15 март 2019 1 334

Як приготувати домашні біляші на кефірі

Напевно, у світі немає жодної сім'ї, якої б не любили біляші. Магазинні хоч і бувають смачними, але вони не завжди безпечні. В домашніх умовах можна приготувати такі біляші на кефірі, від яких не зможе відірватися ні один член сім'ї.

Простий покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
кефіру - 200 мілілітрів
масла рослинного - 50 мілілітрів
яєць - 2 шт.
борошна - 600 грам
цукру - 25 грам
соди - 1 чайна ложка
солі - за смаком
цибулин - 3 шт.
фаршу - 350 грам
сметани - 30 мілілітрів
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 361 Ккал

Тісто для біляшів можна готувати за різними рецептами, але якщо часу не так багато, можна скористатися класичним рецептом.

  1. Кефір виливається в глибоку миску, до нього додається сода, все добре перемішується і отставляется на 5 хвилин;
  2. Коли сода почне діяти, додати цукор, сіль, яйця, масло, перемішати, ввести муку і замісити м'яке тісто;
  3. Накрити миску плівкою або вафельним рушником і дати йому 30 хвилин настоятися;
  4. Цибулю почистити, дрібно нарізати, розім'яти товкачиком, щоб він пустив сік і додати його разом зі сметаною і сіллю у фарш, перемішати;
  5. Тісто вимісити, скачати його в джгут, розділити на кульки, з яких руками формуються коржі;
  6. У центр кожного коржика лягає соковитий фарш, краї тіста защипываются вгорі ,а в самому центрі залишається невелика дірочка;
  7. Біляші викладаються дірочкою вниз на розігріту сковороду і смажать з двох боків у великій кількості олії;
  8. Готувати біляші потрібно на невеликому вогні і під кришкою, щоб фарш не залишився сирим.
Після смаження всі біляші потрібно викласти на тарілку з паперовими рушниками, щоб з них була усунута зайве масло і вони не були дуже жирними.

Дріжджове тісто для біляшів на кефірі

Для приготування дріжджового тіста знадобиться трохи більше часу, але результат порадує навіть найвибагливіших гурманів.

Інгредієнти:

  • борошно – 1 кілограм;
  • яйця – 2 штуки;
  • фарш – 1 кілограм;
  • кефір – 2,5 склянки;
  • цибуля – 2 штуки;
  • сухі дріжджі – 15 грам;
  • 80 мілілітрів масла рослинного;
  • цукор;
  • сіль.

Час приготування: 2 години.

Калорійність на 100 грам: 287 ккал.

  1. Невелику кількість борошна просіюється в миску, всередині робиться поглиблення, виливається стакан кефіру, вбивають яйця, додається цукор, сіль, дріжджі і рідка опара замішується;
  2. Залишити опару на 15 хвилин, додати кефір і борошно, замісити тісто, загорнути його в пакет, рушник і дати 60 хвилин відлежатися;
  3. Тісто добре вимішується, ділиться на невеликі кульки, які розкочуються і всередину їх лягає начинка: фарш змішаний з порізаною цибулею, сіллю;
  4. Кожен гурток защипывается, залишаючи в центрі дірочку і викласти на деко, застелене папером;
  5. Коли всі біляші будуть сформовані, вони залишають на 20 хвилин, щоб трохи піднялися, потім змазують збитим з маслом, яйцем і відправляються в духовку;
  6. Випікаються 40 хвилин в духовці.

Щоб біляші вийшли смачними, пишними і соковитими, духовку треба розігріти заздалегідь до 180 градусів і під час приготування не відкривати її.

Як приготувати самогон з меду читайте в нашій статті.

Смажені кабачки в клярі — рецепт простого блюда, яке обов'язково повинно бути на літньому столі.

Читайте як приготувати неймовірно смачні цукерки з сухофруктів — пропонуємо кілька рецептів,які допоможуть вам приготувати солодощі своїми руками.

Рецепт швидких ледачих біляшів з фаршем

Приготування швидких, ледачих біляшів – процес, який не займає багато часу. Продукти використовуються найбільш прості і доступні, які є в будинку у кожної людини.

Інгредієнти:

  • 200 грам фаршу;
  • мелений перець;
  • 1 склянка борошна;
  • рослинна олія;
  • 1 склянку кефіру;
  • 1 цибулина;
  • сода – 0,5 чайної ложки;
  • 1 яйце;
  • сіль.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність на 100 г: 350 ккал.

Біляші виходять смачними, але при цьому і калорійними. З даної кількості продуктів можна приготувати 9-10 штук соковитих і ароматних біляшів.

  1. У глибоку миску налити кефір, додати сіль, цукор, соду, яйце, добре перемішати і залишити на 7 хвилин;
  2. Коли на поверхні з'являться бульбашки, ввести муку і замісити рідке тісто, яке по консистенції нагадуватиме заготовку для оладок;
  3. У тарілку викласти фарш, сіль, порізану цибулю, мелений перець, перемішати і розділити на 10 кульок, які потрібно трохи приплюснути у вигляді котлети;
  4. Сковорідку з олією добре розігріти, викласти на неї ложкою тісто у вигляді коржів, покласти на них фарш;
  5. Коли коржі знизу зарум'яняться, налити зверху трохи тесту, щоб воно покрило фарш, але в центрі залишилася дірочка;
  6. Перевернути коржі на іншу сторону і смажити ще 4 хвилини.

Подавати таку страву потрібно відразу ж, як вона приготується. Перед подачею, найкраще викласти біляші на паперовий рушник, тоді вони не будуть такими жирними.

Ледачі біляші по-татарськи

Біляші можна готувати за різними рецептами, але особливо смачними вони виходять, якщо приготувати їх по-татарськи.

Інгредієнти:

  • 400 грам борошна;
  • 40 грамів маргарину;
  • сіль;
  • 2 яйця;
  • 15 грам дріжджів;
  • 0,5 склянки молока;
  • 300 грам фаршу;
  • цибуля – 2 штуки;
  • мелений перець.

Час приготування: 1 год.

Калорійність на 100 грам: 360 ккал.

  1. Молоко підігріти до 35 градусів, всипати в нього дріжджі, перемішати до повного розчинення, ввести яйця, цукор, сіль, розтоплений маргарин, борошно і замісити тісто;
  2. Поставити тісто на 30 хвилин у тепле місце, не забувши при цьому накрити вафельним рушником;
  3. Цибулю нарізати дрібними кубиками, додати до нього фарш, сіль, перець за смаком і добре перемішати;
  4. Руки змастити рослинним маслом і сформувати з тіста порційні кульки, які розкочуються качалкою, а в середину викладається фарш;
  5. Краї тіста защипываются, а всередині залишається дірочка;
  6. На гарячу сковорідку викладаються дірочкою вниз біляші і смажать до готовності на вогні повільно, щоб фарш не залишився сирим.

Якщо немає часу смажити все біляші, можна їх сформувати, викласти на обробну дошку і відправити у морозильну камеру.

Корисні поради

Для приготування біляшів на кефірі потрібно вибирати тільки якісні та свіжі продукти. Начинку потрібно робити самостійно, а не купувати готовий фарш в магазині, який досить часто робиться з зіпсованого м'яса та обрізків.

М'ясо потрібно вибирати свіже і бажано молодих тварин, щоб фарш вийшов соковитим, ніжним і смачним. Перед його приготуванням, зрізаються всі плівки, жилки, які роблять начинку жорсткою.

Щоб біляші вийшли соковитими, в них потрібно додавати дуже багато цибулі, а якщо фарш сухий, то можна перекрутити трохи сала. Деякі господині додають в начинку трохи води, але з цим інгредієнтом потрібно бути дуже обережними, щоб не зіпсувати все блюдо.

Для приготування тіста найкраще використовувати сухі дріжджі, які починають діяти миттєво. Якщо в будинку таких немає, можна використати і сирими, потрібно тільки розраховувати необхідну кількість з розрахунку борошна.

Що ще почитати: