19 март 2019 6 670

Як приготувати картоплю по-французьки

Картопля по-французьки – це страва з ароматною і хрусткою скоринкою, відоме ще під назвою Гратен. Придуманий він був французькими бідняками, які через брак грошей на олію не смажили, а запікали овочі з додаванням вершків з молока, щоб страва не підгоріло.

Пізніше до запечене таким чином картоплі стали додавати сир, м'ясо, гриби, отримуючи нові варіації картоплі по-французьки.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
картоплі - 500 грам
вершків - 200 мл
сиру твердих сортів - 150 грам
мускатного горіха - 0,5 чайної ложки
часнику - 1 зубок
сіль і сухі прованські трави - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 162 Ккал
Класичний рецепт картоплі по-французьки не має великого переліку інгредієнтів. Їх усього три: картопля, вершки і сир. Це основні інгредієнти, але не варто забувати і про спеції. Зазвичай в Гратен додають мускатний горіх, але крім нього також можна використовувати часник, прованські трави, чорний мелений перець і інші улюблені приправи, які поєднуються з картоплею.

Послідовність роботи:

  1. Спочатку потрібно підготувати картоплю. Його слід почистити, промити і нарізати. Коренеплоди потрібно нарізати дуже тонкими кружечками. Товщина слайсів не повинна перевищувати 3 мм;
  2. Наступний етап – підготовка заливки, в ролі якого виступить вершковий соус. Для нього в сотейник з товстим дном потрібно вилити вершки і добре прогріти їх, але не доводити до кипіння;
  3. Твердий сир потерти на дрібну тертку і розділити на три частини. Дві з них відправити в сотейник до гарячих вершків. Туди ж відправити мускатний горіх і часник, пропущений через часникодавку;
  4. Коли сир розплавиться у вершках, і маса стане однорідною, соус готовий;
  5. У форму для запікання з високими бортиками викласти шар картопляних слайсів, посолити, зверху залити частиною соусу, потім знову шар картоплі і соус. Так продовжувати, поки не закінчаться всі інгредієнти. Останній шар обов'язково повинен бути полита соусом;
  6. Викладені у форму картопляні слайсы повинні будуть в загальній складності провести 40 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів. За 10 хвилин до закінчення готування Гратен зверху посипати рештою сиру;
  7. Подавати блюдо гарячим, порізавши на порційні шматки і посипати прованськими травами.

Картопля по-французьки з м'ясом в духовці

Смачніше картоплі по-французьки може бути тільки картопля по-французьки з м'ясом. Напевно, так думав той кухар, який придумав цей рецепт. Переконатися в правильності цієї думки досить легко, варто лише приготувати і спробувати це блюдо.

Необхідно взяти такі інгредієнти:

  • 500 грам картоплі;
  • 500 грам свинячої вирізки;
  • 300 грам твердого сиру;
  • 200 грам ріпчастої цибулі;
  • 200 мл жирних вершків;
  • 1 столова ложка рослинної олії;
  • зелень, чорний мелений перець і сіль.

Час приготування: 1,5 години.

Калорійність страви: 279,7 кКал/100 г.

Порядок етапів готування:

  1. М'ясо порізати невеликими шматочками, як для відбивних, товщиною не більше 1 см Відбити з обох боків, гарно посипати сіллю і перцем;
  2. Очищені коренеплоди нарізати найтоншими круглими слайсами;
  3. Ріпчасту цибулю з допомогою ножа перетворити на тонкі півкільця;
  4. Сир подрібнити за допомогою великої терки;
  5. Дно форми для запікання змастити олією. Зверху викласти половину картоплі, зверху – м'ясо, на нього – цибулю, знову – картопля. Зверху посипати всі сиром і залити вершками;
  6. Запікати в духовці на середній температурі близько 1 години. За цей час м'ясо і картоплю повинні добре пропектися, а сир перетворитися на красиву хрустку скоринку.

Картопля з фаршем

Картопля, запечена по-французьки з фаршем, виходить соковитіше і ніжніше за рахунок фаршу, який може бути не тільки курячий, свинячий або яловичий, а наприклад асорті. Ця страва ідеально підійде в якості основного страви на обід.

Для цього рецепта необхідні наступні інгредієнти:

  • 400 грам м'ясного фаршу;
  • 600 г картоплі;
  • 100 грам ріпчастої цибулі;
  • 350 грам сметани;
  • 150 грам твердого сиру;
  • 1 зубок часнику, сіль і спеції.

Час на готування: 60-80 хвилин.

Калорійність: 235,7 кКал/100 г.

Порядок приготування картоплі по-французьки з фаршем:

  1. Готовий фарш посолити, приправити спеціями, додати пропущений через землянку зубок часнику і добре вимішати;
  2. Підготовлені бульби картоплі без шкірки нарізати тонкими кільцями однакової товщини;
  3. Сир, як і для попередніх рецептів, натерти на тертці;
  4. Цибулю нашаткувати тонкими півкільцями;
  5. У форму для запікання викласти частину картоплі, змастити сметаною. Зверху зробити шар цибулі, за ним – шар фаршу, знову змастити сметаною. Поверх покласти залишився картоплю;
  6. Зверху все змастити сметаною і рясно посипати сиром;
  7. Запікати картоплю з фаршем потрібно в духовці близько 40 хвилин при середній температурі (190-200 градусів).

Читайте як правильно свинину з підливою в мультиварці. У цього рецепту є свої секрети.

Крильця в медово-гірчичному соусі — вам обов'язково варто спробувати цей цікавий рецепт.

Курячі шлунки в сметані — як правильно загасити субпродукт читайте тут.

Поради на замітку

Для картоплі по-французьки радять використовувати бульби нового врожаю. З ними блюдо виходить найбільш ніжним, що тане в роті.

Для запікання не використовується масло. Можна лише злегка змастити дно форми рослинним маслом без запаху. Позбавити овочі і м'ясо від пригорання допоможе жирна заливка.

В якості заливки для картоплі по-французьки можна використовувати жирні вершки, сметана або майонез. А можна приготувати соус. Наприклад, Вершковий соус з твердого сиру та вершків, Голландський з жовтків і вершкового масла або просто Бешамель.

Важливу роль в рецепті грає сир. Він повинен бути неодмінно твердим. Будь-які спроби використовувати плавлені сирки тільки зіпсують готову страву. В крайньому випадку, можна спробувати змішати натерту бринзу з вершками.

Особливу увагу слід приділити нарізки картоплі. Він повинен бути порізаний круглими тонкими пластинами. І чим вони будуть тонше, тим смачніше і соковитіше буде кінцевий результат. Допомогти впоратися з цим етапом готування може кухонний комбайн або спеціальна шинкування.

М'ясо для картоплі по-французьки можна попередньо замочити, наприклад, в червоному вині, щоб воно стало соковитіше.

Урізноманітнити класичний рецепт можна, додавши до картоплі і м'яса ще гриби або яблуко, нарізане теж тонкими слайсами.

Підготовка до подачі страви – це дуже відповідальний момент. Готовий Гратен необхідно розрізати на порційні шматки, але так, щоб не зіпсувати загальний естетичний вигляд. Готову страву не потребує доповнення, його достатньо тільки посипати дрібно рубаною зеленню.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: