24 март 2019 281

Як швидко приготувати тісто для біляшів з сухими дріжджами

Біляш – це татарське народне блюдо, має другу назву «перемяч». У первісному варіанті він готувався на опарі, однак не кожна господиня готова присвятити багато часу на приготування цієї страви, тому його спростили і стали готувати з сухими дріжджами.

По виду біляш нагадує звичайний пиріжок, а для начинки використовують будь фарш з додаванням великої кількості цибулі.

Стандартний рецепт тіста для біляшів на сухих дріжджах
Інгредієнти Кількість
Борошно - 500 грамів
Молоко - 500 мілілітрів
Масло вершкове - 150 грамів
Сухі дріжджі - 1 пакетик
Яйце куряче - 3 штуки
Вода - 100 мілілітрів
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 262 Ккал

Процес приготування досить простий, але основний час займає підготовка тесту. Воно має бути м'яким, повітряним і пузыристым.

Висипаємо дріжджі сухі в склянку з теплою водою, перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин до появи характерної шапки.

У глибоку миску виливаємо опару, підігріте молоко, м'яке масло вершкове, солимо, додаємо яйце і збиваємо ложкою до однорідної маси, поступово підсипаючи просіяне борошно.

Як тільки тісто почне густіти, перекладаємо на рівну притрушенную борошном поверхню і продовжуємо замішувати руками.

Перекладіть готове тісто в чисту миску, залиште в теплому місці накривши чистим рушником підходити 40 хвилин. Після першого підходу підмішуємо тісто і залишаємо підходити ще раз.

Тісто готове ділимо на порційні шматочки, викладаємо на рівну поверхню, накриваємо чистим рушником і залишаємо ще на 20 хвилин.

Тісто для біляшів на кефірі з сухими дріжджами

Дріжджове тісто на кефірі для біляшів відрізняється особливою м'якістю і тривалістю зберігання. Такий перемяч довго не буде черствіти і обвітрюватися.

Це тісто для біляшів частіше використовують кухаря в придорожніх кафе або громадських їдалень.

Компоненти:

  • Борошно – 450 грамів;
  • Кефір 3,2 % – 250 мілілітрів;
  • Сіль, цукор – по 1 чайній ложці;
  • Яйце куряче – 3 шт;
  • Сухі дріжджі «Соф момент» — 11 грамів (пакетик).

Візьміть кефір кімнатної температури, всипте дріжджі, перемішайте і залиште підходити на 20 хвилин.

Вбийте яйце в кефірну опару, всипте цукор, сіль і перемішайте.

Почніть підсипати невеликими порціями просіяне борошно і вимішувати ложкою, так, щоб не утворювалося грудочок.

Коли заважати стане важко, викладіть тісто на рівну поверхню і продовжуйте вимішувати вже руками, додаючи борошно.

Коли тісто перестане липнути і буде однорідною масою, перекладаємо його в чисту глибоку миску, накриваємо харчовою плівкою, ставимо підходити на 2 години.

Коли воно почне лізти через верх, мокрою рукою підмішайте його ще раз і залиште підходити повторно.

Швидке тісто на біляші на сухих дріжджах

Якщо у вас є обмежений час, а хочеться порадувати рідних смачними біляшами, швидке тісто на сухих дріжджах – це те, що вам треба. Випічка на такому тесті вийде повітряної, пишною і дуже хрусткою.

Компоненти:

  • Борошно – 450 грамів;
  • Дріжджі «Софт момент» – 1 столова ложка;
  • Сіль за смаком;
  • Цукор – 2 чайні ложки;
  • Вода – 300 мілілітрів.

Виливаємо воду в глибоку ємність, висипаємо сіль, цукор, 1 столову ложку борошна все добре перемішуємо.

Слідом відправляємо дріжджі. Залишаємо постояти 5 хвилин до утворення дріжджової опари.

Поступово починаємо всипати просіяне борошно. Вийде тісто, по консистенції нагадує густу сметану і липнущее до рук.

Тісто для біляшів на сухих дріжджах в хлібопічці

Маючи під рукою хлібопічка, можна приготувати не тільки борошняні, хлібобулочні вироби, але і відмінне тісто на біляші, скоротивши час і трудомісткість процесу.

Компоненти:

  • Борошно – 350 грамів;
  • Молоко – 350 мл;
  • Сіль – щіпка;
  • Цукор – 1 чайна ложка;
  • Дріжджі сухі – 1 пакетик;
  • Масло рослинне – 2 столові ложки.

В чашу хлібопічки влийте підігріте молоко, масло і додайте всі сухі компоненти. Увімкніть режим «Тісто» і залиште замішуватися на 15 хвилин. Після цього вимкніть хлібопічка і дайте тісту постояти ще 25 хвилин.

Підготовка начинки і приготування біляшів

Начинка в беляшах відіграє таку ж важливу роль, як і тісто. У початковій версії рецепта це була молода баранина з додаванням перцю і цибулі.

Але кухарі-експериментатори поступово почали винаходити й інші варіанти начинок, такі як:

  1. Куряча грудинка – 150 грамів, свинячий бекон – 100 г, цибуля – 3 штуки, молоко 150 мілілітрів;
  2. Нежирне м'ясо – 550 грамів, молоко – 75 мл, зелень – пучок, цибуля – 3 штуки;
  3. Картопля – 5 штук, молоко – 250 мл, цибуля – 3 штуки, куряча м'якоть – 600 грамів;
  4. Рибне філе (судака або морського окуня) – 450 г, білий хліб – 1 шматок, молоко – 250 мл, перепелине яйце – 3 штуки, цибуля – 1 штука;
  5. Картопля – 400 г, сир плавлений – 150 г, молоко – 75 мл, солоні огірки – 3 штуки, цибуля – 1 штука, яйце куряче – 1 штука;
  6. Гриби мариновані (грузді) – 500 г, цибуля – 1 штука, олія оливкова – 100 мл, хліб чорний – 2 шматка.

Традиційні біляші з бараниною

Для біляшів краще використовувати домашній фарш, перекручений кілька разів на м'ясорубці. Рекомендується баранина, але вона має специфічний запах і не всім припадає до смаку, тому підійде так само свинина, яловичина або навіть дичину.

Компоненти:

  • Молода баранина – 500 грамів;
  • Кефір або домашні вершки – 1 склянка;
  • Цибулю середній – 3 штуки;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Дріжджове тісто – 2 кілограми;
  • Масло рослинне – 1 стакан;
  • Сметана домашня – 1 стакан.

Вимийте і просушіть м'ясо. Наріжте на маленькі кубики, вирізаючи в процесі жили і плівку.

Почистіть цибулю, розріжте на кілька частин. Пропустіть м'ясо і цибулю на комбайні. У готовий фарш додати спеції і влийте вершки, все добре вимішайте рукою. Начинка готова.

Беремо готове тісто, ділимо на шматки розміром з лимон і обкачуємо в гірці борошна. Після цього розкочуємо качалкою в тонкий пласт.

У ложкою середину кладемо начинку і починаємо защипывать краю, але не до кінця, а так щоб залишилася маленька дірочка з визирала начинкою.

Ставимо сковороду на плиту, наливаємо олію, прогріваємо і починаємо смажити біляші. Викладаємо їх на тарілку, поливаємо зверху сметаною і гарячими подаємо до столу.

Гарячі чебуреки хрусткі ніжні соковиті покроковий рецепт з фото — і відео- приготуйте це смачне блюдо.

Як приготувати смачне і хрустке тісто для чебуреків в хлібопічці, читайте прості і перевірені рецепти.

Смачні смажені пиріжки з картоплею, читайте покроковий рецепт з фото і відео.

Корисні поради

  • Начинку краще підготувати за день до смаження біляшів, так вона настоїться, просочиться цибулею і буде ніжніше.
  • Якщо у вас немає теплого місця, куди можна поставити тісто підходити, можна використовувати йогуртницю.
  • Начинка буде набагато соковитіше, якщо частину цибулі обсмажити на рослинному маслі, а частину залишити сирим.
  • Після смаження на сковороді біляші можна викласти на деко, натягнути зверху фольгою і запекти в духовці протягом 15 хвилин, так вони будуть більш м'якими.
  • Але для хрусткої скоринки, смажити їх потрібно у великій кількості олії, щоб біляші в ньому плавали.
  • Для тіста використовуйте тільки свіжі сухі дріжджі, на прострочених воно не підійде, і страва не вдасться.
  • Тісто потрібно підмішувати кілька разів, так біляші вийдуть повітряними і м'якими. Не поспішайте їх смажити відразу ж після того, як зліпили. Дайте трохи полежати, щоб вони піднялися.
  • Відмінним доповненням для гарячих біляшів буде соус зі сметани і зелені.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: