15 апрель 2019 4 675

Як готувати смачні пісні пиріжки з картоплею

Комусь посаду представляється часом, коли можна їсти лише хліб і каші на воді, а хтось, навпаки, плутає пост зі своєрідною грою в піддавки – поїдаючи все те ж саме, тільки з позначкою «пісне» (наприклад, майонез).

Насправді не праві і ті, і інші, тому що піст, так, є, в першу чергу, обмеженням в харчуванні з метою перевірки себе на можливість протистояти спокусам (а поїдання пісного майонезу назвати обмеженням досить складно, це просто обманка), але при цьому харчування і раніше має залишатися різноманітним і поживним, тільки без надмірностей.

Смак теж ніхто ще не відміняв, як і безліч прекрасних пісних рецептів, зокрема, пиріжки.

Смажені пісні пиріжки з картоплею
Інгредієнти Кількість
борошна - 1 кг
води (теплою) - 2,5 склянки
дріжджів (сухих) - 1 пакетик
соняшникової олії - 6 ст. ложок
цукру - 3 ст. ложки
солі - 3 ч. ложки
картоплі - 1 кг
великих цибулин - 2 шт.
перцю - щіпка
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал
Смажені пиріжки зазвичай нагадують усім про дитинство – вони продавалися на вулицях і в шкільних буфетах, їх пекли мами і бабусі, їх брали з собою в дорогу... Прийшла пора ласувати ними і в пост. Готувати їх зовсім не важко, а результат порадує всю сім'ю.

Щоб приготувати тісто, потрібно спочатку розчинити дріжджі в теплій воді, додати до них цукор і сіль, а потім влити отриману суміш в борошно і ретельно все перемішати ложкою.

Потім тісто потрібно влити рослинне масло і вимішувати його руками близько 10 хвилин, поки воно не стане еластичним і гладким.

Готове тісто потрібно буде залишити на годину в теплому місці – за цей час воно сильно підніметься.

Залишиться тільки обім'яти його, вимісити протягом ще декількох хвилин, після чого можна починати робити пиріжки.

Для приготування начинки потрібно подрібнити цибулю (на свій розсуд) і обсмажити на соняшниковій олії до рум'янцю.

Паралельно відварюючи очищену і – для убыстрения процесу – порізану на шматочки картоплю. Коли картопля звариться, треба буде злити з неї воду, залишивши на дні пару ложок для більшої м'якості пюре, і скласти в неї весь цибулю, після чого товкачиком зім'яти все в єдину масу. Посолити і поперчити.

Можна робити пиріжки – для чого потрібно готове тісто обробити на невеликі коржі.

Викласти в їх центр по невеликій кількості начинки і ретельно зліпити шви.

Дати пиріжкам постояти близько 10 хвилин і почати викладати їх в сковороду з розпеченим рослинним маслом – обсмажувати з обох боків до рум'янцю.

Смажені пиріжки з картоплею готові! Краще укладати їх у каструлю під кришку, так вони будуть м'якші.

Пиріжки з картопляно-грибний начинкою

Зробити пиріжки з картоплею ще більш поживними можна, додавши в начинку гриби, що зробить її і особливо ароматної і смачної. Тісто для цього рецепту готується таким же чином, як викладено вище – це класичний варіант пісного дріжджового тіста.

Інгредієнти для начинки:

  • 0,5 кг картоплі;
  • 300 гр. грибів (гливи або печериці);
  • 1 цибулина;
  • сіль і перець за смаком;
  • соняшникова олія для обсмажування.

Час приготування страви: близько 2 годин (враховуючи час на приготування тесту).

Калорійність: від 180 до 250 Ккал/100 гр. (залежно від способу приготування).

Очищену і порізану на шматочки картоплю потрібно поставити варитися, а в цей час дрібно порізати цибулину і гриби і посмажити їх разом в рослинній олії. З вареної картоплі потрібно буде злити воду, розім'яти її в пюре, посолити, поперчити і вимішати цибулю з грибами. Начинка готова – можна зліпити пиріжки і смажити їх або випікати в духовці.

Рецепт пісних картопляних пиріжків в духовці

Випікання пиріжків в духовці скорочує час на їх приготування (на деку відразу поміщаються багато, а то і всі пиріжки) і знижує їх калорійність, тому що масло використовується тільки для змазування дека.

Якщо взяти за основу вищевикладений рецепт пісного дріжджового тіста, з начинкою можна трохи поексперементувати.

Інгредієнти:

  • 10 середніх картоплин;
  • 2 цибулини;
  • 4 зубчики часнику;
  • 100 гр. соняшникової олії;
  • сіль і перець за смаком.

Час приготування страви: приблизно 1 годину 10 хвилин.

Калорійність: близько 180 Ккал/100 гр.

Картоплю потрібно відварити, цибулю посмажити на рослинному маслі. Часник можна додати і свіжим, видавленим через часникодавку, і обсмажити разом з цибулею – смак вийде цікавим і в тому і в іншому випадку.

Залишиться злити воду з картоплі, додати до неї цибулю з часником, посолити, поперчити і розім'яти все в однорідну масу – начинка готова. Зліплені пиріжки потрібно буде покласти на змащене жиром деко і помістити в духовку, нагріту до 180 градусів до зарум'янювання – це займе близько півгодини.

Салат з чорної редьки — його не всі вміють готувати, але з нашими порадами у вас точно вийде.

Сирний суп з креветками — спробуйте приготувати його з допомогою наших підказок.

Смачний салат з сирої моркви і буряка — відмінне блюдо, яке корисно для фігури.

У випадку з пісними пиріжками з картоплею є тільки один основний рада – начинка для них повинна бути трохи пересоленим і переперченою. Так буде здаватися тільки без тесту, а всі разом створить гармонійний смак і абсолютно не пересолений продукт. А готові пиріжки з картоплею потрібно чим-небудь накривати, щоб вони не підсихали.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: