Як приготувати домашні біляші на кефірі
Напевно, у світі немає жодної сім'ї, якої б не любили біляші. Магазинні хоч і бувають смачними, але вони не завжди безпечні. В домашніх умовах можна приготувати такі біляші на кефірі, від яких не зможе відірватися ні один член сім'ї.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кефіру - | 200 мілілітрів |
масла рослинного - | 50 мілілітрів |
яєць - | 2 шт. |
борошна - | 600 грам |
цукру - | 25 грам |
соди - | 1 чайна ложка |
солі - | за смаком |
цибулин - | 3 шт. |
фаршу - | 350 грам |
сметани - | 30 мілілітрів |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 361 Ккал |
Тісто для біляшів можна готувати за різними рецептами, але якщо часу не так багато, можна скористатися класичним рецептом.
- Кефір виливається в глибоку миску, до нього додається сода, все добре перемішується і отставляется на 5 хвилин;
- Коли сода почне діяти, додати цукор, сіль, яйця, масло, перемішати, ввести муку і замісити м'яке тісто;
- Накрити миску плівкою або вафельним рушником і дати йому 30 хвилин настоятися;
- Цибулю почистити, дрібно нарізати, розім'яти товкачиком, щоб він пустив сік і додати його разом зі сметаною і сіллю у фарш, перемішати;
- Тісто вимісити, скачати його в джгут, розділити на кульки, з яких руками формуються коржі;
- У центр кожного коржика лягає соковитий фарш, краї тіста защипываются вгорі ,а в самому центрі залишається невелика дірочка;
- Біляші викладаються дірочкою вниз на розігріту сковороду і смажать з двох боків у великій кількості олії;
- Готувати біляші потрібно на невеликому вогні і під кришкою, щоб фарш не залишився сирим.
Дріжджове тісто для біляшів на кефірі
Для приготування дріжджового тіста знадобиться трохи більше часу, але результат порадує навіть найвибагливіших гурманів.
Інгредієнти:
- борошно – 1 кілограм;
- яйця – 2 штуки;
- фарш – 1 кілограм;
- кефір – 2,5 склянки;
- цибуля – 2 штуки;
- сухі дріжджі – 15 грам;
- 80 мілілітрів масла рослинного;
- цукор;
- сіль.
Час приготування: 2 години.
Калорійність на 100 грам: 287 ккал.
- Невелику кількість борошна просіюється в миску, всередині робиться поглиблення, виливається стакан кефіру, вбивають яйця, додається цукор, сіль, дріжджі і рідка опара замішується;
- Залишити опару на 15 хвилин, додати кефір і борошно, замісити тісто, загорнути його в пакет, рушник і дати 60 хвилин відлежатися;
- Тісто добре вимішується, ділиться на невеликі кульки, які розкочуються і всередину їх лягає начинка: фарш змішаний з порізаною цибулею, сіллю;
- Кожен гурток защипывается, залишаючи в центрі дірочку і викласти на деко, застелене папером;
- Коли всі біляші будуть сформовані, вони залишають на 20 хвилин, щоб трохи піднялися, потім змазують збитим з маслом, яйцем і відправляються в духовку;
- Випікаються 40 хвилин в духовці.
Щоб біляші вийшли смачними, пишними і соковитими, духовку треба розігріти заздалегідь до 180 градусів і під час приготування не відкривати її.
Як приготувати самогон з меду читайте в нашій статті.
Смажені кабачки в клярі — рецепт простого блюда, яке обов'язково повинно бути на літньому столі.
Читайте як приготувати неймовірно смачні цукерки з сухофруктів — пропонуємо кілька рецептів,які допоможуть вам приготувати солодощі своїми руками.
Рецепт швидких ледачих біляшів з фаршем
Приготування швидких, ледачих біляшів – процес, який не займає багато часу. Продукти використовуються найбільш прості і доступні, які є в будинку у кожної людини.
Інгредієнти:
- 200 грам фаршу;
- мелений перець;
- 1 склянка борошна;
- рослинна олія;
- 1 склянку кефіру;
- 1 цибулина;
- сода – 0,5 чайної ложки;
- 1 яйце;
- сіль.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність на 100 г: 350 ккал.
Біляші виходять смачними, але при цьому і калорійними. З даної кількості продуктів можна приготувати 9-10 штук соковитих і ароматних біляшів.
- У глибоку миску налити кефір, додати сіль, цукор, соду, яйце, добре перемішати і залишити на 7 хвилин;
- Коли на поверхні з'являться бульбашки, ввести муку і замісити рідке тісто, яке по консистенції нагадуватиме заготовку для оладок;
- У тарілку викласти фарш, сіль, порізану цибулю, мелений перець, перемішати і розділити на 10 кульок, які потрібно трохи приплюснути у вигляді котлети;
- Сковорідку з олією добре розігріти, викласти на неї ложкою тісто у вигляді коржів, покласти на них фарш;
- Коли коржі знизу зарум'яняться, налити зверху трохи тесту, щоб воно покрило фарш, але в центрі залишилася дірочка;
- Перевернути коржі на іншу сторону і смажити ще 4 хвилини.
Подавати таку страву потрібно відразу ж, як вона приготується. Перед подачею, найкраще викласти біляші на паперовий рушник, тоді вони не будуть такими жирними.
Ледачі біляші по-татарськи
Біляші можна готувати за різними рецептами, але особливо смачними вони виходять, якщо приготувати їх по-татарськи.
Інгредієнти:
- 400 грам борошна;
- 40 грамів маргарину;
- сіль;
- 2 яйця;
- 15 грам дріжджів;
- 0,5 склянки молока;
- 300 грам фаршу;
- цибуля – 2 штуки;
- мелений перець.
Час приготування: 1 год.
Калорійність на 100 грам: 360 ккал.
- Молоко підігріти до 35 градусів, всипати в нього дріжджі, перемішати до повного розчинення, ввести яйця, цукор, сіль, розтоплений маргарин, борошно і замісити тісто;
- Поставити тісто на 30 хвилин у тепле місце, не забувши при цьому накрити вафельним рушником;
- Цибулю нарізати дрібними кубиками, додати до нього фарш, сіль, перець за смаком і добре перемішати;
- Руки змастити рослинним маслом і сформувати з тіста порційні кульки, які розкочуються качалкою, а в середину викладається фарш;
- Краї тіста защипываются, а всередині залишається дірочка;
- На гарячу сковорідку викладаються дірочкою вниз біляші і смажать до готовності на вогні повільно, щоб фарш не залишився сирим.
Якщо немає часу смажити все біляші, можна їх сформувати, викласти на обробну дошку і відправити у морозильну камеру.
Корисні поради
Для приготування біляшів на кефірі потрібно вибирати тільки якісні та свіжі продукти. Начинку потрібно робити самостійно, а не купувати готовий фарш в магазині, який досить часто робиться з зіпсованого м'яса та обрізків.
М'ясо потрібно вибирати свіже і бажано молодих тварин, щоб фарш вийшов соковитим, ніжним і смачним. Перед його приготуванням, зрізаються всі плівки, жилки, які роблять начинку жорсткою.
Щоб біляші вийшли соковитими, в них потрібно додавати дуже багато цибулі, а якщо фарш сухий, то можна перекрутити трохи сала. Деякі господині додають в начинку трохи води, але з цим інгредієнтом потрібно бути дуже обережними, щоб не зіпсувати все блюдо.
Для приготування тіста найкраще використовувати сухі дріжджі, які починають діяти миттєво. Якщо в будинку таких немає, можна використати і сирими, потрібно тільки розраховувати необхідну кількість з розрахунку борошна.