30 март 2019 11 222

Різноманітні рецепти смачних страв з червоної квасолі

Цей вид бобових відомий по всьому світу. Найкориснішою з декількох видів квасолі вважається червона, вона містить безліч необхідних для нашого здоров'я речовин.

Доступний і корисний продукт — червона квасоля

Поживний продукт, який з-за наявності білка є близьким за складом до м'яса, але більш швидко засвоюється.

Червона квасоля — це джерело вітаміну Е, також до її складу входить аскорбінова кислота, каротин, важливі для організму мікроелементи: кальцій, залізо, сірка.

Регулярне її вживання благотворно позначиться і на здоров'я, так як ці бобові зміцнюють імунітет, і навіть на зовнішньому вигляді шкіри. З-за низької калорійності цей продукт частий гість в меню тих, хто бореться із зайвою вагою і намагається вести здоровий спосіб життя.

Клітковина, що міститься в квасолі, допомагає їй швидко перетравлюватися, тому вона корисна і для страждаючих захворюваннями шлунка та печінки. Ще один плюс продукту в тому, що після будь-якої обробки — консервації або варіння — корисні якості бобового не зникнуть.

У сирому вигляді червону квасолю вживати не можна, з-за шкідливих токсичних речовин, які вона містить. При варінні частина токсинів зникають, частина — переходять у воду при замочуванні. З неї варять супи, готують гарніри і салати.

Рецепти страв з червоної квасолі

Курячий суп
Інгредієнти Кількість
Червона квасоля - 200 грам
Філе курки - не менше 300 грам
Лук, морква - по 1 шт.
Картопля - 3 шт.
Часник, будь-яка зелень, лавровий лист - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 138 Ккал

Квасоля часто готують на м'ясному бульйоні. Харчова культура прекрасно поєднується з усіма видами м'яса, приправами, зеленню і овочами. Суп з курячим філе виходить смачним і поживним.

Варимо суп:

  1. Замочену раніше квасоля ретельно промийте;
  2. Філе помийте, поріжте невеликими шматочками;
  3. Обсмажте дрібно нарізану цибулю і моркву;
  4. М'ясо поставте варитися на повільний вогонь, потім додайте овочі і картопля.

Засмажку, спеції за смаком, лавровий лист, в суп кладуть на вибір господині: відразу разом з бобовими або через якийсь час. Поки вариться суп, приборкайте часник, вимийте зелень, додайте ці інгредієнти за 8-10 хвилин до готовності страви.

Грузинське лобіо в мультиварці

Рецептів лобіо дуже багато. У мультиварочной машині це блюдо готується дуже просто, а виходить смачним і ароматним. Лобіо з червоної квасолі можна подавати як гарнір до м'яса, риби, печеним овочем, а можна вживати окремо. Причому блюдо залишається смачним навіть в холодному вигляді.

Знадобиться:

  • 4 мультистакана квасолі;
  • Цибулина;
  • 100 гр томатної пасти;
  • 6-7 зубчиків часничку;
  • 70 гр зелені кінзи;
  • Приправи за бажанням: перець, хмелі-сунелі;
  • Сіль і цукор за смаком.

Готуємо лобіо. Чим довше буде замачиваться квасоля, тим менше часу піде на її приготування.

    1. Цибулю, кінзу, часник помити і порізати;

    1. В мультиварці в олії соняшнику обсмажте до золотистого кольору цибулю;

    1. Покладіть квасоля, залийте все водою. Води повинно бути стільки, щоб вона покривала її приблизно на один палець;

    1. Тепер можна поставити режим «Гасіння» приблизно на 1,5 години;
    2. Коли вийде час, додайте залишилися інгредієнти: томатну пасту, часник, зелень, приправи, сіль, трохи цукру;

  1. Ретельно перемішайте;
  2. Продовжуйте готувати лобіо при режимі «Гасіння» 1-1,5 ч.

Блюдо при подачі на стіл можна прикрасити додаткової зеленню або крихтою з волоських горіхів.

Друге блюдо: квасоля з овочами

У цьому рецепті червона квасоля повинна добре розвариться, тому тривале замочування перед приготуванням обов'язково.

На склянку бобового візьміть по одній моркві і цибулини. Щоб блюдо вийшло ароматним, до кількох зубчикам часнику і меленого перцю додайте інші улюблені спеції. Також знадобиться дві столові ложки томатної пасти (можна використовувати кетчуп).

Приготування:

  1. Викласти червону квасолю в посуд, придатну для гасіння, залити водою, закип'ятити, воду злити;
  2. Налийте до неї чисту гарячу воду, посоліть і поставте варитися на повільному вогні;
  3. При необхідності воду можна підливати, щоб вона вийшла дуже м'якою;
  4. У готові бобові влийте трохи рослинної олії, додайте нарізані моркву і цибулю і залиште тушкувати під кришкою. Часник і зелень покладіть до овочів за кілька хвилин до готовності. Іноді перед подачею до такої страви додають сметану або майонез.

Стручкова квасоля заморожена як готувати, з чим подавати.

Як приготувати салат з консервованої квасолею з сухариками, читайте тут.

Візьміть на замітку рецепт приготування чинахи в горщиках.

Квасоля з м'ясом — смачне гаряче

Тушкована квасоля з м'ясом – це просто і смачно. Для приготування можна взяти будь-яке м'ясо, у наведеному нижче рецепті використовується свинина.

Беруться наступні продукти:

  • Півкіло свинини (філе);
  • 300 гр. червоної квасолі;
  • Склянка томатного соку (можна пасту розвести);
  • Для панірування 3-4 столових ложок борошна;
  • Цибулина, часник;
  • Чайна ложка будь приправи для м'яса.

Перед приготуванням квасолю заздалегідь замочіть. Невеликими шматочками філе можна попередньо обсмажити, обваляти в борошні. Смажте м'ясо невеликими порціями, до одержання гарної скоринки, щоб воно приготувався рівномірно.

Окремо пасеруйте цибулю. Складіть бобові, обсмажене м'ясо і цибулю, спеції, посоліть, влийте трохи води і тушкуйте близько години. Потім додайте дрібно порізаний часник, томат, трохи цукру (за бажанням), ще води.

Квасоля повинна закипіти, а потім залиште ще тушкувати страву на хвилин п'ятнадцять.

Суккоташ: гарнір з квасолі і кукурудзи

Існує кілька версій, звідки прийшло це оригінальне страву. За однією з них, це блюдо готували в Америці древні індіанці, з іншого — батьківщиною суккоташ є Угорщина.

Основою гарячого є квасоля і консервована кукурудза. Особливість наведеного нижче рецепту в тому, що суккоташ буде пісним, без додавання вершків або масла.

Інгредієнти:

  • 1,5—2 склянки червоної квасолі;
  • Стакан консервованої кукурудзи;
  • Цибулю, болгарський перчик — 1 шт.;
  • Часник, сіль, спеції (коріандр, перець чилі, куркума, кориця тощо);
  • За бажанням: стебло селери, зелень петрушки, чебрецю.

Попередньо замочену квасолю спочатку відваріть. Обсмажте перець і цибулю. Змішайте варену квасолю, кукурудзу, піджарку, додайте роздавлений часник, спеції, посоліть. Потушкуйте суміш 20 хвилин, потім додайте зелень. Ароматне блюдо готове.

Салат з консервованої квасолею і кукурудзою

Це блюдо готується досить швидко, так як продукти не потрібно готувати окремо, вони беруться консервовані. Салат виходить поживним і в той же час дієтичним: в якості заправки використовується винний оцет або оливкове масло.

Візьміть по 0,5 банки консервованої кукурудзи й квасолі. Квасоля промийте від соку. Поріжте невеликими кубиками помідор, цибулю — тонкими півкільцями. Перемішайте всі інгредієнти, додавши подрібнену зелень петрушки і сіль.

Приготуйте заправку для салату: видавлений через прес часник змішайте змеленим перцем, 2 столовими ложками оливкової олії. Замість масла можна взяти 3 столові ложки червоного винного оцту. Заправте сумішшю салат.

Салат з червоною квасолею і грибами

Блюдо виходить ніжним і дуже ситним, а консервовані гриби додадуть особливої пікантності. У цьому рецепті присутній майонез, сіль у тому салат потрібно додавати з обережністю.

Для салату знадобиться:

  • Банку консервованої червоної квасолі;
    Банку консервованих печериць;
  • По одній морквині і цибулині;
  • 100 грам твердого сиру;
  • Помідор;
  • Зелень кропу, часник, чорний мелений перець;
  • Майонез по своєму смаку.

Натерту моркву і дрібно нашатковану цибулю надішліть на сковороду. Туди ж додайте консервовані шампіньйони і, помішуючи, обсмажте протягом 10 хвилин.

Консервовані овочі викладіть на блюдо для салату.

Поріжте кубиками помідор. Видавіть часник. Сир потріть. Змішайте всі продукти, додати майонез. Дрібно порізаним кропом прикрасьте блюдо. Салат готовий для подачі до столу.

Квасоля і свинячі вушка

Страва, приготована за цим рецептом, не тільки смачне, але і красиве, тому що тут використовується два види квасолі: червона і зелена стручкова. Особливий смак гарячого надають субпродукти свинячі вуха і копченості.

Інгредієнти:

  • Червона квасоля — 500 грам;
  • Зелена стручкова квасоля — 200 грам;
  • Субпродукти (вуха свинячі) — 2 шт.;
  • Копчені продукти: ковбаса, свинячі реберця, бекон і ін — 300 грам;
  • 2 цибулини;
  • Стакан томат (протерті помідори, розведена томатна паста або кетчуп);
  • Гострі приправи: перець чилі або чорний мелений.

Приготування:

  1. Підготуйте головні складові страви: потрібно замочити боби і пару раз змінити воду;
  2. Підготуйте вуха: треба добре їх почистити, якщо потрібно попалить та вимити;
  3. Спочатку рекомендують проварити вуха і бобові окремо, а потім з'єднати і налити стільки води, щоб вона лише трохи покрила вміст каструлі;
  4. Через 30 хвилин додайте в киплячу воду порізані копченості і залиште на повільному вогні ще на годину.

Поки варяться основні компоненти, поріжте цибулю. Потім вийміть вуха. Коли вони охолонуть, поріжте їх на тонкі смужки. Складіть обсмажувати цибулю і порізані вуха на рослинному маслі.

Туди ж додайте томат, спеції, бульйон з каструлі і зелену квасолю. Тушкуйте 10 хвилин і викладіть все назад в каструлю. І на завершення поперчіть і посоліть.

У готове блюдо, при бажанні, додайте зелень.

Може стати в нагоді!

  • Якщо ви купуєте квасоля в магазині, переконайтеся, що всі зерна хорошої якості;
  • Перед приготуванням її замочують, мінімум на півгодини. Ідеальний варіант — з вечора залити її холодною водою, а перед варінням обов'язково промити;
  • Якщо продукт надалі буде використовуватися в салаті або для гарніру, то потрібно варити недовго, щоб зерна були цілісними. Для супу і каш тривалість варіння збільшують;
  • Ще кілька рекомендацій, щоб квасоля при варінні вийшла більш смачною: у воду додайте пару ложок олії, а сіль у самому кінці приготування;
  • Даний продукт може варитися від 30 хвилин до 2-3 годин. Все залежить від сорти бобових і від часу попереднього замочування.

Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!

Що ще почитати: