.

Гарбуз очищується від насіння і шкірки, миється і нарізати невеликими кубиками. В окремій ємності необхідно зварити сироп з цукру і чистої води. Після закипання, в нього додається гарбуз і прянощі.

Суміш кип'ятять протягом 5 хвилин, після чого охолоджується. Процес повторюється близько 6 разів, поки гарбузове скибочки не стануть прозорими у вигляді карамелі.

Цукати дістаються і відкидається на друшляк, щоб сироп міг стекти. Потім вони викладаються на пергаментний папір і підсушується. Сушити солодкість краще в духовці з температурним режимом до 50 градусів. Після охолодження цукати посипаються цукровою пудрою. Для карамелізації можна використовувати мультиварку, вибравши режим «варка на пару».

Як готувати гарбузове цукати з цитрусами або одягають

Інгредієнти:

  • гарбузова м'якоть – 2 кг;
  • чиста вода – 1 склянка;
  • цукор – 700 г;
  • апельсин – 2 шт.;
  • ванілін;
  • цукрова пудра.

Час приготування: 10 годин.

Калорійність: 205 ккал.

М'якоть гарбуза нарізати пластинами, смужками або кубиками. Цитрусові необхідно очистити, вийняти насіння і розділити на часточки. Окремо потрібно приготувати з води і цукру сироп, довести до кипіння і постійно помішувати.

В солодку суміш додається гарбуз і апельсин, після чого вона кип'ятиться протягом 7 хвилин. Ємність з гарбузом знімається з плити і отставляется на 2-3 години до повного охолодження. Процедура повторюється два рази.

Потім сироп з цукатів зливається, і дістаються часточки апельсина. Гарбузове шматки повинні бути прозорі, і м'які. Вони викладаються на деко, на пергамент і відправляються в духовку на 5 годин при максимальній температурі в 40 градусів.

Після приготування та охолодження солодкої гарбуза, вона посипається цукровою пудрою і ваніліном.

Куряча грудка в кефірі — читайте як правильно приготувати корисне і смачне блюдо.

Риба тушкована з овочами в мультиварці — дуже ситна і просте блюдо.

Читайте як приготувати смачне м'ясо з екзотичним смаком по тайськи. Рецепт тут.

Гарбузове цукати в лимонно-апельсиновий сиропі

Інгредієнти:

  • очищений овоч (гарбуз) – 1 кг;
  • вода – 1 склянка;
  • цукор – 300 г;
  • кориця – 5 г;
  • апельсин і лимон – 1/2;
  • гвоздика – 3 шт.

Час приготування: 6 годин.

Калорійність: 230 ккал.

Гарбуз необхідно нарізати шматочками середнього однакового розміру, щоб вони приготувалися одночасно. Потім потрібно зварити сироп з води, цукру, гвоздики, кориці, соку половини цитрусових.

Після повного розчинення цукру, в суміш додається овоч, а вогонь зменшується. Коли сироп закипить, інгредієнти ще потрібно проварити протягом 7 хвилин.

Гарбузове скибочки повинні бути м'якими. Потрібно акуратно покласти в іншу ємність, щоб стекла зайва рідина, але на це піде приблизно 2 години. Цукати розкладаються на пекарської папері і ставлять в духовку на 3 години.

Після закінчення цього часу деко виймається, шматочки гарбуза охолоджуються і обвалюються в цукрі. Готове ласощі рекомендується зберігати в скляній банці.

Корисні поради

Гарбузове цукати домашнього приготування користуються величезною популярністю, адже цей корисний продукт в такому вигляді люблять навіть діти. Всі відгуки про такий простий, але смачний десерт, носять позитивний характер.

Багато господинь знають кілька секретів, що спрощують приготування цукатів з гарбуза. Ось головні з них:

  1. Смак приготованого ласощі залежить від сорту гарбуза. Кращим варіантом вважається мускатний вид овоча, в якому ніжна м'якоть нагадує смак груші;
  2. Щоб упевнитися в тому, що десерт з гарбуза готовий до вживання, потрібно перевірити його на готовність. Він не повинен липнути до рук і бути пересушеним;
  3. Десерт легко готується в мультиварці, потрібно лише встановити режим «мультиповар», поставити температуру спочатку на 100 градусів, а потім на 85. Кришка повинна бути постійно відкритою;
  4. Зберігати приготовану гарбуз краще у щільно закритих скляних банках або мішку з щільного матеріалу, що допомагає запобігти потраплянню комах або вологи.

Гарбузовий десерт не тільки смачний, але і корисний. Знадобиться лише кілька інгредієнтів, які є у будь-якої господині і трохи часу для приготування солодких цукатів.

Що ще почитати: