02 март 2019 7 241

Як посмажити стейк зі свинини на сковороді

Безсумнівно, стейк – одне з найулюбленіших чоловіками, та й не тільки ними, страв. Як правило, ми йдемо за хорошим стейком в ресторан, тому що боїмося приготувати його не так, не дотягнути до ресторанного рівня.

Насправді, соковитий, смачний стейк можна приготувати і на своїй кухні, потрібно лише знати деякі тонкощі і основні правила. Вважається, що справжній стейк може бути виключно з яловичини. Однак, і з свинини його можна приготувати нітрохи не гірше.

Як вибрати м'ясо

Найголовніше – вибрати для страви відповідне м'ясо. Щоб визначитися з вибором м'яса, необхідно вирішити, який саме стейк ви хочете приготувати. Виходячи з того, з якої частини туші вирізається м'ясо, стейки з свинини визначають наступних видів.

  • рибай — найбільш невибагливий в приготуванні, але від того не менш смачний. Готується з частини туші, що знаходиться під лопаткою. Завдяки вмісту жиру м'ясо виходить дуже соковитим;
  • клаб-стейк — готується із спинної частини вирізки, присутня маленька кістка;
  • філе-міньйон — ніжна, що тане в роті м'ясо, знамените своїм ненав'язливим смаком з-за малого вмісту жиру. Готується без крові;
  • шатобріан — відрізняється від філе-міньйон способом подачі в довжину;
  • торнедос або медальйони з вирізки;
  • портер-хаус — практично найпопулярніший вид стейка, відрізняється крім іншого дуже великим розміром, розділений кісткою у формі букви Т. Виходить соковитим, так як в ньому багато жиру;
  • стриплон-стейк — м'ясо на виході м'якше, ніж в стейку рибай, готується з вирізки, подається тонкої філейної смугою.

Дотримуйтесь деяких нескладних рекомендацій:

  • купуйте досить товсті шматки;
  • звертайте увагу на шматки з жировими прошарками, вони будуть соковитіше і пахучіше, до того ж краще збережуть форму;
  • придбайте кулінарний термометр. Він дозволить стежити за температурою стейка, щоб приготувати м'ясо потрібної прожарювання;
  • ідеально купувати в спеціалізованому магазині або у перевіреного продавця, а не супермаркеті;
  • зверніть увагу на те, як м'ясо пахне. Якщо ви відчуваєте ледь чутний аромат аміаку, це м'ясо купувати не варто, воно вже не свіже;
  • м'ясо, до якого пальці липнуть, якщо їх до нього притиснути, не свіже.

Товщина м'яса для гарного стейка повинна бути мінімум 2,5 см, а максимум — 4,5 див. Якщо ви купили м'ясо великим шматком, обробити його на стейки безпосередньо перед приготуванням.

Ступеня підсмажування

У процесі смаження на поверхні м'яса виділяється і згортається білок. Завдяки цьому в стейку затримується рідина, що робить м'ясо соковитим. Тому спочатку м'ясо треба швидко обсмажити на великому вогні, потім зменшити його і довести до потрібного ступеня. Стейки також розрізняють за ступенями готовності.

Отже, скільки смажити стейк зі свинини на сковороді:

  • blue — просмаження стейка на великого любителя. Обсмажене м'ясо тільки зовні, всередині ж практично сире;
  • rare — стейк вкрай слабкою прожарювання, з кров'ю;
  • medium rare. М'ясо слабкою прожарювання;
  • medium — середня просмаження;
  • medium well — добре просмажене м'ясо;
  • well done — сильна просмаження, стейк практично засмажений.

Температура прожарювання Rare в межах 45-50 градусів, стейків Medium – 55-60, а Well done засмажується до 65-70 градусів. Прийнято вважати, що доведений до стану Medium well та Well done стейк кшталт злочину, однак є любителі і такий прожарювання.

Ідеальним же буде м'ясо від середньої прожарки. Ідеально визначити температуру стейка і його готовність краще всього за допомогою спеціального кулінарного термометра.

Але якщо у вас його немає, не страшно. Звичайно, з першого разу може не все вийде, але потім ви пристосуватися і зможете визначати готовність стейка вже без термометра.

Варто враховувати, що стейки з свинини не смажать з кров'ю.

Рибні котлети з минтая — дуже смачні і корисні. Готуйте за нашими рецептами.

Тушкована картопля з м'ясом в мультиварці. Читайте нашу добірку рецептів.

Читайте як правильно приготувати підливу з яловичини. Це прекрасне доповнення до овочів або каш.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
корейка - 5 товстих шматків
рослинна олія - 4 ст. л.
перець чорний(горошок) - 1 ч. л.
гірчиця в зернах - 1 ч. л.
сіль, обов'язково велика - за смаком
червоний перець (не гострий) - 1 ч. л.
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 238 Ккал

Розкришите перець і зерна гірчиці, вони повинні бути крупного помелу. Змішайте перемелені гірчицю і чорний перець з паприкою, сумішшю змастіть стейк з обох сторін. Залиште м'ясо на 15 хвилин просочитися спеціями.

Спеціальною силіконовою пензликом обмажте м'ясо з рослинним маслом і посоліть. Після цього відразу надсилайте стейки на розпечену сковороду.

Обсмажуйте 4 хвилини кожну з сторін на протязі 15 хвилин. Стейк зі свинини на сковороді готовий!

Свинячий стейк під вершковим соусом

Приготуйте стейки за класичним рецептом, а до них – ніжний сирний соус, який вигідно підкреслить смак м'яса. Давайте ж скоріше дізнаємося, як приготувати соковитий стейк зі свинини під соусом на сковороді.

Для соусу вам будуть потрібні:

  • курячий бульйон – 100 мл;
  • сир – 100 грам;
  • вершки – 130 мл;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • чорний перець в горошинах — 10 шт.;
  • гірчиця – 1 ст. л.;
  • сік лимонний;
  • сіль.

Для стейків:

  • свиняча вирізка – 400 грам;
  • сіль, перець за смаком.
Час приготування грами Ккал

 

білки жири вуглеводи

 

40 хвилин 100

 

326 10,5 36

 

5,5

У сковороді підігріти масло, обсмажити в ньому подрібнений часник, додати роздроблені горошини чорного перцю. Швидко помішуючи, обсмажити протягом 30 секунд, після чого влити бульйон, вершки і перемішати. Після закипання додати натертий сир. Варити до моменту, коли сир розплавиться, після чого зєднати гірчицю з соусом, добре перемішати. Соус готовий!

Підготовлені стейки викласти на добре розігріту сковороду, на великому вогні обсмажити в продовженні 3 хвилин з обох сторін, зменшити жар і довести до готовності. Не засмажувати до скоринки. Подати стейки, а до них готовий соус.

Як посмажити стейк зі свинини на сковороді гриль

Для приготування стейка на сковороді-гриль найкраще підійде м'ясо з шийно-реберної частини, в ньому досить багато прошарків жиру, що зробить його більш соковитим. Для його приготування нам знадобиться:

  • 2 свинячих стейка;
  • 1 ст. л рослинного масла або оливкової;
  • чорний перець і сіль за смаком.
Час приготування грами Ккал

 

білки жири вуглеводи

 

20 хвилин 100

 

210 16 8

 

0,3

Сковороду-гриль розігріти на великому вогні. Коли капля води, що впала на неї, буде миттєво закипати, сковорода готова для того, щоб смажити стейки. Поки сковорода розжарює, змастити м'ясо сіллю і перцем. Обсмажуємо на сильному вогні по 4 хвилини з кожного боку, зменшуємо жар і доводимо до готовності, прожаривая по 5-6 хвилин з кожної зі сторін.

Свинина в соєвому соусі

Свиняче м'ясо, витримане в маринаді з соєвого соусу, виходить дуже смачним і цікавим. Щоб додати пікантності, додайте імбир і мед. Для стейка під соєвим соусом потрібно взяти:

  • свинячий стейк – 600 грам;
  • соєвий соус – 50 мл;
  • перець чорний, сіль-за смаком;
  • гірчиця в зернах;
  • рослинне масло.
Час приготування грами Ккал

 

білки жири вуглеводи

 

20-30 хвилин 100

 

253 14,3 89,6

 

5,7

Для цього рецепта краще всього вибрати стейки з кісточкою. Поперчити і посолити м'ясо. Окремо змішати зернисту гірчицю, гранатовий і соєвий соус, натерти сумішшю м'ясо і залишити на 2 години для замаринования, попередньо накривши посудину з м'ясом харчовою плівкою.

Як смажити стейки з свинини з соєвим соусом на сковороді? На розігріту сковороду, попередньо злегка змащену маслом пензлем, викласти промариновані стейки. Обсмажувати 5 хвилин, перевертаючи, до рум'яної скоринки.

Стейк з пряними прованськими травами

Стейк зі свинини з травами зробить сімейний вечерю особливим. Для приготування стейків нам буде потрібно:

  • свинячий стейк на кістці – 650 грам;
  • оливкова олія.

Маринад можна приготувати з наступних інгредієнтів:

  • соєвий соус – 60 мл;
  • сушений мелений барбарис – 1 ч. л.;
  • улюблені вами прованські трави – 1 ч. л.;
  • зерниста французька гірчиця – 1 ст. л.;
  • мед рідкий – 3 ст. л.;
  • сік лимона – 2 ст. л.

Для приготування соусу візьміть:

  • свіжі або заморожені сливи – 300 грам;
  • коричневий цукор – 180 грамів;
  • часник – 1 зубчик;
  • імбир – 1 ч. л.;
  • мелена кориця – половина чайної ложки;
  • лимонний сік – 30 мл;
  • щіпка солі.
Час маринации Час готування грами Ккал

 

білки жири вуглеводи

 

12 годин 30 хвилин 100

 

356 11,8 35,9

 

15,4

Розглянемо детально, як готувати стейки з свинини з пряними травами на сковороді. Викласти стейки, дати їм зігрітися при кімнатній температурі після холодильника. В окремій ємності змішати мед, соєвий соус, лимонний сік, гірчицю, трави і барбарис, як слід розтерти.

Готовим маринадом змастити стейки з двох сторін за допомогою пальців або кулінарної силіконової кисті. Замариноване м'ясо накрийте плівкою, залишити на ніч у холодильнику просочитися спеціями.

Заздалегідь підготуйте соус. Для цього видаліть кісточки у слив, перетріть блендером до стану пюре. У сливове пюре додайте корицю, імбир, сіль, лимонний сік і цукор. Поставте на плиту на 10 хвилин, постійно помішуючи. Соус повинен загуснути. Подрібніть часник і додайте його у загустілий соус, залиште на вогні ще на пару хвилин.

Залиште соус остигати. Смажити стейки на сковорідці при високій температурі по 3 хвилини з обох сторін, потім зменшити жар і довести до потрібної готовності. Стейк повинен вийти з рум'яною скоринкою. Приготоване м'ясо викладіть на тарілку. Рясно полив соусом.

М'ясо під сирною заливкою

Рецепт чудово підходить для швидкого приготування вечері. Візьміть:

  • свинячі стейки – 1 кг;
  • часник – 2 головки;
  • кріп і петрушка – по 1 пучку;
  • чорний мелений перець;
  • гірчиця зернами – 3 чайних ложки;
  • оливкова олія – 100 мл;
  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • лимонний сік;
  • сіль крупного помелу.
Час приготування грами Ккал

 

білки жири вуглеводи

 

50 хвилин 100

 

290 12,7 13,4

 

1,4

Для соусу змішайте гірчицю з маслом, соєвим соусом в блендері, до цієї суміші додайте дрібно натертий часник. Порубаєте кріп з петрушкою, додайте в соус. Посоліть і поперчіть. Замаринуйте стейки в цьому соусі на 30 хвилин. Після обсмажуйте стейк на сковороді по 2-3 хвилини на кожну сторону, поки він не буде готовий.

До стейкам можна подати, крім соусів, відварну картоплю, запечені або овочі-гриль, а також келих хорошого вина. Такий варіант вечері буде ідеальним.

Що ще почитати: