01 май 2019 506

Як приготувати паштет з яловичої печінки

Яловича печінка – це смачний і в той же час корисний субпродукт. А скільки з неї можна приготувати страв — так просто не перелічити. І смачні млинці, і пиріжки, і салатики, і ніжні котлетки.

Але особливо смачним і ніжним з неї виходить паштет. І він зовсім не буде схожий на покупний, зроблений будинку він виходить в 100 разів краще і смачніше. Та й готувати його не дуже складно, тож пропонуємо вам не відкладати, а зробити прямо зараз. А наступні рецепти допоможуть вам у цій справі.

Покроковий рецепт паштету з яловичої печінки в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
яловичої печінки - кілограм
молока - 1 літр
лука - 2 великі головки
моркви - 2 великі
масла вершкового - 100 грам
рослинної олії - 1 велика ложка
перцю запашного - 6 горошин
лаврушки - 3 листочка
мускатного горіха - щіпка
солі - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Як зробити:

Яловичу печінку потрібно гарненько сполоснути холодною водою, просушити, розрізати невеликими скибочками і покласти в миску. Заливаємо туди молоко і залишаємо вимочуватися на 2 години;

Налити воду в каструлю так, щоб в ній можна було вмістити субпродукт. Ставимо на вогонь, гріємо;

Як тільки вода закипить, засипаємо сіль, додаємо горошини запашного перець, мускатний горіх. Все розмішуємо;

Викладаємо печінку в бульйон з приправами і залишаємо варити на невеликому вогні 30 хвилин;

Через 30 хвилин закидаємо туди лаврові листочки і залишаємо отвариваться ще 10 хвилин;

З лука знімаємо шкірку, ріжемо тонкими півкільцями;

З моркви чистимо шкірку, споліскують і перетираємо в дрібну стружку;

Наливаємо в сковорідку рослинне масло, ставимо на вогонь, гріємо;

На розігріте масло кладемо цибульку, моркву і обсмажуємо 5 хвилин, постійно перемішуємо;

Знімаємо з плити піджарку і залишаємо остигати;

Відварений субпродукт виймаємо з бульйону і остуджуємо;

Потім теплу печінку прокручуємо м'ясорубкою разом з овочевою засмажкою;

Додаємо туди вершкове масло, розмішуємо. Також його можна збити блендером, це зробить паштет більш пишним;

Готовий паштет прибираємо в холодильник на 30 хвилин;

Потім можна ставити на стіл в якості закуски.

Печінковий паштет з грибами

Нам знадобиться:

  • Кілограм яловичини субпродукту;
  • 300 г білих грибів;
  • Один морквяний бульба;
  • Цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • 100 грам вершкового масла;
  • Рослинне (будь-якого виду) олію;
  • Трохи солі і чорного перцю;
  • Пару гілочок зелені для прикраси.

Скільки має готуватися – 1 годину 15 хвилин.

Харчова цінність – 200.

Як готувати:

  1. У велику жаровню підливаємо масло, ставимо на вогонь і гріємо;
  2. Тим часом чистимо цибулька, ріжемо дрібненькими шматочками і засипаємо в розпечене масло. Засмажуємо пару хвилин і прибираємо з вогню, інакше підгорить;
  3. Печінка моєму холодною водою, знімаємо плівки, вона повинна бути чистою;
  4. Розрізаємо субпродукт середніми шматочками, щоб вони змогли вільно поміститися в м'ясорубці;
  5. Сковорідку з цибулею знову ставимо на плиту, кладемо туди шматочки печінки і обсмажуємо все разом. Готуємо близько 15-20 хвилин;
  6. Моркву чистимо, промиваємо. На крупній тертці перетираємо її у велику соломку;
  7. Закидаємо її до печінки, прикриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися ще хвилин 15-20 до готовності;
  8. Після цього всі підсолюємо, перчи. Готуємо ще хвилин 5;
  9. Готуємо гриби. На невелику сковороду кладемо вершкове масло і підливаємо до нього рослинне масло. Гріємо до повного розчинення;
  10. Грибочки обполіскуємо, чистимо і нарізаємо дрібними скибочками;
  11. Засипаємо гриби в сковороду з гарячим маслом, обсмажуємо хвилин 10-15, постійно помішуємо;
  12. Потім трохи остиглий субпродукт з овочами перекручуємо через м'ясорубку, бажано використовувати насадку з дрібними зубчиками. Прокручуємо кілька разів, це зробить паштет більш пишним;
  13. Кладемо в паштет шматочок вершкового масла, грибочки і все перемішуємо;
  14. Готовий паштет можна зберігати в холодильнику, але не більше 3 днів.

Печінковий паштет дієтичний

Що буде потрібно:

  • Кілограм яловичої печінки;
  • Цибуля – 2 штучки;
  • Морквяний коренеплід – 2 штуки;
  • Трохи солі і чорного перчика;
  • Рослинне (будь-якого виду) масло.

Тривалість приготування – 60 хвилин.

Рівень калорійності – 160.

Процес приготування:

  1. Печінку промиваємо, очищаємо від плівок і просушуємо. Ріжемо невеликими шматочками;
  2. Ставимо на плиту воду, додаємо сіль і прогріваємо. У киплячу воду закидаємо печінкові шматочки і залишаємо отвариваться;
  3. Одну цибулину чистимо і кладемо в цілому у вигляді до продукту;
  4. Другу цибулину чистимо, ріжемо дрібненькими квадратиками;
  5. Ставимо на плиту сковорідку, підливаємо трохи олії і розігріваємо. На гаряче масло відкидаємо цибулька, смажимо до готовності;
  6. Моркву слід промити і відварити. Її можна відварити на пару в мультиварці;
  7. Потім відварену печінку, цибулю, обсмажену цибулю, моркву кладемо в чашку блендера і перемелюємо до пастоподібного стану;
  8. В кінці підсолюємо, перчимо, гарненько змішуємо;
  9. Якщо паштет вийде густим, то в нього можна підлити кілька ложок бульйону, в якому отваривалась печінку;
  10. Готовий паштет ставимо в холодне місце на годину. Потім виймаємо і подаємо на стіл в якості закуски до хліба та інших страв.

Рецепт швидкого пирога до чаю — пригостіть своїх близьких смачним десертом.

Пісні котлети з картоплі стануть відмінною закускою. А приготувати їх досить просто за нашим рецептом з покроковими фото.

Читайте , як зробити мафіни на кефірі з шоколадом, горіхами, ягодами — сезон свіжих десертів вже близький!

Як приготувати паштет із печінки по-італійськи

Складові компоненти:

  • Півкіло яловичої субпродукту;
  • Куряча печінка – 250 грам;
  • Сухе вино – 2 великі ложки;
  • 4 шматочки білого хліба;
  • Сирний скибочку на 100 грам;
  • Яйця курячі – 3 штуки;
  • 100 грам вершкового масла;
  • Лаврушка – 1 штука;
  • 10 горошин запашного перчика;
  • Трохи солі і чорного меленого перцю.

Період готування – 1 година 30 хвилин.

Калорійність – 185.

Як зробити:

  1. Яловичу печінку споліскуємо прохолодною водою, зчищають плівки і просушуємо. Нарізаємо невеликими скибочками;
  2. На сковорідку кладемо вершкове масло, ставимо на вогонь і прогріваємо;
  3. На прогріте масло кладемо субпродукт, лавровий лист і залишаємо обсмажуватися на 10 хвилин;
  4. Потім кладемо промиту курячу печінку, заливаємо вином, підсолюємо, додаємо мелений перчик і перчик запашний. Гарненько розмішуємо і готуємо хвилин 10;
  5. Після того як всі обсмажитися, виймаємо лаврушку, викладаємо все в блендер або кухонний комбайн і перемелюємо;
  6. Видаляємо скоринку з хлібних шматочків, викладаємо м'якуш в соус, в якому обсмажувалася печінку і вимочуємо. Розминаємо до пюреобразного стану;
  7. Кладемо хлібне пюре до продукту і знову перемішуємо блендером;
  8. Потім розбиваємо яйця, одне викладаємо в миску, а два інших поділяємо на білки і жовтки;
  9. У перемелений паштет викладаємо сире яйце і 2 жовтки, все перемішуємо до однорідності;
  10. Якщо суміш буде занадто густа, то в неї можна додати пару ложі гарячої водички;
  11. Сирок перетираємо в дрібну стружку і викладаємо в суміш. Все знову перемішуємо блендером;
  12. Потім форму для запікання застеляємо пергаментним папером, викладаємо туди паштет;
  13. Готуємо паштет на водяній бані до затвердіння, приблизно 45 хвилин;
  14. Готовий паштет викладаємо в підготовлений посуд, охолоджуємо і подаємо на стіл. Його можна зберігати в холодильнику.

Кулінарні підказки

  • В паштет можна додати пару ложок борошна, це зробить закуску більш поживною і смачною;
  • Його можна зробити з червоним кайенским перцем. У такому вигляді він відмінно підійде для сухариків в якості закуски до пива;
  • Також його можна зробити в мультиварці. За структурою він вийде більш твердим. У такому вигляді його їдять у Франції, там його не мажуть на хліб і нарізають скибочками. Час готування — півгодини при температурі 100-120 градусів;
  • Паштет можна урізноманітнити різними продуктами, наприклад сиром, але його краще додавати перед запіканням паштету;
  • Також в нього можна додавати різні овочі – моркву, капусту броколі, цвітну капусту, зелень.

Паштет з яловичої печінки буде відмінною закускою в ранковий час на сніданок. Крім цього, він дуже ситний, і скуштувавши бутерброд з ним, можна насититися практично до самого обіду. Обов'язково зробіть його самі, адже покупної не такий вже й корисний, так і за смаком не порівняєш з домашнім.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: