29 июнь 2019 1 677

Як смачно приготувати рибні котлети з минтая

Рибні котлети можна приготувати з будь-якої риби, бажано при цьому, щоб вона все ж мала мало кісток і більше м'яса. Найчастіше для цього використовують морську або океанську рибу. І зовсім необов'язково використовувати для цього дорогі сорти риб. Палтус і сом, звичайно, прекрасно, але зовсім необов'язково.

Один з бюджетних варіантів — минтай. Давайте розглянемо, як готувати рибні котлети з минтая. Але перш ніж поринути з головою в рецепти, потрібно дізнатися про правила підготовки риби.

Як правильно приготувати рибу

Хоча про минтае існує слава як про рибу сухої, смаку, тонкої і малокорисною, по більшій частині це оману. Користі в минтае не менше, ніж в будь-якій морській рибі. А ось те, що він пісний і сухуватий — це розв'язувана проблема. Якщо правильно приготувати фарш, то котлети виходять соковитими і смачними.

Звичайно, краще всього взяти для приготування котлет готове філе минтая. Але якщо такого немає можливості придбати, то доведеться використовувати цілу рибу. У цьому випадку її доведеться самостійно обробити на філе.

Зробити це не складно. Зазвичай, у риби, яку продають у магазині, вже немає голови і луски. І найчастіше вона буває вже патрання. Але, на жаль, це буває не завжди. Потрібно охолоджену тушку вимити і трохи обсушити. Потім відрізати гострим тонким ножем голову і хвіст.

Голову слід відрізати разом з зябрами, а хвіст до рівня початку м'яса на хребетної кістки. Тепер цим же ножем взрезать черевце від отвору, що знаходиться близько до хвоста до колишньої голови. Вийняти серединку і зішкребти плівки. Відрізати плавники.

Далі відповідальний момент. Надрізати по спинці і черевця шкіру. Акуратно, починаючи з головної частини зняти її з м'яса, підтримуючи саму тушку під шкірою ножем. Зробити це з обох сторін.

Тепер підрізати рибу зверху і знизу до хребта і відокремити поздовжньо м'ясо від хребта. Залишилося тільки вийняти ребра. Враховуючи, що їх у минтая практично немає — процес цей самий легкий.

Все, готове філе. Можна приступати до приготування котлет.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
філе минтая - 500 грам
сало свиняче сире - 100 грам
молоко - 70 мл
сіль, перець - за смаком
цибулю, часник - за смаком
яйце сире - 2 шт
масло пісне - 80 мл
вівсяні пластівці - 1 склянка
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 148 Ккал

Рибні котлети можливо приготувати різними способами. Але справа завжди починається з виготовлення фаршу.

Отже, підготовлене філе потрібно розрізати на поздовжні шматки такої величини, щоб вони вільно проходили в жерло м'ясорубки. З салом зробити те ж саме. Очистити цибулю і часник.

Далі прокрутити в м'ясорубці рибу з салом упереміш.

Цибулю і часник дрібно порубати. Додати до фаршу.

Туди ж вбити яйце, посипати сіллю і перцем і розмішати до єдиного однорідного фаршу.

Додати потроху молоко, постійно, після кожної добавки інтенсивно перемішуючи. Як тільки фарш стане в'язким, досить м'яким і соковитим, перестане липнути до рук і стінок посуду — він готовий.

Тепер паніровка. В одній ємності збити яйце з сіллю і перцем. В іншу, плоску, висипати подрібнені в кавомолці геркулесові пластівці.

Далі в сковорідку з товстим дном налити олію і розжарити. Змоченими руками сформовать котлети, занурити їх у яйце, а потім обсипати пластівцями, і миттєво на сковороду.

Не збавляючи вогонь, підсмажити з двох сторін, після чого зменшити нагрів сковороди, накрити кришкою і тушкувати, періодично перевертаючи, котлети до готовності хвилин 5-7.

Перевернути за цей час їх доведеться приблизно два рази.

Котлети з минтая з картоплею в духовці — дуже смачно!

Фарш для цих котлет трохи відрізнятиметься від попереднього. Для нього взяти:

  • філе минтая — 600 грам;
  • картопля варена — 2-3 середніх бульби;
  • яйце сире — 1 шт;
  • цибулю, часник, сіль, спеції;
  • сир — 80 грам;
  • сметана — 200 грам;
  • борошно — 100 грам;
  • масло пісне — 2 ст. ложки.

Час приготування — 40 хвилин.

Калорійність — 139 ккал.

Філе прокрутити в м'ясорубці, там же провернути і варену картоплю. Додати подрібнену цибулю і часник, сіль, перець. Все добре вимісити. Вбити яйце і ще розмішати. Якщо фарш виходить трохи сухуватий, то можна туди влити кілька столових ложок води.

Далі сформовані котлети вивалити добре в борошні і підсмажити з усіх боків. Потім ці напівфабрикати викласти у ємність для запікання з високими бортиками, рясно посипати сиром, а зверху залити сметаною.

Поставити в духовку, нагріту до 180 градусів і залишити запікатися на 20 хвилин. Сир зверху сметани не сипати, інакше він засмажиться та висохне, а під сметаною він рівномірно розплавиться і вийде сметанно-сирний соус. Замість сметани можна використовувати майонез, але не густий. У цьому випадку сир можна взяти не гострий, а вершковий. Зі сметаною краще використовувати гострий і кислуватий сир.

Котлети рибні з зеленню в мультиварці

Фарш для цих котлет можна приготувати такий же, як і в попередніх рецептах. А є ще варіант:

  • філе минтая — 600 грам;
  • м'якоть одного батона;
  • молоко — півсклянки;
  • спеції, цибуля, часник, зелень;
  • оцет — столова ложка;
  • сире яйце;
  • борошно — 100 грам;
  • масло пісне — 1 ст. ложка.

Час приготування — 40 хвилин.

Калорійність — 132 ккал.

М'якуш батону залити молоком. У перекручений фарш з минтая розбити яйце, насипати сіль і перець, покласти цибулю і часник. Збризнути цибулю оцтом і дати постояти хвилин 10. Відцідити і додати у фарш. Туди ж висипати дрібно нарізану зелень. Як тільки булка розмокне і вбере в себе молоко, віджати її і вмішати в фарш.

Можна додати молока з-під булки, якщо фарш того вимагає. Включити мультиварку на режим «смаження» або «випічка». На дно чаші налити олію і розігріти. Сформувати котлети, виваляти їх у борошні і підсмажити з двох сторін.

Потім переключити режим «гасіння» або «суп». Закрити каструлю кришкою і залишити готуватися на 20 хвилин. Якщо мультиварка з функцією скороварки, то можна трохи полити котлети кип'яченою водою, буквально дві столові ложки і при герметично закритому клапані готувати на мультирежиме 10 хвилин.

А якщо такої функції немає, то можна в процесі приготування просто періодично перевертати котлети і знову закривати кришкою. А в скороварці повернути не вийде, і є ризик, що котлети пригорять.

Фруктовий салат з йогуртом — це неймовірно смачний десерт, легкий і низькокалорійний. А ось експериментувати можна в будь-яким варіантом фруктів.

Домашнє печиво на маргарині — прості рецепти, хрусткою і духмяної випічки.

Рецепти салатів з фото і покроковими підказками. Візьміть на озброєння наші закуски.

Як приготувати котлети з філе минтая з картопляною начинкою

Для таких котлет у фарш не слід додавати сало, картоплю чи булку, оскільки всередині буде начинка, вона і додасть котлет потрібну соковитість, не дасть вижаритися. Потрібно підготувати:

  • філе минтая — 600 грам;
  • сіль, спеції, цибуля і часник;
  • картопля — півкілограма;
  • масло рослинне — 2 ст. ложки;
  • яйце — 1 шт;
  • борошно — 100 грам.

Час приготування — 50 хвилин.

Калорійність — 142 ккал.

Приготувати рибний фарш. Зварити картоплю до м'якості і приготувати з неї пюре: розім'яти і додати трохи картопляного відвару. Цибулю обсмажити на олії до рум'яного кольору і разом з цих олією викласти в пюре. Розмішати до рівномірного розподілу лука.

Фарш розім'яти в коржик завтовшки не більше півтора сантиметрів і укласти її на папір для випічки. На центр коржі покласти ложкою картопляну начинку і, загинаючи край паперу, згорнути корж з фаршу в трубочку. Потім зняти папір і заліпити торці котлети, щоб фарш опинився всередині «пиріжка» з фаршу.

Далі, як зазвичай, обвалявши в борошні, обсмажити на розпеченій сковороді. Перекласти в сотейник або жаровню. Встановити її на розсікач, закрити кришкою і залишити потомитися хвилин на 15.

Дієтичні котлети з фаршу минтая з кабачком на пару

Риба сама по собі дієтичний продукт, вона не жирна, малокалорійна і дуже насичена всілякими вітамінами, мінералами. Але в процесі приготування смажених котлет ця корисність порушується. Але можна приготувати повноцінні дієтичні котлети з минтая.

Для таких котлет знадобиться:

  • філе минтая — 500 грам;
  • кабачок — 300 грам;
  • яйце;
  • сіль.

Час приготування — 30 хвилин.

Калорійність — 73 ккал.

Кабачок очистити від шкірки і нарізати кубиками. Прокрутити На м'ясорубці філе і кабачок разом. Посолити, додати перець і яйце. Добре вимісити. Вологи ніякої додавати не варто, оскільки її цілком достатньо у водянистому шинку.

Тепер потрібно сформувати котлети і викласти їх на трохи змащену маслом грати пароварки. Встановити її в саму пароварку і готувати 15 хвилин.

Такі котлети зберігають корисні речовини і риби, і кабачка. При цьому вони залишаться м'якими і соковитими. Крім того, непідсмажене котлети однозначно є дієтичним блюдом.

Секрети приготування котлет з риби минтай

Минтай — досить суха, пісна риба. Тому приготувати з її фаршу котлети потрібно за певними правилами, щоб вони не вийшли несочными. Для цього дуже добре додавати у фарш свиняче сало. Воно додасть необхідну жирність риби, а при смаженні ще й дасть сік.

Практично ті ж функції виконують і варена картопля, і замоченная в молоці булка. Правда, вони не дають жирності, але цілком роблять котлети соковитими. Саме тому добре додавати у фарш з минтая молоко.

Так само можна використовувати сиру капусту, яку просто потрібно прокрутити в м'ясорубці разом з рибою.

І обов'язково потрібно робити щільну паніровку, щоб отримані соки не виділялися, а залишалися всередині. Для цього ж неодмінно швидко обсмажувати з двох сторін котлети на розпеченій сковороді. Схопившись скоринкою, котлети не виділять соковитість назовні, вона залишиться всередині готової котлети.

Так що не варто боятися готувати рибні котлети з минтая, на перший погляд не зовсім підходить для цього. Якщо робити все за правилами і дотримувати деякі нехитрі секрети, то котлети вийдуть досить соковиті. А враховуючи, що минтай не має специфічного, яскраво вираженого рибного присмаку, можна сформувати з нього смак за допомогою спецій, зелені, сиру, начинки.

Дієтичні котлети можна приготувати на пару, в духовці, на грилі. Головне, не забути додати соковитий продукт у фарш.

Що ще почитати: