04 март 2019 42

Як засолити огірки холодним способом у банках

Засолювати огірки можна різними способами – гарячим, холодним, у відрах, банках, бочках. Але якщо порівнювати, то, мабуть, засолені огірочки холодним способом виходять найсмачніші.

Їх можна використовувати для приготування вінегрету, додавати в суп, різні інші страви, а також їсти разом з відварною або смаженою картоплею.

Єдиний недолік цієї заготовки полягає в тому, що її потрібно зберігати в прохолодному приміщенні — в льосі або підвалі, тому для квартир вона не підходить.

Але все одно кілька банок можна зробити. Вони вже точно помістяться в холодильник. Так, як же зробити цю вкуснотищу під назвою солоні огірки холодним способом у банках на зиму?

Базовий рецепт

Що буде потрібно для засолювання:

  • 1,7 кілограма свіжих огірків;
  • 15 штук вишневих листків;
  • 3 листочка хрону;
  • Корінь хрону – 3-4 шматочка;
  • 4 часникові часточки;
  • 3-4 кроповий парасольки, а також 5-6 гілочок кропу;
  • 2 великі ложки солі на 1 літр води;
  • Цукор-пісок – 1 велика ложка.

Як готувати огірки солоні холодним способом у банках на зиму:

  1. Для початку потрібно промити тару для засолювання. Для цього слід взяти скляні баночки, добре їх промити і почистити від бруду;
  2. Після цього їх потрібно простерилізувати. Стерилізацію тари можна зробити над паром або ж потримати в духовій шафі протягом 15 хвилин при температурі 100-120 градусів;
  3. Огірочки повинні бути свіжими, не млявими. Їх слід гарненько промити від бруду;
  4. Далі огірки промиваємо гарячою водою і залишаємо в холодній воді на 2-3 години. Попередньо потрібно обрізати кінчики з двох сторін;
  5. Очищаємо зубчики часнику про шкурки;
  6. Корінь хрону промиваємо і зчищають з нього шкірку. Розрізаємо хрін на кілька шматочків;
  7. Листя хрону, вишні і зелень кропу ретельно обполіскуємо;
  8. На дно банок викладаємо листя хрону і вишні, зубчики часнику, пару шматочків кореня хрону і гілочки кропу;
  9. Після цього овочі починаємо закладати по банкам. Кладемо їх щільно, щоб між ними не залишалося простір. До горлечка банки повинно залишатися близько 5 см;
  10. Між огірками викладаємо листя і зелень кропу;
  11. Наливаємо воду в каструлю, ставимо на вогонь розігріватися;
  12. В прогріту воду засипаємо сіль, цукровий пісок, все гарненько перемішуємо;
  13. Як тільки розсіл закипить, знімаємо його з плити і заливаємо в банку з огірками;
  14. Банки щільно закриваємо кришками з пластику і прибираємо остигати під теплу шубу;
  15. Після охолодження огірки вже можна подавати до столу;
  16. Зберігати ці солоні огірочки можна в холодильнику в банку.

Смачні солоні огірки з горілкою холодним способом

Які компоненти потрібні для приготування:

  • 2 кілограми огірків;
  • 3 великі ложки солі;
  • 2 великі ложки цукрового піску;
  • 50 грам горілки;
  • 1,5 літра води профільтрованої;
  • 4-5 парасольок кропу;
  • 5 штук смородинового листя;
  • 5 листків черешні;
  • 4-5 часникових зубчиків;
  • 2-3 листків хрону і корінь;
  • 9-10 горошин запашного перцю.

Розбираємо рецепт засолки огірків з горілкою холодним способом на зиму за етапами:

  1. Першим ділом промиваємо огірки прохолодною водою, зчищають весь бруд і пил;
  2. Потім промиваємо овочі гарячою водою, видаляємо кінчики з двох сторін, викладаємо вимочуватися в холодну воду на 2-3 години;
  3. Банки для засолювання потрібно гарненько промити, почистити харчовою содою і обдати гарячою водою;
  4. Зубчики часнику чистимо від лушпиння;
  5. Корінь хрону промиваємо, зчищають з нього всю шкірку і розрізаємо його на кілька шматочків;
  6. Листя і зелень кропу добре споліскують;
  7. На дно банок викладаємо кілька листя смородини, вишні, хрону, зубчики часнику, шматочки хрону, горошини запашного перцю;
  8. Розсіл найкраще приготувати заздалегідь. Для цього в ємність наливаємо воду, ставимо її на плиту розігріватися;
  9. Воду довести до кипіння. Додаємо в киплячу воду сіль, цукровий пісок і залишаємо кип'ятитися хвилин 5. Після цього знімаємо з плити і залишаємо постояти до повного охолодження;
  10. Охолоджений розсіл наливаємо у банку з огірками;
  11. На одну трилітрову банку потрібно додавати по 50 грам горілки;
  12. Потім опускаємо капронові кришки в гарячу воду на 3 хвилини і відразу закриваємо ними банки;
  13. Залишаємо банки постояти при кімнатній температурі на 3 дні;
  14. Після цього прибираємо банки в підвал або льох на 2 місяці. Після цього періоду огірки будуть готові до вживання. І хоча вони готувалися в банках, але смак будуть мати як діжкові огірочки.

Солоні огірки з гірчицею холодним способом

Що підготуємо:

  • 10 кілограмів свіжих огірків;
  • 400 грам кроповий парасольок;
  • 2 невеликі часникові головки;
  • 10 листків вишні;
  • 1 корінь хрону;
  • 10-12 листя хрону;
  • Стручок гострого перцю;
  • Розсіл з сіллю – 5 літрів (на 5 літрів води потрібно 300-400 грам солі);
  • Гірчиця – ½ склянки.

Приступаємо до приготування солоних огірків з гірчицею на зиму:

  1. Попередньо потрібно промити огірки, зчистити весь бруд і пил;
  2. Овочі обов'язково потрібно обдати гарячою водою, зрізати на кінчиках попки і залишити замачиваться в холодній воді на 5-6 годин;
  3. Солити огірки можна в дерев'яних бочках і діжках, емальованих ємностях, відрах, каструлях і скляних банках. Оскільки в квартирах навряд чи знайдеться бочка, тому огірки слід солити в скляній банці. Можна скористатися великою ємністю, якщо вона є. Тару попередньо потрібно промити і обдати окропом;
  4. Все листя, парасольки кропу, добре споліскують;
  5. Корінь хрону і часник очищаємо від шкірки. Корінь хрону нарізаємо невеликими шматочками;
  6. Потім на дно банки викладаємо листя, зелень кропу, часник, корінь хрону і зверху кладемо огірки. Наверх огірків знову кладемо зелень, далі знову огірки. В кінці викладаємо укропные парасольки;
  7. Гірчицю можна також насипати на дно банки або її помістити в мішечок з марлі і помістити його в банку з огірками;
  8. Ставимо На вогонь воду 5 літрів і прогріваємо. У гарячу воду засипаємо сіль, проварюємо до повного розчинення солі;
  9. Як тільки розсіл стане прохолодним, заливаємо його в ємність з огірками;
  10. Після цього закриваємо банки капроновими кришками, прибираємо на зберігання в холодильник.

Які ж смачні заготовки з патисонів на зиму зібрали наші кулінари! Неодмінно варто спробувати!

Дізнайтеся тут, як заготовити кабачки з кетчупом «Чилі» на зиму.

Кращі заготовки з кабачків з помідорами на зиму знаходяться тут. Вдалою консервації!

Швидкий рецепт

Що знадобиться для швидкої засолювання:

  • 2 кілограми огірків;
  • 2 великі ложки солі;
  • Пучок свіжого кропу;
  • 1 головка часнику;
  • 3-4 великі ложки оцту;
  • 5 великих ложок рослинного масла;
  • Спеції для засолювання огірків.

Рецепт приготування солоних огірків холодним способом на швидку руку:

  1. Для приготування знадобиться ємність з емальованої основи або поліетиленовий пакет;
  2. Огірки потрібно ретельно промити від бруду. Бажано з них видалити шкірку, за рахунок цього вони вийдуть ніжними;
  3. Після цього овочі можна нарізати середніми скибочками, так вони швидше просолятся;
  4. Кріп сполосніть і порубаєте на дрібні шматочки;
  5. Часник очищаємо від шкірки і ріжемо тонкими пластинками;
  6. Після цього змішуємо огірки з кропом, часником;
  7. Додаємо до всіх компонентів сіль, оцет. Все перемішуємо;
  8. Підливаємо рослинне масло. За бажанням можна приправити спеціями – коріандром, паприкою, сумішшю духмяних перців;
  9. Ємність з усіма компонентами слід поставити в холодильник;
  10. Вже через 15 хвилин огірки можна подавати на стіл.

Корисні поради

  • Обов'язково перед засолкою огірки замочити на 3-4 години. За рахунок цього вони стануть щільніше і після засолювання будуть хрусткими;
  • Для засолювання краще використовувати плоди середнього розміру, в довжину не більше 15 см;
  • Для додання незвично смаку і аромату спільно з огірками можна засолювати цибулю, солодкий перець, помідори;
  • Для засолювання краще використовувати плоди з темною шкіркою, світлі плоди підходять для приготування салатів.

Їсти засолені огірки можна через 2-3 місяці після засолювання.

Солоні огірки холодним способом на зиму будуть прекрасним стравою на столі і доповненням до будь основних страв.

Зовсім необов'язково їх солити в бочці, вони нічим не гірше виходять у скляних банках або емальованому посуді.

Головне — суворо дотримуватися рецептуру приготування, тоді вийде справжній шедевр кулінарного мистецтва!

Що ще почитати: