08 март 2019 153

Як приготувати яловичину в духовці у фользі

М'ясні страви займають особливе місце в кулінарії. Яловиче м'ясо відрізняється приємними смаковими властивостями, воно досить поживна. Багато оригінальні рецепти включають в себе яловичину, причому приготовану у фользі.

При цьому вона виходить досить смачною і м'якою. Пропонуємо розглянути рецепти приготування яловичини в духовці різними способами, з незмінним застосуванням у всіх них фольги.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
Яловича вирізка - 1500 м
Сіль - за смаком
Перець - 6 р
Коріандр - 6 р
Часник - 5 зубчиків
Соєвий соус - 60 г
Морквина - 2 штучки
Лимонний сік - дві столові ложки
Фольга - для запікання
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал
Готувати яловиче м'ясо не настільки складно, як це здається деяким людям. Насправді його реально приготувати без особливих зусиль. Все, що потрібно для виготовлення такої страви – свіжий шматок м'яса і повноцінно працюючий духова шафа. При цьому неважливо, буде він функціонувати на електриці або на газу.

Головне – створити потрібну температуру близько 200 градусів. Важливе значення має свіжість м'яса і всілякі приправи. При виборі потрібного шматка слід звертати увагу на її запах, колір і тургор.

Якщо м'ясо вже почало пропадати, воно видає неприємний запах, змінює колір з рожевого на блідо-сірий і при натисканні на ньому довго залишаються вм'ятини.

Спосіб приготування запеченої яловичини шматком у фользі:

  1. Яловичину ретельно очищають, промивають, а потім осушують (для цього використовують сухий рушник);
  2. Після цього його ретельно натирають перцем, сіллю і коріандром;
  3. Часник чистять, розчавлюють в спеціальній часничниці;
  4. Готують соус: змішують оливкова олія з лимонним соком, сіллю, часником і перцем;
  5. Просочують отриманою масою м'ясо і залишають його на деякий час (приблизно на годину);
  6. Морква чистять, миють, ріжуть на тонкі кружечки;
  7. Коли яловичина настоїться, потрібно зробити в ній надрізи, в які помістити шматочки моркви і часнику;
  8. М'ясо поміщають у фольгу і ставлять в духову шафу, де воно ґрунтовно пропікається при високій температурі – приблизно 200 градусів (приблизно 60 хвилин);
  9. Готову страву дістають з духовки, остуджують (можна збризнути майонезом і прикрасити зеленню), нарізають на порційні шматочки і ставлять на стіл.

Яловичина порційно з сиром і помідорами

Таке блюдо готувати дуже легко, не потрібно використання заморських продуктів. Навіть якщо немає особливих кулінарних здібностей і досвіду, все одно можна без проблем приготувати на обід або до свята смачне і соковите блюдо зі свіжої яловичини.

Необхідно особливо ретельно вибирати потрібний шматок в магазині або на ринку, щоб уникнути порченного або неякісного продукту. Свіже м'ясо має приємний запах, при надавлюванні пальцем вм'ятини не залишаються на тривалий час.

Якщо яловичину попередньо промаринувати, вона вийде особливо соковитою і смачною. Фольга дозволяє м'яса залишатися особливо м'яким, адже зазвичай воно пересушується в духовій шафі. Помідори відмінно поєднуються з яловичиною й надають їй неймовірно приємний смак.

Інгредієнти для приготування яловичого м'яса у фользі з помідорами:

  • Помідори – 3 штуки;
  • Сіль – за смаком;
  • Перець чорний мелений – за смаком;
  • Розмарин мелений — 4 г;
  • Коріандр мелений – 4 г;
  • Яловичина – 800 г;
  • Соняшникова олія – 30 г;
  • Майонез – 40 г;
  • Цибуля – 1-2 штуки;
  • Сир твердий – 20 р.

Час приготування: 60 хвилин. Калорійність: 260 кілокалорій за 100 г готового продукту.

Приготування яловичини з помідорами в духовці у фользі:

  1. Спочатку необхідно підготувати всі необхідні інгредієнти, щоб вони були під рукою;
  2. М'ясо миють, очищають від плівок, нарізають на шматочки і приступають до їх отбиванию;
  3. Підготовлену яловичину просочують сумішшю з солі, перцю, розмарину, коріандру, масла;
  4. Викладають шматки на попередньо змащену фольгу, кладуть на деко;
  5. Томати миють, нарізують на кружальця, кладуть їх поверх м'яса, збризкують маслом;
  6. Цибулю очищають, ріжуть на кільця і викладають шаром на поверхні яловичини і помідорів;
  7. Зверху посипають тертим сиром, з кондитерського шприца видавлюють красиві візерунки з майонезу;
  8. Підготовлене блюдо накривають фольгою і ставлять у духову шафу (який вже заздалегідь ґрунтовно прогрітий) і випікають протягом певного часу – до години (температура – 190 градусів).

Як приготувати яловичину з картоплею і грибами

Щоб приготувати смачне м'ясо, достатньо мати в будинку фольгу і трохи спецій. Але якщо в холодильнику є гриби і картоплю, реально приготувати особливо апетитна страва без особливих зусиль.

Інгредієнти для приготування печеної яловичини з грибочками і картоплею:

  • М'ясо яловиче – 1000 м;
  • Картопля – 15 бульб;
  • Морква (невелика) – 2 штуки;
  • Цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • Гриби – 300 г;
  • Перець солодкий — 2 стручки;
  • Перець мелений чорний — 5 м;
  • Коріандр мелений – 5 г;
  • Сіль – за смаком;
  • Масло рослинне – для змазування дека;
  • Сметана – 50 г;
  • Оцет – 1,5 столові ложки
  • Сир твердий – 50 р.

Час приготування: 1 год. Калорійність: 260 кілокалорій в 100 г готового продукту.

Отже, як приготувати яловичину з картоплею і грибами в духовці у фользі:

  1. М'ясо промивають, видаляють прожилки і плівки, ріжуть на невеликі шматочки;
  2. Яловичину відбивають;
  3. Гриби промивають, видаляють непотрібні частини, подрібнюють ножем;
  4. Картоплю чистять, миють, ріжуть на тонкі скибочки;
  5. Солодкий перець промивають, видаляють серцевину, нарізують на шматочки;
  6. Морква готують і ріжуть на тоненькі гуртки;
  7. Готують соус на основі перцю, коріандру, солі, оцту і сметани;
  8. Їм просочують яловичину, дають їй настоятися протягом години;
  9. Готують лист, накривають його фольгою, змащують маслом;
  10. На кулінарний лист викладають шар картоплі, зверху – м'ясо, потім кільця цибулі, моркви, знову картопля, м'ясо, перець і цибулю;
  11. Після цього всі покривають сметаною і посипають тертим твердим сиром;
  12. Зверху накривають шаром фольги і ставлять в духовку;
  13. Яловичина повинна випікатися при температурі до 200 градусів, близько 60 хвилин.

Стейки яловичини з томатами

Печений стейк – улюблена страва в багатьох європейських країнах. Так називають кусень м'яса, який обсмажена на вогні. Його готують на основі яловичини. Якщо спекти шматочки яловичого м'яса в духовій шафі у фользі, вийде відмінний, поживне блюдо. Помідори додадуть йому якусь «родзинку», а фольга збереже соковитість.

Інгредієнти для приготування страви:

  • Яловиче філе – 1 кг;
  • Сіль — за смаком;
  • Томати – 4 штуки;
  • Мелений чорний перець – на смак;
  • Базилік і розмарин – на смак;
  • Олія соняшникова – 100 р.

Час приготування: 55 хвилин. Калорійність: 270 кілокалорій в 100 г готового страви.

Як запекти стейки яловичини з помідорами у фользі в духовці:

  1. Яловичину промивають, просушують, розрізають на тонкі шматочки (не вздовж волокон, а впоперек);
  2. У кипляче масло занурюють яловичі скибочки, просмажують кілька хвилин і викладають на тарілку;
  3. В блюдце перемішують розмарин, сіль, чорний перець, базилік і масло;
  4. Отриманим маринадом змащують шматки м'яса з усіх сторін;
  5. Томати миють, ріжуть на кружечки;
  6. Стейки викладають на змащену маслом фольгу, викладають на них шматки помідорів;
  7. Фольгу гарненько загортають, щоб не просочився сік, ставлять у духовку і випікають протягом 15 хвилин (при температурі 190 г).

Простий рецепт страви на швидку руку — читайте як приготувати смачну страву за кілька хвилин.

Хачапурі з листкового тіста з сиром — улюблена закуска, яка має свої секретики. Читайте докладніше.

Пахлава медова кримська — рецепт з покроковим фото і порадами.

Королевська буженина

В першу чергу для отримання апетитного страви потрібно знайти хороший шматок яловичини, який буде позбавлений прожилок. Він повинен важити приблизно один кілограм і більше. Можна вибрати ошийок або окіст.

Ідеальне м'ясо не є парним або замороженим. Щоб промити його, потрібно взяти 1,5 літра води і 85 г солі. Прянощі опускають у половину літра киплячої води і готують розсіл.

Коли він охолоне, у нього занурюють шматок м'яса. Потім його залишають на кілька діб, температура в приміщенні не повинна перевищувати 8 градусів вище нуля.

Інгредієнти для приготування буженини з яловичини у фользі:

  • Сіль – 85 м;
  • Вода – 2 літри;
  • М'ясо яловиче – 1,6 кг;
  • Перець мелений – 6г;
  • Розмарин – 7 г;
  • Коріандр – 5 р.

Час приготування: 45 хвилин (страва), 5 доби (засолення м'яса). Калорійність: 270 кілокалорій в 100 г страви.

Як і скільки запікати буженину з яловичини в духовці у фользі:

  1. Яловичину (шийка, окіст) промивають, сушать;
  2. В половині літра води розчиняють сіль, опускають туди м'ясо;
  3. У киплячу воду кидають чорний перець, розмарин, коріандр, кип'ятять і охолоджують;
  4. Виливають пряний розсіл в солону воду з м'ясом – виходить маринад;
  5. М'ясо залишають у холодному місці на п'ять діб;
  6. Яловичину кладуть у фольгу, запечатують конвертом, викладають на лист;
  7. Запікають буженину в духовці при температурі 190 градусів протягом півтора години.

Температура духової шафи може бути нижче 180 градусів (мінімум – 160 градусів), але в цьому випадку буде потрібно більше часу для повного приготування. Не менше 3 годин. Інакше м'ясо вийде жорстким. Однак максимальний час випікання – 4 години.

Поради досвідчених кулінарів

Іноді трапляється, що господиня виконує всі потрібні дії в процесі приготування яловичини у фользі, але при цьому не отримує очікуваного результату. Вся причина може ховатися в неправильному підході до справи. Фахівці дають такі рекомендації:

  1. Важливо правильно підібрати шматок м'яса, визначившись з його призначенням: якщо це буженина, то вибирають жирний ошийок або окіст, для стейка і запеченого м'яса теж беруть м'якоть без кістки (філе);
  2. Буженина вийде смачніше, якщо м'ясо попередньо витримати в маринаді протягом п'яти днів;
  3. Фольга не дозволяє яловичині пересушуватися, тому для отримання соковитого страви її рекомендується замотувати в два шари такого матеріалу;
  4. Щоб запечене яловиче м'ясо вийшло апетитним, потрібно гарненько відбити шматочки;
  5. Для яловичини можна використовувати будь-які спеції, які кладуть в м'ясо;
  6. Тертий твердий сир дозволяє отримати тоненьку, рум'яну скоринку.

У процесі випікання яловичини у фользі в духовці важливо простежити момент її повної готовності. Рекомендована температура для приготування в духовці – 160-200 градусів. Готову страву можна подавати з кетчупом і зеленню.

Що ще почитати: