03 май 2019 31

Як приготувати тушковану яловичину з чорносливом

Яловичина відмінно поєднується з чорносливом. І не варто думати, що чорнослив зможе якось зіпсувати м'ясо, він навпаки зробить його незвичайним, додасть дивовижний аромат і пікантний смак.

Досить часто готують яловиче тушковане м'ясо з чорносливом, це частування відмінно підходить практично для будь-якого свята. Якщо ви ще не знаєте рецепт і жодного разу не готували цю страву, пропонуємо розглянути кілька способів приготування.

Тушкована яловичина з чорносливом
Інгредієнти Кількість
яловичого м'яса з лопатки або шеечной частини - 800 грам
сушеного чорносливу - 120 грам
лука - 2 штучки
теплої води - 270 мл
олії соняшникової - трохи
приправи «Суміш перців» - щіпка
насіння коріандру - 1 маленька ложечка
лаврового листа - 3 штучки
солі - трохи
петрушки, кропу для прикраси - 5-6 стебел
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

Як робити:

Для початку готуємо м'ясо. Споліскуємо його холодною водою, протираємо паперовими серветками і прибираємо зайвий жир, прожилки, плівки;

Підготовлене м'ясо слід нарізати на невеликі брусочки. Якщо яловичина занадто жорстка, то кожен шматочок можна відбити;

Чорнослив слід промити, покласти в миску і залити теплою водою. Залишаємо його замачиваться на 15-20 хвилин;

З ріпчастої цибулі прибираємо лушпиння, нарізаємо його на дуже дрібні квадратики;

На плиту поміщаємо сковорідку з чавунної основи, наливаємо в неї рослинне масло і гріємо;

У прогріте масло відкидаємо цибулька, підсолюємо, пасеруємо і залишаємо зажариваться кілька хвилин. Обов'язково перемішуємо, щоб цибуля не підгорів;

Через кілька хвилин викладаємо в сковорідку шматочки яловичини, добре розмішуємо дерев'яною лопаткою. М'ясо має рівномірно розподілитися по всій сковорідці;

Готуємо його у власному соку як можна довше. Саме за рахунок соку м'яса забезпечується хороша густота майбутньої підливи, тому обсмажуємо його подовше;

Як тільки м'ясний сік буде випаровуватися, заливаємо туди півсклянки води, лавровий лист, коріандр, приправу «Суміш перців». Все перемішуємо і залишаємо тушкувати на 10 хвилин;

Вимочений чорнослив виймаємо з води, розрізаємо на дві частини і викладаємо до м'яса. Все змішуємо;

Продовжуємо готувати до тих пір, поки м'ясо не стане м'яким;

Після приготування прикрашаємо все дрібними (нарізаними або порваними руками) листочками зелені.

Яловичина з чорносливом, тушкована в мультиварці

Складові компоненти:

  • Яловиче м'ясо – 900 грам;
  • Чорнослив в'ялений – 150 грам;
  • 2 невеликі цибулини;
  • Морква – 1 штука;
  • 4-5 часникових зубчиків;
  • Рослинна олія;
  • Кілька листочків лаврушки;
  • Щіпка солі;
  • 1 маленька ложечка мускатного горіха;
  • Чорний мелений перець – за смаком;
  • 280 мл води.

Скільки готується – 1 година 30 хвилин.

Скільки калорій в 100 грамах – 145.

Переходимо до готування:

  1. Яловиче м'ясо обполіскуємо прохолодною водою, видаляємо прожилки, зайвий жир, плівку. Обтираем паперовими рушниками;
  2. Далі яловичину нарізаємо невеликими скибочками;
  3. З цибулин знімаємо шкірку і нарізаємо невеликими кубиками або соломкою;
  4. Моркву очищаємо від бруду, споліскують і нарізаємо невеликими смужками;
  5. В мультиварку підливаємо маслечка, виставляємо програму «Випічка» або «Смаження» і кладемо туди скибочки м'яса;
  6. Обсмажуємо його 10-15 хвилин, до появи рум'яності;
  7. Підрум'янені шматочки м'яса викладаємо в чашку;
  8. Підливаємо в мультиварку ще маслечка і закидаємо туди цибульку з морквою;
  9. Готуємо овочеву нарізку в тому ж режимі до м'якого стану, всі періодично перемішуємо;
  10. Потім викладаємо до овочевої нарізці шматочки м'яса, заливаємо все гарячою водою. Всі підсолюємо, посипаємо чорним перчиком, додаємо мускатний горіх, пару листочків лаврушки;
  11. Виставляємо режим «Гасіння» і вибираємо час 1 годину;
  12. Тим часом чорнослив обполіскуємо, його можна замочити в теплій воді на 10 хвилин. Нарізаємо на середні шматочки;
  13. З часточок часнику знімаємо шкірку і нарізаємо дрібненькими шматочками;
  14. Через 30-35 хвилин додаємо до м'яса чорнослив, шматочки часнику і готуємо 25 хвилин, прямо до звукового сигналу мультиварки.

Смачні млинці з сиром вміє робити правильно не кожна господиня. Але також важливо підібрати цікаву і смачну начинку. Читайте як правильно зробити млинці.

Як приготувати макарони по флотськи з фаршем, додати у фарш і як правильно приготувати м'ясо. Дивіться покрокові фото та рекомендації кулінарів як правильно приготувати це блюдо.

Смачний соус для піци як в піцерії, читайте як правильно приготувати. Рецепт тут.

Рецепт тушкованої яловичини з чорносливом в духовці

Що знадобиться:

  • 2 кілограми яловичого м'яса;
  • 400 грам чорносливу без кісточок;
  • 3-4 штуки морквин;
  • Цибуля – 3-4 штучки;
  • Трохи чорного меленого перцю;
  • Перець горошком – за смаком;
  • 3-4 штучки гвоздики;
  • Лаврове листя – 2-3 штучки;
  • Рослинне масло.

Скільки готується – 2 години 50 хвилин.

Калорійність в 100 грамах – 130.

Приступаємо до приготування:

  1. Яловичину потрібно сполоснути, очистити від зайвого жиру, прожилок і плівки. Нарізаємо її на середні порційні шматочки;
  2. Цибулька очищаємо від шкірки, нарізаємо півкільцями;
  3. З моркви чистимо шкірку, промиваємо і ріжемо кружечками;
  4. У сковорідку наливаємо олію, прогріваємо;
  5. На розпечене масло викладаємо шматочки яловичого м'яса, підсолюємо і смажимо з обох боків до золотистої скоринки;
  6. Форму для запікання збризкуємо рослинним маслом, викладаємо в неї яловичі шматочки і приправляємо їх чорним перчиком;
  7. Чорнослив нарізаємо довільними шматочками і викладаємо на яловичину;
  8. Кружечки моркви засипаємо в ту ж сковороду, в якій смажилося м'ясо і обсмажуємо пару хвилин;
  9. Викладаємо моркву зверху чорносливу;
  10. Цибулька також трохи смажимо і кладемо зверху всіх інгредієнтів;
  11. Посипаємо все перцю горошком, кладемо кілька гвоздичок і пару листочків лаврушки;
  12. Заливаємо все гарячою водою, вона повинна закривати всі компоненти;
  13. Прогріваємо духовку до 180 градусів і прибираємо туди форму. Запікаємо 2,5 години.

Корисні поради

  • М'ясо яловичини в середньому готується годину-півтора, все залежить від віку тварини, якщо м'ясо староватое, то готувати його потрібно майже 2 години;
  • Також в процесі готування стежимо за підливою, якщо вона википатиме, потрібно зменшити вогонь і підлити ще води;
  • Обов'язково додавайте різні спеції, вони зроблять блюдо ароматною і дуже смачною.

Яловичина з чорносливом готується дуже просто і легко. Головне в цій справі — мати гарне терпіння, тоді все вийде на вищому рівні. Якщо ви будете точно дотримуватись рецептури, то в результаті ви отримаєте чудове святкове частування.

Що ще почитати: