11 апрель 2019 2 380

Як приготувати смачні котлети з начинкою

Котлети – це невід'ємна частина нашого меню і раціону. Здавалося б, що можна приготувати простіше такої страви: сформувати з фаршу корж, прожарити на рослинній олії і все готово. М'ясо підійде абсолютно будь-яка: свинина, яловичина, баранина або риба.

З часом котлети почали фарширувати різними начинками, сиром, грибами, м'ясом, морепродуктами, навіть сухофруктами.

Котлети з начинкою з сиру і зелені
Інгредієнти Кількість
свинина - 600 г
батон - 1 шматок
зелень - 30 г
сир - 100 г
масло вершкове - 1 ст. л.
масло пісне - 50 мл
сіль, спеції - 1 ч. л.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 223 Ккал
Смак у м'ясної страви завжди виходить пікантним і ніжним, якщо до нього додати сирну начинку з зеленню.

Для котлет підійде м'ясо з жировими прошарками, так вони будуть соковитою. Ошийок – ідеальний варіант. Свинину миємо, обсушуємо і розбираємо гострим ножем на шматки. Батон заливаємо теплою водою і даємо розм'якнути. Зелень подрібнюємо. Масло виймаємо з холодильника і даємо полежати.

Порізані шматки м'яса перекручуємо через електром'ясорубку двічі, щоб фарш вийшов м'яким і однорідним. Поміщаємо його в целофановий пакет, випускаємо повітря і з силою відбиваємо об стіл. Чим довше ви це будете робити, тим повітряніше вийдуть котлети. Вивалюємо м'ясо в миску, додаємо сіль, хліб, спеції і ретельно перемішуємо.

Тертий сир змішуємо з размякшим вершковим маслом і зеленню. Це можуть бути петрушка, базилік або кріп.

Вливаємо олію на пательню і прогріваємо. Змочуємо долоні водою, беремо жменю фаршу, розрівнюємо коржем на долоні в центр кладемо начинку і відразу ж скріплюємо краю, формуючи довгасту котлетку.

Кладемо в масло і смажимо до коричнюватої скоринки.

Готові котлети розподіляємо на серветку або паперовий рушник, щоб пішов жир.

М'ясні котлети з яєчною начинкою

Таке блюдо найчастіше готують для діток. В серединку маленьких котлет кладуть відварне перепелине яйце. Виходить не тільки ситно і корисно, але й апетитно, коли в розрізі виглядає біло-жовта начинка.

Складові:

  • грудина – 450 г;
  • яйця перепелині – 5 шт.;
  • масло – 3 ст. л.;
  • сіль, приправи – 0.5 ч. л.;
  • білок – 1 шт.;
  • нерафінована олія – 2 ст. л.

Приготування: 55 хвилин.

Калорії: 178 Ккал/100 р.

Для цієї страви краще всього підійде дієтичне куряче або індиче охолоджене м'ясо. Нарізаємо філе кубиками, щоб зручно було перекручувати в електром'ясорубці. Перепелині яйця заливаємо водою і ставимо відварювати круто.

Охолоджений білок збиваємо на низькій швидкості, додаємо до нього щіпку солі – так процес піде швидше. Потрібно домогтися стійкості білкової маси. Зливаємо воду з яєць, даємо їм охолонути і очищаємо від шкаралупи.

Готовий фарш змішуємо обережно зі збитим білком. Використовуючи цю технологію, ви отримаєте м'які і ніжні котлетки. Додаємо в загальну масу сіль і приправи.

Змочуємо долоні рослинним маслом, беремо невеликий шматок фаршу, рівномірно розрівнюємо півколом і в середину кладемо маленьке яєчко.

Обсмажуємо налепленные напівфабрикати на прогрітому маслі з двох сторін. Якщо котлетки призначаються дітям до двох років, то краще приготувати їх на пару.

Піца з фаршем відрізняється незвичайною соковитістю. Це дивовижне поєднання блюдо з овочами і м'ясом.

Запіканка сирна без яєць з манкою. Читайте декілька варіантів рецептів цього дієтичного страви.

Як приготувати дієтичну індичку в сметанному соусі на сковороді.

Котлети з грибною начинкою в духовці

М'ясні котлети смажать не тільки в олії на плиті, але і часто запікають в електродуховці. У такому разі їх фарширують рубленими овочами, наприклад, капустою та морквою – виходить подоба голубців. Також часто додають рис і тушкують в томаті, або начиняють підсмаженими грибами. Виходить, теж дуже смачно.

Складові:

  • вирізка – 700 г;
  • цибулина – 2 шт.;
  • лисички – 200 г;
  • сіль, приправи – за смаком;
  • хліб – 2 шматка;
  • молоко домашнє – 100 мл;
  • олія – 50 мл

Приготування: 85 хвилин.

Калорії: 246 Ккал/100 р.

Попередньо помиту і обсушену м'якоть обробляємо на шматочки. Білий хліб заливаємо підігрітим домашнім молоком.

Розморожуємо лисички, кладемо в сотейник з розігрітим маслом і підсмажуємо, періодично помішуючи. Лук очищаємо, одну головку шаткуємо півкільцями і додаємо до грибів, другу рубаємо шматками і перекручуємо разом з м'ясом в електром'ясорубці.

Не обов'язково брати лисички. Якщо таких немає, підійдуть будь-які інші лісові або тепличні види грибів. Принцип приготування від цього не змінюється.

Додаємо розм'яклий хліб у готовий фарш, залишки молока виливаємо туди ж, підсолюємо, притрушиваем приправами і ретельно вимішуємо.

Підсмажені гриби з цибулею викладаємо на блюдо і даємо повністю охолонути. Запускаємо електродуховку на 185 °С. Деко змащуємо олією пензликом. Ліпимо котлети і фаршируємо грибною начинкою. Розподіляємо напівфабрикати на деко і ставимо запікатися на п'ятдесят хвилин. Якщо ви хочете добитися рум'яної скоринки на котлетах, попередньо обсмажте їх в сотейнику на соняшниковій олії, але тоді запікання скоротиться до двадцяти хвилин.

Рецепт картопляних котлет з начинкою з бринзи

Котлети можна готувати не тільки з м'ясного фаршу, бувають і картопляні котлети, фаршировані сиром, грибами, сиром, шинкою і птахом. Таке блюдо називають зразами.

Складові:

  • бульби картоплі – 5 шт.;
  • масло – 100 г;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • паніровка – 50 г;
  • бринза – 150 р.

Приготування: 55 хвилин.

Калорії: 107 Ккал/100 р.

Очищаємо картоплю від шкірки, розрізаємо скибочками і ставимо отвариваться в просоленої воді. Краще закидати його вже в закипающую воду, так овоч швидше звариться. Коли частина води вже википить, майже в кінці додаємо невеликий шматочок вершкового масла.

Сир нарізаємо невеликими шматочками. Готову картоплю мнемо товкачиком, всипаємо частинами муку і ретельно перемішуємо. Пюре краще не солити, в бринзі солі достатньо.

Розтоплюємо масло в сотейнику, ложкою набираємо остиглу картопляну масу, в центр кладемо шматочок бринзи, скріплюємо краю. Обвалюємо в тарілці з паніровкою і підсмажуємо в маслі. Коли розкладіть котлети на сковороді, ложкою злегка разравняйте, щоб вийшло подобу пиріжка.

З цим блюдом зазвичай прийнято подавати домашню густу сметану або часниковий соус із зеленню.

Курячі котлети з сюрпризом всередині з чорносливу

Для любителів екзотики і незвичайних смаків існують рецепти м'ясних котлет з начинкою із сухофруктів: кураги, в'яленого чорносливу, інжиру і навіть родзинок. В якості повсякденного страви вони не годяться, а ось на урочистий стіл цілком підійдуть.

Складові:

  • курятина – 1 шт.;
  • вершки – 60 мл;
  • яйце – 1 шт.;
  • чорнослив – 50 г;
  • олія – 5 ст. л;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • борошно – 2 ст. л.

Приготування: 65 хвилин.

Калорії: 184 Ккал/100 р.

Беремо великого домашнього бройлера, повністю відокремлюємо від кісток. Все м'ясо разом зі шкіркою і м'якоттю перекручуємо на електром'ясорубці. Чорнослив без кісточки занурюємо в теплу воду і залишаємо на сім хвилин. Зливаємо воду і розкладаємо на рушник просохнути. Нарізаємо сухофрукти тоненькою соломкою.

У курячий фарш додаємо вершки, вбиваємо яйце, підсолюємо і старанно перемішуємо. Беремо жмені фаршу і відбиваємо кидаючи його в миску. Піде зайвий кисень з м'ясної маси, і котлети вийдуть м'якше.

Ліпимо вологими руками котлети: в центр кладемо чорнослив, защипуємо краю і обсмажуємо в розігрітому рослинному маслі, вмочивши в борошні. Щоб блюдо вийшло соковитіше, разом з сухофруктами можна покласти шматочок вершкового масла.

Так само в начинку можна додати кунжут або насіння льону. Вони додадуть страві незвичайний, але в той же час приємний смак.

Рибні котлети з начинкою з креветок

Для рибних котлет підійдуть такі сорти як тріска, судак, минтай, щука, сом. Всі вони мають досить жирне м'ясо і страва не вийде сухим. А начинка з морепродуктів в вигляді креветок лише доповнить смак.

Складові:

  • сом – 1 кг;
  • хліб – 2 шматка;
  • сіль - за смаком;
  • креветки – 200 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • цибулина – 1 шт.;
  • масло – 3 ст. л.

Приготування: 1.5 години.

Калорії: 121 Ккал/100 р.

Ретельно обробляємо рибу. Сом – самий підходящий, в ньому мало кісток, він має підвищену жирність і м'якість. Єдиний нюанс – він володіє специфічним запахом. Перед використанням його краще вимочити в слабкому розчині соди близько години.

Розділяємо його на невеликі шматочки і перекручуємо разом з очищеною і посіченою цибулею. Вбиваємо в рибний фарш яйце, солимо і добре вимішуємо. Залишаємо на п'ятнадцять хвилин.

У закипающую воду закидаємо очищені креветки від панцира буквально на кілька хвилин і відразу ж виймаємо шумівкою на рушник.

Наливаємо олію в сотейник, формуємо подобу котлетки, в центр кладемо кілька креветок і скріплюємо краю. Якщо фарш вам здався рідкуватим, додайте дві ложки панірувальних сухарів або манки.

Обсмажуємо фаршировані рибні котлети з двох сторін по одній хвилинці, не довше, вони готуються дуже швидко. Якщо їх перетримати на сковороді, то вийдуть грубими і несмачними.

Поради кулінарів

  1. Якщо ви хочете отримати смачне, корисне блюдо, то фарш краще приготувати самостійно. Буде впевненість, з якого м'яса він зроблений і відсутність хрящів, домішок шкури і пліви, які часто зустрічаються в магазинному фарші;
  2. Обов'язково у фарш додайте розм'яклий в молоці, бульйоні, вершках або воді хліб, збільшиться обсяг страви і котлети вийде соковитіше. Але не варто перестаратися, одного – двох шматочків достатньо, щоб не забити м'ясний або рибний смак;
  3. Іноді господині кладуть у фарш яйце, досвідчені кулінари – противники цього методу. Вони стверджують, що воно додає жорсткості страви;
  4. Рибні котлети можна фарширувати не тільки креветками. Відмінно підійдуть кальмари, каракатиці або восьминоги. Вийде екзотичне ресторанну страву, приготовлене на домашній кухні.

Скориставшись нашими рецептами і порадами, у вас вийдуть дуже смачні котлети з начинкою. Головне – дотримуйтесь рецептурою і готуйте в хорошому настрої. Приємної трапези!

Що ще почитати: