11 март 2019 5 487

Як посмажити свіжі та заморожені котлети в мікрохвильовці

Мікрохвильова піч є практично на кожній кухні, але рідко її можливості використовуються на повну потужність. Використовують цей гаджет в основному для розігрівання готових страв і розморожування продуктів і напівфабрикатів.

Але за допомогою цієї помічниці можна приготувати багато смачних і корисних, приготованих з мінімумом жиру, страв. Наприклад, улюблені дорослими і дітьми котлети. Тому краще не гадати, чи можна приготувати котлети в мікрохвильовці, а потрібно просто спробувати. Результат вас порадує!

Скільки часу знадобиться?

Таке блюдо, як котлети з м'яса або риби легко можна приготувати в мікрохвильовій помічниці, але це будуть невеликі порції за один раз. У великих сім'ях такий спосіб готування, можливо, не приживеться, а ось там, де всього один – два їдця, це буде ідеальним варіантом.

Котлети можуть бути, як з засмаженою скоринкою, так і дієтичними паровими. У першому випадку обов'язкова вбудована функція гриля, а в другому – використання спеціального ковпака або рукава для запікання (харчової плівки).

Тривалість приготування буде залежати від конкретної моделі печі. В середньому при потужності 800 Вт потрібно до 10 хвилин. Визначитися, як довго смажити котлети в конкретній моделі мікрохвильовки, кожній господині допоможе керівництво по експлуатації НВЧ-печі та його величність – досвід.

Варто лише один раз приготувати, ретельно стежачи за часом, а вже у всі наступні рази постійного контролю не знадобиться.

Легкий рецепт для початківців кулінарів
Інгредієнти Кількість
свино-яловичого фаршу - 250 г
лука - 100 г
яєць - 1 шт.
панірувальних сухарів - 30 г
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 179 Ккал

Підсмажити котлети можна тільки в мікрохвильовій печі, оснащеної функцією гриля, в агрегатах без такої опції їх можна тільки приготувати на пару. Готову страву виходить з апетитною хрусткою скоринкою і без краплі жиру.

Як посмажити котлети в мікрохвильовці:

  1. Для котлетного фаршу слід подрібнити цибулю, порубавши його ножем, потерши на тертці або пропустивши через м'ясорубку;
  2. З'єднати після цього разом м'ясний фарш, яйце, цибуля і панірувальні сухарі. Все добре перемішати, додатково масу можна відбити;
  3. З отриманої кількості фаршу сформувати чотири котлетки, укласти їх на верхню решітку і смажити протягом 10 хвилин під грилем;
  4. Потім перевернути котлети і прижарить їх ще 5 хвилин на грилі з іншого боку.

Рибні котлети в мікрохвильовці

Любителі рибних страв з легкістю зможуть приготувати рибні котлетки в мікрохвильовій печі. Для фаршу можна використовувати філе, як річкової риби, так і нежирних сортів морської (тріски або хека). Головне, дуже уважно вибрати з неї всі кісточки.

Для приготування знадобляться такі продукти:

  • 500 г рибного фаршу;
  • 80 г черствого білого хліба;
  • 100 мл молока;
  • 1 куряче яйце;
  • 30 г зеленої цибулі;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 90 г панірувальних сухарів;
  • сіль і перець.

Замішування фаршу, формування заготовок і їх готування в СВЧ-печі в загальній складності триватиме до 30-35 хвилин.

Калорійність цього рибного страви складе 162,2 ккал/100 р.

Порядок кулінарних процесів:

  1. Хліб розмочити в молоці, перо зеленого цибулі дрібно порубати;
  2. Двічі перемелений м'ясорубкою рибний фарш змішати з хлібом, зеленою цибулею і яйцем. Масу добре вимішати, посолити і поперчити за смаком;
  3. Зліпити з готового фаршу котлетки, обваляти їх у панірувальних сухарях і викласти їх на плоске блюдо для мікрохвильової печі;
  4. Побризкати олією і готувати до 8 хвилин, включивши гаджет на максимальну потужність.

Спробуйте приготувати батон в духовці з різними начинками — відмінна закуска до чаю.

Пиріжки з шинкою і сиром — відмінна закуска, яку можна взяти на пікнік або ж у дорогу в якості перекусу.

Свинина в білому вині — м'ясо дуже ніжне і соковите виходить, спробуйте приготувати його за нашим рецептом.

Курячі «колобки» на пару

Можна приготувати котлети, які не принесуть шкоди фігурі? Звичайно, якщо готувати їх дієтичний варіант з курячого м'яса на пару. До того ж, готування з допомогою микроволоновки робить всю роботу ще й дуже швидко.

Щоб приготувати паровий варіант страви з курячого фаршу будуть потрібні:

  • 600 р філе курки;
  • 50 г білого батона;
  • 100 мл молока;
  • 50 г манної крупи;
  • 30 г кропу;
  • рослинне масло, щоб змастити посуд для приготування;
  • сіль і спеції за смаком.

Всього лише 40 хвилин буде дорівнює тривалість готування.

Калорійність, розрахована на 100 г готових м'ясних коржів, складе 131,0 ккал.

Рецепт приготування курячих котлет в мікрохвильовці на пару покроково:

  1. Розмочений у молоці батон через м'ясорубку пропустити разом з курячим філе;
  2. Потім додати до фаршу подрібнений кріп, манну крупу, сіль і спеції. Старанно все перемішати і дати кілька хвилин спокійно постояти, щоб крупа розбухла;
  3. В мікрохвильовку поставити невелику тарілку з водою, поверх неї встановити змащену рослинним маслом ґрати для варіння на пару з мультиварки;
  4. Сформувати заготовки і укласти їх на ґрати, зверху накрити ковпаком для мікрохвильовки або харчовою плівкою. Підійде звичайний пакет;
  5. Готувати 7 хвилин на повній потужності, потім перевернути котлети на іншу сторону і ще на 7 хвилин відправити їх готуватися.

Як швидко приготувати заморожені котлети

Багато господині, щоб скоротити час приготування, використовують заморожені напівфабрикати. Це можуть, як придбані в магазині заготовки, так і самостійно зліплені пельмені-вареники, голубці і котлети. Звичайно, потім можна напівфабрикати розморозити і приготувати традиційним способом, а можна зробити це так само використовуючи опції СВЧ-печі.

В процесі приготуванні використовуються:

  • 500 р заморожених котлет (напівфабрикатів);
  • 30 р сметани;
  • 50 г твердого сиру.

Тривалість готування буде залежати від потужності печі і розмірів котлет, у середньому на розморожування та смаження піде 24 хвилини.

Калорійність страви безпосередньо залежить від використовуваного фаршу, для напівфабрикатів з яловичини вона складе 284,1 ккал/100 р.

Хід роботи:

  1. Спочатку напівфабрикати потрібно розморозити, використовуючи відповідну опцію. У середньому на це буде потрібно приблизно 12 хвилин;
  2. Котлети після цього готують 7 хвилин, використовуючи комбінований режим роботи печі (мікрохвилі і гриль);
  3. Потім їх потрібно перевернути на іншу сторону, змастити сметаною і готувати 3 хвилини в режимі гриль;
  4. Після звукового сигналу присипати їх сирної стружкою і ще на 2 хвилини відправити під гриль. Заморожені котлети з апетитною сирною скоринкою готові.

Корисні поради

Мікрохвилі проникають в котлети зі всіх сторін, але не глибше, ніж на два сантиметри. Це обов'язково потрібно враховувати, формуючи їх.

Хвилі в печі розподіляються таким чином, що більше їх отримують краю тарілки, а менше – середина, тому укладаючи котлети на блюдо для приготування в мікрохвильовій печі, в середину краще покласти ті, що менші.

М'ясо в СВЧ-печі готується дуже швидко, тому потрібно стежити, щоб не перетримати котлети, а то велика ймовірність отримання в результаті жаринок.

Що ще почитати: