18 июнь 2019 1 046

Заготовки на зиму: огірки на всі смаки

Солоні огірки на столах з'явилися тільки з-за того, що смак новопривезенного закордонного овоча здався російському мужику (а, може, і боярину) надто невиразним, «ніяким».

Пробуючи новоявлене агрономічне диво, росіяни вибухали критикою на його адресу, називали «вода – водою» і намагалися хоч якось урізноманітнити букет смакових якостей цього овоча.

В ті часи, а це був період правління незабутнього Івана Васильовича, не було іншого способу змінити смак будь-якого овоча, крім поміщення його в бочку з розсолом.

Цієї долі не уникнув і огірок.

А з'явившись світу після витримки в пряному розсолі, став улюбленою закускою, буденної їжею і святковою прикрасою столу.

На його честь на ринках навіть свята і веселощів влаштовували.

По суті – фестивалі, оскільки цього слова 400 років тому не знали і не застосовували.

Святково-огіркове час припадало на кінець жовтня – саме в цей період починали масово відкорковувати бочки з соліннями.

Відповідні огірки для закачування

У давні часи огірками не перебирали: який виріс на грядці, в той бочонок і відправлявся.

Але навіть тоді господині помітили, що чим тонше в нього шкірка, тим краще він насичується розсолом і тим гостріше виходить смак.

Сучасна селекція порадувала господинь не одним сортом засолювальних огірочків, найпопулярніші з яких Ніжинський, Муромський, Воронезький, Алтай, Хрусткий і гібриди Засолювальний F1, Герман, Родничок F1, Зозуля F1, Кураж F1, Паризький корнішон.

Основні характеристики засолочного огірка:

  • пупиришки яскраво виражені, темні;
  • хрустка м'якоть щільна;
  • невелика кількість насіння;
  • довжина плоду не перевищує 15 см (оптимальна від 7 до 15);
  • відсутність порожнеч всередині;
  • відсутність гіркоти;
  • тонка шкірка, яку легко проколоти нігтем.

Не так давно селекціонери запропонували новий вид – універсальні, стверджуючи, що ці плоди відмінно підходять і для салатів, і для засолювання.

Але солити їх ми б не рекомендували.

Такі огірочки краще маринувати з оцтом.

Салатні, товстошкірі сорти ні в банку, ні в бочонок не годяться саме із-за товщини шкірки – вона практично не пропускає всередину плоду розсоли і маринади, залишаючи овоч прісним і нецікавим.

Крім сортів, критерієм вибору плодів для заготівлі квашених огірків на зиму стає їх зовнішній вигляд і якість.

Мляві, з різного роду ушкодженнями, з рудувато-жовтими плямами на шкірці – це не ті плоди, на які вам варто навіть звертати увагу, а не тільки вибирати для закладки в банку.

Ще один спосіб вибору засолювальних огірочків – їх довжина, згідно з якою плоди поділяють на калібри: пікулі (3-5 см), корнішони (5-9 см) і зеленці (9-15 см).

Рецепти заготовок

«Хрумка»
Інгредієнти Кількість
огірки невеликого розміру - 10 шт
лист хрону - 1 шт.
лавровий лист - 2 шт
часник - 2-3 зубки, нарізаних тонкими пластинами
перець пекучий - 1 стручок
чорний перець горошком - 6 шт.
сіль - 100 г
цукор - півтори ст. л.
лимонна кислота - 1 ч. л. без гірки
Час приготування: 6500 хвилин Калорійність на 100 грам: 16 Ккал

Всі інгредієнти щільно укладіть в банку, залийте холодною водою і прикрийте марлею.

Дайте їм постояти 4 доби.

За цей період кілька разів збовтайте воду в банках для швидкого розчинення солі.

По закінченні строку першої витримки злити розсіл і замініть його холодною водою, яку теж злийте.

Третя заливка – дуже холодна вода.

Її і залиште в банках, закупоривши ємності поліетиленовими кришками.

Тепер можна відправити заготівлю огірків на зиму на зберігання в сухе прохолодне приміщення.

А ось ще рецепт домашньої заготовки «хрустиків» відео нижче:

«Виноградні огірочки»

Компоненти:

  • огірки – скільки зберете;
  • листя винограду – за кількістю огірків.

Для маринаду (з розрахунку на трилітрову банку):

  • вода – 1 л;
  • яблучний (виноградний) сік – 1,5 склянки;
  • сіль, цукор – по ¼ склянки.

Огірки вимийте і по черзі обдайте окропом і крижаною водою.

Загорніть кожен плід виноградний листок, щільно додайте в банках і тричі залийте киплячим маринадом.

Третій раз маринад не зливайте – загорніть банки і залиште для остигання.

Основна спеція в цьому рецепті – листя винограду, що надають закатці оригінальний смак і зберігають смарагдовий колір головного складного інгредієнта.

Огірки в томатному соку

Компоненти:

  • огірки;
  • часник;
  • перець (горошок);
  • цибуля;
  • листя хрону;
  • лавровий лист;
  • томатний сік;
  • оцтова есенція – 1 ч. л. на літр соку;
  • цукор і сіль – по 2 ст. л. на літр соку.

Однорозмірних огірочки вимити і розкласти по банках, перекладаючи спеціями.

Залити окропом і залишити на 10 хвилин, і поки вони наполягають, довести до кипіння томатний сік.

Воду з овочів злити і знову закип'ятити.

Другий раз залити окріп в банки, знову на 10 хвилин.

Після другої заливки вода більше не знадобиться – третій раз залийте заготівлю томатним соком з додаванням оцту, солі і цукру.

Банки слід закатати і укутати.

Чим повільніше вони будуть охолоджуватися, тим кращої якості вийде закуска.

Готуємо без стерилізації

Компоненти (з розрахунку на 1 трилітрову банку):

  • огірки — 2 кг;
  • парасольки кропу – 2 шт.;
  • смородинові листя – 3-4 шт.;
  • цукор – 1,5 ст. л.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • оцтова есенція – 1 ст. л.;
  • перець горошком.

Вимиті плоди покласти в простору ємність (велику миску або каструлю) і залити холодною водою.

Час замочування – 3-4 години, поміняти воду 2-3 рази.

Поки вони «плавають», займіться підготовкою банок, простерилізований їх будь-яким зручним для вас способом, почистіть і вимийте спеції.

Коли огірочки пройдуть «сеанс замочування», помістіть їх в приготовлені ємності, попередньо вистелена дно листям, кропом, перцем.

Для приготування маринаду закип'ятіть 1,2 літра води з додаванням солі і цукру.

Маринад слід добре перемішати, щоб кристали солі і цукру повністю розчинилися.

Залийте банки киплячим маринадом, загорніть, укутайте.

Якщо робити консервацію без додання оцту, то вийде така смачна заготівля:

Поради господиням

Найцінніші якості солоного або маринованого огірка – хрусткість і пружність.

Щоб їх досягти, потрібно слідувати правилам засолювання – дуже простим, але необхідне:

  1. Для рецептів заготовок огірків на зиму вибирайте молоді плоди з ніжною шкірочкою. В ідеалі – вони повинні бути тільки з грядки і це вимога виконується, якщо у вас є свій город. Якщо ж доводиться купувати овочі на ринку, не соромтеся перевіряти їх свіжість на дотик.
  2. Перед консервуванням (засолкою) розсортуйте плоди за розмірами і замочіть на кілька годин у холодній воді (відмінно, якщо вона виявиться жорсткою, чим жорсткіше вода, тим апетитніше виглядає і хрумтить огірок).
  3. При наповненні банки укладайте овочі вертикально – таким чином можна максимально корисно використати об'єм тари.

Корисні заготовки на зиму: цвітна капуста маринована. Це чергові рецепти в скарбничку закаток, які під силу кожній хазяєчці. Радуйте своїх близьких і експериментуйте зі смаками!

А тут ви знайдете цікаві способи засолювання зелених помідорів. Якщо ви ніколи їх не готували, то спробуйте і можливо ця закуска стане однією з улюблених.

Всі етапи і правила приготування шурпи з яловичини описані в статті. Дотримуйтесь їх і все вийде!

Солоний огірочок ніколи не вийде з кулінарної моди, він хороший і як самостійна закуска, і додає неповторного смаку улюблених салатів.

Мариновані плоди стають просто порятунком під час дієт, коли доводиться обмежувати себе в їжі і вживати однотипну прісну їжу.

Тому не сумнівайтеся, потрібні такі заготовки – законсервируйте огірочки кількома способами, а майбутня зима покаже, наскільки ви були праві.

Якщо ви хочете здивувати всіх своєю кулінарною винахідливістю, то пропонуємо вам рецепт огіркового салату на зиму:

Що ще почитати: