22 май 2019 1138

Як приготувати домашні пиріжки з картоплею в духовці

Рум'яні пиріжки, приготовані в духовці, на повітряному тесті з картоплею нікого не залишать байдужими. На перший погляд процес здається складним, але на ділі з'ясовується, що все просто і швидко. Отже, представляємо вам кілька рецептів домашніх пиріжків.

Дріжджові пиріжки з картоплею
Інгредієнти Кількість
борошна - 500-550 г
сухих швидкорозчинних дріжджів - 11 г
солі - 1 чайна ложечка
цукру - 4,5 чайних ложок
розм'якшеного маргарину (можна замінити вершковим маслом) - 100 г
яєць - 2 шт.
кип'яченої води (теплою) - 200 мл
яйце (для змащування) - 1 шт.
свіжого картоплі - 1 кг
цибулі ріпчастої - 2-3 головки
масла рослинного - 4-5 столових ложок
вершкового масла - 2-3 столові ложки
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 152 Ккал

Розглянемо рецепт дріжджових пиріжків з картоплею в духовці детально. Для початку потрібно змішати всі сухі інгредієнти: борошно, дріжджі, цукор і сіль.

Потім в суху суміш додаємо розм'якшений маргарин (або вершкове масло) і два яйця, беремо міксер і все збиваємо міксером в дрібну крихту.

Додаємо в суміш теплу воду і акуратно замішуємо тісто. Накриваємо ємність з тістом кришкою або рушником і прибираємо для підняття в тепле місце, щоб тісто піднялося, воно має зрости як мінімум вдвічі.

А поки можна приступити до приготування начинки. Для цього чистимо і відварюємо картоплю. Чистимо цибулину, нарізаємо його кубиками і підсмажити в олії до того, як він стане золотистого кольору. Картопля зварився, зливаємо з каструлі зайву воду, перебиваємо товкачем або міксером (кому як зручніше) його в пюре, додаємо вершкове масло і пасеровану цибулю.

Наше тісто піднялося, начинка готова, значить, можна приступити до найцікавішого – до формування пиріжків.

Потім збиваємо яйце. Готові пиріжки викладаємо на лист швом донизу, надаємо їм остаточну форму і змащуємо яйцем. Потім відправляємо пиріжки в духовку, розігріту до 185 градусів, на 35-45 хвилин.

Часу може знадобитися на випікання трохи більше або менше, тому орієнтуємося на рум'яну скоринку. З'явилася – значить, пиріжки готові. Для того щоб пиріжки з картоплею в духовці вийшли м'якими, накрийте їх після випікання пергаментом і чистим рушником.

Приємного чаювання!

З грибами, з картоплею

Необхідні продукти для пиріжків з картоплею і грибами будуть наступними.

Для тіста:

  • 300 мл теплого молочка 2-3%;
  • 15 г швидких дріжджів;
  • 500-600 г борошна;
  • чайна ложечка солі;
  • 2 столові ложки масла рослинного;
  • 1 куряче яйце (для змащування пиріжків).

Для начинки:

  • 300 г лісових грибів;
  • 500 г свіжого картоплі;
  • 3 столові ложки вершкового масла;
  • 3 столові ложки рослинної олії;
  • великих розмірів головка цибулі-ріпки;
  • сіль за вашим смаком.

Час приготування: 1,5-2 години. Калорійність: 183 ккал на 100 р.

Для приготування тіста на пиріжки потрібно розвести сухі дріжджі, сіль, рослинне масло в теплому молоці. Потім, поступово в молоко додаємо борошно і замішуємо тісто. Накриваємо кришкою або рушником і ставимо в тепле місце, щоб піднялося. Поки чекаємо, починаємо готувати начинку.

Чистимо і відварюємо картоплю, солимо, зливаємо воду і розминаємо в пюре з додаванням вершкового масла. Чистимо, нарізаємо кубиками і підсмажуємо цибулю-ріпку в рослинному маслі. Гриби чистимо, ріжемо середнім кубиком, додаємо до цибулі і обсмажуємо. Змішуємо пюре і обсмажені гриби з цибулею. Начинка для пиріжків готова.

Ліпимо пиріжки, розгортаючи невелику кількість тіста в пласт, в середину його викладаємо начинку, акуратно защипуємо краю і надаємо майбутнього пиріжку потрібну форму. Викладаємо заготовки з картоплею і грибами на деко, змащуємо збитим яйцем і відправляємо в духовку.

Випікаємо при температурі 185 градусів 35-45 хв, орієнтуємося на рум'яну скоринку. Як дістали з духовки пиріжки, накриваємо чистим рушником, щоб були м'які. Подаємо з улюбленим гарячим напоєм.

Приємного чаювання!

Пиріжки з фаршем і картоплею

Для пиріжків нам знадобляться нижче наведені продукти.

Для тіста:

  • 350 мл кефіру (можна використовувати кисле молоко);
  • 1-2 яйця в залежності від розмірів;
  • 1-1,5 чайних ложок солі;
  • 1 чайна ложечка без гірки харчової соди;
  • 2 столові ложки рослинного масла;
  • 500-600 г борошна;
  • 1 куряче яйце (для змащування).

Для начинки:

  • 500-600 г свіжого картоплі;
  • 300-400 г готового м'ясного фаршу (курячого, домашнього);
  • 1 велика головка цибулі;
  • 3 столові ложки масла рослинного;
  • сіль, перець, прянощі за смаком.

Час приготування: 1-1,5 години. Калорійність: 189 ккал на 100 р.

Щоб приготувати тісто для пиріжків з фаршем і картоплею, змішуємо всі інгредієнти, крім борошна, ретельно перемішуємо (можна перебити міксером для надійності), слідом додаємо борошно і замішуємо.

Потім обсмажуємо цибулю разом з фаршем в олії на невеликому вогні. Під час смаження розминаємо фарш виделкою, щоб шматочки не були занадто великими. В цей же час очищаємо картоплю відварюємо і розминаємо в пюре, з додаванням вершкового масла. Перемішуємо пюре з обсмаженою фаршем.

Щоб зліпити пиріжки, відщипуємо невелику кількість тіста, розкачуємо в невеликий шар (товщиною його повинна бути близько 4-5 мм), на середину викладаємо ложкою начинку і акуратно защипуємо краю, формуючи пиріжок тієї форми, яка нам подобається.

Всі майбутні пиріжки викладаємо на деко, змащуємо їх яйцем і відправляємо в духовку для випікання на 35-45 хвилин, розігріту до 185 градусів. Коли пиріжки испекутся, дістаємо листочок, і, не дістаючи пиріжки, накриваємо його чистим рушником або тканинною серветкою.

Коли пиріжки охолонуть, можна попити чай всією сім'єю. Приємно чаювання!

З курячим м'ясом і картоплею

Інгредієнти, необхідні для пиріжків зі смачною начинкою, такі.

Для тіста:

  • 550 г борошна (можливо трохи менше чи більше);
  • 2,5-3 столові ложки цукру;
  • 1-2 чайні ложки солі;
  • 5-8 г швидких сухих дріжджів;
  • пара курячих яєць;
  • 2-3 столові ложки масла рослинного;
  • 200 мл теплої води;
  • одне яйце (щоб змастити сирі пиріжки).

Для начинки:

  • 500 г охолодженого курячого філе;
  • 500-600 г картоплі;
  • 1-2 великі цибулини;
  • сіль, перець за смаком.

Час приготування: 1-1,5 години. Калорійність: 167 ккал на 100 р.

Отже, готуємо пиріжки з м'ясом курки і картоплею в духовці, розглядаючи кожен крок докладно. Для тіста змішуємо всі сухі інгредієнти – дріжджі, борошно, сіль, цукор. Додаємо яйця і рослинне масло і перетираємо міксером все в крихту.

Потім додаємо теплу воду і акуратно замішуємо тісто, яке відправляємо в тепле місце для підйому. Тим часом готуємо начинку для пиріжків. Нарізаємо філе і картоплю кубиком по 1-1,2 сантиметри, тонкою соломкою цибулю, солимо, додаємо перець і досить добре перемішуємо руками.

Як тільки тісто піднялося, обминаємо його в невеликій кількості борошна і формуємо пиріжки тієї форми, яка подобається. Розкладаємо на лист заготовки, змащуємо яйцем і випікаємо 50-70 хв при t 180 градусів.

Після того, як дістали з духовки готові пиріжки, накриваємо їх пергаментом і чистим рушником. Коли трохи охолоне, можна подавати до столу!

Приємного чаювання!

Лагман в мультиварці — є багато варіантів цієї страви, виберіть свій.

Картопля з шампіньйонами в мультиварці — самі прості рецепти на кожен день.

Візьміть на замітку рецепт холодцю з курки, це блюдо не тільки смачне, але і незвичайно гарне.

Корисні поради по приготуванню

  1. Тісто підніметься швидше, якщо його поставити у таз з гарячою водою;
  2. Пиріжки краще всього відправляти у вже розігріту духовку, так вони піднімуться до потрібних розмірів і швидше приготуються;
  3. Щоб тісто не прилипало до рук, коли формуєте пиріжки, руки можна змастити рослинним маслом;
  4. Будь-яку випічку краще прикривати рушником, відразу після того, як дістали її з духовки.

Гарного вам настрою і приємного апетиту!

Що ще почитати: