27 май 2019 12

Гарбуз: корисні властивості та рецепти страв

Яскраво помаранчева гостя з Північної Америки вже давно стала звичним овочем у багатьох сім'ях.

Гарбуз – дивовижний овоч, який по праву можна назвати корисним не тільки в кулінарії, але і на грядці.

У період росту рослина завдяки своїм великим листям, допомагає боротися з бур'янами, а соковиті плоди радують смачними стравами і різноманітним набором вітамінів і корисних речовин.

Що стосується плодів гарбуза, то вони бувають, залежно від сорту, різними за величиною, формою, кольором та смаком.

Наприклад, декоративний вигляд не придатний до вживання, плоди зимових сортів будуть відмінно зберігатися протягом усієї зими, чого не можна сказати про літніх сортах.

Як правило, цей овоч, зібраний влітку, готують відразу після збору врожаю або заморожують.

Корисні властивості

Гарбуз у будь-якому вигляді — тушкованому, вареному, запеченому, сушеному — може принести користь організму людини і допомогти в боротьбі з деякими захворюваннями.

Цьому сприяє унікальний склад, представлений цілим набором вітамінів і мікроелементів: аскорбінова кислота, вітаміни групи В, А, Е, Т, До, залізо, магній, кальцій, калій, цинк.

Список можна ще довго продовжувати.

Вживання гарбуза позначається на організмі людини?

  • вітамін С – корисний у будь-який час року, особливо в зимовий період, необхідний для зміцнення імунної системи людини, кісток, кровоносних судин.

    Недолік вітаміну загрожує не тільки підвищеним ризиком простудних захворювань, але і може привести до депресій, відчуття втоми, кровоточивості ясен, випадання волосся і навіть появі зморшок.

    В першу чергу необхідний людям похилого віку і курцям.

  • Дізнатися більше про корисні властивості гарбузового насіння. Дійсно, цінний продукт, який люблять усі.

    Так само подивіться смачний рецепт запіканки з гарбузом і сиром. Дуже гарне блюдо. Рецепт тут.

  • вітамін групи В – цю групу називають вітамінами краси, так як саме вони забезпечують здоровий вигляд шкіри, нігтів і волосся. Крім цього, вітаміни групи В ефективно усунуть почуття дратівливості, втоми, допоможуть боротися з безсонням.
  • вітамін А – покращує гостроту зору, сприяє зростанню кісток і регенерації тканин.
  • вітамін Е – незамінний для клітин організму в боротьбі з вільними радикалами, також сприяє омолодженню шкіри.
  • вітамін Т – забезпечує гарбузі звання дієтичного продукту.
  • залізо – у співпраці з вітаміном с виключає ймовірність розвитку анемії.
Враховуючи такий різноманітний набір вітамінів, мікроелементів і інших корисних речовин, гарбуз необхідно включати в меню при серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки, сечового міхура і нирок, безсоння.

М'якоть застосовується при лікуванні екземи, опіках та інших механічних і теплових ураженнях шкіри.

Насіння люблять всі

Протягом багатьох століть насіння гарбуза використовують як засіб для очищення організму від паразитів, зокрема, глистів.

За допомогою насіння лікують маленьких дітей.

Тим не менш, перед тим, як починати курс лікування, необхідно порадитися з лікарем, щоб не зашкодити дитячому організму.

У кулінарії насіння цього овоча використовують в салатах, при приготуванні м'ясних і перших страв.

У складі насіння багато цинку, білка, клітковини, фосфору, фолієвої кислоти та інших корисних речовин, які забезпечують нормальну життєдіяльність організму.

Калорійність гарбузового насіння становить 540 калорій на 100 грам.

Смачні та прості страви

1. Запечений гарбуз

Запікати овоч можна самостійно або, використовуючи інші продукти.

Один з рецептів дієтичних – гарбуз запечений з яблуками.

Для приготування знадобиться: гарбуз – 1 кг, яблука зелених сортів – 400 гр, мед, кориця і мускатний горіх мелений – за смаком.

Овочі почистити, порізати на дрібні шматочки, перемішати з медом і спеціями.

Деко змастити оливковою олією, викласти суміш і запікати 40-45 хвилин при температурі режимі не нижче 180 градусів.

Калорійність такого страви становить не більше 48 калорій на 100 грам.

2. Пшоняна каша з гарбузом

Для приготування страви потрібно: гарбуз – 100 гр, пшоно – 40 г, молоко – 100 гр, сіль, цукор і спеції – за смаком.

Спочатку овоч необхідно очистити і порізати дрібними шматочками.

У каструлю вилити молоко (при необхідності молоко можна розбавити водою, додати цукор, сіль, гарбуз і тушкувати до закипання.

Потім всипати крупу і тушкувати до повної готовності страви. Перед подачею в готову страву можна додати оливкову олію.

Калорійність страви становить 158 калорій на 100 грам.

3. Варений гарбуз

Перевага страви полягає в його малій калорійності – 23 калорій на 100 грам.

Крім цього, варений гарбуз легко може стати альтернативою картоплі.

Спосіб приготування цієї страви досить простий: досить очистити і порізати овоч шматочками, відварити у воді, додавши солі і спеції за смаком.

4. Тушкований гарбуз

Можна приготувати смачний десерт з цього овоча, а можна стушкувати гарнір до м'ясних або рибних страв.

У першому випадку необхідно: гарбуз – 1 кг, молоко – 200 мл, цукор і спеції за смаком.

На обід можна приготувати смачну солянку. Дізнайтеся як варити збірну солянку з ковбаси.

На вечерю — смачні тефтелі з рисом: #deletetag#/retsepty-blyud/vtory-e-blyuda/tefteli-s-risom-i-podlivkoi.html

А тут можна дізнатися, як готувати пишний омлет на сковороді.

Овоч почистити, порізати.

У глибокій каструлі трохи обсмажити в оливковій олії, з додаванням цукру і спецій.

Потім додати молоко, тушкувати страву до готовності.

Калорійність страви становить – 52 калорії.

У другому випадку необхідно: гарбуз – 1 кг, курячий бульйон – 200 мл, сіль і спеції за смаком.

Овоч почистити, порізати.

У глибокій каструлі трохи обсмажити в маслі (оливковій або соняшниковій), з додаванням солі і спецій.

Потім додати бульйон, тушкувати страву до готовності.

Калорійність страви – 91 калорія на 100 грам.

5. Суп-пюре з гарбуза

Для приготування страви потрібно: гарбуз – 1 кг, курячий бульйон – 1 л, цибуля порей – 1 стебло., вершки 20 % — 200 мл, часник, сіль і спеції – за смаком.

Зварити бульйон з одного курячого філе, гарбуза, цибулі і часнику з додаванням солі і спецій.

Виловити м'ясо і овочі, збити блендером, розбавити бульйоном, додати вершки і добре прогріти на плиті протягом п'яти хвилин.

Калорійність страви – 75 калорій.

Спробуйте гарбуз і переконайтеся в її виключно корисних властивостях і відмінних смакових якостях.

Створюйте свої кулінарні шедеври і пригощайте рідних і близьких.

Що ще почитати: