27 апрель 2019 2 991

Як приготувати солодкі коржики на кефірі

Коржі і пряники печуться на Русі з давніх часів. Але різниця в тому, що в складі пряників завжди присутній мед і різні прянощі. А коржі — більш простий і прісний варіант випічки.

Кефір та інші складові коржиків є корисними продуктами, тому ця випічка продається в шкільних буфетах і входить в меню дитячих садків. Будь-яка мама повинна вміти готувати коржики, особливо ті, у складі яких немає дріжджів і вони краще засвоюються дитячим організмом.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
борошно - 500 грам
кефір - 250 грам
цукор - 250 грам
маргарин або масло - 200 грам
яйця - 2 штуки
яєчний жовток - для змазування
рослинна олія - 30 грам
сода - 0,5 чайної ложки
сіль - 0,5 чайної ложки
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 207 Ккал

Крок 1

Масло або маргарин покласти в морозильну камеру, щоб потім краще натерти на тертці.

Крок 2

Борошно, сіль і соду змішати і просіяти.

Крок 3

Маргарин зняти з морозилки і натерти прямо в борошно з сіллю і содою. Потім руками розтерти в борошняну крихту.

Крок 4

Яйця ретельно збити в окремій мисці і поступово додати цукровий пісок.

Крок 5

Додати до яєць кефір і збити до однорідності.

Крок 6

Яєчно-кефірну масу влити в борошняну суміш, добре вимісити, щоб утворився м'який клубочок тесту.

Крок 7

Закрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на двадцять хвилин.

Крок 8

Вийняти тісто з холодильника і розкачати. Товщина тесту не повинна перевищувати 3-4 див.

Крок 9

Духовку нагріти до 200-220° Цельсія, на деко постелити папір для випічки.

Крок 10

З тіста вирізати різні фігурки з допомогою формочки для тіста, змастити сумішшю рослинного масла і жовтка.

Крок 11

Поставити в духовку на 15 хвилин.

Крок 12

Вийняти деко, а коржики перекласти на решітку остигати.

Крок 13

Подавати з молоком або чаєм.

Медові коржики на кефірі

Коржики, приготовані за цим рецептом, виходять схожими на пряники. У давнину цукор був рідкістю, тому жінки додавали в випічку мед, ну а зараз якісний мед коштує набагато дорожче цукру, тому багато додають замість меду цукровий сироп.

Готуючи для своїх близьких і рідних, не варто економити на меді, з ним випічка виходить смачніше і ароматні.

Склад:

  • борошно — 700 г;
  • кефір — 150 г;
  • мед — 150 г;
  • молоко — 100 г;
  • яйця — 3 штуки;
  • масло або спред — 120 г;
  • цукор — 150 г;
  • сода — 15 грам;
  • ванілін — 3 г;
  • мигдальна стружка — 50 г;

На приготування йде 1 годину десять хвилин.

Калорійність становить 2594 ккал.

В молоко влити 100 грам меду, насипати цукор і підігріти на плиті, щоб розчинився цукор. Гріти треба недовго, потім суміш зняти з вогню і поступово додати яйця, постійно помішуючи.

Спред або масло злегка підігріти на сковороді, щоб підтануло, і обережно додати в суміш, туди ж налити кефір і все постійно помішувати.

В окремій мисці змішати борошно, соду і ванілін, додати трохи солі і влити до них рідку складову. Добре перемішати, щоб вийшов грудочку, закрити його харчовою плівкою і залишити на робочому столі. Через десять або п'ятнадцять хвилин тісто треба розкачати, вирізати з нього різні фігурки, покласти на деко, вистелений пергаментним папером.

В окремому посуді змішати залишився мед з водою (один до одного), і змастити кожен коржик, а зверху посипати мигдальною стружкою. Поставити в гарячу духову шафу на п'ятнадцять хвилин. Готові Коржики.

Рецепт ванільних коржиків з родзинками

Ця випічка є універсальною, до складу коржів можна класти мед і родзинки, фрукти і сухофрукти і так далі. Коржики, приготовані за цим рецептом, зустрічаються частіше інших. Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • борошно — 500 грам;
  • цукор — 170 грам;
  • яйце;
  • ром — 50 грам;
  • кефір — 100 грам;
  • олія — 100 грам;
  • родзинки — 150 грам;
  • цукрова пудра — 50 грам;
  • ваніль — 2 г;
  • розпушувач для тіста — 20 г;
  • сіль.

На приготування йде близько години.

Калорійність становить 2580 ккал.

Олія на кілька хвилин поставити в морозильну камеру. В окремому посуді або на робочому столі просіяти борошно, додати сіль, ванілін, розпушувач, цукор. З морозилки зняти олію і подрібнити в дрібну крихту.

Яйця збити, додати кефір, ром, родзинки, все влити в борошняну суміш. З маси зробити грудку, закрити харчовою плівкою і покласти в морозильник.

Через п'ятнадцять хвилин зняти з холоду, зробити невеликі кульки, кожен по 100 грам, розплющити, посипати пудрою і випікати в розігрітій духовці п'ятнадцять хвилин.

Смачна гречка з фаршем — рецепт просто страви на кожен день.

Як приготувати тефтелі у вершково-томатному соусі читайте тут.

Візьміть на замітку рецепт апетитного крем-супу з креветками.

Коржики на кисляку з варенням в духовці

Коржики з даного рецепту схожі на кекси, так як основа виходить порівняно рідкою. Для їх приготування знадобляться такі продукти:

  • вишневе варення — 150 грам;
  • борошно — 400 грам;
  • яйця — 2 штуки;
  • кефір — 100 грам;
  • масло — 120 грам;
  • ром — 50 грам;
  • ванілін — 2 грами;
  • сода -20 грам;
  • сіль.

На підготовку кексів йде хвилин п'ятдесят.

Калорійність становить 2314 ккал.

З ягід вишневого варення необхідно зняти всі кісточки і з'єднати його з ромом і кефіром. Масло в цьому рецепті слід розтопити. Борошно просіяти, додати соду, сіль і ванілін.

Яйця збити з допомогою міксера, додати до них, поступово вливаючи, варення з ромом і кефіром. Потім в рідку частину малими порціями додавати борошно, змішане з содою та іншими складовими і добре розмішати тісто.

Вийде тісто як на оладки. Форми для кексів або спеціальні силіконові форми змастити олією і в кожну влити тісто на дві третини.

Випікати хвилин двадцять в духовці, розігрітій до 180 градусів.

Мармурові кефірні коржики на сковороді

Дані коржики називаються мармуровими, тому що мають мармуровий малюнок, їх частіше печуть у духовці, але і на сковороді вони виходять смачними і не втрачають своєї забарвлення. Для їх приготування знадобляться інгредієнти:

  • борошно — 700 грам;
  • кефір — 150 грам;
  • вода — 100 грам;
  • яйця — 3 штуки;
  • спред — 120 грам;
  • цукор — 150 грам;
  • какао — 50 грам;
  • сода — 30 грам;
  • ванілін — 5 грам;
  • сіль.

На приготування йде годину і п'ятнадцять хвилин.

Калорійність становить 2956 ккал.

Борошно, соду, ванілін і сіль змішати, розділити на дві частини і в одну додати какао-порошок. В окремій мисці змішати рідкі складові. Спочатку збити яйця, додати до них цукор, кефір, воду і розм'якшений спред. Рідку складову тесту розділити на дві частини.

Одну рідку частину змішати з борошном без какао, а іншу з какао-порошком. Зліпити кожну грудочку, закрити харчовою плівкою і покласти в морозильну камеру на п'ятнадцять хвилин.

Потім зняти і на робочому столі розкачати кожен шматок тесту в пласт. Потім один пласт покласти на інший, згорнути пласти у два шари і розкачати поки не з'явиться мармуровий малюнок. Готове тісто треба буде нарізати на коржики з зигзагами. Це можна зробити за допомогою спеціальної форми. Потім залишиться їх спекти на сковорідці.

Для цього сковороду кладуть на плиту і нагрівають, але не дуже сильно, вогонь повинен бути помірним. Кожен шматок тіста випікати окремо, закривши кришкою і перевертаючи. Кожен корж печеться, в залежності від розміру хвилини по три на кожному боці.

Коржики готові, приємного апетиту!

Корисні поради

У тісто з вмістом кисломолочних продуктів зазвичай кладуть соду, яку не потрібно погашати оцтом, так як в кефірі є кислота, яка вступає в реакцію з лужною основою, і в підсумку видає пишну структуру тесту.

Таке тісто можна довго вимішувати, навпаки, як тільки всі продукти з'єднаються один з одним, їх краще закрити плівкою і поставити в холодне місце на кілька хвилин. Це роблять для того, щоб масло не тануло і тісто вийшло пісочним, і допомогло вуглекислого газу рівномірно розподілитися по всьому тесту, яке в цьому випадку вийде пористим і легким.

Яйця у випічці, в якій не використовують дріжджі, необхідно збивати до м'яких піків, щоб коржам було легше піднятися, до того ж це покращує їх смак.

У медові коржі не варто додавати багато прянощів, щоб не заглушити смак меду.

Треба пам'ятати, що надлишок соди може зіпсувати смак випічки, робить їх більш ламкими, пересушеними і темними. Якщо в рецепті точно не зазначено кількість соди, то краще її додати менше, потім трохи почекати, поки кефір вступить з нею в реакцію, і добре перемішати.

Також кожна господиня повинна пам'ятати, що тісто любить сіль. Але солити солодку випічку потрібно зовсім небагато, буквально дрібку, це яскравіше розкриє смак коржів.

При випічці має значення якість продуктів і особливо борошна. Чим вище клейковина борошна, тим менше борошна використовується, готові вироби виходять більш ніжними і довго не черствіють.

У деяких випадках коржики на кефірі роблять без цукру, тоді їх вживають замість хліба до чаю вранці і вечорами. Коржі в цьому випадку розрізають уздовж навпіл, всередині змащують маслом і кладуть сир, а можна і змастити медом або інший солодкою начинкою.

Що ще почитати: