12 май 2019 5 613

Як приготувати холодець з щуки з желатином і без нього

Заливне з щуки має ідеально ніжним смаком, крім того, бульйон з цієї риби виходить прозорим. Саме ж м'ясо відрізняється малим вміст кісток, має білий колір і чудово виглядає в готовому вигляді. Сьогодні ми розповімо вам декілька рецептів заливного з щуки.

Заливне з вареними яйцями і зеленню
Інгредієнти Кількість
щука - близько 1 кг
яйця відварні - 2 штуки
морква і цибуля - по 1 штуці
вода - 2 літра
желатин - 2 ст. ложки
сіль і спеції - за смаком
петрушка і кріп - по невеликому пучку
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 120 Ккал

Тушку заливаємо водою і ставимо на вогонь. Даємо закипіти і зменшуємо потужність конфорки до мінімуму. Кладемо сіль, спеції, моркву і цибулину в лушпинні для золотистого відтінку.

Готову рибу викладаємо на блюдо і розбираємо, видаляючи кісточки. Морква ріжемо кружальцями, яйця — аналогічно.

Відливаємо частину бульйону склянку і насипаємо туди желатин. Суміш ретельно розмішуємо і доводимо до кипіння. Змішуємо з іншою рідиною.

На дно блюда кладемо яйця, моркву, дрібно нарізану зелень, рибу. Заливаємо бульйоном, даємо охолонути до кімнатної температури і поміщаємо в холодильник.

Покроковий рецепт

Продукти:

  • вода — 1,5 літра;
  • щука — 1 кг;
  • морква — 1 штука;
  • цибулина — 1 штука;
  • лавровий лист — 2 штуки;
  • спеції за смаком;
  • сіль — за смаком;
  • желатин — 3 ст. ложки.

Витрачений час — 2 години. Калорійність на 100 грамів — 98 ккал.

Після підготовки всіх продуктів починаємо готувати холодець:

Рибу, якщо треба, потрошимо і ретельно миємо. Плавники і голову відрізаємо. Заливаємо тушку водою і ставимо на вогонь. Кладемо цілу цибулину з лушпинням і моркву. Оскільки мова йде про рибу, то вона звариться досить швидко. Незадовго до готовності кладемо спеції і лавровий лист.

Щуку розбираємо і відокремлюємо від кісток, моркву ріжемо кружальцями.

Бульйон проціджуємо, а потім відливаємо частина в склянку. Доводимо до кипіння і додаємо желатин, постійно помішуючи. Розчиняємо отриману суміш в іншому бульйоні.

У загальне блюдо або в порційні форми кладемо шматочки риби і морквини, заливаємо бульйоном. Даємо охолонути, а потім поміщаємо в холодильник. Заливне швидко застигає і подавати його можна вже через годину.

Як приготувати холодець з щуки без желатину

Заливне цілком можна приготувати і без желатину, якщо раптом його не виявилося вдома.

Інгредієнти:

  • риба щука — 1 тушка вагою до 1 кг;
  • морква — 1 штука;
  • цибулина — 1 велика;
  • сіль за смаком;
  • перець горошком — 3 штучки;
  • половинка лимона;
  • вода для бульйону — 1,5 літра.

Витрачений час — 2 години. Калорійність на 100 грамів — 110 ккал.

Починаємо приготування заливного:

Видаляємо зябра з щуки, кладемо рибу в каструлю і заливаємо водою. Цибулину добре миємо й відправляємо туди ж (лушпиння додасть золотистий відтінок). Моркву чистимо, ріжемо навпіл і варимо разом з іншими продуктами близько 30 хвилин. Не переваріть, адже м'ясо щуки дуже ніжне. Оскільки кістки і плавники з головою ми залишаємо, то холодець відмінно застигне.

Готову щуку відокремлюємо від кісток, бульйон солимо й додаємо спеції.

Лимон ріжемо тонкими півкільцями. На дно посуду викладаємо скибочку лимона, рибу і кружечки моркви. Заливаємо водою і даємо охолонути. Для остаточного застигання прибираємо заливне в холодильник.

Кабачкові млинці — кілька простих і оригінальних рецептів на кожен випадок.

Читайте як приготувати яблучне пюре для грудничка в нашій статті.

Спробуйте приготувати ковбаски до пива за нашим рецептом.

 

Рецепт приготування заливний фаршированої щуки

Якщо ви хочете здивувати гостей незвичайним блюдом, то пропонуємо приготувати холодець з фаршированої щуки. Це досить трудомістко, але смак варто того.

Інгредієнти:

  • риба (щука) — тушка вагою до півтора кг;
  • желатин — 2 столових ложки;
  • вода — 2 літри;
  • морква — 1 штука;
  • цибулина — 2 штуки;
  • сіль за смаком;
  • перець — 3 горошини;
  • черствий білий хліб — приблизно 200 грамів.

Витрачений час — 2 години. Калорійність на 100 грамів — 144 ккал.

Знімаємо з тушки шкіру, намагаючись не пошкодити її. Прибираємо голову, кістки і хребет з зябрами. Шкіру залишаємо. Отримане філе перемелюємо в блендері або м'ясорубці, додаємо вимочений у воді хліб, 1 очищену цибулину і половинку морквини. Солимо і перчимо.

На шкіру розкладаємо суміш і туго загортаємо її. Можна закріпити чистою марлею або зубочистками.

У воду кладемо фаршировану тушку, що залишилася цибулину з лушпинням і моркву. Варимо близько 30 хвилин.

Викладаємо щуку на тарілку і нарізаємо на зручного розміру шматочки. У склянці бульйону розчиняємо желатин і доводимо до кипіння. Змішуємо з іншою рідиною.

На блюді розкладаємо рибу, моркву кружечками і заливаємо желе. Даємо охолонути до кімнатної температури і переміщаємо в холодильник.

Корисні поради

Щоб отримати смачну страву, слід знати декілька хитрощів:

  1. Щука вариться тільки на повільному вогні і заливається холодною водою. Ще смачніше буде готовий бульйон, якщо його тушкувати близько півгодини. Особливо це стосується рибки з кістками і головою. Збільшення часу варіння буде сприяти швидкому і краще застигання;
  2. Додати в готовий холодець можна не тільки моркву, але і зелень, зерна граната, відварене яйце, порізаний кружальцями, солодкий болгарський перець, гриби, горошок, зерна кукурудзи;
  3. Уважно читайте інструкцію з приготування желатину на упаковці. Продукцію деяких виробників потрібно попередньо замочувати у холодній воді;
  4. Можна готувати холодець з декількох сортів риби. Наприклад, додати горбушу. Вона додасть більш яскравий смак і поліпшить зовнішній вигляд страви.

Тепер ви знаєте, як приготувати смачний холодець з щуки. Як бачимо, ця рибка годиться не тільки для котлет. Таке блюдо можна готувати, нескінченно додаючи нові інгредієнти.

Що ще почитати: