30 июнь 2019 2 222

Як спекти кекс на йогурті в духовці, мультиварці і хлібопічці

Кекс – це досить калорійне за складом блюдо, яке вимагає багато масла, сметани, яєць, цукру. Замість сметани можна взяти йогурт – вийде нітрохи не гірше, але калорійність такої випічки стане в рази нижче.

Легкий йогуртовий кекс
Інгредієнти Кількість
йогурту - 300 мл
борошна - 300 грам
масла рослинного - 250 грам
пудри цукрової - 100 грам
висівок пшеничних - 100 г
цукру - 60 г
солі, соди і розпушувача - по 1 щіпці
соку лимона - трохи
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 280 Ккал

Приготуйте простий кекс з йогурту – це легка випічка і з точки зору готування, і з точки зору калорійності.

Рецепт приготування по кроках:

  1. Висівки всипати в йогурт, залишити набухати, 5 хвилин буде достатньо;
  2. Просіяти разом борошно, розпушувач, сіль;
  3. Яйця з'єднати з коричневим цукром і пудрою, збити;
  4. В яєчну суміш додати борошно, масло, соду, гашену лимонним соком, висівки. Всі компоненти акуратно змішати;
  5. Для поліпшення смаку допускаються добавки: кориця, товчений корінь імбиру, ізюм;
  6. Форми змастити олією і розкласти в них готове тісто;
  7. Духовку розігріти до +180, випікати 25 хвилин.

Шоколадні кекси на йогурті з кремом в силіконових формочках

Традиційні інгредієнти для шоколадного кексу – гіркий шоколад або какао порошок.

Вимагається:

  • вершкове традиційне масло – 180 г;
  • цукор – 6 ст. ложок;
  • борошно – 2 неповних склянки;
  • розпушувач і ванілін – по 1 щіпці;
  • йогурт – 150 мл;
  • 100 г темного шоколаду;
  • яйце – 3 штуки;
  • 1 щіпка ваніліну.

Знадобиться для начинки:

  • сир – 100 грам;
  • цукор – 40 грам;
  • 2 перешіптування натертої цедри лимона або лайма;
  • 10 мл соку лимона або лайма.

Для готування потрібно 60 хвилин, одна порція не перевищить 300 ккал.

Як зробити:

  1. М'яке масло розтерти з цукровим піском. Поступово додавати по одному яйцю, щоразу, ретельно збиваючи вінчиком. Додати йогурт, збити. У цю масу покласти борошно з розпушувачем і ваніліном, змішати до однорідності;
  2. На водяній бані розтопити темний шоколад, охолодити. Додати шоколадну масу в тісто;
  3. Приготувати крем: з'єднати сир, цукор, сік і цедру;
  4. Збризнути водою силіконові формочки. Потім наповнити їх тестом до середини, в центр викласти сирну начинку, приблизно 1 чайну ложку. Зверху вилити інше тісто, воно повинно заповнювати форму на ¾ її висоти;
  5. Готувати 25 хвилин, температурний режим – 180 градусів. Подавати, посипавши меленою корицею або цукровою пудрою.

Кекс з сухофруктами в мультиварці

Коли на кухні стоїть мультиварка, хочеться готувати в ній все, в тому числі і кекси. Треба розуміти, що прилад не замінить духовку. Випічка в ній готується по-іншому. Найкраще в ній виходить бісквіт, пиріг з фруктами з ніжного тіста, манник і запіканка. Можна зробити і кекси.

Продукти:

  • 8 ст. ложок борошна;
  • по 200 г натертої моркви і цукру;
  • класичний йогурт – 200 мл;
  • куряче яйце – 3 штуки;
  • сухофрукти – 100 г;
  • розпушувач – 15 р.

Приготувати вдасться за 1 годину. У готовому блюді на 100 грам доводиться 290 ккал.

Як приготувати:

Крок 1. Замісіть традиційне тісто. До нього додайте борошно, розпушувач, цукор, яйця, а за основу візьміть натерту моркву і класичний йогурт. Покладіть подрібнені сухофрукти, перемішайте. Тісто по консистенції вийде густим.

Крок 2. Обробити олією чашу, відправити в неї тісто. Встановити на приладі режим «випічка». Готувати 1 годину. Щоб випічка допеклась і не горіла можна вистелити чашу кулінарної папером, змащеним маслом. Вона допоможе уникнути підгоряння і готовий кекс вийняти з форми.

На замітку: перед приготуванням ознайомтеся з книгою рецептів та інструкцією вашого приладу. Іноді буває, що він не призначений для випічки кексів.

Якщо на мультиварці не вказана програма «випічка», то можна приготувати на програмі каша або суп. Щоб вироби пропеклися, треба тримати прилад в режим підігріву.

Рецепти кексів на домашньому йогурті в хлібопічці

Хочете спекти кекс? Особливих проблем немає. У цьому вам допоможе хлібопічка. Правда, частина компонентів, змішати доведеться заздалегідь або збити міксером. Потім помістити їх у форму, далі прилад все зробить сам. Також вона допоможе приготувати домашній йогурт, для цього є спеціальна ємність. Йогурт роблять з молока, додавши в нього закваску. Процес займає від 6 до 8 годин.

Оригінальний триколірний кекс

Вимагається:

  • йогурт домашній – 100 мл;
  • 2 щіпки харчової соди;
  • 2 курячих яйця;
  • 5 ст. ложок м'якого вершкового масла;
  • 100 г сиру;
  • 75 г цукру;
  • 20 г коньяку;
  • 250 г борошна;
  • 25 г крохмалю;
  • 40 р какао;
  • 2 жменьки родзинок;
  • 100 грамів харчового маку.

Приготування кексів не перевищить 60 хвилин. Цінність 1 порції становить 299 ккал.

Як приготувати:

Крок 1. У йогурт покласти щіпку соди, розмішати.

Крок 2. Поєднати в мисці сир, м'яке масло, цукор, ретельно розтерти і додати яйця, коньяк, йогурт.

Крок 3. В отриману суміш ввести крохмаль і борошно.

Крок 4. Готове тісто розділити на три частини. В першу додати мак, у другу какао, в третю родзинки.

Крок 5. По черзі викладати кольорове тісто у форму, випікати 50 хвилин.

Курячий рулет в харчовій плівці з желатином — чудова закуска на святковий стіл.

Рецепти смачних і соковитих котлет з курячого фаршу з кабачком — спробуйте приготувати це блюдо.

Читайте як приготувати смачне горохове пюре в мультиварці.

Лимонний кекс

Необхідні продукти:

  • борошно – 250 грам;
  • 2 щіпки розпушувача;
  • натуральний йогурт – 250 мл;
  • цукровий пісок – 200 грам;
  • 3 свіжих курячих яйця;
  • щіпка лимонної цедри і ванілі;
  • половина склянки рослинного масла;
  • пудра цукрова – на свій розсуд;
  • лимонний сік – 25 мл
  • цукор – 25 р.

Лимонний кекс легко приготувати за 55 хвилин, в одній порції всього 285 ккал.

Як зробити:

  1. Курячі яйця охолодити, з'єднати з цукром, збити. Коли суміш почне гуснути, додати теплий йогурт, ванілін, цедру, перемішати;
  2. Всипати просіяне з розпушувачем борошно. Міксером або звичайним віночком збити суміш до однорідності, влити олію;
  3. Форму обробити маслом, викласти тісто. Готувати 50-60 хвилин;
  4. Поки кекс готується, можна зробити сироп: з'єднати лимонний сік з цукром в ємності і проварити до розчинення цукрового піску;
  5. Готовий кекс вийняти з форми, полити сиропом або посипати пудрою.

Корисні поради

  1. Всі використовувані інгредієнти для випічки кексів на йогурті повинні бути кімнатної температури;
  2. Пшеничне борошно краще комбінувати з іншими видами борошна, наприклад гречаної або вівсяної. Це однозначно поліпшить смак кексів, і зробить їх більш корисними;
  3. Гіркий шоколад треба вибирати з високим вмістом какао. Тоді смак шоколадних кексів буде насиченим і яскравим;
  4. Форму, в якій будете піч шоколадний кекс, необхідно змастити маслом і присипати порошком какао, змішаним з дрібним цукровим піском або просто вистелити кулінарної папером;
  5. Цукор в кексах можна замінити екстрактом стевії, медом або сухофруктами;
  6. Масло в кексах можна частково замінити натертою морквою, приготованим самостійно гарбузовим або яблучним пюре;
  7. Випікати кекси з йогурту потрібно в помірковано гарячій духовій шафі. Поверхня випічки повинна бути з рум'яною скоринкою. Якщо кекс ще не пропікся, а верхівка вже зарум'янилася, обов'язково прикрийте його фольгою, щоб він не підгорів.

Неодмінно порадуйте своїх близьких кексом, випеченому на йогурті. Це не складно, випічка вийде настільки ніжною, що всі домочадці будуть чергувати на кухні, щоб першими отримати свій шматочок.

Що ще почитати: