25 май 2019 5 803

Як смачно приготувати котлети з яловичої печінки

Котлети — неймовірно смачне блюдо. Їх можна робити з будь-якого рубаного або пропущеного м'яса і не тільки. Для котлет можна використовувати фарш з риби та субпродуктів. От якраз ми і розберемося, як можна зробити котлети з субпродуктів, а саме з яловичої печінки.

Якщо зробити все за рецептурою, то в результаті можна отримати чудове частування, яке можна подавати до тушкованих овочів, картоплі, каш. Так, як же зробити печінкові котлети з яловичої печінки? Розглянемо кілька рецептів з фото.

Підготовка субпродукту до приготування

Для того щоб котлети вийшли смачними, ніжними, необхідно правильно підготувати печінку:

  1. Якщо печінка заморожена, то її необхідно розморозити. Краще за все покласти на верхню полицю в холодильнику на кілька годин;
  2. Потім субпродукт ретельно промиваємо в прохолодній воді;
  3. Заливаємо прохолодною водою, залишаємо замачиваться на кілька годин. За цей період з печінки вийде вся гіркота;
  4. Виймаємо субпродукт з води, очищаємо від плівок, різних судин і розрізаємо на невеликі шматочки;
  5. Прокручуємо м'ясорубкою.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжої яловичої печінки - 500 грам
яєць - 2 шт.
цибулин - 2-3 середні
борошна - неповний стакан
майонезу - 120-150 грам
солі і чорного перцю в молотом вигляді - за смаком
олії соняшникової - для обсмажування
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Як потрібно робити котлети з печінки яловичої:

  1. Для початку субпродукт ретельно споліскують у холодній воді, чистимо його від згустків крові, плівок;
  2. Обтираем серветками з паперової основи, ріжемо на невеликі шматочки, видаляємо судини і прожилки;
  3. Цибулю очищаємо від лушпиння, розрізаємо його на кілька скибочок;
  4. Далі прокручуємо м'ясорубкою шматочки печінки і цибулі;
  5. Після цього в пропущену суміш розбиваємо курячі яйця, додаємо майонез, приправляємо сіллю і перцем. Все розмішуємо;
  6. Поступово всипаємо борошно і перемішуємо. В результаті суміш повинна вийти по консистенції схожа на тісто для оладок, але не сильно густий;
  7. Ставимо На плиту жаровню, додаємо трохи олії, розпалюємо не сильний вогонь і прогріваємо;
  8. Після цього ложкою набираємо основу для котлет з яловичої печінки і поміщаємо в розігріту олію;
  9. Засмажуємо печінкові котлети з усіх боків до золотистого кольору. Кожна сторона смажиться не більше 5 хвилин;
  10. Розміщуємо їх на тарілку і ставимо на стіл з будь-яким гарніром.

Печінкові котлети з яловичої печінки з рисом

Складові інгредієнти:

  • Півкіло яловичої печінки;
  • Одне куряче яйце;
  • 150 грам рису;
  • Цибуля – 2 головки;
  • 1 велика ложка крохмалю;
  • Рослинна олія;
  • Невелика кількість солі і приправи.

Час приготування – 45 хвилин.

Рівень калорій в 100 грамах – 195 ккал.

Процедура приготування котлет з яловичої печінки з рисом:

  1. Для початку субпродукт потрібно промити в прохолодній воді від крові і інших непотрібних елементів;
  2. Видаляємо з нього всі плівки, кров'яні згустки;
  3. Далі нарізаємо печінку на невеликі шматочки, якщо всередині є судини, прожилки, то їх слід видалити;
  4. Цибулю очищаємо від шкірки. Розрізаємо цибулини на невеликі скибочки;
  5. Печінку можна прокрутити через м'ясорубку разом з цибулею. Також можна ці компоненти перемолоти в блендері або кухонному комбайні;
  6. Рис промиваємо кілька разів, вода повинна бути прозорою. Відварюємо рис до напівготовності;
  7. Далі в основу для печінкових котлет додаємо одне сире яйце, відварений рис, сіль і приправу;
  8. Усе ретельно розмішуємо до однорідної консистенції;
  9. Додаємо крохмаль і знову розмішуємо. У результаті повинна вийти трохи рідка маса;
  10. Ставимо на плиту жаровню, додаємо масла і розжарюємо на невеликому вогні;
  11. Ложкою набираємо суміш і поміщаємо в гаряче масло;
  12. Засмажуємо печінкові котлети з усіх боків до рум'яного кольору. Смажимо не дуже довго, по 3-5 хвилини з кожного боку;
  13. Далі виймаємо їх на тарілку і ставимо на стіл разом з гарніром.

Сирний суп з печерицями — вишукану ресторанну страву, яке легко можна приготувати вдома.

Читайте як приготує буряк по-корейськи — цікавий рецепт закуски.

Читайте покроковий рецепт з фото смачного бісквіта на сметані.

Готуємо страву з морквою

Що буде потрібно для готування:

  • Півкіло яловичої печінки у свіжому вигляді;
  • 2 свіжих курячих яйця;
  • Одна середня морква;
  • 3 головки цибулі;
  • 2 столові ложки крохмалю;
  • 3 часникового зубчики;
  • Сіль — на свій розсуд;
  • Трохи спецій;
  • Рослинна олія для обсмажування.

Тривалість готування – 1 годину.

Харчова цінність на 100 грам – 185 ккал.

Як приготувати печінкові котлети з яловичої печінки з морквою:

  1. Субпродукт потрібно гарненько промити, краще його попередньо замочити на 2-3 години, щоб з нього вийшла вся гіркота;
  2. Поки печінка вимочується, можна підготувати овочі. Цибулю очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими скибочками;
  3. З часникових зубчиків видаляємо шкірку;
  4. Морква промиваємо від бруду, зчищають всю шкірку;
  5. Потім моркву перетираємо теркою з крупною решіткою;
  6. Цибулю нарізаємо на невеликі шматочки;
  7. Ставимо на плиту жаровню, наливаємо олію і прогріваємо;
  8. В розпечене масло засипаємо цибулю і моркву, обсмажуємо протягом 7-10 хвилин до рум'яного кольору;
  9. Далі печінка очистити від плівок, від кров'яних згустків, розрізаємо на середні скибочки і видаляємо різні прожилки, судини;
  10. Субпродукт можна порубати ножем на дрібні шматочки, можна прокрутити м'ясорубкою або перемолоти в блендері або кухонному комбайні;
  11. У перемелений фарш викладаємо цибулю з морквою, видавлюємо часникові субчики;
  12. Розбиваємо курячі яйця і викладаємо до всіх компонентом, додаємо сіль, спеції. Усе ретельно розмішуємо;
  13. Засипаємо крохмаль і знову все розмішуємо до рівномірної консистенції;
  14. Поміщаємо на газ жаровню, підливаємо рослинну олію, розігріваємо;
  15. У розігріте масло викладаємо ложкою основу і робимо невеликі печінкові котлети;
  16. Обсмажуємо з двох сторін по 5-7 хвилин;
  17. Котлети з яловичої печінки з морквою повинні вийти золотистими, тому їх слід смажити на невеликому вогні;
  18. Готові котлети викладаємо на тарілку і подаємо на стіл з будь-яким гарніром.

Котлети з грибами і печінкою

Підготуємо наступні складові:

  • Печінка яловича – 500 грам;
  • 2 курячих яйця;
  • Неповний склянку борошна;
  • Гриби – 8 штук;
  • Цибуля – 3 штуки;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Сіль і спеції на свій смак;
  • Рослинне масло.

Період приготування – 1 годину.

Рівень калорійності на 100 грам – 190 ккал.

Як потрібно робити котлети з яловичої печінки і грибів:

  1. Субпродукт промиваємо і залишаємо замачиваться в прохолодній воді на 2 години;
  2. Цибулю чистимо від шкірки і нарізаємо дрібними шматочками;
  3. Гриби промиваємо і рубаємо на дрібні шматочки;
  4. Очищаємо зубчики часнику від шкірки;
  5. Ставимо на плиту сковорідку, підливаємо масло і засипаємо туди цибулю з грибами. Обсмажуємо хвилин 15-20;
  6. Потім субпродукт промиваємо, очищаємо від плівок, крові та інших непотрібних елементів;
  7. Нарізаємо його невеликими скибочками і перемелюємо через м'ясорубку, в блендері або кухонному комбайні;
  8. У фарш викладаємо засмажку з грибів і цибулю;
  9. Також додаємо туди яйця, борошно, сіль і приправу. Все добре перемішуємо;
  10. На газ поміщаємо жаровню з рослинним маслом, прогріваємо;
  11. На розігріте масло викладаємо ложкою основу для печінкових котлет;
  12. Обсмажуємо з двох сторін протягом 10 хвилин;
  13. Готові котлети викладаємо на тарілку і подаємо на стіл з картопляним пюре.

Кулінарні підказки

  • Краще попередньо печінка трохи підморозити. В такому стані з неї буде набагато легше зняти всі плівки, прожилки, а також нарізати на шматочки;
  • Бажано попередньо субпродукт замочити на 2 години. За цей період з неї вийде вся гіркота, і він стане більш ніжним;
  • В основу також можна додати протерту картоплю, він зробить печінкові котлети більш пишними і м'якими;
  • Можна покласти порізану зелень, вона додасть додатковий аромат.
Котлети з яловичої печінки, звичайно, за смаком трохи відрізняються від звичайних, але все одно вони дуже смачні. Крім цього, вони містять високий рівень корисних речовин і вітамінів, які необхідні для повноцінної роботи всіх внутрішніх органів.

Тому раз на місяць готуйте страви з цього продукту, адже це нескладно!

Головне — правильно підготувати і обробити печінку, тоді можна зробити відмінне частування на обід або вечерю.

Що ще почитати: