06 июнь 2019 31

Рецепти фруктових компотів асорті на зиму

Обов'язково на зиму потрібно запастися компотами. В цих напоях зберігаються всі корисні компоненти і поживні речовини, які так необхідні для підтримки імунітету в зимовий час.

Компоти можна робити з будь-яких фруктів і ягід.

Також можна поєднувати різні фрукти разом з ягодою.

Особливих вимог у поєднанні інгредієнтів немає, які б ви компоненти не використовували, в результаті виходить смачний і корисний напій.

Про те, як правильно зробити компоти асорті на зиму, ми розповімо в наступних рецептах докладніше.

Фруктовий компот з яблук, абрикосів, персиків і нектаринів

Що потрібно для готування:

  • 1 кілограм яблук, абрикосів, персиків і нектаринів;
  • 250 грам цукру;
  • 1000 мл води.

Як готувати компот асорті на зиму:

  1. Для початку викладаємо всі фрукти в миску, заливаємо водою і гарненько промиваємо;
  2. Баночки потрібно гарненько промити прохолодною водою, почистити від забруднень;
  3. Тару обов'язково стерилізуємо – наливаємо гарячої води або тримаємо на пару 15-20 хвилин;
  4. Кришки кип'ятимо 15 хвилин;
  5. Всі фрукти – яблука, абрикоси, персики, нектарини, ріжемо навпіл і виймаємо кісточки. З яблук вирізаємо розетку разом з насінням;
  6. Очищені компоненти кладемо в баночки до верху;
  7. Наливаємо окріп і наполягаємо до теплого стану;
  8. Далі воду з банок переливаємо в каструлю, насипаємо склянку цукрового піску і поміщаємо на газ;
  9. Прогріваємо сироп до кипіння;
  10. Виливаємо солодкий розчин у банки до фруктів;
  11. Баночки зверху накриваємо кришками;
  12. У велику металеву тару кладемо на дно матеріал, поміщаємо баночки і наливаємо води в тару до плічок. Прибираємо на вогонь, розігріваємо до кипіння. Необхідно стерилізувати чверть години;
  13. Далі слухаємо і закриваємо кришками;
  14. Банки прибираємо під тепле пальто, тримаємо там, поки вони повністю не охолонуть;
  15. На зберігання можна прибрати в кладовое приміщення або підпідлогу.

Напій з яблук і винограду

Склад компоту:

  • Кілограм свіжих яблук;
  • Півкілограма винограду сорту «Ізабелла»;
  • Вода – 2000 мл;
  • Півкілограма цукру.

Як робити компот асорті з фруктів на зиму:

  1. Для початку промиємо теплою водичкою баночки для заготівлі, очищаємо їх від забруднень і ставимо обсушиваться не рушник;
  2. Тим часом промиваємо яблучка від бруду. Якщо яблука невеликого розміру, то розрізати їх не потрібно;
  3. Викладаємо яблука на дно банок;
  4. Далі промиваємо виноградні грона і викладаємо їх зверху яблук;
  5. Кришки бажано прокип'ятити протягом 10 хвилин;
  6. В металеву тару підливаємо води, ставимо на вогонь прогріватися;
  7. В рідину насипаємо цукор, розмішуємо, поки він не розчиниться;
  8. Сироп помішуємо і доводимо до кипіння;
  9. Гарячий сироп розливаємо по банках з фруктами до самого верху і відразу зверху накриваємо кришки;
  10. У велику ємність кладемо на дно матеріал або встановлюємо металеву решітку, ставимо баночки і підливаємо воду в ємність більше половини;
  11. Поміщаємо на газ і прогріваємо до кипіння. Стерилізуємо, таким чином, приблизно чверть години;
  12. Витягуємо тару з каструлі, закатуємо;
  13. Зверху накриваємо теплим пальто або пледом, тримаємо там до охолодження;
  14. На подальше зберігання компоти асорті можна залишити в погребі чи підвальному приміщенні. Також можна поставити в кладовое приміщення.
Покрокові рецепти домашньої випічки з яблуками для самих улюблених. Побалуйте смачним пирогом свого чоловіка або дітей чудовими ажурними тарталетками.

А тут описані способи приготування варення з бананів. До речі, банани настільки універсальні, що поєднуються практично з будь-якими фруктами, а, значить, у варення кожен раз інший смак. От здорово!

Ця стаття навчить вас варити варення з полуниць на зиму. Тільки, поки будете варити, не з'їжте його, вже дуже воно смачне!

Ягідний мікс з смородини, чорниці та малини

Які компоненти потрібно підготувати:

  • Смородина – 250 грам;
  • Малина – 250 грам;
  • Чорниця – 250 грам;
  • Півтора склянки цукру;
  • 3000 мл води.

Як робити такий компот асорті на зиму:

  1. Ягоду слід перебрати — прибираємо зайвий сміття, листя та гілля;
  2. Смородину з чорницею слід ретельно перемити і перекласти в друшляк, щоб стекла вся вода;
  3. Банки потрібно промити і обов'язково простерилізувати. Для їх стерилізації можна використовувати різні способи. Їх можна простерилізувати на пару, в духовці або обдати окропом;
  4. У ємність підливаємо води і ставимо на вогонь грітися;
  5. У гарячу рідину насипаємо цукровий пісок і розмішуємо. Гріємо до кипіння, знімаємо з плити;
  6. Тим часом у простерилизованную тару викладаємо ягоду;
  7. Заливаємо все компоненти гарячим сиропом до верху, накриваємо зверху кришками;
  8. У тару великого розміру на дно встановлюємо грати з дерев'яною або залізної основи, поміщаємо на неї ємність з компотом;
  9. Заливаємо воду трохи вище половини, прибираємо на газ і прогріваємо до кипіння. Проводимо стерилізацію хвилин 10;
  10. Витягуємо банки, закорковуємо кришками, прибираємо під теплий матеріал. Тримаємо там до повного охолодження;
  11. Тримати компот слід в коморі кімнаті або в підполі.

Варимо з вишні, агрусу і черешні

Що потрібно підготувати:

  • Вишня – 200 грам;
  • Стакан черешні;
  • Аґрус – 350 грам;
  • Стакан цукру;
  • 1500 мл води;
  • 3-4 гілочки меліси.

Приступаємо до готування компоту з ягід асорті на зиму:

  1. Баночки слід ретельно промити водою, очистити від забруднень і пропарити над паром або обдати гарячою водою;
  2. Ягоду і гілочки меліси промиваємо прохолодною водою. Перебираємо ягоду, прибираємо всі загнили і уражені компоненти, а також очищаємо від сміття, листя та гілок;
  3. Вишню, черешню, агрус і мелісу викладаємо по банках;
  4. Насипаємо до ягоді цукровий пісок;
  5. Поміщаємо на газ тару з водою і гріємо до кипіння;
  6. Заливаємо окріп в тару з усіма компонентами;
  7. У ємність великого розміру кладемо матеріал на дно. Ставимо на банки, заливаємо води трохи вище половини;
  8. Прибираємо її на вогонь, розігріваємо до кипіння і стерилізуємо чверть години;
  9. Після цього виймаємо тару з компотом, закорковуємо кришками, закутуємо теплою шубою. Тримаємо там, поки компот повністю не охолоне;
  10. Далі прибираємо на зберігання в темне місце, наприклад в комору або підпідлогу.

З'єднуємо груші і барбарис

Які компоненти будуть потрібні:

  • Кілограм груш;
  • Барбарис – 1 кілограм або 4 склянки;
  • Цукровий пісок – 700 грам;
  • 1000 мл води.

Процедура приготування компоту асорті з груш і барбарису на зиму:

  1. Першим ділом промиваємо груші, очищаємо з них різні забруднення;
  2. Розрізаємо груші на дві частини, вирізаємо серцевину з насінням. Розрізаємо м'якоть на невеликі шматочки;
  3. Ягоди барбарису також перебираємо, видаляємо зіпсовану і гнилу ягоду, вичищаємо все сміття, листя, гілля;
  4. Промиваємо барбарис прохолодною водою;
  5. У тару підливаємо води, ставимо на плиту і насипаємо цукор;
  6. Доводимо воду до кипіння і розчиняємо весь цукровий пісок;
  7. Тим часом промиваємо тару для компоту і промиваємо гарячою водою;
  8. Кладемо в промиті ємності груші з ягодою у кілька шарів;
  9. Заливаємо все компоненти гарячим сиропом, накриваємо зверху кришками;
  10. У велику каструлю, на дно кладемо рушник, поміщаємо банки з компотом і наливаємо води в ємність до плічок банок;
  11. Прибираємо ємність на вогонь, гріємо до кипіння. Після закипання стерилізуємо чверть години;
  12. Потім витягуємо банки, закорковуємо кришками, ставимо під теплий плед до охолодження;
  13. Зберігаємо заготовки в підполі або коморою.

Компот асорті на зиму без стерилізації

Для приготування візьмемо наступне:

  • Абрикоси – півсклянки;
  • Стакан вишні;
  • Смородина червона – ½ склянки;
  • Півсклянки аґрусу;
  • Цукровий пісок – півтори склянки;
  • 2,5 літра води.

Як робити фруктовий напій з ягід без стерилізації на зиму:

  1. Для початку з вишні видалити кісточки, а також прибрати живці;
  2. Викладаємо разом зі смородиною в одну чашку, заливаємо водою і промиваємо;
  3. З абрикосів виймаємо кісточки і разом з аґрусом промиваємо в прохолодній воді;
  4. Перекладаємо всі компоненти в одну чашку;
  5. Банки промиваємо, очищаємо від забруднень і пропарюють над паром або обдаємо окропом;
  6. Засипаємо в банку всі ягоди;
  7. Розігріваємо воду до кипіння, заливаємо в банки з ягодами і залишаємо стояти до повного охолодження;
  8. Далі нанизуємо кришки з невеликими отворами і виливаємо воду в каструлю;
  9. Ставимо ємність з водою на плиту, розігріваємо;
  10. Після закипання, засипаємо цукровий пісок і кип'ятимо сироп до повного розчинення цукру;
  11. Заливаємо в банки з ягодою гарячий сироп, закатуємо кришками;
  12. Обов'язково перевірте якість загорнених кришок, нахиліть банки на бік, якщо рідина не виливається, то все закручено добре;
  13. Прибираємо банки під теплу матерію і залишаємо стояти до повного охолодження;
  14. Зберігати компот асорті з ягід можна в прохолодному місці в погребі або в коморі.
Якою б не вибрали рецепт компоту асорті на зиму, всі вони виходять смачними і ароматними. Зміст різних фруктів і ягід дозволить зробити цей напій освіжаючий і досить корисним.

А адже вітаміни є важливою умовою підтримання здоров'я та імунної системи в зимовий час. Не зволікайте, поки ще є можливість, приготуйте ці заготовки на зиму!

Що ще почитати: