03 апрель 2019 74

Як приготувати юшку по-фінськи з вершками

Вуха вважається стародавнім російським і українським блюдом. Цю юшку ще з давніх часів готували з додаванням річковий або морський риби. Зараз вже точно ніхто не зможе сказати, звідки до нас прийшло це блюдо, але відомо, що воно має індо-азіатські коріння.

Цю юшку можна приготувати за різними рецептами, але сьогодні ми поговоримо про те, як зробити вуха по-фінськи. У чому її відмінності від звичайної юшки і як її робити, можна буде подивитися в наступних рецептах.

Класичний рецепт страви
Інгредієнти Кількість
філе будь-якої червоної риби - 180 грам
рибного бульйону - 900 мл
цибулина червона - 1 штука
вершків з жирністю 10 % - 120 грам
картоплі - 3 шт.
морквина - 1 шт.
лимона - 1/3 частина
кропу - 5-6 стебел
часнику - 2 зубчики
оливкова олія - трохи
сіль і перець - за смаком
лаврушка - 1 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 125 Ккал

Як повинна готуватися класична юшка по-фінськи з вершками:

  1. Філе риби промиваємо та нарізаємо на середні кубики;
  2. З картоплі чистимо шкірку, миємо й нарізаємо кубиками;
  3. Морква промиваємо, чистимо і ріжемо кружечками;
  4. З лука знімаємо піну, рубаємо цибулю кубиками;
  5. Зубчики часнику чистимо від шкірки, нарізаємо на тонкі пластинки;
  6. Кріп споліскуємо, струшуємо і шаткуємо дрібними шматочками;
  7. Перелити бульйон в каструлю, ставимо її на вогонь і прогріваємо;
  8. Як тільки бульйон почне кипіти, засипаємо туди кубики картоплі і кружечки моркви;
  9. Додаємо сіль, перець і відварюємо на невеликому вогні протягом 15 хвилин;
  10. Наливаємо в жаровню оливкова олія, засипаємо туди цибулю, часник і кладемо лаврушку, засмажуємо;
  11. Перекладаємо зажарку в бульйон з овочами;
  12. Викладаємо шматочки риби, варимо 3-5 хвилин;
  13. Далі наливаємо склянку вершків і все кип'ятимо;
  14. Викладаємо скибочки лимона, посипаємо зеленню і знімаємо з плити.

Юшка по-фінськи з вершками в мультиварці

Компоненти для юшки:

  • форель на 500 грам;
  • 5 середніх картоплин середнього розміру;
  • 2 невеликі головки білого ріпчастої цибулі;
  • вершки жирністю 20 % — 200 мл;
  • петрушка кучерява – 1 пучок;
  • перець духмяний в горошинах – 5-7 штук;
  • трохи солі, чорного перцю в молотом вигляді.

Період приготування – 1 годину.

Скільки калорій в 100 грамах – 130 ккал.

Приступаємо до готування юшки по-фінськи з вершками в незмінній помічниці господинь — мультиварці:

  1. Форель потрібно очистити від нутрощів, добре промити;
  2. Розрізаємо тушку на стейки;
  3. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо у вигляді кубиків;
  4. Чистимо цибулю від лушпиння, шаткуємо квадратиками;
  5. У ємність мультиварки викладаємо картоплю;
  6. Зверху картоплі кладемо нарізану цибулю;
  7. Далі викладаємо рибні стейки;
  8. Заливаємо все водою, щоб вона покривала компоненти;
  9. Викладаємо горошини запашного перцю, мелений перець і підсолюємо;
  10. Вибираємо режим гасіння і залишаємо готуватися 30 хвилин;
  11. Після закипання заливаємо склянку вершків, перемішуємо лопаткою, закриваємо кришкою;
  12. Після звукового сигналу посипаємо блюдо рубаною петрушкою, залишаємо постояти хвилин 10.

Юшка по-фінськи з лосося з сиром і помідорами

Для приготування потрібні такі компоненти:

  • півкілограма лосося;
  • 4-5 картоплі;
  • 3 помідори;
  • плавлений сирок – 1 штука;
  • цибулина;
  • 5-6 пір'їн зеленого цибулі;
  • кубик рибного або овочевого бульйону.

Період приготування – 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам – 132 ккал.

Схема приготування такій незвичній, але дуже смачної юшки:

  1. З картоплі знімаємо шкірку, миємо й ріжемо кубиками;
  2. З лука зчищаємо лушпиння, рубаємо невеликими квадратиками;
  3. Ставимо на плиту воду, викладаємо картоплю, засипаємо цибулю, додаємо кубики бульйону;
  4. Помідори промиваємо і розрізаємо на середні кружечки;
  5. Пір'я зеленої цибулі споліскуємо і шаткуємо тонкими кільцями;
  6. Всі компоненти кладемо в окрему ємність і залишаємо тушкуватися, воду не додаємо;
  7. Відварювати помідори слід до їх м'якості;
  8. Через хвилин 5 плавлений сир нарізаємо на середні шматочки і кладемо до помідорів;
  9. Тушкуємо помідори до повного розплавлення сиру;
  10. Лосось промиваємо, нарізаємо кубиками;
  11. Викладаємо лосось в бульйон, перекладаємо томатну суміш з сиром;
  12. Додаємо в юшку сіль, чорний мелений перець, перемішуємо і залишаємо отвариваться ще 5-10 хвилин.

Суп з тюфтельками — смачне і ситне блюдо, яке приготувати досить просто. Читайте нашу статтю з різними варіантами рецептів.

Салат з печінки тріски в тарталетках. Прочитайте нашу статтю і спробуйте наші варіанти начинок для тарталеток.

Лісова галявина з грибами — цікавий салат з незвичайною подачею. Рецепт тут.

Фінська юшка з сьомги з часником і плавленим сиром

Що буде потрібно:

  • голова і хвіст форелі;
  • плавлений сир – 1 штука;
  • 2 часникових зубця;
  • морква – 1 штука;
  • солодкий перець – 1 штука;
  • 3-4 картопляні бульби;
  • цибуля – 1 штука;
  • сіль і чорний перець в молотом вигляді – на свій розсуд;
  • лаврушка – 1 штука.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність на 100 грам – 145 ккал.

Як потрібно готувати фінську юшку з часником і плавленим сирком:

  1. Промиваємо голову і хвіст прохолодною водою, кладемо в ємність і заливаємо води;
  2. Поміщаємо ємність на плиту і відварюємо 30 хвилин;
  3. Картоплю потрібно очистити від шкірки, сполоснути, розрізати на квадратики;
  4. Моркву очищаємо, промиваємо і натираємо теркою з крупною решіткою;
  5. Перець очищаємо від насіння і нарізаємо невеликими квадратиками;
  6. З лука зчищаємо лушпиння, ріжемо кубиками;
  7. Виймаємо рибу з бульйону, перекладаємо в нього овочеву нарізку;
  8. Зубчики часнику очищаємо і ріжемо пластинками;
  9. Викладаємо до овочів нарізаний часник, приправляємо спеціями, додаємо перець і лаврушку;
  10. Потім знову викладаємо рибу;
  11. Окремо в гарячій воді або бульйоні розчиняємо плавлений сир;
  12. Заливаємо розчинений сир, перемішуємо і залишаємо отвариваться 20 хвилин;
  13. Після цього вимикаємо, можна посипати страву посіченою зеленню.

Варіант приготування фінської юшки зі спеціями

Що потрібно для готування:

  • риба будь-яка (сьомга, судак, минь, лосось) – 650 грам;
  • цибуля ріпчаста – 3;
  • картопля – 4-5 бульб;
  • склянка молока або вершків;
  • прянощі будь-якого виду – чебрець, коріандр, базилік;
  • білий перець у вигляді горошку;
  • трохи солі;
  • 4-6 гілочок зелені.

Період приготування – 1 годину.

Скільки калорій в 100 грамах – 135 ккал.

Як потрібно робити вуха по-фінськи зі спеціями:

  1. Рибу очищаємо, промиваємо та нарізаємо на шматочки;
  2. Лу чистимо і шаткуємо кубиками;
  3. Картопля очищаємо, промиваємо та нарізаємо скибочками;
  4. У ємність знизу викладаємо горошин білого перцю;
  5. Далі викладаємо шар цибулі;
  6. На цибулю кладемо рибні шматочки;
  7. Зверху риби розкладається картопля;
  8. Заливаємо все водою, вона повинна бути на кілька вище шматочків картоплі, ставимо на плиту і варимо;
  9. Після закипання, додаємо в юшку спеції, прянощі і зменшуємо вогонь;
  10. Відварюємо все протягом 15 хвилин;
  11. Далі заливаємо в юшку склянку молока, готуємо 3-5 хвилин;
  12. Потім вимикаємо вогонь, посипаємо блюдо посіченою зеленню і залишаємо стояти під кришкою протягом 30 хвилин.

Як готувати страву з кетою

Для готування будуть потрібні інгредієнти:

  • 300 грам морської риби;
  • 1000 мл рибного бульйону;
  • 100 грамів цибулі-порею;
  • морква – 2 штуки;
  • селера – 7-8 стебел;
  • 4-5 картопляні бульби;
  • склянка вершків;
  • трохи вершкового масла;
  • пучок кропу;
  • 2 листочків лаврушки;
  • трохи солі.

Час приготування: 1 годину 15 хвилин.

Вміст калорій в 100 грамах – 155 ккал.

Як потрібно готувати фінську юшку з кетою:

  1. Промиваємо рибу, очищаємо, зрізаємо хвіст і голову, викладаємо в ємність;
  2. Підливаємо води, ставимо на вогонь, варимо 15-20 хвилин;
  3. Філе розбираємо, прибираємо кістки і шкіру;
  4. У чашку наливають воду, додаємо туди трохи солі, цукру і викладаємо шматочки риби. Тримаємо в розчині близько 20 хвилин;
  5. Картоплю чистимо, промиваємо й розрізаємо на невеликі скибочки;
  6. Зверху з бульйону знімаємо піну і проціджуємо;
  7. Викладаємо у проціджений бульйон картоплю;
  8. Далі очищаємо моркву і нарізаємо великими шматочками, викладаємо до картоплі;
  9. Стебло селери споліскуємо, шаткуємо на дрібні шматочки, засипаємо в бульйон;
  10. Цибуля порей нарізаємо дрібними кільцями, засипаємо в каструлю;
  11. Робимо загусник. Розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і розмішуємо;
  12. В кінці шаткуємо зелену частину цибулі порею, викладаємо в суп;
  13. Вливаємо вершки, розминаємо картоплю толкушкой;
  14. Додаємо загусник, викладаємо листя лаврушки, сіль і перець;
  15. Кету розрізаємо на невеликі шматочки, заливаємо гарячою водою;
  16. Далі перекладаємо кету в суп, знімаємо його з вогню і накриваємо кришкою. Залишаємо постояти хвилин 15.

Поради кулінарів

  • готовий бульйон краще всього процідити, за рахунок цього юшка буде більш прозорою;
  • після приготування суп повинен постояти 15 хвилин, щоб він просочився і став більш ароматним;
  • якщо вуха робиться з білої риби, то вершки слід замінити молоком.

Приготування юшки по-фінськи – це не така вже важка справа. Якщо дотримуватися рецептуру, то можна приготувати смачну і наваристу юшку, яка стане прекрасним обідом для всієї родини.

Що ще почитати: