05 март 2019 2 467

Як спекти вишневий кекс з ніжною і повітряної текстурою

Кекс – це солодка випічка з дріжджового або здобного тесту, зазвичай круглої або прямокутної форми. Як правило, його печуть з різними наповнювачами: фруктами, горіхами, сиром, згущеним молоком, шоколадом, сухофруктами.

Можна знайти і інші ідеї. Раніше кекси готували на урочисті події та свята, а зараз це вже більше повсякденна випічка.

Часто в домашню здобу додають вишні, її завжди можна заготовити в морозилці на зиму, а кислуватий присмак чудово поєднується з тестом.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
масло - 170 г
яйце - 2 шт.
борошно - 2 склянки
цукор - 185 г
розпушувач - 1 ст. л.
биосметана - 3 ст. л.
вишня - 150 г
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 283 Ккал

Приготувати цей десерт на домашній кухні може будь-яка господиня з доступних продуктів, наявних в холодильнику. Вишні можна використовувати свіжі, консервовані і заморожені.

Масло перетираємо з цукром. Можна змолоти в пудру – маса вийде більш повітряної. Додаємо сметану, додаємо по одному яйця і продовжуємо процес замішування.

Розпушувач з'єднуємо з борошном. Всипаємо невеликими партіями в основну масу. Тісто вийде не дуже густим.

Вишні промиваємо, розкладаємо на рушник і злегка обтираем, але не натискаючи. Виймаємо кісточки і додаємо в тісто.

Включаємо електродуховку на 185 °С. В силіконові форми вставляємо паперові підкладки, притискаючи пальцями до дна. По одній ложці кладемо тісто, розподіляємо на сітці і запікаємо двадцять дві хвилини. Не передержите кекси, інакше вони вийдуть грубими і пересушеними. Готовність перевіряємо шпажкою або сірником. Випічку відразу ж виймаємо з форми, після остигання – це зробити буде складно. Притрусіть зверху пудрою, що залишилася – вид вийде ще апетитніше.

Сирний кекс з вишнями

Не всі люблять кисломолочні продукти і намагаються уникнути вживання їх їжу. Сир необхідний для нашого організму. Є багато різних страв, у складі яких можна замаскувати небажаний продукт. Кекси з сиром та вишнями – одна з таких солодощів.

Склад:

  • сир – 250 г;
  • борошно – 175 г;
  • цукор – 150 г;
  • вишні – 150 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • масло – 80 г;
  • сода – 0.5 ч. л.

Готування: 65 хвилин.

Калорії: 243 Ккал/100 р.

Фермерський жирний сир мнемо виделкою. Окремо перебиваємо цукор з маслом і яйцями. Коли основа вийде пишною і повітряної, вводимо невеликими партіями сир.

Вишні витягуємо з морозилки і даємо розморозитися, виливаємо зібралася рідина. В сирне тісто додаємо борошно, змішану з харчовою содою і ваніллю – маса вийде густий. Слідом додаємо фрукти. Все старанно промешиваем.

Запускаємо електродуховку на 190 °С. В спеціальну довгасту форму застеляємо пергаментом, змащуємо його шматочком масла. Вивалюємо тісто, потрусим форму з боку в бік, щоб рівномірно розподілити його, і кекс не вийшов однобоким. Запікаємо сорок хвилин. Дістаємо, накриваємо рушником і залишаємо охолонути. Режим на шматочки у вигляді хлібці, намазуємо медом або вершковим маслом і подаємо до чаю.

Кавовий кекс з ягодами

Незвичайний і приємний смак виходить, якщо в тісто додати каву і проварені в ромі і цукровому сиропі вишні. Вийде ніжний, здобний десерт.

Склад:

  • ром – 1 ст. л.;
  • цукор – 260 г;
  • кава – 1 ч. л.;
  • борошно – 260 г;
  • олія – 200 г;
  • вишні – 200 г;
  • сода – 1 ч. л;
  • яйце – 2 шт.

Готування: 80 хвилин.

Калорії: 276 Ккал/100 р.

В чавунець висипати розморожені вишні і половину цукру, влити ром і томити на повільному вогні до загусання. Ознакою готовності є зморщена вишня. Відставити і дати охолонути.

У склянці окропу розвести розчинну каву. Збити з залишками цукру і вершкового масла, коли суміш буде достатньо стійкою, влити кавову рідина. По одному вбити охолоджені яйця. Просіяти борошно з содою, щоб наситити киснем, і додавати по ложці в загальну масу.

З вишень злити сироп, фрукти всипати в тісто, перемішати, щоб вони рівномірно розподілилися, і вилити в красиву антипригарну форму для запікання. Щоб готовий кекс добре вийшов з форми, його можна притрусити манкою або сухарями. Запікаємо десерт в прогрітій електродуховки тридцять п'ять хвилин.

Витягаємо кавовий кекс, перевертаємо догори дном, постукуємо по дну і акуратно виймаємо його. Накриваємо рушником або серветкою. Не залишайте випічку в формі до охолодження. Вона може від поту зволожити, і її важко буде витягти. Алкоголь можна не додавати в тісто, якщо ви переживаєте, що десерт будуть їсти діти, однак під впливом термообробки всі спирти выпарятся.

Шоколадний клафуті з вишнею— неймовірно смачний рецепт французького десерту.

М'ясний рулет з яйцем — свіже, оригінальне рішення класичної закуски.

Як приготувати печеня з курки читайте в нашій статті.

Вишневий кекс з ківі

Якщо ви не ласун і любите випічку з кислинкою, додайте в тісто свіжі вишні і дрібно нарізаний ківі. Однак не перестарайтеся з фруктами, випічка може почати гірчити.

Склад:

  • ківі – 1 шт.;
  • вишні – 140 г;
  • борошно – 240 г;
  • цукор – 220 г;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • биосметана – 4 ст. л;
  • яйця – 3 шт.

Підготовка: 50-60 хвилин.

Калорії: 234 Ккал/100 р.

Вишні моєму і виймаємо кісточки, складаємо в миску і пересипаємо трохи цукром. Збиваємо охолоджені яйця в стійку піну, поступово підсипаючи цукор. В одержаний гоголь-моголь додаємо биосметану. Якщо такої не знайшлося, можна використати будь-який наявний під рукою.

Розпушувач з'єднуємо з борошном, перемішуємо і висипаємо в яєчну масу. Акуратно лопаткою вимішуємо тісто. Якщо це зробити міксером, воно впаде, і випічка вийде грубої і не пишною.

Ківі чистимо від шкірки, нарізаємо на кубики і змішати з вишнею. Фруктову начинку додаємо в тісто. Активуємо електродуховку на 175 °С. Маленькі формочки заповнюємо тістом на третину і ставимо випікатися на двадцять п'ять хвилин. Коли верхівка підрум'яниться, перевіряємо готовність і витягуємо.

Горіхові кекси з вишеньками

Ласощі діток – це шоколадні кекси з вишнею та волоськими горіхами. Ще не встигли охолонути після духовки, вони миттєво змітаються зі столу.

Склад:

  • горіхи – 150 г;
  • вишні – 150 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 2 ст. л;
  • масло – 150 г;
  • цукор – 260 г;
  • сода – 1 ч. л;
  • плитка – 1 шт.

Підготовка: 75 хвилин.

Калорії: 257 Ккал/100 р.

Лускаємо мигдаль від шкірки, уважно переглядаємо ядра, занурюємо в кавомолку і подрібнюємо практично до борошна. Вишні розморожуємо і зливаємо рідину. Збиваємо яйця з м'яким вершковим маслом, додаємо цукор і продовжуємо процес.

Плитку шоколаду розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Даємо трохи охолонути і вливаємо в основну масу. Додаємо борошно, потім харчову соду, подрібнені горіхи, врешті – вишні. Все вимішуємо лопаткою і виливаємо у формочки. Запікаємо в електродуховці п'ятдесят хвилин. За цим же принципом кекси можна приготувати в хлібопічці або мультиварці.

Корисні поради

  1. Основне правило вдалого тесту на кекси – всі підготовлені продукти, крім яєць, повинні бути теплі;
  2. Не використовуйте борошна більше, ніж вказано в рецепті – заб'єте тісто і кекси вийдуть несмачні;
  3. Форма повинна бути заповнена наполовину, випічка при випіканні ще підніметься, якщо покладете більше, вона просто вилізе і буде негарно. Можливо навіть тісто потрапить на духовку і почне горіти;
  4. Не варто заглядати у електродуховку в процесі випікання, від перепаду температури кекси можуть впасти;
  5. Поміщати вироби потрібно тільки заздалегідь прогрітий шафа;
  6. Якщо кекси з вишнею зберігати в харчовому контейнері або каструлі, вони будуть м'якими протягом п'яти днів. Якщо ж залишити їх відкритими, то швидко зачерствеют і засохнуть;
  7. Випічку завжди можна змастити шоколадною або цукровою помадкою. Так ви не тільки поліпшите смак випічки, але і продовжите термін її придатності;
  8. Якщо верхівка вироби вже підрум'янилася, а всередині він ще сируватий, накрийте їх пергаментним папером, щоб допеклись і не згоріли зверху;
  9. Кекси можна просочити цукровим, фруктовим або шоколадним сиропом. Для цього в спеціальний шприц набирається готова рідина. Кекс протикається і наповнюється всередині;
  10. В основу підкладають не тільки вишні, ківі, горіхи і сир. Відмінно підійдуть родзинки, курага, чорнослив і цукати;
  11. Замість свіжої або замороженої вишні можна використовувати консервовану у власному соку.

Приємного чаювання з смачними вишневими кексами!

Що ще почитати: