17 апрель 2019 1 809

Як приготувати їжачки з фаршу в духовці

Смачно приготувати, здивувати, нагодувати близьких і рідних часом стає нелегким завданням. Експерименти на кухні призвели до оновлення багатьох класичних страв, приготованих з оригінальною родзинкою, представленої у вигляді таких додатків, як соус, начинка, підлива.

Їжачки з фаршу в духовці в сметанному соусі
Інгредієнти Кількість
свинячий фарш - 750 г
яйце куряче - 1 шт.
сухарики (соломкою для голок у їжака) - 150 г
цибуля ріпчаста - 70 г
морквина - 70 г
сметана - 200 мл
масло вершкове - 100 г
бульйон м'ясний - 0,5 л
томатна паста - 50 мл
борошно - 100 г
сіль, зелень і перець - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 г: 170 Ккал
Ароматні і апетитні тефтелі і котлетки готує практично кожна господиня. М'ясні страви приносять у раціон різноманітність і містять багато вітамінів і мінералів.

Їжачки з фаршу за формою і способом приготування нагадують собою фрикадельки, але не для супу, а для запікання в духовці з чудовим сметанним соусом.

Приступаючи до готування потрібно підготувати всі продукти. Морква і цибуля очистити, дрібненько порізати і обсмажити на вершковому маслі.

Збити яйце в глибокій тарілці, туди ж викласти фарш, додати підсмажені овочі, пучок дрібно нарізаної зелені, сіль, томатну пасту, перець і добре перемішати. На сковороді обсмажити борошно. Сметану ретельно змішати з теплим бульйоном і постигла борошном, щоб не утворилися грудочки.

З отриманої м'ясної маси слід формувати тюфтельки завбільшки з куряче яйце – це і будуть їжачки. Потім, підготовлені м'ясні кругляш, викласти на форму для запікання, потикати тоненькі сухарики в кожного майбутнього їжачка і акуратно залити сметанним соусом. Встановити посередині духової шафи на сорок хвилин при температурі 180°.

Готових їжачків з фаршу можна прикрасити зеленню, подати до столу зі свіжими овочами або консервацією.

Рецепт рисових їжачків

Чудове блюдо, яке представляє з себе тюфтельки, запечені в духовці, отримало назву «їжачки з фаршу». Рис, який додається в фарш, стирчить з м'ясних кульок і нагадує голочки їжака.

Даний рецепт дозволить урізноманітнити щоденне меню і принесе насичений, ароматний смак. Для приготування знадобляться:

  • 0,6 кг фаршу курячого;
  • 1 яйце куряче;
  • 2 помідори;
  • 70 г моркви;
  • 150 г рису;
  • 70 г цибулі ріпчастої;
  • 0,3 кг бульйону;
  • 30 г олії;
  • спеції, сіль за смаком.

Час готування їжачків становить одну годину, а енергетична цінність на 100 г страви всього 120 ккал.

Готовий фарш розморозити, або соковиті шматочки курятини перемолоти на м'ясорубці. Рис відварити до напівготовності, промити і остудити.

Всі овочі – морква, помідори, цибулю – почистити, дрібно нашаткувати і пасерувати на пісному маслі. Потім викласти їх на дно горщиків для запікання в духовці.

У фарш вбити яйце, додати рис, спеції і сіль, а потім ретельно перемішати і «відбити» для додання в'язкості.

Сформувати з нього їжачків – круглі тефтелі розміром з невелике куряче яйце. На пасеровані овочі викласти їх по 4-5 штучок в кожен горщик і залити теплим бульйоном на три сантиметри від дна.

Все накрити фольгою або кришечками і помістити в розігріту до 180° духовку на півгодини. Неймовірно ніжне і соковите блюдо дивовижно поєднується з гарніром з картоплі, цвітною капустою, гострим, пряним соусом.

Як приготувати тефтелі з вершковою підливою

М'ясні страви є невід'ємною частиною правильного раціону харчування. Урізноманітнити повсякденне меню можна їжачками з фаршу з підливкою з вершкового соусу.

Багатий насичений смак і прекрасне поєднання інгредієнтів порадують близьких і гостей. Для створення цієї страви потрібні наступні складові:

  • фарш (свино-яловичий) – 0,6 кг;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • вершки (жирність 20%) – 100 г;
  • рис – 100 г;
  • вершкове масло – 40 г;
  • томатна паста – 50 р;
  • морква (велика) – 120 г;
  • борошно – 30 г;
  • бульйон – 0,5 кг;
  • часник – 1 зубчик;
  • цибуля ріпчаста – 200 г;
  • перець;
  • сіль.

При виборі змішаного фаршу час приготування страви займає близько 70-80 хвилин, а калорійність 100 г їжачків становить 165 ккал.

Для підготовки м'ясної частини страви потрібно відварити рис до напівготовності і остудити. У фарш вбити яйце, присипати сіллю, перцем. Одну цибулину і часник подрібнити, разом з рисом додати в м'ясну суміш.

Все добре перемішати, виліпити м'ясні катиші (приблизно по 50 г кожен) і викласти у форму для запікання на незначній відстані один від одного.

Для вершкової підливи цибулька нарізати півкільцями і тушкувати на вершковому маслі в сковороді п'ять хвилин. Потім додати нарізану тонкою соломкою моркву і тушкувати ще п'ять хвилин.

Додати томатну пасту, перемішати, всипати борошно і постійно помішувати пару хвилинок. Повільно залити овочеву масу бульйоном, тушкувати ще десять хвилин і, додавши вершки, прибрати з вогню, трохи посоливши і поперчив.

М'ясні їжачки, підготовлені у формі, залити підливою, накрити фольгою і відправити в розігріту до 180° духовку на сорок хвилин.

Отримані їжачки в вершковою підливці прямо-таки тануть у роті, мають ніжний і смачний смак.

А ви знаєте як приготувати котлети з курячого фаршу з вівсяними пластівцями?

Незвичайно смачні і соковиті курячі шлунки приготовані в мультиварці, готуються дуже швидко і просто. Покроковий рецепт з фото.

Рецепт піци в мікрохвильовці — впораються навіть діти.

Сирні тюфтельки з томатним соусом

Усім знайомі тефтелі з фаршу з рисом, однак, використовуючи додаткові інгредієнти, можна створити неймовірно смачне і по-королівськи чарівне блюдо з оригінальною назвою «Їжачки» з додаванням сиру двох сортів та томатного соусу. Для цього потрібні:

  • фарш (свино-яловичий) – 1 кг;
  • сир «Пармезан» — 40 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • сир «Моцарелла» – 150 г;
  • помідори – 0,4 кг;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • рис – 150 г;
  • цибулина – 70 г;
  • петрушка – 40 г;
  • масло вершкове – 40 г;
  • гострий соус «Табаско» — 1/3 ч. л.;
  • сіль.

Всього 50 хвилин знадобиться для приготування цієї страви, а ось калорійність на 100 г їжачків складе 210 ккал.

Відварити рис майже до повної готовності, щоб пропав хрускіт, і остудити. Натерти сир «Пармезан» на крупній тертці. Додати у фарш і рис. Також вбити в дану масу яєчко, присолити і всипати часник, промятый через часникодавку. Всі інгредієнти добре перемішати.

Набравши в руку близько двох столових ложок суміші з фаршу, розчавити її в млинець і всередину покласти невеликий шматочок сиру «Моцарелла», загорнувши його всередину, сформувати тефтельку.

У форму для запікання, помазанную маслом, викласти майбутніх їжачків на відстані двох сантиметрів один від одного.

Помідори нарізати кубиками, цибуля і зелень дрібно накришити. Всипати всі овочі в каструльку і прокип'ятити десять хвилин. Знявши з плити, додати гострий соус і перемішати.

Залити їм тюфтельки з сиром. Поставити форму в духовку і накрити фольгою на двадцять п'ять хвилин при температурі 180°.

Отримані їжачки мають пікантний і ароматний смак, можна подавати на стіл, прикрасивши зеленню, як самостійне блюдо.

Кулінарні нотатки

Для створення різних страв з фаршу потрібно правильно підібрати м'ясо, а також інгредієнти для соусу до нього. Тому кілька наступних кулінарних нотаток стануть прекрасним помічником при створенні кулінарного шедевра:

  1. Для насиченого і незабутнього смаку фарш слід вибирати змішаний з свинини, курятини, індички або яловичини;
  2. Тривалість приготування їжачків в духовій шафі можна збільшити до 40 хвилин – це допоможе зробити їх більш соковитими, ніжними і м'якими;
  3. При підготовці фаршу краще використовувати дліннозерновой пропарений рис і не відварювати його – голочки у їжаків будуть виразніше. Також необхідно пам'ятати, що рис збільшується практично в три рази, і від цього буде залежати розмір тефтелек після запікання;
  4. Соус неодмінно повинен покривати більшу частину тефтелі – при цьому м'ясний фарш рівномірно пропечеться;
  5. Будь-який вид приготованих з фаршу страв чудово поєднується зі свіжими овочами, салатами.

При сервіровці святкового столу приготування їжачків з фаршу в духовці заощадить час, але ніяк не вплине на естетичний вигляд столу, а може і стане одним з головних гарячих страв на ньому. Дане блюдо з задоволенням їдять діти – їм подобається і назву, і м'які апетитні м'ясні кульки.

Що ще почитати: