19 июнь 2019 48

Як приготувати тушковану квасолю з овочами

Квасоля, як і будь-які бобові, дуже корисна для людського організму. Готувати її, звичайно, дуже довго, але в підсумку виходить неймовірно смачне блюдо. З неї найчастіше готують салати, рагу, додають її у борщ і навіть запікають з м'ясом в духовці.

Поєднання будь-яких овочів з квасолею – це завжди виграшний варіант в плані смаку і ситності. Бобові тушкують в томатному соусі, з рисом, в мультиварці і просто в казанку. Стручкова квасоля, на відміну від звичайної, має трохи інший смак і готується не так довго. Але цей продукт відноситься до категорії «на любителя».
Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
квасоля - 500 г
помідори - 2 шт.
кабачок - 2 шт.
цибулю - 2 шт.
сіль - 1 ч. л.
масло - 50 мл
вода - 0,5 склянки
часник - 4 часточки
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 67 Ккал

Одним з бюджетних і дуже смачних страв є боби, тушковані з різними овочами. Підібрати можна абсолютно будь-які дари природи, експерименти в цьому випадку доречні.

Замочіть квасолю у холодній воді на кілька годин. Злийте воду і залийте нової, варіть на повільному вогні до придбання м'якості. Це займе не менше години. Кабачок почистіть, наріжте на кубики і посоліть.

З цибулини зніміть піну і наріжте півкільцями. Розігрійте в сковороді масло і пасеруйте цибулю до прозорості. З кабачка злийте рідину, відіжміть і додайте в сковороду.

Помідор помийте і поріжте кубиками, часник – слайсами.

Квасоля зцідіть, перекладіть в казанок. Слідом вывалите запашні і нарізані овочі. Все перемішайте, підсолити, додайте теплої води.

Закрийте щільно кришкою і тушкуйте на слабкому вогні двадцять п'ять хвилин. В кінці можна посипати чорним перцем і свіжою зеленню.

Це блюдо буде відмінним доповненням до будь-якого гарніру замість м'яса або риби.

Стручкова квасоля тушкована з овочами

Це блюдо відноситься до національної турецької кухні, саме там його часто готують, і називається воно «зеї тиньяла». У класичному виконанні в нього входять помідори, цибуля, часник, морква і квасоля. Але ви можете додати щось своє.

Склад:

  • стручкова квасоля – 450 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • перець – 2 шт.;
  • часник – 2 шт.;
  • масло пісне – 4 ст. л.;
  • сіль, спеції – щіпка;
  • помідори – 3 шт.

Приготування: 60 хвилин.

Калорії: 55 Ккал/100 р.

Розморозьте стручкову квасолю, налийте в сотейник нерафіноване масло і підсмажте бобові (досить десять – п'ятнадцять хвилин при постійному помішуванні. Моркву миємо і трьом. Цибулину очистити і шаткуємо кубиками. Помідори покласти в окріп на кілька секунд, знімаємо шкірку і нарізаємо шматочками. Часник подрібнюємо гострим ножем.

Квасоля перекладаємо в каструлю. Підсмажуємо цибулю з морквою, через п'ять хвилин додаємо нарізаний соломкою перець і часник. В кінці – помідори. Все перемішуємо і пасеруємо п'ятнадцять хвилин.

Від овочів з'явиться юшка, разом з нею все викладаємо до стручкової квасолі. Вимішуємо посипаємо спеціями, сіллю і тушкуємо п'ятнадцять хвилин. Не варто збільшувати час приготування – страва перетвориться на кашу і буде виглядати неапетитно.

М'ясо по-тайськи читайте як цікаво приготувати це екзотичне блюдо.

Сирний кекс з вишнями приготувати не так просто, потрібно знати кілька секретів. Рецепт.

Читайте рецепти коржиків на кефірі — покрокові рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Квасоля тушкована з м'ясом та овочами

Бобові культури досить часто використовуються в російській кухні. Їх часто додають у котлети, вінегрет, пиріжки, тушкують у вигляді рагу з м'ясом і овочами.

Склад:

  • квасоля – 300 г;
  • м'ясо – 400 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • цукіні – 1 шт.;
  • перець – 2 шт.;
  • олія – 50 мл;
  • сіль – 2 ч. л.

Приготування: 1.5 години.

Калорії: 82 Ккал/100 р.

Замочуємо квасолю на ніч, рідина додаємо дрібку харчової соди, щоб вона не забродила. Вранці зливаємо, промиваємо і ставимо варитися, знову залив водою. М'ясо обробляємо на середні кубики, підійде будь-яке, наявне в наявності: курка, яловичина, свинина. Головне, щоб воно було свіжим і без зайвого жиру. Обсмажуємо підготовлене м'ясо на сковороді.

Овочі чистимо і нарізаємо соломкою, додаємо в сковороду: спочатку – цибулю з морквою, потім через десять хвилин – цукіні, в самому кінці – солодкий перець. Коли всі продукти будуть в змозі напівготовності, складаємо їх разом в казанок, наливаємо сто грамів води і тушкуємо двадцять хвилин. В кінці підсолюємо, відставляємо з плити і залишаємо під герметично прикритою кришкою.

Тушкована квасоля в мультиварці під соусом

Приготувати овочеве рагу з квасолею в мультиварці не тільки легко, але і дуже швидко, оскільки не треба буде стояти біля плити і контролювати процес. Достатньо завантажити в чашу приладу, виставити режим – і можна займатися іншими справами.

Склад:

  • квасоля – 300 г;
  • томатна паста – 4 ст. л.;
  • вода – 1 склянка;
  • баклажан – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • масло – 2 ст. л.;
  • морква – 2 шт.;
  • сіль – 1 ч. л.

Приготування: 60 хвилин.

Калорії: 68 Ккал/100 р.

Овочі миємо, чистимо шкірку, нарізаємо шматочками. Баклажан підсолюємо і залишаємо на п'ятнадцять хвилин. У склянці теплої води розвести томатну пасту. Запускаємо агрегат в режим смаження, наливаємо в чашу масло і підсмажити цибулю з морквою. З баклажана зливаємо рідину і додаємо в прилад. Перемішуємо дерев'яною лопаткою, щоб не пошкодити дно, і готуємо десять хвилин.

До прожареним овочів додаємо зварену раніше квасоля, заливаємо все томатною пастою. Закриваємо кришкою, перемикаємо в режим гасіння і залишаємо на тридцять хвилин. В кінці підсолюємо і даємо страві постояти.

Це блюдо можна трохи змінити, додавши кілька видів квасолі: червону і білу або взагалі стручкову. Вийде теж незвичайний і цікавий смак.

Рецепт тушены бобів з овочами в духовці

Приготувати святкову страву можна навіть з квасолі з овочами, потрібно тільки знати кілька цікавих рецептів. Поєднання квасолі, грибів і овочів, приготованих в глиняних горщиках в електродуховці, не залишить байдужим жодного гостя.

Склад:

  • гриби – 200 г;
  • квасоля – 450 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • перець – 2 шт.;
  • олія – 30 мл;
  • спеції, сіль – щіпка;
  • бульйон – 300 мл

Приготування: 70 хвилин.

Калорії: 72 Ккал/100 р.

Бобові замочуємо у воді на дві години. Зливаємо, перекладаємо в каструльку з новою водою і ставимо варитися на півтори години. Гриби миємо і шаткуємо слайсами, викладаємо на сковороду, підливаємо рослинне масло й обсмажуємо до повного випаровування рідини. Перець, цибулю і моркву миємо і чистимо, нарізаємо соломкою або брусками, як вам подобається, і підсмажуємо разом з грибами.

Включаємо електродуховку на 180 °С. Виставляємо на столі горщики, наповнюємо їх, рівномірно розподіляючи в кожен квасоля і овочі з грибами, підливаємо три – чотири ложки бульйону і відправляємо тушкуватися на двадцять п'ять хвилин.

На завершення можна додати ложку домашньої сметани або майонезу. До його складу також підійде обсмажений картопля або відварені майже до готовності рис. В такому випадку вийде повноцінний обід, не вимагає додаткового гарніру.

Корисні поради

  1. Щоб уникнути здуття живота після вживання бобових, рекомендується першу воду після закипання злити, залити новою і варити до готовності;
  2. Не соліть квасоля в процесі відварювання, це збільшить час її приготування, краще це зробити вже в самому кінці;
  3. Уважно переберіть бобові і старанно промийте їх, перш ніж ставити готуватися;
  4. Якщо квасолю попередньо не вимочити у воді, то час приготування збільшиться як мінімум на півтора – дві години;
  5. Якщо гасити бобові в казанку або товстому сотейнику, вона приготуватися трохи швидше, ніж в емальованій каструлі;
  6. Якщо у вас не вирощена власноруч квасоля, а купівельна, зверніть увагу на її стан, у неї не повинно бути ознак гнилі, цвілі або почорніння;
  7. У страву можна додавати і готову консервовану квасоля, тільки треба врахувати, що вона вже добре посолена;
  8. Відварену квасолю заздалегідь можна зберігати в холодильнику до двох діб в щільно закупореній темному контейнері або каструлі;
  9. Не варто захоплюватися поїданням бобових, особливо людям в літньому віці. Це може стати причиною загострення ряду захворювань. Всього має бути в міру;
  10. Якщо занурити заморожену стручкову квасолю на секунду в закипілу воду, а потім у холодну, вона швидше приготується. Це стосується будь-яких бобових продуктів;
  11. В овочеве рагу з квасолею можна вбити кілька сирих яєць, проте таку їжу не рекомендується давати дітям.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: