27 март 2019 3 571

Бабусині рецепти квашених огірків

Квашений огірок, вважається незамінним атрибутом будь-якого застілля, прийшов до нас з Візантії. Вперше засолити його були зроблені спроби ще в 3 тисячолітті до нашої ери в Месопотамії, підтвердження чого було розкрито археологами.

Досягли успіху в засолюванні і стародавні римляни. Вони почали додавати оцет для засолу і стали першими, хто приготував консервовані огірки. Розглянемо рецепти, що дісталися нам від бабусі.

Класичний рецепт

На Русі для приготування солоних квашених огірків використовували дубові бочки або діжки. Це блюдо користувалося популярністю і на княжих столах, і у простого люду.

Зараз огірочки з бочки не втратили своєї популярності, але поласувати ними може далеко не кожен. Однак, якщо у вас є дача або ви живете в приватному будинку, то рецепт квашених у діжці огірків на зиму буде актуальний.

Компоненти:

  • Огірки – 50 кг;
  • Листя смородини – 300 г;
  • Листя хрону – 300 г;
  • Сіль – 550 — 600 г;
  • Корінь хрону – 200 г;
  • Гіркий перець – 5 стручків;
  • Очищена Вода – 10 л;
  • Естрагон – 200 г;
  • Кріп – 300 г;
  • Часник – 250 р.

З вечора воду нагріваємо до 20 -25 °С, всипаємо всю сіль і розмішуємо. Розсіл може вийти каламутним, з бруднуватий нальотом на стінках, тому рекомендується процідити його через марлю.

Огірки занурюємо в холодну воду і залишаємо на кілька годин, так вони стануть більш пружними. Бочку старанно натираємо часником зсередини, щоб запобігти утворенню цвілі під час бродіння овочів.

На дно вистилаємо промиті листя хрону і смородини. До них можна додати кілька гілочок вишні. Щільно закладаємо частина огірків, покриваємо їх зеленню, притрушиваем спеціями і повторюємо всю схему, доки не виробимо всі продукти.

Головне правило – огірки повинні укладатися вертикально. Так вони будуть повніше і красивіше.

Вливаємо солоний розчин, прикриваємо спеціальною дерев'яною кришкою і ставимо гніт. На третю добу огірки почнуть інтенсивно бродити. Необхідно дірявим ложкою видалити зверху піну і підлити залишився розсіл.

Після цих маніпуляцій бочку можна поміщати в холодне темне місце. Засолювання можна всю зиму, не переживаючи, що овочі зіпсуються.

Рецепт квашених огірків у банках

Квашені огірки в банках на зиму – один з найбільш затребуваних видів закуски в холодну зиму під гарнір або під час застілля. З задоволенням соління їдять навіть діти.

Компоненти:

  • Огірки – 30 кг;
  • Хрін – 200 г;
  • Чорної смородини листя – 200 г;
  • Сіль – 400 г;
  • Вода – 10 л;
  • Перець чорний – 1 упаковка;
  • Суцвіття кропу – на-віч.

Огірки на ніч заливаємо холодною водою. У теплій воді розчиняємо сіль. Банки добре вимиваємо з содою, але не стерилізуємо. На дно тари укладаємо чисті листки від хрону, перець, листя чорної смородини.

Стежимо, щоб спеції були рівномірно розподілені по банкам. Починаючи з самих великих, укладаємо овочі на дно, в середину кладемо почищений корінь хрону.

На самий верх рекомендується класти маленькі огірочки і щільно накривати їх кропом. Стежте, щоб банку була завантажена не під самий верх, інакше незручно буде заливати маринад.

Вливаємо в кожен бутель розсіл, прикриваємо нещільно пластмасовою кришкою і залишаємо на дві – три доби. Якщо ви хочете отримати засолку з високим рівнем кислотності, то можна продовжити процес бродіння до п'яти діб.

Коли почнеться процес заквашування, з'явиться піна і розсіл почне підтікати. Підготуйте заздалегідь серветки або ганчірку для промакивания.

Зливаємо розсіл з банки в каструлю і доводимо до кипіння. Якщо на огірках багато білого нальоту, влийте трохи води з-під крана і вимийте їх. Засолювання значно утрамбуется, тому кілька банок доведеться витратити, щоб додати неповні.

Заливаємо киплячим розчином, закорковуємо товстими металевими або пластмасовими кришками. Опускаємо догори дном і загортаємо в щільний плед. Лишаємо в такому стані до повного охолодження.

Хрусткі квашені огірки на зиму

На полицях гастрономів відділів супермаркетів рясніє достаток солінь різних виробників. Однак маленькі баночки, а ціни часто кусаються. Тому краще скористатися ще одним бабусиним рецептом, забезпечивши на всю зиму близьких смачними різноманітною їжею.

Компоненти:

  • Огірки – 25 кг;
  • Часник – 4 головки;
  • Парасольки кропу – 100 г;
  • Сіль – 300 г;
  • Вода – 10 л;
  • Гілочки вишні – кілька.

Рецепт хрустких квашених огірків на зиму легко виконаємо. Огірки старанно промити під струменем води. Часник помістити в залізну миску, накрити блюдцем і, прикладаючи фізичну силу, потрусити. Використовуючи цей метод, ви значно прискорите процес очищення зубчиків від лушпиння.

У велику алюмінієву миску (можна відро) утрамбовуємо огірки, між шарами розподіляємо часник, кріп, листя вишні. Заливаємо маринадом з води і солі. Накриваємо зверху скляною кришкою і залишаємо на дві доби, періодично знімаючи піну і підливаючи розсіл. Коли розчин стане каламутним, процес бродіння завершений.

Тару для консервації можна застосовувати будь – літрові, дволітрові і трилітрові банки, на ваш розсуд. Старанно вимийте і стерилізуйте її, кришки теж.

Щільно розмістіть квашені огірочки в банки, маринад закип'ятити і залийте поверх солінь під саме горлечко. В прискореному режимі закупорьте закатку і перевернувши кришками вниз.

Перевірте, чи не пропускає повітря, герметично закрита кришка. Обмотайте банки з квашеними огірками в теплу ковдру або шубу. Розкрийте через добу і поставте на полиці в комору.

Радимо вам ознайомитися! Як маринувати стрілки часнику на зиму. Потім їх можна додавати в різні страви для поліпшення смаку.

Смачні заготовки з патисонів на зиму знаходяться тут. Дотримуйтесь інструкцій і у вас вийде дивовижна консервація.

А тут наші кулінари діляться з вами рецептами приготування закусок з баклажанів на зиму.

Поради на допомогу!

Один з найбільш важливих порад при солінні овочів – це правильно вибрані продукти. Не поспішайте з першою появою огірків відразу їх консервувати, ризикуєте все викинути, не отримавши бажаного результату.

Тепличні овочі не годяться для солінь. Період засолювання доводиться з другої половини липня до кінця першого тижня серпня.

Прянощі і спеції необхідно готувати безпосередньо перед процесом консервації, інакше вони зів'януть, втратять більшу частину всіх корисних властивостей і ефірних запахів.

Ретельно вымывайте тару, інакше ризикуєте отримати зірвані кришки через пару днів після закупорки. Стежте, щоб гумка на кришці щільно облягала горлечко банки, не пропускаючи всередину атмосферний кисень.

Деякі господині обрізають кінчики огірків, але робити це необов'язково, достатньо старанно вимити від бруду.

Ось тоді у вас вийдуть найсмачніші квашені огірки на зиму, які порадують відмінним смаком всіх, хто буде ними угощен!

Що ще почитати: