18 май 2019 91

Як приготувати холодець з курки

Заливне з курки вважається основою урочистого меню. Це прекрасне блюдо має чудовий смак і незвичайний зовнішній вигляд, тому його так часто готують на свята. Для його приготування не потрібно володіти кулінарними здібностями, потрібно лише слідувати порадам і приготувати холодець буде зовсім просто.

Рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
курка - 1,2 кг
цибулю - 1 штука
морквина - 1 штука
сметана - 5 столових ложок
консервована кукурудза - 3 столові ложки
часник - 1 зубчик
чорний перець (горошок) - 8 грам
желатин - 20 грам
сіль - половина чайної ложки
мелений чорний перець - 1/5 чайної ложки
салат - 1 пучок
Час приготування: 300 хвилин Калорійність на 100 грам: 101 Ккал

Розглянемо покроковий рецепт приготування страви.

Перший крок:

Курку вимити, розділити на 4 частини, покласти в чашу мультиварки. Додати почищену моркву і ріпчасту цибулька.

Другий крок:

Налити 1,2 літра води, посипати сіллю, додати перчик горошком. Поставити на режим «Бульйон» на півтори години. Час від часу прибирати пінку.

Третій крок:

Поміняти режим на «Суп» і встановити час 2 години.

Четвертий крок:

Як тільки мультиварка видасть звук про закінчення варіння, дістати курку та овочі. М'ясо курки очистити від кісточок, прибрати шкірку. Курку дрібно порізати. Морквину дістати з бульйону і порізати кубиками.

П'ятий крок:

Відвар процідити. Злити 1 склянку бульйону, остудити. Додати желатин і не чіпати 40 хвилин. Далі розпустити желатин на пару або в мікрохвильовій печі. Трохи охолодити. У сметану налити 4 ст. л. розпущеного желатину, розмішати, підсолити.

Шостий крок:

У бульйон додати залишився желатин і протертий через чеснокодавку зубчик часнику. Якщо потрібно, то підсолити і насипати мелений перець.

Крок сьомий:

У форму залити трошки сметани з желатином. Поставити в холодильник до застигання.

Восьмий крок:

Коли приготоване застигне, додати шматочки курки, кукурудзу і порізану кубиками моркву.

Дев'ятий крок:

Наповнити форму бульйоном так, щоб вистачило місця для сметанного пласта. Поставити в холодильник.

Десятий крок:

Як тільки холодець застигне, вийняти форму з холодильника. До цього часу сметанна заливка застигне, тому її потрібно підігріти на пару, весь час розмішуючи. Далі заповнити верхній шар заливного сметанною сумішшю.

Одинадцятий крок:

Поставити в холодильник до абсолютного застигання.

Дванадцятий крок:

Прикрасити блюдо листям салату. Можна, за бажанням, додати гірчицю, хрін або соус з хрону і майонезу.

Заливне з желатином і зеленим горошком

Інгредієнти:

  • куряча грудка – 1 штука;
  • морква – 1 штука;
  • оливки – 4-5 штук;
  • зелений горошок в банку – 150 грам;
  • желатин – 10-15 грам;
  • кріп, петрушка, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Час приготування холодцю з курки з желатином і горошком складе близько 5 годин. Калорійність на 100 грам – 45 ккал.

Спершу треба зварити бульйон. Для цього слід почистити моркву і покласти її в каструлю. Потім туди ж додати куряче філе і залити кип'яченою водою. Поставити на плиту і зварити бульйон.

Коли бульйон звариться, вийняти з нього курку і моркву. В гуртку води розвести желатин, після того, як він розбухне, додати його до бульйону, заздалегідь профильтрованному через щільне ситечко. Кип'ятити не треба!

Далі готову моркву нарізати кубиками. Оливки нарізати кільцями і разом з морквою, покласти на дно форми. Залити трошки бульйону і почекати поки він охолоне. Далі додати консервований горошок і знову залити тоненьким шаром бульйону.

Філе курки порізати соломкою. Коли з бульйону вийде холодець, розкласти по формах м'ясо курки, поверх нього покласти дрібно порізану зелень і залити бульйоном цілком.

Поставити форми в холодильник і залишити не менше, ніж на 3 години.

Салат зі смаженими печерицями — його незвичайний смак робить будь салат більш ситним.

Як приготувати смачний салат з грибів з сиром, читайте нашу добірку рецептів.

Рецепти самих цікавих салатів з овочів -= їх можна готувати хоч кожен день.

Куряче заливне з червоними перцями

Необхідні інгредієнти:

  • яйце – 10 штук;
  • копчена курка – 200 грам;
  • курячий бульйон – 2 склянки;
  • желатин – 20 грам;
  • зелений горошок (в банку) – 3 столові ложки;
  • кукурудза (в банку) – 3 столові ложки;
  • червоний болгарський перець – 1 штука;
  • кріп, петрушка, сіль – за смаком.

Часу для його приготування знадобиться не більше 4 годин. Калорійність страви – 96 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Желатин замочити в остуженном курячому бульйоні і залишити його поки не розбухне;
  2. Встановити желатин на плиту і гріти, регулярно розмішуючи, поки він не розчиниться. Не кип'ятити;
  3. З тупого краю яйця потрібно акуратно виконати маленькі дірочки вилийте жовток з білком. Для приготування заливного вони не потрібні, але їх можливо застосувати в приготуванні інших страв;
  4. Шкаралупу добре вимити і висушити, потім покласти в підставку для яєць;
  5. Копчену курку і перчик нарізати дрібними кубиками;
  6. З горошку і кукурудзи злити воду;
  7. Всередину шкаралупи укласти кріп або петрушку, а потім начинку з горошку, кукурудзи, курочки і перцю. Начинкою потрібно заповнити всю шкаралупу, щоб не було вільного місця;
  8. Поверх шкаралупи покласти зелень і залити приготовленим заздалегідь курячим желе. Поставити в холодильник поки не застигне;
  9. Після застигання почистити холодець від шкарлупки і покласти його на велику тарілку.

Заливне з курки з червоним перцем готово!

Секрети приготування страви

При приготуванні холодцю з курки, краще, щоб вона була не з магазину, а своя домашня – не особливо м'ясистою і костистою. Добре виходить желе, коли бульйон з півня або дичини. М'ясо не повинно бути жирним, так як жир не дає заливного застигнути.

Само собою, м'ясо купують високої якості і свіже. Ніжки, гомілку, лапки добре промивають, очищають і замочують не менше години. Потім ніжки заливають прохолодною водою, кип'ятять, а потім зливають і знову заповнюють каструлю з м'ясом водою. Все це для того, щоб бульйон вийшов прозорим і не дуже жирним.

Найкраща пропорція води і м'яса – 2 до 1, а вода повинна бути прохолодною – таким чином бульйон стане ще смачніше. Коли бульйон скипає, вогонь зменшують до мінімального і готують ще 5-7 годин, іноді 12 годин.

Час приготування залежить від необхідної кількості заливного та складності рецепта. Скільки його варити – тема важлива, так як чим воно більше вариться, тим більш соковитим, густим і наварным вийде холодець.

Якщо воно недостатньо добре застигає, отже, води було дуже багато або її доливали під час готування. У цьому випадку страву необхідно доготувати або додати желатин.

Заливне з курки приготувати дуже просто! Перед подачею до столу можна прикрасити зеленню, оливками, маслинами або овочами. Це апетитну страву корисно для здоров'я, так як в ньому є багато колагену. Піклуйтеся про себе і про здоров'я своєї родини і подавайте холодець не тільки на свята!

Що ще почитати: